Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu

Ograniczenia dotyczą zarówno żywego ptactwa, jak i wielu przetworów drobiowych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Niektóre towary mogą jednak nadal trafiać na rynek, jeśli zostały odpowiednio przetworzone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakazane produkty
Od 30 września 2025 r. nie można eksportować z woj. warmińsko-mazurskiego:
żywego drobiu, ptaków bezgrzebieniowych (np. kiwi, emu, nandu, strusie), dzikich ptaków łownych oraz innych ptaków hodowlanych i utrzymywanych w niewoli, w tym ptaków towarzyszących;
jednodniowych piskląt;
jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
zarodków drobiu, ptaków bezgrzebieniowych i dzikich ptaków łownych;
świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
produktów z mięsa powyższych ptaków;
innych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta, do użytku przemysłowego lub rolniczego;
niespreparowanych trofeów myśliwskich pochodzących od ptaków oraz niespreparowanych piór lub ich części.
Wyjątki od zakazu
Zakaz nie obejmuje produktów, które przeszły odpowiednią obróbkę i nie stanowią ryzyka przeniesienia wirusa HPAI:
konserw drobiowych lub z dzikich ptaków łownych hermetycznie zamkniętych i poddanych sterylizacji co najmniej FO 3;
produktów jajecznych poddanych obróbce cieplnej, np. suszeniu, pasteryzacji lub sterylizacji;
produktów, które podczas obróbki osiągnęły temperaturę minimum 70°C w środku;
piór lub ich części, które zostały poddane obróbce parą lub innej metodzie eliminującej czynniki chorobotwórcze, potwierdzonej deklaracją producenta.
Wirusy ptasiej grypy a ryzyko dla ludzi
W Europie wirusy HPAI, a w szczególności podtyp H5, występują powszechnie wśród dzikiego ptactwa.
Obecnie wyróżnia się trzy główne typy wirusów grypy:
Typ A - infekuje zarówno ptaki, jak i ssaki;
Typ B - atakuje wyłącznie ssaki, w tym ludzi;
Typ C - infekuje ssaki, ludzi i świnie.
Niektóre wirusy HPAI, takie jak A(H5N1), A(H5N6) czy A(H7N9), mogą wywoływać ciężkie zakażenia u ludzi, ze śmiertelnością sięgającą nawet 50%.
Do tej pory przypadki zakażeń ludzi wirusami HPAI są bardzo rzadkie i ograniczały się głównie do Azji i Afryki, a od 2023 r. także do Ameryki Południowej. Od 2003 r. na całym świecie stwierdzono mniej niż 1000 przypadków infekcji ludzkich wirusem H5N1, dotyczących osób mających bezpośredni kontakt z chorym lub padłym ptactwem albo środowiskiem skażonym wirusem.
- Tagi:
- ptasia grypa
- HPAI