Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne

Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne

Hodowla - Bydło i mleko 5 kwietnia 2016 07:00 Ksenia Pięta
Probiotyki - małe, zdrowe, pożyteczne
Źródło: fot. Sz. Mofina
Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn.
Spis treści:

    Podstawową paszą objętościową w żywieniu bydła mlecznego jest kiszonka. Może być z kukurydzy, roślin strączkowych, całych roślin zbożowych, jak i trawy.

    Kiszonki o złej wartości skarmiają się gorzej, a także mogą stworzyć zagrożenie dla zdrowia zwierząt, wskutek zawartości szkodliwych bakterii.

    Warto zainwestować w  proces biologicznej poprawy jakości tej paszy, co znajdzie przełożenie w maksymalną wydajnością i zdrowotnością zwierząt. Aby móc być spokojnym o jakość kiszonek, trzeba wziąć pod uwagę zastosowanie naturalnych metod wspomagania ich produkcji, użycia probiotyków.

    - Pod nazwą „probiotyki” kryją się żywe mikroorganizmy, jak również ich metabolity, wpływające korzystnie na organizm gospodarza - tłumaczy Paweł Kuliński, hodowca bydła. - aby uzyskać najlepsze wyniki, należy stosować mikroorganizmy, począwszy od fermentacji obornika lub gnojowicy. Gotowy produkt trafia na użytki zielone, jako naturalny nawóz organiczny. Powoduje szybki odrost runi. Pobudza on życie biologiczne i dostarcza pokarm roślinom. Przefermentowany obornik lub gnojowica z dodatkiem probiotyków nie zakwasza gleby, więc nie ma możliwości prze-azotowania. Ponadto dostarcza próchnicę i otwiera naturalny potencjał gleby - opowiada Paweł Kuliński.

    Nawiezioną probiotykami glebę, można poznać po przyjemnym zapachu oraz braku pleśni. Zastosowanie tej formy nawożenia zapewni najbardziej optymalne warunki rozwoju uprawianych roślin, przy aktywizacji i stabilizacji procesów próchniczych oraz wsparciu zagniwania (czyli niekontrolowanego procesu rozkładu substancji organicznej w warunkach beztlenowych).

    - Potencjał przefermentowanej gnojowicy jest tak duży, że hodowcy kukurydzy, którzy ją stosują,  mają dużo większe plony od tych, stosujących nawozy sztuczne. Także pogoda, w przeciwieństwie do stosowania nawozów mineralnych, które potrzebują wody, nie ma wpływu na mikroorganizmy. Wśród hodowców krąży powiedzenie - albo rolnik inwestuje w Police, albo w próchnicę. - śmieje się hodowca.

    Kolejną fazą wytworzenia smakowitej kiszonki jest proces fermentacji, do którego także warto dodać kultury drobnoustrojów. Mikroorganizmy wykorzystane w procesie fermentacji obornika i gnojowicy, przy nawożeniu gleby, a także w fazie kiszenia, mają pozytywny wpływ na fizjologię krów, ponieważ budują właściwą mikroflorę żwacza. Następnie, trafiają do gnojowicy, a wraz z nią znów na użytki zielone, tworząc cykl zamknięty, trwale poprawiający wartość hodowli.

    - Nasze krowy są na monodiecie - cały rok staramy się dostarczać im takiej samej paszy - sianokiszonkę, kukurydzę, wysłodki, słomę oraz paszę treściwą. Od momentu zastosowania probiotyków w pełnym cyklu produkcji pasz, zauważyłem zdecydowaną poprawę zdrowotności krów - podkreśla Paweł Kuliński.

     

    Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn. Stabilizacja kiszonki zależy od intensywnej fermentacji kwasu mlekowego, należy więc jak najszybciej obniżyć pH do takiego poziomu, poniżej którego nie zachodzi przemiana materii u szkodliwych drobnoustrojów. Narażenie kiszonki na wpływ powietrza powoduje szybkie pogorszenie jej jakości, gdyż wartościowe i lekkostrawne składniki pokarmowe są rozkładane na drożdże i pleśnie. 

    - Po otwarciu pryzmy, do 48 godzin, nasza kiszonka jest odporna na działanie tlenu, czyli proces gnicia jest opóźniony. Kiszonka nie zagrzewa się w takim stopniu, jak ta, w której nie zastosowano mikrobów. Dodatek nie spowoduje cudów, jeśli materiał fermentacyjny jest źle zabezpieczony, ale można go określić jako zdrowotny wspomagacz paszy - opowiada.

    Dodawanie mikroorganizmów do wyżej opisanego cyklu, jest wystarczające dla optymalizacji hodowli. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością probiotyków, gdyż organizm krowy może przestać produkować własną mikroflorę. Podawanie ich bezpośrednio zwierzętom znajduje potrzebę tylko w nagłych wypadkach.

    - Stosujemy wlewy do pyska - na przykład w momencie, gdy krowy przestają pobierać paszę - zaznacza Paweł Kuliński.

    Korzyści z zastosowania mikroorganizmów w żywieniu krów, jako dodatku do produkcji kiszonki:

    1. Poprawa zdrowotności stada

    • poprawa procesu trawienia i przyrostu masy zwierzęcia
    • poprawa kondycji fizycznej i funkcji fizjologicznych
    • likwidacja grzybic
    • ograniczenie występowania biegunki
    • łagodniejszy przebieg zatruć pokarmowych
    • obniżenie i regulacja liczby komórek somatycznych w mleku

    2. Likwidacja odorów, pochodzących z emisji gazów takich, jak: amoniak, siarkowodór, merkaptany

    • poprawa jakości powietrza w pomieszczeniach inwentarskich i magazynowych
    • zmniejszenie uciążliwości wobec środowiska i sąsiedztwa

    3. Redukcja populacji insektów, w tym much, muszek i komarów

    4. Ograniczenie potrzeby stosowania antybiotyków i środków dezynfekujących

     

    • Tagi:
    • probiotyki
    • kiszonka
    • mikroorganizmy
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dlaczego dobra jakość kiszonki jest tak istotna i jak ją osiągnąć?

    3 września 2024
    Inne uprawy

    Czy wystarczy siana i kiszonki?

    21 marca 2024
    Uprawa gleby

    Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

    20 grudnia 2023
    Uprawy

    Kukurydza na kiszonkę. Co zrobić, aby mieć zadowalające plony?

    23 listopada 2023
    Newsy

    Rolnicy z Podlasia zgłębili wiedzę nt. kukurydzy kiszonkowej [ZDJĘCIA]

    2 lutego 2023
    Zboża

    Jak osiągnąć sukces w uprawie kukurydzy kiszonkowej?

    11 stycznia 2023
    Bydło i mleko

    Trudny sezon dla kukurydzy. Co z jakością kiszonek? 

    13 października 2022
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
    7 czerwca 2025
    Newsy
    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach
    7 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
    7 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
    6 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy