Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

Hodowla - Bydło i mleko 22 czerwca 2022 15:29 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 24 czerwca 2022 09:50
Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Letni okres to trudny czas dla hodowców bydła. Poza trudnościami z utrzymaniem odpowiedniego mikroklimatu w oborach, powodującymi występowanie stresu cieplnego u zwierząt, często udręką jest zagrzewający się TMR. Z tym można jednak skutecznie walczyć już w momencie zakiszania pasz objętościowych.
Spis treści:

    Letni okres to trudny czas dla hodowców bydła. Poza trudnościami z utrzymaniem odpowiedniego mikroklimatu w oborach, powodującymi występowanie stresu cieplnego u zwierząt, często udręką jest zagrzewający się TMR. Z tym można jednak skutecznie walczyć już w momencie zakiszania pasz objętościowych. 

    - Wystarczy przyłożyć rękę do ściany silosu z kukurydzą i już wiadomo czy jest ona zagrzana czy nie. Jeśli zagrzany materiał dodamy do TMR-u, to i on będzie się szybciej przegrzewał - mówi dr inż. Waldemar Budziński, ekspert ds. inokulantów w firmie Polmass. - W przypadku zagrzewania się kiszonki, temperatura może dochodzić nawet do 50 stopni Celsjusza. Sprzyja to degradacji białka. Występuje też karmelizacja - cukier z białkiem łączą się, tworząc materiał niestrawny dla krowy. A poza tym, zwierzęta nie chcą jeść zagrzanej paszy - dodaje specjalista. 

    Inokulanty pomogą, ale trzeba zacząć od podstaw 

    W walce z zagrzewającym się materiałem bardzo pomocne mogą okazać się inokulanty. Aby te pomogły trzeba jednak najpierw dobrze przygotować zbierany materiał. - Większość rolników myśli, że jak zastosuje inokulant, to ma sprawę załatwioną. A tak naprawdę ważniejszy jest szereg innych czynników, takich jak: odpowiedni termin zbioru, odpowiednie pocięcie, rozdrobnienie ziarna (w przypadku kukurydzy) czy czystość zakiszanego materiału - zaznacza dr inż. Waldemar Budziński. Jak podkreśla, maszyny które przywożą materiał na pryzmę, nie powinny wjeżdżać na silos, żeby  nie wwozić na niego błota lub ziemi z pola. - W ziemi są przecież wszystkie niepożądane mikroorganizmy, które niekorzystnie wpływają na proces zakiszania. Ponadto, proces formowania pryzmy powinien być tak zaplanowany, żeby maszyna która ugniata nadążyła to robić. Jeśli pole jest blisko, a ktoś ma większą ilość zestawów do zwożenia, to ciągnik na pryzmie nie jest w stanie ugnieść grubszej warstwy niż 30 cm - tłumaczy Budziński. Kolejnym krokiem jest odpowiednie zabezpieczenie gotowej już pryzmy i stworzenie warunków beztlenowych. - Najlepiej jest zabezpieczyć kiszonkę dwoma foliami: stretchową, która przylega do materiału, a dopiero później grubszą, cięższą. Zwrócić uwagę należy również na zabezpieczenie boków, tak aby nie podciekał tam deszcz, albo żeby szkodniki nie uszkadzały folii. To wszystko są bardzo istotne sprawy, które wpływają na proces kiszenia i ostateczną jakość materiału - zaznacza przedstawiciel firmy Polmass. Jak podkreśla, wymienione czynniki są według niego ważniejsze niż zastosowanie inokulantu. - Nieraz spotykam się z pretensjami rolników, którzy użyli inokulantu i kukurydza się im zagrzewa. Ale kiedy pojadę na miejsce, to zazwyczaj okazuje się, że są to pryzmy tak luźno zrobione, jakby w ogóle nie były ugniecione. Jeśli tam jest tlen, to jak ma być efekt? W przypadku takiego wykonania pryzmy lepiej w ogóle nie stosować żadnych zakiszaczy, bo to nie ma najmniejszego sensu, one nic nie dadzą - mówi dr Budziński. 

    Inokulanty w zakiszaniu kukurydzy

    - Kukurydza w gruncie rzeczy zakisza się sama, bo ma wystarczającą ilość cukrów rozpuszczalnych w wodzie, takich jak glukoza czy fruktoza. To jest pożywka dla bakterii kwasu mlekowego - mówi  dr Waldemar Budziński. Jak zaznacza, problemem jest jednak to, że na roślinach znajdują się także niepożądane mikroorganizmy pochodzące np. z nawożenia gnojowicą. Oprócz tego obecna jest duża ilość grzybów pleśniowych i drożdży. - Cały problem polega na tym, żeby w momencie, w którym otwieramy pryzmę, ona nam się nie zagrzewała, a za zagrzewanie kukurydzy odpowiadają przede wszystkim drożdże i pleśń. W momencie w którym do kukurydzy dostaje się tlen, te organizmy zaczynają się namnażać i przetwarzają kwas mlekowy, po prostu zużywając go jako swój pokarm - wyjaśnia ekspert. Żeby temu zapobiec tworzone są specjalne inokulanty oparte na charakterystycznej bakterii - Lactobacillus buchneri. - Ma ona szczególną cechę - nie jest aktywna w początkowych fazach fermentacji, ale zaczyna działać po 40 dniach od zakiszania, wytwarzając z kwasu mlekowego dwa inne związki mające negatywny wpływ na rozwój drożdży. Przez to stabilność, czyli niezagrzewanie się kiszonki możemy przedłużyć o 2-3, a nawet 4 dni - tłumaczy dr Waldemar Budziński jeszcze raz podkreślając: - Oczywiście żeby to się udało, materia musi być odpowiednio pocięta i ugnieciona. To jest podstawa. Im bardziej sucha roślina, tym krócej powinno się ją ciąć, żeby było ją łatwiej ugnieść. 

    Inokulanty w zakiszaniu traw i lucerny 

    Nieco inaczej rola inokulantów wygląda w przypadku zakiszania traw i lucerny. - Cały problem polega na tym, że zawierają one mniej cukrów rozpuszczalnych w wodzie, a tym samym proces kiszenia jest trudniejszy. Dlatego też, żeby wykorzystać całą ilość cukru w roślinach, dodaje się inokulanty oparte wyłącznie na bakteriach homofermentatywnych - takich, które produkują kwas mlekowy i niewielkie ilości kwasu octowego, w zależności od warunków - tłumaczy Waldemar Budziński. Jak zaznacza, inokulanty dodane w dużej ilości, biorą przewagę nad bakteriami niepożądanymi i przejmują cukier, który znajduje się w roślinie. - Żeby zahamować rozwój niepożądanych bakterii, zależy nam na jak najszybszym obniżeniu pH. To jest trudne ze względu na dużą ilość białka, które jest związkiem buforującym. Dlatego też ważne jest jak najszybsze dodanie inokulantów do zakiszanej materii - zaznacza Budziński. Dodatkowo, w przypadku lucerny, firmy proponują inokulanty z enzymami, takimi jak np. ksylanaza czy celulaza, które mają dostarczyć dodatkową pulę cukrów rozpuszczalnych. - Wtedy rozkłada w zakiszanym materiale trochę włókna i dostarcza bakteriom kwasu mlekowego dodatkowej puli cukru - podkreśla specjalista. 

    Jak aplikować inokulanty? 

    Inokulanty najlepiej dozować za pomocą aplikatorów zamontowanych bezpośrednio na sieczkarni lub prasie - np. w okolicach podbieracza, tak żeby dysze spryskiwały podbierany materiał. - Im szybciej dodamy te bakterie, tym szybciej zaczną działać - mówi Waldemar Budziński. - W momencie, kiedy materiał na pokosie dostaje się do sieczkarni i jest cięty, z komórek roślinnych uwalniają się enzymy i cukry. Kiedy te cukry się uwolnią, to wszystkie bakterie, które są na roślinie zaczynają starać się korzystać z tego cukru. Dlatego aplikacja bezpośrednio na maszynie zbierającej jest znacznie lepsza niż ta już po zwiezieniu materiału do silosu, kiedy inne, niepożądane bakterie zaczną już działać - tłumaczy ekspert. Jak zaznacza, kiedy maszyny zbierające nie są wyposażone w nabudowane aplikatory, środek można dodawać bezpośrednio w silosie, ale warto wtedy zwiększyć koncentrację bakterii. - Producenci zalecają zawsze, że minimum, które ma zadziałać, to 100 tys. jednostek tworzących kolonię na jeden gram zakiszanego materiału. Ale jak damy 200 tys., to będzie jeszcze lepiej - podkreśla Budziński, zaznaczając, że nie wiąże się to z jakimiś astronomicznymi wydatkami. - Koszt inokulantu na tonę zakiszanego materiału, to około 2-4 zł. Jest on zdecydowanie mniejszy, niż w przypadku stosowania kwasów organicznych lub nieorganicznych - zaznacza, wymieniając przy okazji jeszcze jedną zaletę stosowania inokulantów. - Ich stosowanie ma także wpływ na to, po jakim czasie możemy zakiszany materiał skarmiać. W przypadku kiszonki z kukurydzy przyjmuje się, że kiszenie trwa około 4 tygodnie, ale jeżeli dodamy dużą ilość bakterii na 1 gram materiału, to procesy zakiszania ustaną szybciej. Są firmy, które mówią, że dzięki ich inokulantom, silos można otwierać już po dwóch tygodniach od zakiszania - kończy dr inż. Waldemar Budziński. 

    Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u? Firmy polecają

    Hanna Nowak, Animal Nutrition Specialist, Corteva Agriscience Polska:
    Trawy możemy przygotować w formie siana lub kiszonki. Procesami fermentacji możemy sterować i w tym celu marka Pioneer firmy Corteva Agriscience opatentowała działanie specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii homo i heterofermentatywnych kw.mlekowego. Stworzyła inokulanty do traw: 1188 do traw mokrych, 11G22 RR o szybkim działaniu oraz wpływający na wyższą energetyczność kiszonki 11GFT. Wszystkie inokulanty marki Pioneer są biologiczne i znakomicie się rozpuszczają w wodzie wodociągowej. Zalecamy aplikację za pomocą Appli-Pro marki Pioneer. Dawkowanie inokulantów to 1 gram bakterii na tonę masy zielonej. Kiszonki z traw przygotowanej w oparciu o inokulanty marki Pioneer to pasza pełna składników odżywczych, stabilna na stole paszowym, o przyjemnym zapachu i strukturze, bardzo chętnie pobieranej przez zwierzęta.

     

    Waldemar Dębski, Przedstawiciel Greenland Technologia EM:
    Ciężko wyobrazić sobie preparat mikrobiologiczny przeznaczony do produkcji kiszonek o liczniejszych i bardziej oczywistych walorach niż EM Zakiszacz Greenlandu. Możecie go stosować bez żadnej dodatkowej aktywacji poprzez dozownik przy prasie albo polewając pryzmę. Podczas zbioru albo później, byle równomiernie. Możecie stosować EM Zakiszacz skoncentrowany albo rozcieńczyć go wodą nawet 1:4. Przygotować nim trawę, lucernę, kukurydzę (masę roślinną i ziarno), młóto i wysłodki. 
    Uzyskacie wyjątkowo długo stabilną, pełną kwasu mlekowego i kwasów organicznych, nie grzejącą się i nie utleniającą oraz, co też bardzo ważne, smaczną paszę. Żadnego kwasu masłowego i żadnej korozji sprzętu. Gdybym był parzysto- albo i nieparzystokopytnym roślinożercą kupowałbym sobie EM Zakiszacz.
     

    ZOBACZ TAKŻE: Zbiór traw z automatycznym badaniem jakości

    • Tagi:
    • TMR
    • krowy mleczne
    • bydło
    • sianokiszonka
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ubojnie podbijają ceny za bydło

    7 maja 2025
    Bydło i mleko

    Wsparcie w zasuszaniu krów mlecznych

    3 maja 2025
    Bydło i mleko

    Automatyczny dój z wykorzystaniem AI i dostosowaniem do prędkości przepływu

    3 maja 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła pod ścianą? Kolejne zmiany w stawkach

    23 kwietnia 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Doją 1250 krów. To jedna z największych ferm mlecznych w Polsce [VIDEO]

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Pomoc unijna
    Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
    11 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy