Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Dramatyczne ceny rzepaku
      Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?
      Takiego rekordu w imporcie nawozów jeszcze nie było. Dominują zakupy azotu z Rosji
      Bronisze - kolejne korekty w cenach ziemniaków. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Chcesz uniknąć chorób bakteryjnych, nie rób tych rzeczy, gdy pomidory są mokre
      Tymi środkami nie będzie można odchwaszczać zbóż. Wracamy do orki?
      Padła konkretna kwota pomocy dla producentów zbóż. Ile wynosi propozycja?
      Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy
      Nawrocki i Tusk dyskutują o polskim rolnictwie na posiedzeniu Rady Gabinetowej
      Pomoc dla hodowców. Ten nabór właśnie wystartował. Informuje ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni dzwonek na wykonanie tego zabiegu. Wymaga go wiele roślin
      Zamiokulkas odzyska blask i wypuści nowe pędy. Wystarczą dwie łyżki
      Nie popełniaj tych błędów. To dlatego lawenda usycha
      Kiedy zastosować jesienny nawóz na trawnik? Nadszedł kluczowy moment
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Ekologiczny chów trzody chlewnej [1]

Trzoda chlewna

Trzoda chlewna ekologicznie

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Źródło: Anna Malinowski

Jak wygląda u was wypraszanie?

Wie pani, opieramy się na polskich rasach. Na początku mieliśmy złotnicką pstrą. Potem, ze względu na małe mioty u złotnickiej zdecydowaliśmy się na wielką białą polską oraz polską białą zwisłouchą. Te dwie ostatnie bardzo dobrze sprawdzają się zarówno pod kątem odkarmiania oraz wielkości miotów: 8-9 sztuk, choć ostatnio ku naszej radości urodziło się 12 prosiaków! Do wypraszania używamy wypraszalników z lat 80-tych. Nie dają one możliwości budowania przez maciory gniazd ale są stosunkowo przestrzenne i podzielone barierką na dwie części: w jednej przebywa matka, która ma dużo swobody poruszania się, a w drugiej latają prosiaki po całej przestrzeni i nie ma obawy, że matka je przygniecie.

W jakim tempie przyrastają ekologiczne tuczniki?

W trybie ekologicznym potrzebują ok. 8-9 miesięcy aby osiągnąć wagę 115-120 kilogramów. Przyspieszyć się tego nie da i bardzo dobrze, że się nie da, bo przez ten wolny wzrost, ich mięso jest bardziej dojrzałe i można z niego zrobić wysokiej jakości produkty - jak choćby wspomnianą na początku długodojrzewającą szynkę. Idealnie byłoby, aby trzymać te zwierzęta do wagi 140 kg, bo wtedy można by zrobić z nich jeszcze bardziej wyszukane wyroby, ale niestety na końcówce przyrost wagi idzie najwolniej i kosztuje najwięcej paszy, o którą w ekologii trudno. Nie wiem, czy pani wie, że światowej sławy szynka parmeńska robiona jest właśnie z ok. 150-160 kilogramowych świń.

Czego sprzedajecie więcej: mięsa czy wyrobów z niego?

Świnia ma określony zasób mięsa, który wykorzystuje się w sprawdzony sposób, tzn. że schab, karkówka sprzedawane są jako czyste mięso, resztę przerabia się na różnego rodzaju wyroby. Proporcje są zatem podyktowane budową świni. To, co wyrabiamy, powstaje według receptury z lat 60-tych. Mam taką starą książkę, której strzegę, jak oka w głowie, bo to ona właśnie daje podstawę smaku naszym wyrobom.

Czyli jeśli ktoś tęskni za smakiem, o jaki dzisiaj już trudno, to może powinien poszukać waszych produktów? Gdzie można je kupić?

Jeździmy z nimi po wszystkich możliwych jarmarkach ekologicznych w kraju, poczynając od Katowic, a kończąc na Gdańsku. Odbywają się one w każdą sobotę, więc każda sobota jest u nas pracującą. Na dzień dzisiejszy największymi kosztami u nas są paliwo i naprawy samochodów, które robią po kilka tysięcy kilometrów tygodniowo. Towar wozimy również do sklepów typowo ekologicznych praktycznie w całej Polsce. W samej Warszawie mamy około 20, a w Szczecinie, Katowicach, czy Poznaniu po kilkunastu takich odbiorców. Trochę trudno idzie nam z Bydgoszczą, choć tam mamy 2 własne sklepy. Hm, nie wiem dlaczego tak jest.

A skąd bierzecie przyprawy?

Przyprawy są również ekologiczne i zaopatrujemy się w nie u firm, które się tym zajmują. Nie stanowią one najmniejszego problemu ale jednocześnie nie są za bardzo wyszukane, bo chodzi przede wszystkim o pieprz, czosnek, paprykę czy majeranek.

Jak kształtują się ceny?

Fakt, że sprzedajemy w profesjonalnych sklepach powoduje, że ich właściciele muszą dołożyć do naszej ceny odpowiedni narzut. Jest on zróżnicowany i dochodzi nieraz do 100%. Często zależy to od wielkości sklepu, jego położenia czy miasta w którym się znajduje. Warszawa jest na pewno droższa od Poznania, Bydgoszczy czy Szczecina. Najniższe są ceny przy zakupie bezpośrednio u nas np. w sklepie przy masarni czy na jarmarkach ekologicznych. Zięć ma samochód-sklep i zaopatruje nim swoich stałych klientów. W każdą sobotę jest w Poznaniu, a każdą niedzielę w Bydgoszczy i bardzo jest zadowolony z tego sposobu sprzedaży. Na wskroś chwali sobie poznaniaków, którzy chętnie i świadomie kupują od niego od lat. Ludzie po prostu przywykli do tego, że w tym miejscu, w każdą sobotę mogą kupić ekologiczne wyroby z tego samego źródła. Zaletą sprzedawania produktów w profesjonalnym sklepie jest miedzy innymi to, że sprzedawczynie wiedzą na czym polega ekologia i z czego naprawdę składają się produkty. W ten sposób społeczeństwo jest coraz bardziej świadome, a to bardzo ważny aspekt rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego.
Jeśli chodzi o ceny, to wyglądają one przykładowo za kilogram tak: schab bez kości 48,50 zł, karkówka 38,50 zł, szynka długo-dojrzewająca 95,00 zł, kabanosy 77,00 zł, parówkowa 34,00 zł.

Świat jest mały. Spotkałam niedawno ludzi z jednostki certyfikującej, która kontroluje pana gospodarstwo. Byli zachwyceni warunkami, w jakich żyją zwierzęta. Mówili mi, że nawet z muchami uporał się pan ekologicznie. To prawda?

To miło słyszeć. Z muchami walczymy przy pomocy takich specjalnych taśm działających na zasadzie muchołapek, które przeciągamy na całej długości chlewni 2-3 razy. Jakoś musimy sobie radzić,  zwłaszcza gdy kazano nam wypędzić z pomieszczeń gospodarskich jaskółki, które świetnie sobie radziły z owadami. Zwierzęta - podobnie jak my ludzie, też chcą mieć swój spokój, a nie oganiać się bez przerwy od natrętnych much.

Co jest dla pana najważniejsze w rolnictwie?

Jednoznacznie i bezsprzecznie: dobrostan zwierząt.

ZOBACZ TAKŻE: Ekologiczny kurczak - jak wygląda produkcja?

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Ustawa ”Aktywny Rolnik” na szybkiej ścieżce legislacyjnej
28 sierpnia 2025
Analizy rynkowe
Za ten produkt skupy płacą prawie 50 procent więcej
28 sierpnia 2025
KRUS
KRUS odmówił tysiącom osób tego świadczenia
28 sierpnia 2025
Najnowsze
Hodowla
Znów wykryto ognisko groźnej choroby
28 sierpnia 2025
Hodowla
Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
28 sierpnia 2025
Trzoda chlewna
Tam ASF spowodował likwidację pogłowia świń o 10 procent
24 sierpnia 2025
Trzoda chlewna
Unia Europejska sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Kto wyeksportował najwięcej?
24 sierpnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności