Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne hodowle
  • Ozdoby z poroża

Inne hodowle

Renifery - zwierzęta ludzi Północy

  • poprzednie zdjęcie
  • 9/10
  • następne zdjęcie
Źródło: fot. D. Jańczak

W stadzie nie ma podziału na mięsne i do rozpłodu. Na rzeź w pierwszej kolejności trafiają te, które są najsłabsze i mogą nie przetrwać zbliżającej się zimy. Corocznie, każdego września wszystkie sztuki są grupowane i hodowcy oceniają ich kondycję. W tym okresie na wyroby zabija się największą partię, choć zdarza się, że pod nóż sztuki idą również zimą. Te sztuki, które trafią później do sklepów, Peter przewozi do własnej ubojni.

Pozostałe, przeznaczone na użytek własny -szlachtowane są w naturze. Zwierzę zabijane jest strzałem z broni palnej w głowę. Później odbywa się obróbka. Wnętrzności pozostawia się w lesie, a półtusze przewozi do domu. Gdy czynności te trzeba wykonać zimą, w pełnym śniegu, korzysta się ze skuterów śnieżnych. Dawniej wrzucało się ciało na sanie, które ciągnął inny renifer. Peter, oprócz mięsa i podrobów, stara się wykorzystać wszystko co możliwe. Skóra chętnie kupowana jest do wyściełania sań. - Latem chłodzi, zimą grzeje - podkreśla.

Z rogów robi świeczniki i inne ozdoby. Dawniej mięso z renifera czy łosia w tym rejonie Szwecji było jedynym, do jakiego ludzie mieli dostęp. W tej chwili już tak nie jest. Miejscowe specjały wyparły przywożone do marketów wyroby drobiarskie, wieprzowe czy wołowe.

  • poprzednie zdjęcie
  • 9/10
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Drób
Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
18 maja 2025
Prawo i finanse
O tę pomoc hodowcy mogą się starać jedynie do 31 maja - informuje ARiMR
18 maja 2025
Uprawa gleby
Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
18 maja 2025
Najnowsze
Drób
Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
18 maja 2025
Bydło i mleko
Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
17 maja 2025
Hodowla
Rosja zwiększa produkcję mięsa
16 maja 2025
Hodowla
ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
16 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy