Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hoduje świnie, uprawia porzeczki i orzechy, wkrótce - chlewnia na 200 loch FILM

Hoduje świnie, uprawia porzeczki i orzechy, wkrótce - chlewnia na 200 loch FILM

Hodowla - Trzoda chlewna 24 sierpnia 2021 18:00 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 26 sierpnia 2021 15:38
Hoduje świnie, uprawia porzeczki i orzechy, wkrótce - chlewnia na 200 loch FILM
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
Gospodarstwo Macieja Frąckowiaka cały czas się rozwija.
Spis treści:

    Produkcja trzody chlewnej, uprawa porzeczek i orzecha laskowego. Gospodarstwo Macieja Frąckowiaka w Pęckowie pod Szamotułami (Wielkopolska) cały czas się rozwija, w planach są kolejne inwestycje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Od dziecka pasjonowało go rolnictwo, pasjonowała go hodowla świń. - Był taki okres, że ojciec chciał zlikwidować świnie, ja się postawiłem. Chciałem to robić, fascynowało mnie to. Miałem 14 lat, jak zacząłem się tym zajmować i byłem tak naprawdę decyzyjny - podkreśla hodowca.

    HODOWLĘ TRZODY CHLEWNEJ  POŁĄCZYŁ Z UPRAWĄ PORZECZEK I ORZECHA

    Gospodarstwo istnieje od 1987 roku. 31-letni Maciej Frąckowiak formalnie zajmuje się nim od 2009 roku. - Rodzice zaczynali od 3 hektarów. Później sukcesywnie powiększany był areał. Dziś mamy 60 ha gruntów własnych, ale także dzierżawimy ziemię - mówi. Pracuje razem z mamą i bratem, Marcinem.

    ZOBACZ FILM - HODUJĄ ŚWINIE, UPRAWIAJĄ PORZECZKI I ORZECHY. WALCZĄ Z POPULACJĄ MYSZY

    -

    Główna gałąź produkcji to hodowla trzody chlewnej, w cyklu zamkniętym, w oparciu o stado podstawowe liczące 80 loch. W 2003 roku mieli już system ściołowy. - W 2009 roku, jak zdałem maturę, wybudowaliśmy porodówkę - opowiada hodowca. Pierwsze budynki były na rusztach, potem zaczęli przerabiać wszystkie obiekty. - W 2014 roku już byliśmy w 100 % „rusztowi” - dodaje.

    Produkują materiał hodowlany oraz prosięta do sprzedaży - jedno i drugie pod stałych klientów. Dodatkowo prowadzą tucz zwierząt. - Możemy się pochwalić bardzo wysokim statusem zdrowotnym stada. Stado jest wolne od PRRS-u, nosoryjówki, leptospirozy, pleuropneumonii. Musi być wysoki standard, jeżeli chcemy produkować materiał hodowlany - podkreśla rolnik. - Jeśli chodzi więc o bioasekurację, robiliśmy to już od dawna. Teraz jeszcze zacieśniliśmy, bo wybudowaliśmy śluzę. Czeka nas jeszcze budowa łącznika między chlewnią loch a tuczarnią oraz zakup bramy bioasekuracyjnej. Dokupione jeszcze będą silosy zbożowe, żeby pasza nie miała kontaktu z powietrzem zewnętrznym. Hodowca ubolewa tylko, że ARiMR nie refunduje zakupu paszociągów. - Moim zdaniem silos bez nie jest żadnym zabezpieczeniem bioasekuracyjnym - stwierdza Maciej Frąckowiak.

    Dla bezpieczeństwa produkcji, gospodarstwa, w celu dywersyfikacji dochodów, prowadzą plantacje porzeczki czarnej i czerwonej - na 6 ha oraz orzecha laskowego - na 8 ha.

    Na pozostałych gruntach prowadzą typową produkcję polową, na potrzeby żywienia stada świń. Uprawiają jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenicę, kukurydzę i rzepak. Brat z żoną prowadzą hotel dla koni oraz naukę jazdy konnej. W wolnym czasie bracia świadczą usługi rolnicze.

    GOSPODARSTWO WYPOSAŻONE W CAŁY SPRZĘT POTRZEBNY DO HODOWLI I UPRAW

     - Jeżeli chodzi o sprzęt do upraw, jesteśmy samowystarczalni, może poza uprawą kukurydzy - w tym zakresie usługowo korzystamy z siewu oraz zbioru - mówi Maciej Frąckowiak. - Posiadamy swój kombajn, ciągniki o mocy 160, 110 i 50 kM, ciągnik sadowniczy, opryskiwacze do pola i sadu, kombajny do zbioru porzeczki i orzecha. Jeżeli chodzi o sprzęt uprawowy, też mamy na tyle wyposażone gospodarstwo, że jesteśmy w stanie wykonać wszystkie prace we własnym zakresie. Dodatkowo, w miarę możliwości, z zaprzyjaźnionymi gospodarstwami wykonujemy im usługi i pomagamy im w ramach pomocy sąsiedzkiej.

    W planach jest dalsza rozbudowa parku maszynowego. Zamówiona jest już nawigacja RTK do jednego ciągnika, zakup nowego rozsiewacza do nawozu, który będzie umożliwiał wysiew nawozu z mapowaniem. Dodatkowo jeszcze w tym roku pojawi się pług dłutowy. W dalszych planach - wstępnie są już realizowane - jest budowa chlewni na ok. 200 loch, w nowej lokalizacji. Głównym zadaniem będzie produkcja prosiąt do wagi 30 kg. - Poczyniłem już pierwsze kroki, przygotowane są dokumenty, ale nie wiem, czy się na pewno na to zdecyduję - przyznaje rolnik.  - Nie wiem, czy się odważę, bo to ryzykowna decyzja - inwestycja warta jest 3-3,5 mln zł netto. Jeżeli chodzi o koszty budowy, sytuacja jest dramatyczna. Po drugie ASF nam bardzo mocno puka do drzwi.

    W HODOWLI ŚWIŃ WAŻNE SĄ DEZYNSEKCJA I DERATYZACJA

    Hodowca dba o systematyczne przeprowadzanie zabiegów dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych. - Bardzo ważne jest rozkładanie różnego rodzaju trutek i stacji deratyzacyjnych na myszy i szczury. W moim gospodarstwie problemów ze szczurami nie zauważyliśmy do tej pory - mówi Maciej Frąckowiak. - Walczymy przede wszystkim z populacją myszy, która się okresowo pojawia. Bardzo ważne jest, dbając o bioasekurację, by te zwierzęta nie emigrowały, ponieważ są bardzo dużym wektorem chorób. Myszy mogą powodować duże straty ekonomiczne w gospodarstwie. - Wyjadają paszę, niszczą worki. Kiedyś wyczytałem - już nie pamiętam danych - ile paszy zjada mysz w ciągu roku. Jest się o co bić - podkreśla hodowca. - W wielu chlewniach, gdzie wchodzili specjaliści z uwagi na słabe wyniki produkcyjne, wysokie zużycie paszy, wystarczyło zwalczyć myszy. One tam przecież mają raj - ciepło, jedzenie, wodę. Właściciel gospodarstwa zauważa nasiloną migrację myszy po zbiorach zbóż, w okresie jesiennych chłodów, kiedy gryzonie szukają sobie schronienia na zimę i próbują się wszelkimi możliwymi drogami dostać do środka budynków.

    Ważne jest także zwalczanie much. - Wykonujemy różnego rodzaju opryski, rozkładamy preparaty na muchy, walczymy z larwami znajdującymi się pod rusztami. Much z chlewni całkowicie się nie pozbędziemy, bo to jest fizycznie niemożliwe. Jeżeli ktoś powie, że się pozbędziemy, to znaczy, że nigdy nie był w chlewni - stwierdza rolnik.

    Ograniczenie populacji - zarówno gryzoni, jak i owadów - wpływa przede wszystkim na poprawę komfortu bytowania zwierząt w chlewni. - Jeżeli zwierzęta mają wysoki komfort, na pewno odwdzięczą się nam wysokimi przyrostami i wynikami produkcji - podkreśla Maciej Frąckowiak.

    Hodowca zwraca uwagę na znaczenie skutecznego pozbycia się z fermy także dziko żyjących ptaków. - One też powodują straty w pobieraniu pasz, zbóż. Są bardzo dużym wektorem chorób, jeszcze większym niż myszy, bo mają dużo większy zasięg, jeśli chodzi o przemieszczanie się - mówi rolnik. - Nam się udało, naprawdę skutecznie, pozbyć się z terenu fermy dziko żyjących ptaków - poprzez zabezpieczenie wszelkich możliwych dostępów do karmy dla zwierząt.

    WSPARCIE Z UE NA ROZWÓJ HODOWLI I UPRAW

    Na przestrzeni minionych lat zarówno hodowca, jak i jego rodzice oraz brat, skorzystali z różnych form pomocy z Unii Europejskiej, z funduszy rolnych. - Tato z mamą zrealizowali trzy razy program Sapard oraz jeden sektorowy program operacyjny - na zakupy maszyn oraz nasadzenia porzeczek. Ja skorzystałem z pomocy dla młodych rolników, otrzymując dotację w wysokości 50 tys. zł. Kolejnym moim krokiem był rozwój usług rolniczych w gospodarstwie - zrealizowałem działanie: Różnicowanie w kierunku działalności pozarolniczej - mówi rolnik z Pęckowa. Skorzystał też dwa razy ze wsparcia na modernizację gospodarstwa - na rozwój produkcji zwierzęcej oraz na zakup maszyn i urządzeń do produkcji. Wybudował też zbiornik na gnojowicę z programu na OSN-y. Zamierza skorzystać z programu poprawy bioasekuracji w gospodarstwach trzodowych. Z tych środków zakupione mają zostać: brama bioasekuracyjna, myjka wysoko ciśnieniowa z możliwością dezynfekcji oraz kolejne silosy paszowe. Brat właściciela gospodarstwa skorzystał również z Młodego Rolnika, uzyskując pomoc w wysokości 100 tys. zł.

    Po śmierci ojca to Maciej zajmuje się biurokracją i sprawami formalnymi. Jest też członkiem izby rolniczej i delegatem na walne zgromadzenie z powiatu szamotulskiego Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Mama hodowcy prowadzi sprzedaż detaliczną porzeczek oraz orzechów, w razie potrzeby pomaga w chlewni. - Jest naszym dobrym duchem - uśmiecha się rolnik.

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • świnie
    • lochy
    • muchy
    • porodówka
    • trzoda chlewna
    • myszy
    • bioasekuracja
    • rolnik
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń

    19 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Newsy

    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria

    17 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Te terminy mają kluczowe znaczenie, by otrzymać wypłaty z KRUS

    12 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec z papierowymi świadectwami? Nadchodzą duże zmiany przy transporcie zwierząt

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności