Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
      Kluczowa informacja w sprawie ceł. To będzie wpływać na ceny tuczników.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
      Poznańska Hodowla Roślin świętowała - 100-lecie firmy i Dzień Pola [ZDJĘCIA]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy mogą starać się nie tylko o dopłaty bezpośrednie. Ten nabór wciąż trwa
      Ostatni dzwonek na złożenie tego wniosku. ARiMR przypomina
      Nowe cła na rosyjskie i białoruskie produkty rolne oraz nawozy
      Wiadomo już, o ile może wzrosnąć składka zdrowotna dla rolników w roku 2026
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
      Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze
      “Azjatycka lawenda”. Lubi półcień i kwitnie aż do września
      Wygląda jak chmary motyli. Będzie ozdobą ogrodu przez kilka miesięcy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Ekologiczny chów trzody chlewnej

Trzoda chlewna

Trzoda chlewna ekologicznie

  • 1/2
  • następne zdjęcie
Źródło: Anna Malinowski

Rozmowa z Maciejem Zdziarskim, który hoduje brojlery w trybie ekologicznym, ale jego gospodarstwo to również trzoda chlewna i bydło. Wraz z synem gospodaruje na 150 hektarach w Łabiszynie, w powiecie żnińskim i jest jednym z najstarszych przetwórców mięsa... oczywiście ekologicznego.

Anna Malinowski: Panie Macieju podczas naszego ostatniego spotkania mówił mi pan, że na święta Bożego Narodzenia zajada się pan karpiem. Święta minęły. Co lubi pan teraz najbardziej jeść: drób, wieprzowinę czy wołowinę, bo wszystko macie swoje.

Maciej Zdziarski: Zaskoczę panią i może nawet zawiodę... Między świętami najbardziej lubię śledzie. (śmiech) Trochę żartuję, bo bardzo lubię też taką szynkę, która należy do szynek długodojrzewających i daje się najlepiej zrobić ze świni złotnickiej pstrej. Taką szynkę peklujemy, wędzimy drewnem olchowym i suszymy u nas całe 8 miesięcy. Jest ona na pewno godną alternatywą do śledzia i karpia.

Zanim dojdziemy jednak do waszych przetworów, niech pan proszę przypomni, ile macie hektarów i zwierząt.

Nasze gospodarstwo składa się z dwóch gospodarstw o łącznej powierzchni ok. 150 hektarów – wszystko w trybie ekologicznym. Syn ma z tego prawie połowę i ok. 50 sztuk matek bydła mięsnego, ja natomiast, oprócz brojlerów, mam jeszcze trzodę chlewną w ilości 20 macior i ok. 300 tuczników w skali roku. Prowadzimy wspólną politykę płodozmianu i to właśnie szczególnie dzięki niej udaje nam się uzyskać zbiory w granicach 3-4 ton z hektara.

To jak na ekologiczne rolnictwo przyzwoicie. Macie w hodowli trzody chlewnej cykl zamknięty?

Tak, choć mam możliwość dokupienia prosiąt. Muszą być jednak one z gospodarstwa ekologicznego, co jest na wagę złota. Konia z rzędem temu, kto byłby w stanie zagwarantować stałą, wysoką dostawę ekologicznych prosiąt. To ciężki i skomplikowany kawałek chleba. Mam jedno źródło koło Kalisza, w którym zaopatruję się śladowo w prosięta. Znaczna większość pochodzi z naszego gospodarstwa.

Jak trafiła trzoda chlewna pod wasz dach?

Oj, powiem pani, że świnie na naszym gospodarstwie były od końcówki epoki gierkowskiej, czyli od zmierzchu lat 70-tych. Do dzisiaj mamy budynek gospodarczy, wybudowany jeszcze przez mojego ojca. Do tego mamy budynek z trzema kojcami, z których każdy może pomieścić ok. 50 tuczników chowanych na głębokiej ściółce.

Ściółka brzmi przyjaźnie dla zwierząt, a czy wasze świnie przebywają one również na zewnątrz?

Owszem i to nawet dość luksusowo, bo mamy 6 tzw. duńskich budek, które przywiozłam sobie, a raczej tucznikom bezpośrednio z Danii. Z nadejściem wiosny aż do jesieni świniaki mieszkają i dorastają sobie na świeżym powietrzu.

I mogą sobie ryć w ziemi?

Z tym ryciem to jest problem. Na początku tak było, ale szybko zorientowaliśmy się, że gdyby dać im możliwość, to przeryły by wszystko wzdłuż i wszerz, a do tego jeszcze dwu- i trzykrotnie. Na początku wszystko było tak przeryte, że nawet nie można było wbić słupka na ogrodzenie, gdyż nie miał się czego trzymać. Wie pani, z kurami na zewnątrz to dajemy sobie radę, bo kura to sobie pochodzi, podziobie, trochę podrapie, ale świniak na tym nie poprzestanie. Duńczycy stawiają te swoje budki na naprawdę dużym terenie,  my takich możliwości, niestety, nie mamy. No ale dobre i to, co jest.

A jaki początek miało ekologiczne rolnictwo u was?

Ach, wie pani, pierwszą z dziedziny ekologii była u nas masarnia. Właściwie to byliśmy jednymi z pierwszych w Polsce, jeśli nie pierwsi, którzy zaczęli eksperymentować z ekologicznym przetwórstwem. Mieliśmy do tego czasu masarnię konwencjonalną,  przepisami i składem jej produktów sami się przestraszyliśmy. Prawie egoistycznie zaczęliśmy myśleć najpierw o sobie, a potem zaraz o produkcji na większą skalę. Pamiętam nasze pierwsze wyroby, które powstawały na bazie skupowanych po sąsiedzku ekologicznych tuczników. Chwilę potem zaczęliśmy przestawiać nasze gospodarstwo na tryb ekologiczny i w ten sposób mieliśmy do dyspozycji własne zaplecze. Był to koniec lat 90-tych.

Czy kontrole związane z rolnictwem, hodowlą i przetwórstwem są dla was uciążliwe?

Nieeee. Wszystkim papierowym zajmuje się żona i dobrze sobie z tym radzi.

A proszę mi powiedzieć, czym karmicie te swoje tuczniki? Czy karmienie ekologiczne bardzo różni się od konwencjonalnego?

Różni się kolosalnie! Poza podkarmianiem małych prosiąt po odsadzeniu od matki granulatem, który kupujemy z zewnątrz, to powiem pani, że w zasadzie jesteśmy samowystarczalni i karmimy nasze zwierzęta tym, co urośnie na polach. Na pewno przydałoby nam się więcej źródła białka. Radzimy sobie mieszankami roślinami zbożowo-strączkowymi takimi jak jęczmień-owies-łubin oraz żyto jare-groch, ale przydałaby nam się, jak to jest w konwencji – soja, która ekologicznie niestety nie istnieje. Jakiś czas temu zgłosił się u nas ktoś, kto gwarantował i miał na to certyfikaty, soję bez GMO. Już się ucieszyłem. Zamówiłem jednego big-baga i coś mnie tknęło, aby zrobić badania. Proszę sobie wyobrazić, że była genetycznie modyfikowana. Ciarki przechodzą mnie do teraz, gdy pomyślę co by się stało, gdybyśmy podali ją zwierzętom. Gdy skonfrontowałem sprzedawcę z problemem, wyjaśniał mi, że rolnictwo dopuszcza 0,9% zawartości GMO. Rolnictwo tak, ale nie ekologoczne, lecz konwencjonalne. Należy zdać sobie sprawę z tego,
że wszystkie przetwory mleczne, gdzie mamy informację „bez GMO”, nie są od niej wolne lecz
mogą zawierać zanieczyszczenia do 0,9%. To jest duży i ogólny problem, bo przyzwolenie idzie z
góry. 

Czytaj dalej na następnej stronie!

  • 1/2
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Trzoda chlewna
Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
16 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
16 czerwca 2025
Pomoc unijna
Co w praktyce oznaczają zapowiadane uproszczenia dla rolników? [LISTA ZMIAN]
16 czerwca 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
16 czerwca 2025
Bydło i mleko
Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
15 czerwca 2025
Bydło i mleko
Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
13 czerwca 2025
Zdrowie i dobrostan
To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
13 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy