Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne hodowle
  • Ozdoby z poroża

Inne hodowle

Renifery - zwierzęta ludzi Północy

  • poprzednie zdjęcie
  • 9/10
  • następne zdjęcie
Źródło: fot. D. Jańczak

W stadzie nie ma podziału na mięsne i do rozpłodu. Na rzeź w pierwszej kolejności trafiają te, które są najsłabsze i mogą nie przetrwać zbliżającej się zimy. Corocznie, każdego września wszystkie sztuki są grupowane i hodowcy oceniają ich kondycję. W tym okresie na wyroby zabija się największą partię, choć zdarza się, że pod nóż sztuki idą również zimą. Te sztuki, które trafią później do sklepów, Peter przewozi do własnej ubojni.

Pozostałe, przeznaczone na użytek własny -szlachtowane są w naturze. Zwierzę zabijane jest strzałem z broni palnej w głowę. Później odbywa się obróbka. Wnętrzności pozostawia się w lesie, a półtusze przewozi do domu. Gdy czynności te trzeba wykonać zimą, w pełnym śniegu, korzysta się ze skuterów śnieżnych. Dawniej wrzucało się ciało na sanie, które ciągnął inny renifer. Peter, oprócz mięsa i podrobów, stara się wykorzystać wszystko co możliwe. Skóra chętnie kupowana jest do wyściełania sań. - Latem chłodzi, zimą grzeje - podkreśla.

Z rogów robi świeczniki i inne ozdoby. Dawniej mięso z renifera czy łosia w tym rejonie Szwecji było jedynym, do jakiego ludzie mieli dostęp. W tej chwili już tak nie jest. Miejscowe specjały wyparły przywożone do marketów wyroby drobiarskie, wieprzowe czy wołowe.

  • poprzednie zdjęcie
  • 9/10
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
8 sierpnia 2025
Uprawy
Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
8 sierpnia 2025
Trzoda chlewna
Ceny wieprzowiny – stabilizacja w Niemczech i Belgii, zamieszanie w Holandii
8 sierpnia 2025
Najnowsze
Hodowla
Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
6 sierpnia 2025
Hodowla
Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
6 sierpnia 2025
Hodowla
Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
2 sierpnia 2025
Hodowla
Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
2 sierpnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności