Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ubój z konieczności - najważniejsze informacje

Ubój z konieczności - najważniejsze informacje

Hodowla 29 listopada 2022 09:18 Marcin Bartczak na podstawie informacji GIW Aktualizacja: 29 listopada 2022 19:53
Ubój z konieczności - najważniejsze informacje
Źródło: The Independent TT (screen)
Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich może zdarzyć się każdemu hodowcy. Przedstawiamy zbiór najważniejszych wytycznych dotyczących tych wyjątkowych sytuacji.
Spis treści:
  • Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi?
  • Lekarz stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi
  • Kto może dokonać uboju z konieczności?
  • W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności?
  • Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia?
  • W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni?
  • Co się stanie jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności?
  • Ubój z konieczności na własne potrzeby też jest możliwy
  • A co w przypadku, jeśli nie znajdzie się rzeźni
  • Co zrobić, jesli zwierzę padnie
  • Czy zawsze zostanie uwartowana wartość rzeźna zwierzęcia?
  • Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie ARiMR?
  • Wykaz rzeźni przyjmujących zwierzęta poddane ubojowi z konieczności
  • Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich zdarzył się prawie każdemu, kto ma do czynienia z chowem zwierząt. To sytuacje, w których zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni.

W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią - bo pod takim hasłem Główny Inspektorat Weterynarii przygotował wytyczne - to zbiór najważniejszych wytycznych dotyczących tych wyjątkowych sytuacji.

Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi?

Jeśli zdrowe zwierzę hodowlane ulegnie wypadkowi, w pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone. 

Lekarz stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi

 Co należy zrobić, jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności?

  • w pierwszej kolejności należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności. Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii dokona badania poubojowego i wyda ocenę przydatności mięsa do spożycia przez ludzi. Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia.
  • następne należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii, właściwym terytorialnie ze względu na lokalizację gospodarstwa w celu przeprowadzenia badania przedubojowego i wystawienia świadectwa urzędowego, które będzie towarzyszyło tuszy i narządom wewnętrznym zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności.
  • dopiero wtedy, na koniec należy poddać zwierzę ubojowi z konieczności.

Kto może dokonać uboju z konieczności?

Ubój z konieczności powinien być dokonany przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w rzeźni.

W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności?

W przypadku uboju zwierząt z konieczności poza rzeźnią posiadacz zwierząt jest zobowiązany do podjęcia wszelkich koniecznych działań, aby jak najszybciej dokonać uboju zwierzęcia, w tym dołożyć starań, aby podczas uboju i działań z nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia.

Nie możemy zapominac, że należy spełnić wymagania dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju:

  • zwierzę powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami określonymi w rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę posiadającą odpowiednie kwalifikacje.         
  • po uboju tusza powinna być wykrwawiona. W miejscu dokonania uboju można również, pod nadzorem wezwanego urzędowego  lekarza weterynarii,  usunąć z tuszy żołądek oraz jelita zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w sposób umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą przewieźć do rzeźni.   

Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia?

 Do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia musimy dostarczyć komplet następujących dokumentów:

  • oświadczenie rolnika - stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji;
  • świadectwo urzędowe - stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia, jakiemu poddane było to zwierzę.

W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni?

Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi powinna być przewieziona do rzeźni w warunkach higienicznych i najszybciej jak to możliwe. Jeżeli transport  potrwa dłużej niż 2 godziny od chwili dokonania uboju zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze dla przewożonej tuszy i narządów wewnętrznych. W przypadku, gdy warunki klimatyczne na to pozwolą, nie ma konieczności poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.

Co się stanie jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności?

Lekarz weterynarii może również stwierdzić, że zwierzę powinno być leczone, albo uśmiercone. W przypadku gdy podjęta jest decyzja o uśmierceniu zwierzęcia, to:

  • uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego,
  • tusza może być:
    • poddana utylizacji lub
    • za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych (jeżeli chce się uzyskać taką zgodę, należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii).

Ubój z konieczności na własne potrzeby też jest możliwy

Ponadto, w przypadku zdrowych zwierząt kopytnych, które uległy wypadkowi, takich jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest przeprowadzenie uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso  nie może być oferowane do sprzedaży.

A co w przypadku, jeśli nie znajdzie się rzeźni

Oczywiście może zdarzyć się sytuacja, w której nie znajdzie się rzeźni, która zgodziłaby się na przyjęcie tuszy wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności. W tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie go bądź przeprowadzenie uboju w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby.

I w tym miejscu wyjaśnia się, dlaczego zmieściliśmy to zdjęcie do artykułu - podczas festiwalu "Badenfahrt" alpejscy rolnicy sprowadzają krowy z wyższych, górskich pastwisk. Podczas jednego z takich sprowadzeń jedna z krów, która doznała urazu, nie mogła pokonać drogi o własnych siłach. Została wezwana pomoc i krowa została przetransportowana śmigłowcem. 

Co zrobić, jesli zwierzę padnie

Jeśli nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać utylizacji, w tym przypadku koszty utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Czy zawsze zostanie uwartowana wartość rzeźna zwierzęcia?

Mięso pozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności, w każdym przypadku poddawane jest badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni. Badanie to ma na celu dokonanie oceny, czy mięso jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim zostanie wprowadzone na rynek. Wartość rzeźna zwierzęcia zostanie uratowana w przypadku, gdy tusza zostanie oceniona jako zdatna do spożycia przez ludzi.

Natomiast gdy tusza zostanie oceniona jako niezdatna do spożycia przez ludzi, poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy jaka została zawarta pomiędzy rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię) bądź za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona jest do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych. 

Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie ARiMR?

W każdym przypadku przeprowadzenia uboju z konieczności zwierząt z gatunku bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne jest powiadomienie o tym zdarzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Należy pamiętać, że ubój bydła, owcy, świni lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni.

Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem świń termin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju z konieczności świń.

Wykaz rzeźni przyjmujących zwierzęta poddane ubojowi z konieczności

Wykaz rzeźni działających na terenie Polski spełniających wymogi dotyczące przyjmowania zwierząt poddanych ubojowi z konieczności poza rzeźnią znajdziesz klikając tutaj.

Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

Napisz wiadomość: m.bartczak@wiescirolnicze.pl

Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

A może inny temat... zainteresują Cię spółdzielnie energetyczne, które może stworzyć rolnik?

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/
  • Tagi:
  • padłe zwierzęta
  • weterynarz
  • ubój z konieczności
  • inspekcja weterynaryjna
Marcin Bartczak na podstawie informacji GIW
Podobne artykuły
Hodowla

Rolnicy są wzywani na policję. Z jakiego powodu?

11 października 2023
Prawo i finanse

Jak typuje się gospodarstwo do kontroli weterynaryjnej?

1 grudnia 2022
Hodowla

Leki dla zwierząt - co zrobić z pozostałościami?

19 października 2022
Bydło i mleko

Można będzie ubijać roczne bydło na użytek własny

18 marca 2022
Trzoda chlewna

PILNE - Zmiany w zasadach przemieszczania świń

24 października 2021
Trzoda chlewna

ASF w powiecie rawickim!

27 lipca 2021
Trzoda chlewna

ASF - likwidują wszystkie gospodarstwa w pobliżu ogniska choroby

26 czerwca 2021
Przepisy

Kontrole rolników. Zostawiają pole, zwierzęta i wypełniają dokumenty

22 czerwca 2021
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
15 maja 2025
Prawo i finanse
Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
15 maja 2025
Bydło i mleko
Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
15 maja 2025
Najnowsze
Bydło i mleko
Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
15 maja 2025
Hodowla
Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
14 maja 2025
Drób
Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
14 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
13 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
13 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy