Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ukryte życie krów

Ukryte życie krów

Hodowla - Bydło i mleko 20 grudnia 2015 07:00 Ksenia Pięta
1 komentarzy
Ukryte życie krów
Źródło: Ben - fotolia.com
Wiadomo, że zwierzęta, podobnie jak ludzie, przeżywają emocje, stres, mogą czuć radość i cierpieć. Naukowcy zastanawiają się, czy istoty te myślą i mają świadomość.
Spis treści:

    Wiadomo, że zwierzęta, podobnie jak ludzie, przeżywają emocje, stres, mogą czuć radość i cierpieć. Naukowcy zastanawiają się, czy istoty te myślą i mają świadomość. Okazuje się, że aby mieć dobre wyniki w hodowli, należy zwrócić uwagę na spokojne życie psychiczne krów w stadzie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zwierzęta są doskonałymi nadawcami i odbiorcami sygnałów

    Reagują na najmniejsze zmiany w swym otoczeniu, których nie zauważają ludzkie zmysły. Podstawowe 5 zmysłów, którymi dysponuje człowiek, pozwala odbierać wąski zakres bodźców, jakie kieruje do niego świat zewnętrzny. Organizmy zwierzęce, prócz podstawowych receptorów pośrednich (wzrok, słuch) i bezpośrednich (dotyk, smak, węch), dysponują także innymi, różnymi w zależności od gatunku.

    Zmysły człowieka w porównaniu z receptorami wielu zwierząt są upośledzone. Zwierzęta odbierają bodźce w sposób bardziej subtelny, dostrzegają niewielkie różnice w gestach, wyrażających określone uczucia swych towarzyszy, rozpoznają znaczenie tych gestów i zachowują się odpowiednio do nich. Bydło, jak wszystkie zwierzęta dzienne, ma dobrze rozwinięte wszystkie zmysły. Posługuje się nimi podczas poszukiwania paszy, orientowania się w terenie oraz podczas kontaktów z innymi osobnikami i z ludźmi.

    Każdy osobnik rodzi się z zasobem odziedziczonych umiejętności, pozostałe zdobywa w ciągu życia.  Bydło uczy się poprzez naśladownictwo. Zachowanie zwierząt jest ściśle związane z trybem ich życia oraz warunkami, w których są utrzymywane. Taki wzór działania, występujący dobrowolnie lub instynktownie nazywany jest behawiorem. Dla każdego gatunku zwierząt, również dla krów, istnieje wzorzec behawioralny, przedstawiający typowe zachowania.

    Bydło to gatunek zwierząt stadnych. W grupie czują się dobrze i bezpiecznie. Każde stado ma określoną hierarchię. Na czele znajduje się starsza, dominująca, doświadczona krowa. Swoje „przeżyła” i wie, co może być zagrożeniem, przed czym uciekać, a na co nie zwracać uwagi.  Przywódczyni ma swojego zastępcę, który podlega tylko jej. Następna grupa, to osobniki podwładne jednej i drugiej. Na samym dole hierarchii są zwierzęta słabsze, nękane przez pozostałe. W 50% pozycja w stadzie jest uzależniona od stosunków nieagresywnych, w około 25% pozycja w hierarchii jest wynikiem walk.

    Wśród osobników z poszczególnych grup, mogą tworzyć się długotrwałe przyjaźnie.

    Aktualnie, takie zachowania można zaobserwować na pastwisku, jednakże wiele z pierwotnych zachowań bydła zostało już utraconych. Obecnie człowiek stał się przywódcą, ponieważ dostarcza pożywienie, schronienie i chroni przed niebezpieczeństwem. W psychice krów współistnieją dwie potrzeby.

    Pierwsza - to bardzo silna chęć przebywania w stadzie, a druga, to niechęć do ciasnoty i nadmiernego zagęszczenia. Dookoła krowy znajdują się dwie przestrzenie: fizyczna - to obszar, jaki zwierzę potrzebuje, aby się położyć, przeciągnąć, obrócić i społeczna - to minimalny dystans dzielący od innych osobników. Naruszenie tego dystansu powoduje ucieczkę lub atak zwierzęcia - reakcja zależy od jego pozycji w hierarchii stada. Wkroczenie człowieka w przestrzeń społeczną powoduje identyczną reakcję zwierzęcia i zależy także od jego pozycji w stadzie.

    Według najnowszych badań, bydło jest bardzo inteligentnym gatunkiem zwierząt. Krowy są zdolne do pamiętania różnych informacji przez długi okres czasu. Potrafią również martwić się o przyszłość. Są zdolne do rozwiązywania problemów i ekscytują się znalezieniem rozwiązania. Amerykańscy naukowcy potwierdzają, że krowy rozumieją związki przyczynowo-skutkowe. Potrafią obsłużyć dźwignię, aby napić się wody, gdy są spragnione, czy też korzystać z urządzeń karmiących, gdy czują głód.

    - Zachowanie zwierząt - „mowa ciała” jest wskaźnikiem komfortu, jaki środowisko stwarza zwierzęciu - tłumaczy prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Obserwowane formy zachowania, mogą być powodowane odruchami bezwarunkowymi - dziedzicznym albo warunkowymi - nabytymi w wyniku doświadczenia, treningu i uczenia. Cechy nabyte nie są przekazywane z pokolenia na pokolenie - dodaje.

    Należy pamiętać, że krowy nie zapominają twarzy i miejsc.

    Gdy w oborze pojawi się weterynarz, zwierzęta dokładnie wiedzą, kim jest. Dlatego ważne, aby wizyta weterynarza nie kojarzyła się źle i nie wiązała się z bólem.

    Wszystkie opisane powyżej cechy dotyczą bydła, jako gatunku. Jednakże każda krowa to inny osobnik, to inny charakter i upodobania. Jedne są spokojne i przyjazne, inne mogą być przekorne, jeszcze inne agresywne. Na podstawie obserwacji zachowań hodowca może pomagać poszczególnym osobnikom, regulując ich dostęp do paszy, legowiska, wybiegu i ruchu. Bez jego pomocy nieustabilizowana hierarchia może prowadzić do obniżenia średniej wydajności mleka w stadzie. Krowy bardziej agresywne, o wyższym poziomie męskich hormonów płciowych nie odznaczają się wysoką wydajnością, jednak ich pozycja daje najlepszy dostęp do paszy, wody i legowiska. Natomiast krowy delikatniejsze i spokojniejsze, które najczęściej się podporządkowują, mają dobre predyspozycje mleczne, nie potrafią konkurować o paszę, przez co spada ich mleczność, a nawet płodność.

    Podobnie jak ludzi, krowy można wychować. Młode osobniki bydła mięsnego, przebywające na co dzień na wybiegu w stadzie, uczą się od starszych. Jeśli dookoła nie ma stresowej atmosfery, stworzonej przez ludzi, zwierzęta są spokojne i przyjazne. Natomiast w przypadku bydła mlecznego młode osobniki uczą się zachowań od człowieka. Wcześnie odseparowane od matki nie mają innego nauczyciela. W tym okresie może narodzić się wiele niewłaściwych zachowań. Nieodpowiedni personel, krzyki, gwizdy, używanie elektryzatora - wszystko to wpływa negatywnie na odczucia zwierząt.

    Największe znaczenie w bezstresowym wychowaniu cieląt występuje u byków, ponieważ mogą stać się agresywne, a co za tym idzie niebezpieczne dla ludzi. Młode byczki uczą się od starszych kolegów, matki tylko karmią i obserwują swoje cielęta. Dlatego ważną sprawą jest umieszczanie młodych byczków po 6. tygodniu życia razem (ale nie za gęsto), a w okresie dojrzewania rozpłodowego razem z zasuszonymi krowami, które doskonale nauczą młodzież dobrych manier.

    Dorosły buhaj także nie lubi być sam

    Oddzielenie go od stada powoduje, że staje się on wyjątkowo niebezpieczny z powodu strachu. Jeżeli już trzeba oddzielić byka od stada w celu wykonania zabiegów, należy zabrać z nim kilka krów. U bydła zachowania agresywne przebiegają następująco: byki demonstracyjnie poruszają głową, jeśli przeciwnik nie ustąpi, nieco się cofają, schylają głowę ku ziemi i wydają pomruk, a następnie nacierają na siebie. Czas walki jest różny, tak jak różne są też temperamenty poszczególnych ras (mlecznych, mięsnych i byków do corridy).

    Dobrostan bydła wymaga dobrego i przyjaznego traktowania zwierząt. W codziennych pracach ze stadem, konieczna jest łagodność, konsekwencja i umiejętność przewidywania zachowań. Dobre traktowanie i przyzwyczajenie bydła do pozytywnych i bliskich kontaktów z człowiekiem ułatwia wykonywanie rutynowych czynności codziennej obsługi oraz zwiększa wydajność i produkcyjność zwierząt. Szczególnie istotne jest dobre traktowanie pierwiastek podczas pierwszych dojów.

    - Zachowanie zwierząt jest ważnym kryterium w ocenie ich zdrowia i jest wykorzystywane w profilaktyce i diagnostyce weterynaryjnej - mówi Tadeusz Szulc. - Zwierzęta chore tracą posiadaną pozycję w stadzie, są apatyczne, często leżą i trzymają się z dala od grupy. W kojcach ze stanowiskami legowiskowymi kładą się często na mokrym i zimnym betonie.

    Intensywny system chowu i utrzymania - wysoka mechanizacja, duże zagęszczenie oraz niskie nakłady pracy nie zaspakajają potrzeb bydła. Powoduje to trudności z przystosowaniem się do otoczenia i zmiany w zachowaniu. Następstwem jest wzrost urazów i chorób oraz spadek produkcyjności.

    • Tagi:
    • hodowla zwierząt
    • behawioryzm
    • psychika krów
    • bydło
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują

    18 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"

    15 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Newsy

    "Szczególny niepokój". Rolnicy alarmują o "nietypowej sytuacji"

    29 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?

    26 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności