Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Ekologiczny chów trzody chlewnej [1]

Trzoda chlewna

Trzoda chlewna ekologicznie

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Źródło: Anna Malinowski

Jak wygląda u was wypraszanie?

Wie pani, opieramy się na polskich rasach. Na początku mieliśmy złotnicką pstrą. Potem, ze względu na małe mioty u złotnickiej zdecydowaliśmy się na wielką białą polską oraz polską białą zwisłouchą. Te dwie ostatnie bardzo dobrze sprawdzają się zarówno pod kątem odkarmiania oraz wielkości miotów: 8-9 sztuk, choć ostatnio ku naszej radości urodziło się 12 prosiaków! Do wypraszania używamy wypraszalników z lat 80-tych. Nie dają one możliwości budowania przez maciory gniazd ale są stosunkowo przestrzenne i podzielone barierką na dwie części: w jednej przebywa matka, która ma dużo swobody poruszania się, a w drugiej latają prosiaki po całej przestrzeni i nie ma obawy, że matka je przygniecie.

W jakim tempie przyrastają ekologiczne tuczniki?

W trybie ekologicznym potrzebują ok. 8-9 miesięcy aby osiągnąć wagę 115-120 kilogramów. Przyspieszyć się tego nie da i bardzo dobrze, że się nie da, bo przez ten wolny wzrost, ich mięso jest bardziej dojrzałe i można z niego zrobić wysokiej jakości produkty - jak choćby wspomnianą na początku długodojrzewającą szynkę. Idealnie byłoby, aby trzymać te zwierzęta do wagi 140 kg, bo wtedy można by zrobić z nich jeszcze bardziej wyszukane wyroby, ale niestety na końcówce przyrost wagi idzie najwolniej i kosztuje najwięcej paszy, o którą w ekologii trudno. Nie wiem, czy pani wie, że światowej sławy szynka parmeńska robiona jest właśnie z ok. 150-160 kilogramowych świń.

Czego sprzedajecie więcej: mięsa czy wyrobów z niego?

Świnia ma określony zasób mięsa, który wykorzystuje się w sprawdzony sposób, tzn. że schab, karkówka sprzedawane są jako czyste mięso, resztę przerabia się na różnego rodzaju wyroby. Proporcje są zatem podyktowane budową świni. To, co wyrabiamy, powstaje według receptury z lat 60-tych. Mam taką starą książkę, której strzegę, jak oka w głowie, bo to ona właśnie daje podstawę smaku naszym wyrobom.

Czyli jeśli ktoś tęskni za smakiem, o jaki dzisiaj już trudno, to może powinien poszukać waszych produktów? Gdzie można je kupić?

Jeździmy z nimi po wszystkich możliwych jarmarkach ekologicznych w kraju, poczynając od Katowic, a kończąc na Gdańsku. Odbywają się one w każdą sobotę, więc każda sobota jest u nas pracującą. Na dzień dzisiejszy największymi kosztami u nas są paliwo i naprawy samochodów, które robią po kilka tysięcy kilometrów tygodniowo. Towar wozimy również do sklepów typowo ekologicznych praktycznie w całej Polsce. W samej Warszawie mamy około 20, a w Szczecinie, Katowicach, czy Poznaniu po kilkunastu takich odbiorców. Trochę trudno idzie nam z Bydgoszczą, choć tam mamy 2 własne sklepy. Hm, nie wiem dlaczego tak jest.

A skąd bierzecie przyprawy?

Przyprawy są również ekologiczne i zaopatrujemy się w nie u firm, które się tym zajmują. Nie stanowią one najmniejszego problemu ale jednocześnie nie są za bardzo wyszukane, bo chodzi przede wszystkim o pieprz, czosnek, paprykę czy majeranek.

Jak kształtują się ceny?

Fakt, że sprzedajemy w profesjonalnych sklepach powoduje, że ich właściciele muszą dołożyć do naszej ceny odpowiedni narzut. Jest on zróżnicowany i dochodzi nieraz do 100%. Często zależy to od wielkości sklepu, jego położenia czy miasta w którym się znajduje. Warszawa jest na pewno droższa od Poznania, Bydgoszczy czy Szczecina. Najniższe są ceny przy zakupie bezpośrednio u nas np. w sklepie przy masarni czy na jarmarkach ekologicznych. Zięć ma samochód-sklep i zaopatruje nim swoich stałych klientów. W każdą sobotę jest w Poznaniu, a każdą niedzielę w Bydgoszczy i bardzo jest zadowolony z tego sposobu sprzedaży. Na wskroś chwali sobie poznaniaków, którzy chętnie i świadomie kupują od niego od lat. Ludzie po prostu przywykli do tego, że w tym miejscu, w każdą sobotę mogą kupić ekologiczne wyroby z tego samego źródła. Zaletą sprzedawania produktów w profesjonalnym sklepie jest miedzy innymi to, że sprzedawczynie wiedzą na czym polega ekologia i z czego naprawdę składają się produkty. W ten sposób społeczeństwo jest coraz bardziej świadome, a to bardzo ważny aspekt rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.
Jeśli chodzi o ceny, to wyglądają one przykładowo za kilogram tak: schab bez kości 48,50 zł, karkówka 38,50 zł, szynka długo-dojrzewająca 95,00 zł, kabanosy 77,00 zł, parówkowa 34,00 zł.

Świat jest mały. Spotkałam niedawno ludzi z jednostki certyfikującej, która kontroluje pana gospodarstwo. Byli zachwyceni warunkami, w jakich żyją zwierzęta. Mówili mi, że nawet z muchami uporał się pan ekologicznie. To prawda?

To miło słyszeć. Z muchami walczymy przy pomocy takich specjalnych taśm działających na zasadzie muchołapek, które przeciągamy na całej długości chlewni 2-3 razy. Jakoś musimy sobie radzić,  zwłaszcza gdy kazano nam wypędzić z pomieszczeń gospodarskich jaskółki, które świetnie sobie radziły z owadami. Zwierzęta - podobnie jak my ludzie, też chcą mieć swój spokój, a nie oganiać się bez przerwy od natrętnych much.

Co jest dla pana najważniejsze w rolnictwie?

Jednoznacznie i bezsprzecznie: dobrostan zwierząt.

ZOBACZ TAKŻE: Ekologiczny kurczak - jak wygląda produkcja?

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Analizy rynkowe
Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
14 maja 2025
Prawo i finanse
Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
14 maja 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Najnowsze
Hodowla
Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
14 maja 2025
Drób
Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
14 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
13 maja 2025
Zdrowie i dobrostan
Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
13 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy