Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Są pionierami w produkcji ślimaków

Są pionierami w produkcji ślimaków

Hodowla 8 listopada 2020 07:00 Ewelina Jamka
Są pionierami w produkcji ślimaków
Źródło: E. Jamka
Śródziemnomorska odmiana ślimaków, która doskonale zaadaptowała się w warunkach polskich, stała się sposobem na życie dla rolników z gminy Pawłów (woj. świętokrzyskie).
Spis treści:

    Śródziemnomorska odmiana ślimaków, która doskonale zaadaptowała się w warunkach polskich, stała się sposobem na życie dla rolników z gminy Pawłów (woj. świętokrzyskie).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Można powiedzieć, że są pionierami na terenie województwa świętokrzyskiego. Z powodzeniem przetarli szlaki dla nietypowej w naszych warunkach hodowli. Kiedy pięć lat temu zdecydowali się na mało popularną działalność, niejedna osoba pukała się w głowę. Oni sami też mieli chwilę zwątpienia, kiedy pierwszy sezon okazał się kompletną klapą i przyniósł stratę zainwestowanych pieniędzy. Nie podcięło to jednak skrzydeł młodym rolnikom z gminy Pawłów, którzy dziś prowadzą największą w regionie hodowlę.

    Świętokrzyska Hodowla Ślimaków KA-RO, na czele którego stoi Maria Kusiak, sołtys wsi Chybcie, zajmuje się pozyskiwaniem ślimaka Helix Aspersa Muller i Helix Aspersa Maxima. Nazwa gospodarstwa pochodzi od pierwszych liter imion syna i zięcia pani Marii, którzy na ślimakach znają się już jak mało kto.

    Kiedyś kolega z klubu piłkarskiego GKS Rudki miał ślimaki, ale była to hodowla na dużo mniejszą skalę. Zainteresowałem się tym, zaczęliśmy jeździć po całej Polsce, ale niewiele było wtedy takich hodowli. Mimo to postanowiliśmy spróbować - mówi Robert Piekarz, zięć pani Marii.

    - Początki były bardzo ciężkie, jak z pierwszym dzieckiem, trzeba było się wszystkiego nauczyć, od podstaw. Ale teraz już to idzie - mówi pani Maria, ciesząc się, że ziemia która od pokoleń była w rodzinie, nie leży odłogiem. Sezon na ślimaki trwa od wiosny do jesieni. Najwięcej pracy jest na wiosnę, gdy jest reprodukcja i rozkładanie paśników. Reprodukcja odbywa się w hali, gdzie są specjalne stoły, zabezpieczone siatką, by ślimaki nie rozchodziły się w każdą stronę. Bo wbrew pozorom ślimaki nie są wcale taki powolne, jakby się wydawało, a kiedy 100 tysięcy sztuk idzie każdy w swoją stronę, to ciężko nad nimi zapanować. - Wtedy dbamy, by miało czysto i świeżo - mówi pan Robert. - Ślimaki potrzebują ciepła, ale i wilgoci. Nad stołami zamontowane są specjalne zraszacze, by stworzyć im mikroklimat, gdyż w naturze żyją one  nad Morzem Śródziemnym. Pierwsze ślimaki do naszego gospodarstwa przyjechały z Mazur.  Już pięciodniowe ślimaki, tzw. oseski, ledwo wówczas dostrzegalne, wypuszcza się na pole. Najczęściej jest to w okolicach maja. Tam dojrzewają i dorastają do września, kiedy są tzw. ślimacze żniwa i zbiera się je po prostu z pola. - Dorosłe ślimaki zbieramy, są przenoszone na specjalne stoły, gdzie są myte i osuszane. Potem odpowiednio zapakowane (żywe), wysyłamy do naszych odbiorców. Rynek zbytu jest głównie w Hiszpanii i Włoszech dodaje Karol Kusiak, syn sołtys Chybic. Ślimaki nie liczy się na sztuki, ale kilogramy, a nawet tony. Na 4 arach można wyhodować tonę ślimaków. Dziś już prowadzimy własną reprodukcję i jesteśmy w stanie rozwinąć produkcję nawet do 50 ton.  Ślimaki zbierane są ręcznie, w co zaangażowana jest nieraz cała rodzina. Ale wprawiona osoba jest w stanie zebrać nawet do pół tony ślimaka dziennie. Wszystko zależy od urodzaju i klasy ślimaka. Te pierwszej klasy są najbardziej opłacalne.

    - Ślimaki mają odpowiednio zbilansowaną dietę. Karimy je paszą - to mieszkanka zbóż witamin i oleju, same szlachetne składniki. Paszę dostają pięć razy w tygodniu. Na tonę ślimaka potrzeba ok. 1,2 tony paszy. Gotowe produkty dostępne są na rynku, ale teraz sami produkujemy paszę, nie tylko na potrzeby własne, ale również na handel - mówi pan Karol dodając, że przysmakiem ślimaków w naszych warunkach jest rzepik perko, który rolnicy wysiewają na polu na wiosnę i na tak przygotowane pole ze specjalnymi panelami, wypuszczają małe oseski. 

    - W okresie zimowym jest chwila oddechu, na prace porządkowe, naprawy sprzętu, konserwacje, dezynfekcję hal i przygotowanie do następnego sezonu. W tym czasie ślimaki trzymamy w chłodni, gdzie są utrzymywane wstanie hibernacji. To trwa od września do marca. Wtedy wystarczy tylko je doglądać co jakiś czas, czy nie dzieje się nic niepokojącego - dodaje pan Robert. Nasi rolnicy, jako pionierzy w hodowli ślimaków w regionie i jedni z nielicznych w Polsce dziś służą radą i pomocą innymi. Zachęcają zakładania podobnych hodowli i zastosowania sprawdzonych przez nich technologii. Na początek wystarczy kawałek pola. Żeby to było w miarę opłacalne, trzeba zacząć od 6-7 ton ślimaków.

    -  Oferujemy pomoc merytoryczną na każdym etapie, zarówno dla początkujących jak i tych, którzy powiększają swoją produkcję i współpracują z nami kolejne sezony. Dzięki naszej technologii rozmnażania ślimaka jesteśmy w stanie osiągnąć bardzo zadowalające wyniki, a nasi hodowcy otrzymują oseski w jednej partii. Przy zachowaniu zasady jednorodnych dostaw kokonów i osesków nasze ślimaki mają równy wzrost na polu, a zbiory są szybkie i przyjemne - mówią rolnicy dodając, że hodowla ślimaków nie jest wcale trudna.

    Czytaj także:

    Gumowce, szpilki i kapcie to jej codzienne obuwie [VIDEO]

    • Tagi:
    • rynek zbytu
    • Maria Kusiak
    • Robert Piekarz
    • Helix Aspersa Muller
    • Helix Aspersa Maxima
    • hodowla
    • ślimaki
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Owoce i warzywa

    Rozsyp w ogrodzie, a ślimaki się wyniosą. Ten sposób nie niszczy gleby

    20 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Dla domu

    Weź z kuchni i umieść w ogrodzie. Tak pozbędziesz się ślimaków

    5 maja 2025
    Choroby i szkodniki

    Uwaga na ślimaki. Jest klika uprawach szczególnie narażonych na ich atak

    30 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności