Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
      Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
      Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
      Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kluczowa inwestycja przy wielkiej fabryce ciągników Deutz-Fahr
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą większe cła nie tylko na amerykańskie zboża. To odpowiedź na groźby Trumpa.
      Tylko do 4 czerwca można zawalczyć o 20 tys. zł.
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa stawka za zwłokę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już koniec przymrozków? Najnowsza pogoda IMGW na 5 tygodni
      Drzewko w japońskim klimacie. Odpowiednie nawet dla początkujących ogrodników
      Niezwykle efektowne i eleganckie. Popularność zapewnia im m.in. łatwa uprawa
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Probiotyki w żywieniu krów mlecznych

Probiotyki w żywieniu krów mlecznych

Hodowla - Bydło i mleko 27 czerwca 2012 06:48 Ksenia Pięta Aktualizacja: 2 października 2015 11:26
Probiotyki w żywieniu krów mlecznych
Źródło: Fotolia.com
Warunkiem ekonomicznej opłacalności produkcji mleka jest uzyskanie wysokiej wydajności z paszy objętościowej. Jak zatem zapewnić krowom najwyższej jakości pasze?
Spis treści:

    Warunkiem ekonomicznej opłacalności produkcji mleka jest uzyskanie wysokiej wydajności z paszy objętościowej. Jak zatem zapewnić krowom najwyższej jakości pasze? Warto sięgnąć po probiotyki.

    Podstawową paszą objętościową w żywieniu bydła mlecznego jest kiszonka. Może być zarówno z kukurydzy, roślin strączkowych, całych roślin zbożowych, jak i z trawy. Warto zainwestować w proces biologicznej poprawy jakości tej paszy, co znajdzie przełożenie na maksymalną wydajność i zdrowotność zwierząt. Kiszonki o złej wartości skarmiają się gorzej, a także mogą stworzyć zagrożenie dla zdrowia zwierząt, wskutek zawartości szkodliwych bakterii.

    Nie zakwasza gleby

    Aby być spokojnym o jakość kiszonek, trzeba wziąć pod uwagę zastosowanie naturalnych metod wspomagania ich produkcji, użycia probiotyków. - Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy stosować mikroorganizmy, począwszy od fermentacji obornika lub gnojowicy. Przefermentowany obornik lub gnojowica z dodatkiem probiotyków nie zakwasza gleby, więc nie ma możliwości przeazotowania. Ponadto dostarcza próchnicę i otwiera naturalny potencjał gleby - opowiada Paweł Kuliński, hodowca bydła .  
    Mikroorganizmy wykorzystane w procesie fermentacji obornika i gnojowicy, przy nawożeniu gleby, a także w fazie kiszenia, mają pozytywny wpływ na fizjologię krów, ponieważ budują właściwą mikroflorę żwacza. Następnie, trafiają do gnojowicy, a wraz z nią znów na użytki zielone, tworząc cykl zamknięty, trwale poprawiający wartość hodowli.

    Zapobiegają bakteriom, grzybom i toksynom

    Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn. Stabilizacja kiszonki zależy od intensywnej fermentacji kwasu mlekowego, należy więc jak najszybciej obniżyć pH do takiego poziomu, poniżej którego nie zachodzi przemiana materii u szkodliwych drobnoustrojów.

    • Tagi:
    • probiotyki
    • krowy mleczne
    • hodowla bydła
    • żywienie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Bydło i mleko

    Wsparcie w zasuszaniu krów mlecznych

    3 maja 2025
    Bydło i mleko

    Automatyczny dój z wykorzystaniem AI i dostosowaniem do prędkości przepływu

    3 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Doją 1250 krów. To jedna z największych ferm mlecznych w Polsce [VIDEO]

    16 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje

    16 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
    21 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
    21 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
    21 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników
    21 maja 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny
    21 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy