Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
      Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
      Co tak naprawdę dobrze zasiać teraz? Wiemy to
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować trawnik do zimy? Te zabiegi musisz wykonać jesienią, aby zabezpieczyć murawę
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ukryte życie krów

Ukryte życie krów

Hodowla - Bydło i mleko 20 grudnia 2015 07:00 Ksenia Pięta
1 komentarzy
Ukryte życie krów
Źródło: Ben - fotolia.com
Wiadomo, że zwierzęta, podobnie jak ludzie, przeżywają emocje, stres, mogą czuć radość i cierpieć. Naukowcy zastanawiają się, czy istoty te myślą i mają świadomość.
Spis treści:

    Wiadomo, że zwierzęta, podobnie jak ludzie, przeżywają emocje, stres, mogą czuć radość i cierpieć. Naukowcy zastanawiają się, czy istoty te myślą i mają świadomość. Okazuje się, że aby mieć dobre wyniki w hodowli, należy zwrócić uwagę na spokojne życie psychiczne krów w stadzie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zwierzęta są doskonałymi nadawcami i odbiorcami sygnałów

    Reagują na najmniejsze zmiany w swym otoczeniu, których nie zauważają ludzkie zmysły. Podstawowe 5 zmysłów, którymi dysponuje człowiek, pozwala odbierać wąski zakres bodźców, jakie kieruje do niego świat zewnętrzny. Organizmy zwierzęce, prócz podstawowych receptorów pośrednich (wzrok, słuch) i bezpośrednich (dotyk, smak, węch), dysponują także innymi, różnymi w zależności od gatunku.

    Zmysły człowieka w porównaniu z receptorami wielu zwierząt są upośledzone. Zwierzęta odbierają bodźce w sposób bardziej subtelny, dostrzegają niewielkie różnice w gestach, wyrażających określone uczucia swych towarzyszy, rozpoznają znaczenie tych gestów i zachowują się odpowiednio do nich. Bydło, jak wszystkie zwierzęta dzienne, ma dobrze rozwinięte wszystkie zmysły. Posługuje się nimi podczas poszukiwania paszy, orientowania się w terenie oraz podczas kontaktów z innymi osobnikami i z ludźmi.

    Każdy osobnik rodzi się z zasobem odziedziczonych umiejętności, pozostałe zdobywa w ciągu życia.  Bydło uczy się poprzez naśladownictwo. Zachowanie zwierząt jest ściśle związane z trybem ich życia oraz warunkami, w których są utrzymywane. Taki wzór działania, występujący dobrowolnie lub instynktownie nazywany jest behawiorem. Dla każdego gatunku zwierząt, również dla krów, istnieje wzorzec behawioralny, przedstawiający typowe zachowania.

    Bydło to gatunek zwierząt stadnych. W grupie czują się dobrze i bezpiecznie. Każde stado ma określoną hierarchię. Na czele znajduje się starsza, dominująca, doświadczona krowa. Swoje „przeżyła” i wie, co może być zagrożeniem, przed czym uciekać, a na co nie zwracać uwagi.  Przywódczyni ma swojego zastępcę, który podlega tylko jej. Następna grupa, to osobniki podwładne jednej i drugiej. Na samym dole hierarchii są zwierzęta słabsze, nękane przez pozostałe. W 50% pozycja w stadzie jest uzależniona od stosunków nieagresywnych, w około 25% pozycja w hierarchii jest wynikiem walk.

    Wśród osobników z poszczególnych grup, mogą tworzyć się długotrwałe przyjaźnie.

    Aktualnie, takie zachowania można zaobserwować na pastwisku, jednakże wiele z pierwotnych zachowań bydła zostało już utraconych. Obecnie człowiek stał się przywódcą, ponieważ dostarcza pożywienie, schronienie i chroni przed niebezpieczeństwem. W psychice krów współistnieją dwie potrzeby.

    Pierwsza - to bardzo silna chęć przebywania w stadzie, a druga, to niechęć do ciasnoty i nadmiernego zagęszczenia. Dookoła krowy znajdują się dwie przestrzenie: fizyczna - to obszar, jaki zwierzę potrzebuje, aby się położyć, przeciągnąć, obrócić i społeczna - to minimalny dystans dzielący od innych osobników. Naruszenie tego dystansu powoduje ucieczkę lub atak zwierzęcia - reakcja zależy od jego pozycji w hierarchii stada. Wkroczenie człowieka w przestrzeń społeczną powoduje identyczną reakcję zwierzęcia i zależy także od jego pozycji w stadzie.

    Według najnowszych badań, bydło jest bardzo inteligentnym gatunkiem zwierząt. Krowy są zdolne do pamiętania różnych informacji przez długi okres czasu. Potrafią również martwić się o przyszłość. Są zdolne do rozwiązywania problemów i ekscytują się znalezieniem rozwiązania. Amerykańscy naukowcy potwierdzają, że krowy rozumieją związki przyczynowo-skutkowe. Potrafią obsłużyć dźwignię, aby napić się wody, gdy są spragnione, czy też korzystać z urządzeń karmiących, gdy czują głód.

    - Zachowanie zwierząt - „mowa ciała” jest wskaźnikiem komfortu, jaki środowisko stwarza zwierzęciu - tłumaczy prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Obserwowane formy zachowania, mogą być powodowane odruchami bezwarunkowymi - dziedzicznym albo warunkowymi - nabytymi w wyniku doświadczenia, treningu i uczenia. Cechy nabyte nie są przekazywane z pokolenia na pokolenie - dodaje.

    Należy pamiętać, że krowy nie zapominają twarzy i miejsc.

    Gdy w oborze pojawi się weterynarz, zwierzęta dokładnie wiedzą, kim jest. Dlatego ważne, aby wizyta weterynarza nie kojarzyła się źle i nie wiązała się z bólem.

    Wszystkie opisane powyżej cechy dotyczą bydła, jako gatunku. Jednakże każda krowa to inny osobnik, to inny charakter i upodobania. Jedne są spokojne i przyjazne, inne mogą być przekorne, jeszcze inne agresywne. Na podstawie obserwacji zachowań hodowca może pomagać poszczególnym osobnikom, regulując ich dostęp do paszy, legowiska, wybiegu i ruchu. Bez jego pomocy nieustabilizowana hierarchia może prowadzić do obniżenia średniej wydajności mleka w stadzie. Krowy bardziej agresywne, o wyższym poziomie męskich hormonów płciowych nie odznaczają się wysoką wydajnością, jednak ich pozycja daje najlepszy dostęp do paszy, wody i legowiska. Natomiast krowy delikatniejsze i spokojniejsze, które najczęściej się podporządkowują, mają dobre predyspozycje mleczne, nie potrafią konkurować o paszę, przez co spada ich mleczność, a nawet płodność.

    Podobnie jak ludzi, krowy można wychować. Młode osobniki bydła mięsnego, przebywające na co dzień na wybiegu w stadzie, uczą się od starszych. Jeśli dookoła nie ma stresowej atmosfery, stworzonej przez ludzi, zwierzęta są spokojne i przyjazne. Natomiast w przypadku bydła mlecznego młode osobniki uczą się zachowań od człowieka. Wcześnie odseparowane od matki nie mają innego nauczyciela. W tym okresie może narodzić się wiele niewłaściwych zachowań. Nieodpowiedni personel, krzyki, gwizdy, używanie elektryzatora - wszystko to wpływa negatywnie na odczucia zwierząt.

    Największe znaczenie w bezstresowym wychowaniu cieląt występuje u byków, ponieważ mogą stać się agresywne, a co za tym idzie niebezpieczne dla ludzi. Młode byczki uczą się od starszych kolegów, matki tylko karmią i obserwują swoje cielęta. Dlatego ważną sprawą jest umieszczanie młodych byczków po 6. tygodniu życia razem (ale nie za gęsto), a w okresie dojrzewania rozpłodowego razem z zasuszonymi krowami, które doskonale nauczą młodzież dobrych manier.

    Dorosły buhaj także nie lubi być sam

    Oddzielenie go od stada powoduje, że staje się on wyjątkowo niebezpieczny z powodu strachu. Jeżeli już trzeba oddzielić byka od stada w celu wykonania zabiegów, należy zabrać z nim kilka krów. U bydła zachowania agresywne przebiegają następująco: byki demonstracyjnie poruszają głową, jeśli przeciwnik nie ustąpi, nieco się cofają, schylają głowę ku ziemi i wydają pomruk, a następnie nacierają na siebie. Czas walki jest różny, tak jak różne są też temperamenty poszczególnych ras (mlecznych, mięsnych i byków do corridy).

    Dobrostan bydła wymaga dobrego i przyjaznego traktowania zwierząt. W codziennych pracach ze stadem, konieczna jest łagodność, konsekwencja i umiejętność przewidywania zachowań. Dobre traktowanie i przyzwyczajenie bydła do pozytywnych i bliskich kontaktów z człowiekiem ułatwia wykonywanie rutynowych czynności codziennej obsługi oraz zwiększa wydajność i produkcyjność zwierząt. Szczególnie istotne jest dobre traktowanie pierwiastek podczas pierwszych dojów.

    - Zachowanie zwierząt jest ważnym kryterium w ocenie ich zdrowia i jest wykorzystywane w profilaktyce i diagnostyce weterynaryjnej - mówi Tadeusz Szulc. - Zwierzęta chore tracą posiadaną pozycję w stadzie, są apatyczne, często leżą i trzymają się z dala od grupy. W kojcach ze stanowiskami legowiskowymi kładą się często na mokrym i zimnym betonie.

    Intensywny system chowu i utrzymania - wysoka mechanizacja, duże zagęszczenie oraz niskie nakłady pracy nie zaspakajają potrzeb bydła. Powoduje to trudności z przystosowaniem się do otoczenia i zmiany w zachowaniu. Następstwem jest wzrost urazów i chorób oraz spadek produkcyjności.

    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • behawioryzm
    • psychika krów
    • bydło
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce

    12 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Ceny rolnicze

    Rekordowe ceny bydła! Ile płacą w skupach?

    24 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Hodowla

    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

    2 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
    18 września 2025
    Pomoc unijna
    515 mln zł dla małych gospodarstw. ARiMR ogłosi nowy nabór w październiku
    18 września 2025
    Uprawy
    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
    18 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Mają 25 robotów i 1.300 krów. Polska farma jest największą tego typu na świecie!
    17 września 2025
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności