Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy nie mogą stosować antybiotyków u zwierząt tak, jak im się podoba

Rolnicy nie mogą stosować antybiotyków u zwierząt tak, jak im się podoba

Hodowla - Bydło i mleko 9 czerwca 2022 11:44 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 9 czerwca 2022 12:05
Rolnicy nie mogą stosować antybiotyków u zwierząt tak, jak im się podoba
Źródło: Fotolia.com
Powszechne stosowanie antybiotyków i sterydów w produkcji zwierzęcej to mit?
Spis treści:

    Powszechne stosowanie antybiotyków i sterydów w produkcji zwierzęcej to mit?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Takiego zdania jest POL-PIG - organizacja zrzeszająca producentów trzody chlewnej. W jej opinii, branży produkcji zwierzęcej od wielu lat szkodzi błędna obiegowa opinia, zgodnie z którą polscy hodowcy świń i drobiu bez żadnych ograniczeń stosują antybiotyki. Mają to robić po to, by wyprodukować żywiec i zarobić dzięki temu więcej pieniędzy.

    - Głównym argumentem zwolenników tezy o powszechnym stosowaniu antybiotyków są statystyki. Polska jest jednym z europejskich liderów w ilości antybiotyków zużytych do produkcji zwierzęcej. Jednak ilość ta wynika z dwóch czynników, znacząco fałszujących statystyki. W dotychczasowym systemie liczy się całość zużycia, bez szczegółowego podziału na poszczególne gospodarstwa i gatunki zwierząt, oraz bez wyliczenia zużycia np. w przeliczeniu na kg. wyprodukowanego mięsa. Dlatego tak ważne dla hodowców jest wprowadzenie przepisów, dzięki którym będziemy widzieli, ile realnie zużywa sie antybiotyków na danej każdej fermie, w rozbiciu na konkretne gatunki zwierząt - podaje POL-PIG.

    Trzeba jednak wziąć pod uwagę cenę kuracji antybiotykowej, która determinuje stosowanie tego rodzaju farmaceutyków. Na ograniczenie zużycia antybiotyków wpływają także przepisy prawa. Żaden hodowca nie zaryzykuje stosowania antybiotyków prewencyjnie.

    - Na terenie całej Unii, od 2008 roku, stosowanie w tym celu antybiotyków jest surowo zabronione. Sposobem ma utrzymanie zdrowia i szybkiego przyrostu ma bowiem być poprawianie warunków hodowli, dobra pasza i szczepienia profilaktyczne zwierząt,  a nie wspieranie się antybiotykami. Chore zwierzęta – nawet te leczone - gorzej rosną, więc z punktu widzenia ekonomicznego choroba zwierząt jest dla hodowcy nieopłacalna. W związku z tym, najważniejsze dla niego jest utrzymanie zwierzęcia w zdrowiu dzięki szczepieniom, dobrym warunkom w budynkach oraz dobrej paszy, zamiast stosowania antybiotyków i narażania się na podwójne koszty: leków oraz strat produkcyjnych - podaje POL-PIG.

    Czytaj także: Zdrowie i dobrostan zwierząt zagrożone? UE chce zakazu stosowania antybiotyków

    Dlatego hodowcy, według przedstawicieli branży, dbając o stan zdrowia zwierząt, polegają, jeśli chodzi o profilaktykę, na szczepieniach ochronnych utrzymywanych zwierząt. Powszechne stosowanie szczepień zmniejsza więc zachorowalność i konieczność ratowania zwierząt antybiotykami.

    - Coraz częściej szczepień u drobiu dokonuje się już na etapie jajka, skutecznie chroniąc przed chorobami. W produkcji zwierzęcej, nawet, jeśli wystąpi potrzeba leczenia zwierzęcia antybiotykami, nie używa się antybiotyków przeznaczonych dla ludzi i będących w tzw. grupie środków ratujących życie i stosowanych na przykład w szpitalach - zaznacza POL-PIG.

    Czytaj także: Zdrowe prosięta - bez tlenku cynku

    Antybiotyki - zachowanie okresu kuracji

    Kolejnym z elementów bezpieczeństwa antybiotykowego jest wymóg okresu karencji.

    - Nawet, jeśli bowiem stosowanie antybiotyków dla jakiejś sztuki staje się niezbędne, inspekcja weterynaryjna wymaga, by między okresem stosowania antybiotyków, a przeznaczeniem zwierzęcia do uboju minął ściśle określony termin gwarantujący, ze stosowanych antybiotyków nie ma już w organizmie zwierzęcia.  Ostatnim ogniwem bezpieczeństwa żywnościowego jest monitoring mięsa pod kątem  pozostałości antybiotyków - tłumaczy POL-PIG.

    Przedstawiciele branży mięsnej przekonują, że zabronione jest stosowanie w chowie i hodowli zwierząt stymulatorów wzrostu, którymi są hormony i sterydy.

    - Ich stosowanie możliwe jest np. w USA. Na terenie krajów członkowskich UE stosowanie takich środków jest zabronione. Szybki przyrost zwłaszcza u drobiu uzyskuje się dzięki odpowiednim liniom genetycznym kurcząt i wysokiej jakości paszy - dodaje POL-PIG.

    Czytaj także: Zainwestował w innowacyjne kojce porodowe [ZDJĘCIA]

    Źródło: POL-PIG
    • Tagi:
    • drób
    • trzoda chlewna
    • antybiotyki
    • świnie
    • stymulatory wzrostu
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Drób

    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur

    13 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Drób

    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie

    11 listopada 2025
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Mercosur i widmo upadku gospodarstw oraz firm. "Mechanizmy ochronne są pozorne"
    16 listopada 2025
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Drób
    Duże zagrożenie u sąsiada Polski. Kolejne ogniska groźnej choroby
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności