Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne

Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne

Hodowla - Bydło i mleko 5 kwietnia 2016 07:00 Ksenia Pięta
Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne
Źródło: fot. Sz. Mofina
Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn.
Spis treści:

    Podstawową paszą objętościową w żywieniu bydła mlecznego jest kiszonka. Może być z kukurydzy, roślin strączkowych, całych roślin zbożowych, jak i trawy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiszonki o złej wartości skarmiają się gorzej, a także mogą stworzyć zagrożenie dla zdrowia zwierząt, wskutek zawartości szkodliwych bakterii.

    Warto zainwestować w  proces biologicznej poprawy jakości tej paszy, co znajdzie przełożenie w maksymalną wydajnością i zdrowotnością zwierząt. Aby móc być spokojnym o jakość kiszonek, trzeba wziąć pod uwagę zastosowanie naturalnych metod wspomagania ich produkcji, użycia probiotyków.

    - Pod nazwą „probiotyki” kryją się żywe mikroorganizmy, jak również ich metabolity, wpływające korzystnie na organizm gospodarza - tłumaczy Paweł Kuliński, hodowca bydła. - aby uzyskać najlepsze wyniki, należy stosować mikroorganizmy, począwszy od fermentacji obornika lub gnojowicy. Gotowy produkt trafia na użytki zielone, jako naturalny nawóz organiczny. Powoduje szybki odrost runi. Pobudza on życie biologiczne i dostarcza pokarm roślinom. Przefermentowany obornik lub gnojowica z dodatkiem probiotyków nie zakwasza gleby, więc nie ma możliwości prze-azotowania. Ponadto dostarcza próchnicę i otwiera naturalny potencjał gleby - opowiada Paweł Kuliński.

    Nawiezioną probiotykami glebę, można poznać po przyjemnym zapachu oraz braku pleśni. Zastosowanie tej formy nawożenia zapewni najbardziej optymalne warunki rozwoju uprawianych roślin, przy aktywizacji i stabilizacji procesów próchniczych oraz wsparciu zagniwania (czyli niekontrolowanego procesu rozkładu substancji organicznej w warunkach beztlenowych).

    - Potencjał przefermentowanej gnojowicy jest tak duży, że hodowcy kukurydzy, którzy ją stosują,  mają dużo większe plony od tych, stosujących nawozy sztuczne. Także pogoda, w przeciwieństwie do stosowania nawozów mineralnych, które potrzebują wody, nie ma wpływu na mikroorganizmy. Wśród hodowców krąży powiedzenie - albo rolnik inwestuje w Police, albo w próchnicę. - śmieje się hodowca.

    Kolejną fazą wytworzenia smakowitej kiszonki jest proces fermentacji, do którego także warto dodać kultury drobnoustrojów. Mikroorganizmy wykorzystane w procesie fermentacji obornika i gnojowicy, przy nawożeniu gleby, a także w fazie kiszenia, mają pozytywny wpływ na fizjologię krów, ponieważ budują właściwą mikroflorę żwacza. Następnie, trafiają do gnojowicy, a wraz z nią znów na użytki zielone, tworząc cykl zamknięty, trwale poprawiający wartość hodowli.

    - Nasze krowy są na monodiecie - cały rok staramy się dostarczać im takiej samej paszy - sianokiszonkę, kukurydzę, wysłodki, słomę oraz paszę treściwą. Od momentu zastosowania probiotyków w pełnym cyklu produkcji pasz, zauważyłem zdecydowaną poprawę zdrowotności krów - podkreśla Paweł Kuliński.

    Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn. Stabilizacja kiszonki zależy od intensywnej fermentacji kwasu mlekowego, należy więc jak najszybciej obniżyć pH do takiego poziomu, poniżej którego nie zachodzi przemiana materii u szkodliwych drobnoustrojów. Narażenie kiszonki na wpływ powietrza powoduje szybkie pogorszenie jej jakości, gdyż wartościowe i lekkostrawne składniki pokarmowe są rozkładane na drożdże i pleśnie. 

    - Po otwarciu pryzmy, do 48 godzin, nasza kiszonka jest odporna na działanie tlenu, czyli proces gnicia jest opóźniony. Kiszonka nie zagrzewa się w takim stopniu, jak ta, w której nie zastosowano mikrobów. Dodatek nie spowoduje cudów, jeśli materiał fermentacyjny jest źle zabezpieczony, ale można go określić jako zdrowotny wspomagacz paszy - opowiada.

    Dodawanie mikroorganizmów do wyżej opisanego cyklu, jest wystarczające dla optymalizacji hodowli. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością probiotyków, gdyż organizm krowy może przestać produkować własną mikroflorę. Podawanie ich bezpośrednio zwierzętom znajduje potrzebę tylko w nagłych wypadkach.

    - Stosujemy wlewy do pyska - na przykład w momencie, gdy krowy przestają pobierać paszę - zaznacza Paweł Kuliński.

    Korzyści z zastosowania mikroorganizmów w żywieniu krów, jako dodatku do produkcji kiszonki:

    1. Poprawa zdrowotności stada

    • poprawa procesu trawienia i przyrostu masy zwierzęcia
    • poprawa kondycji fizycznej i funkcji fizjologicznych
    • likwidacja grzybic
    • ograniczenie występowania biegunki
    • łagodniejszy przebieg zatruć pokarmowych
    • obniżenie i regulacja liczby komórek somatycznych w mleku

    2. Likwidacja odorów, pochodzących z emisji gazów takich, jak: amoniak, siarkowodór, merkaptany

    • poprawa jakości powietrza w pomieszczeniach inwentarskich i magazynowych
    • zmniejszenie uciążliwości wobec środowiska i sąsiedztwa

    3. Redukcja populacji insektów, w tym much, muszek i komarów

    4. Ograniczenie potrzeby stosowania antybiotyków i środków dezynfekujących

    • Tagi:
    • probiotyki
    • kiszonka
    • mikroorganizmy
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?

    11 września 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dlaczego dobra jakość kiszonki jest tak istotna i jak ją osiągnąć?

    3 września 2024
    Inne uprawy

    Czy wystarczy siana i kiszonki?

    21 marca 2024
    Uprawa gleby

    Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

    20 grudnia 2023
    Uprawy

    Kukurydza na kiszonkę. Co zrobić, aby mieć zadowalające plony?

    23 listopada 2023
    Newsy

    Rolnicy z Podlasia zgłębili wiedzę nt. kukurydzy kiszonkowej [ZDJĘCIA]

    2 lutego 2023
    Zboża

    Jak osiągnąć sukces w uprawie kukurydzy kiszonkowej?

    11 stycznia 2023
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Prawo i finanse
    Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
    20 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Bydło i mleko
    Niebieski język zbiera kolejne żniwo
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności