Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wysłodki niezastąpioną paszą dla bydła

Wysłodki niezastąpioną paszą dla bydła

Hodowla - Bydło i mleko 27 listopada 2016 07:00 (era)
Wysłodki niezastąpioną paszą dla bydła
Źródło: Jolanta Mayerberg
Wysłodki stanowią cenną karmę dla bydła. Producenci buraków odbierają je w rozliczeniu za dostarczony surowiec i dlatego jest to jedna z najtańszych pasz energetycznych.
Spis treści:

    Wysłodki stanowią cenną karmę dla bydła. Producenci buraków odbierają je w rozliczeniu za dostarczony surowiec i dlatego jest to jedna z najtańszych pasz energetycznych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kampania buraczana trwa w pełni. Pozostałością w procesie powstawania cukru są m.in. wysłodki buraczane.

    - Historycznie wysłodki służyły do opasania buhajów. Z niewielkiej odległości od istniejących cukrowni zwoziło się z okolicznych gospodarstw i majątków bukaty. Bydło utrzymywano w prowizorycznych wiatach, do których dowoziło się wysłodki i słomę, aby tanio, przez okres kampanii buraczanej, opasać buhaje - opisuje Zbigniew Kwiatkowski, główny specjalista ds. produkcji bydła w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    A wiec wysłodki z buraków były od dawna ważnym komponentem w żywieniu bydła  i stanowiły istotne uzupełnienie bilansu paszowego dla producentów mleka i żywca wołowego.

    Ze względu na ilość zawartej wody, wysłodki dzielimy na: mokre, prasowane i suszone. Tradycyjne, mokre wysłodki są paszą coraz rzadziej wykorzystywaną  w żywieniu bydła. Powód? Woda jest idealnym środowiskiem, w którym intensywnie rozwijają się różne bakterie, co powoduje, że wysłodki źle zakiszają się - w silosach czy na pryzmach oraz często „rozjeżdżają się”. Na dodatek trudno je przetransportować z cukrowni do rolnika. - Należy dysponować odpowiednim sprzętem do transportu, umożliwiającym poruszanie się drogami publicznymi  z materiałem o tak dużej zawartości wody. Przede wszystkim skrzynie ładunkowe używane w transporcie (przyczepy) powinny być bardzo szczelne. Ponadto „wożenie wody też jest kosztowne”. W tej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest produkcja prasowanych wysłodków buraczanych - tłumaczy Zbigniew Kwiatkowski, główny specjalista ds. produkcji bydła w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    Uzyskana w opisanej technologii pasza objętościowa, zawiera około 22 procent suchej masy. Świeże wysłodki prasowane mają jednak ograniczony okres trwałości i najkorzystniejszą formą ich zmagazynowania i przechowywania jest ich zakiszenie.

    - Od ponad 20 lat wysłodki prasowane kisi się w rękawach foliowych, w których można zmagazynować nawet ponad 300 ton paszy w jednym „worku”. Prasowane wysłodki buraczane ubijane są specjalnymi prasami, tj. maszynami silosującymi z dodatkiem konserwantów, które powodują, że reakcja chemiczna i biologiczna w sporządzanej kiszonce przebiega w oczekiwanym i prawidłowym kierunku. Takie wysłodki w ilości od 6 do 8 kg są idealnym dodatkiem w całej dziennej dawce pokarmowej zarówno bydła, jak i krów mlecznych - wyjaśnia Zbigniew Kwiatkowski, główny specjalista ds. produkcji bydła Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    - Wysłodki stanowią istotny dodatek energetyczny w dawce pokarmowej (jest to pasza energetyczna z niewielką ilością białka) oraz wpływają korzystnie na smakowitość przygotowanego TMR-u, czy PMR-u. Jeżeli przygotowuje się paszę dla krów mlecznych o wysokiej wydajności: TMR lub PMR- paszę pełnoporcjową, to najczęściej stosuje się w żywieniu bydła następujące komponenty: kiszonkę z kukurydzy, kiszonkę trawy lub lucerny, młóto browarniane oraz kiszone wysłodki prasowane, siano, słomę oraz paszę treściwą (z udziałem śrut sojowej i rzepakowej). Dodatek kiszonych wysłodków prasowanych z buraków w żywieniu bydła, szczególnie krów mlecznych, bardzo dobrze komponuje się pod względem składu oraz ułatwia zbilansowanie dawki pokarmowej - mówi specjalista z WODR w Poznaniu.

    Ponownie podkreśla, że wysłodki są nieodłącznym elementem w bilansie paszowym dla wszystkich grup bydła, szczególnie w produkcji żywca wołowego przy opasie bukatów.

    Czytaj także: Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

    Producenci buraków wysłodki odbierają w rozliczeniu za odstawione do cukrowni buraki cukrowe. Aktualnie jest to jedna z najtańszych pasz objętościowych energetycznych. - Jeżeli ktoś nie posiada wystarczającego areału buraków i nie jest
    w stanie wyprodukować wystarczającej ilości paszy objętościowej dla zbilansowania potrzeb swojego stada, to zakup wysłodków jest bardzo dobrym rozwiązaniem umożliwiającym tucz i produkcję wołowiny - ocenia Zbigniew Kwiatkowski.

    Zgodnie z zawartą umową każdy plantator za 1 tonę dostarczonych buraków może odebrać bezpłatnie z cukrowni 500 kg wysłodków. - Jest też tak, że niektórzy rolnicy nie odbierają wszystkich wysłodków. Wtedy oczywiście dostają wyrównanie w cenie buraków za nieodebrany towar. Cukrownia nie wydane wysłodki odsprzedaje innym plantatorom - wyjaśnia Maciej Grobelny, kierownik ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska. W praktyce wygląda to tak, że nieliczni rolnicy nieplantatorzy mogą kupić wysłodki z cukrowni. Przeważnie plantatorzy odbierają wszystkie należne wysłodki i w własnym zakresie odsprzedają hodowcom krów mlecznych i bydła opasowego.

    W cukrowniach grupy Pfeifer & Langen tona wysłodków o zawartości suchej masy 10 procent kosztuje 28 zł. - Wydajemy wysłodki świeże prasowane o zawartości suchej masy 22 procent (64,12 zł za tonę). Wysłodki prasowane są bardzo dobrą paszą szczególnie dla przeżuwaczy o zawartości energii porównywalnej z kiszonką z kukurydzy. W Wielkopolsce cukrownie nie produkują wysłodków suchych. Produkcja tego towaru odbywa się w cukrowni w Glinojecku, ale plantatorzy cukrowni mogą zamówić i zakupić takie wysłodki w Cukrowni Gostyń, Miejska Górka lub Środa - mówi kierownik Grobelny.

    Czytaj także: Groźna choroba zagraża polskiemu bydłu?

    W jego ocenie w tym roku plony buraków są wyższe niż w poprzednim, dlatego też jest więcej wysłodków, na które nie brakuje chętnych. - Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że w ubiegły rok był rokiem z niskimi plonami kukurydzy i buraków, baza paszowa została ograniczona i w tym roku rolnicy chcą ją odbudować, dlatego chętnie je odbierają - mówi Maciej Grobelny, kierownik ds. surowcowych Pfeifer &Langen Polska.

    Oprócz mokrych i prasowanych mamy jeszcze suche wysłodki. - Są firmy paszowe, które odkupują od producenta wysłodki buraczane suche i poprzez dodanie melasy, produkują specjalny granulat, podwyższając wartość energetyczną
    i pokarmową komponentu. Przygotowanie nowego suplementu, często stosowanego przez producentów mleka w diecie krów, podnosi znacznie wartość proponowanego w żywieniu bydła dodatku. Tak przygotowane wysłodki suche stają się paszą drogą. Jak weźmie się pod uwagę cenę opisanego produktu oraz wysokość kosztów żywienia po zastosowaniu dodatku „zdrowy rozsądek” nakazuje, aby korzystać w żywieniu bydła z kiszonych wysłodków prasowanych z buraków - przekonuje specjalista. 

    Czytaj także: Śmiertelne i szalenie niebezpieczne dla ludzi

    • Tagi:
    • Zbigniew Kwiatkowski
    • pasza dla bydła
    • krowy
    • wysłodki
    (era)
    Podobne artykuły
    Uprawy

    80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków

    20 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Małe hodowle są nieopłacalne? W Polsce mamy mniej krów i... więcej mleka

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]

    13 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Twój traktor będzie niebawem fotografowany 5 razy. Dlaczego?
    9 listopada 2025
    Zboża
    Nieuczciwe praktyki w skupie? Apel o utworzenie niezależnego laboratorium jakości zboża
    9 listopada 2025
    Przepisy
    165 zł zwrotu za 1 ha? Rząd podał stawki, jakie otrzyma rolnik w roku 2026
    9 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności