Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego

Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego

Hodowla - Bydło i mleko 2 kwietnia 2011 12:13 Marcin Wołowicz  Aktualizacja: 12 października 2015 11:03
Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego
Źródło: fot. Sz. Mofina
Stosowanie pożytecznych probiotyków czyli wyselekcjonowanych mikroorganizmów w hodowli zwierząt przynosi bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w hodowli krów mlecznych i bydła opasowego. Przekonuje  się o tym coraz więcej  rolników. Jednym z nich jest Roman Liberski rolnik z Różopolpola.
Spis treści:

    Stosowanie pożytecznych probiotyków czyli wyselekcjonowanych mikroorganizmów w hodowli zwierząt przynosi bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w hodowli krów mlecznych i bydła opasowego. Przekonuje  się o tym coraz więcej  rolników. Jednym z nich jest Roman Liberski rolnik z Różopolpola. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W lutowym  numerze „Wieści Rolniczych” pisaliśmy  o tym  jak duży wpływ na żyzność gleby mają efektywne  probiotyczne mikroorganizmy (EM). Mogą być receptą na poprawę wydajności upraw, w znaczącym stopniu decydując o opłacalności danego kierunku produkcji roślinnej. Drugim bezpośrednim czynnikiem wpływającym na końcowy efekt ekonomiczny wykorzystywania szczepów odpowiednich  mikroorganizmów w glebie jest stopniowe ograniczanie nawożenia (gdyż uwalniają się znaczne ilości pierwiastków łatwo przyswajalnych dla roślin) oraz stosowania  środków ochrony roślin,  które   są odporniejsze na choroby. Efektywne mikroorganizmy z dużym powodzeniem wykorzystywane są także w hodowli zwierząt jako dodatek do pasz, a nawet doraźne lekarstwo na częste choroby przewodu pokarmowego.

    Roman Liberski rolnik z Różopola (powiat krotoszyński) gospodaruje na 53 ha ziemi. Uprawia  zboża, kukurydzę oraz buraki cukrowe. W latach 70-tych i 80-tych gospodarstwo nastawione było także na produkcję ziemniaka – głównie reprodukcyjnego  sadzeniaka. Rolnik wybudował wówczas oborę - w tamtych latach  jedną z największych w tej okolicy. Dzisiaj stoją w niej 24 krowy dojne, ale w sumie bydła gospodarz chowa   80 sztuk.  Gospodarz  ubolewa, że na tamte czasy obora wydawała się nowoczesna, jednak teraz okazuje się, że praca w niej nie jest tak wygodna jak w obecnie budowanych obiektach, w których stosuje się już zupełnie inne rozwiązania. Do swojej obory nie  może  wjechać przede wszystkim wozem paszowym, gdyż uniemożliwiają to wąskie ganki. Jednak rolnik jest zadowolony ze zdrowotności swoich zwierząt. Głównie za sprawą stosowania efektywnych mikroorganizmów, które dodaje do pasz skarmianych przez bydło. O tym, że warto wykorzystywać EM-y, przekonał się już   trzy lata temu. Pierwszy raz zastosował oprysk na obornik wywieziony w pole.  - Zacząłem od popryskania obornika i widziałem,  że jest efekt. Wtedy  było bardzo sucho. Nawiozłem obornika na pole po kukurydzy i chciałem to zaorać ale nie szło.  Paweł (przedstawiciel sprzedacjący Probiotyki- przyp. red.) namówił mnie, żebym popryskał ten obornik tymi mikroorganizmami. Agregatem ścierniskowym zerwałem to i przykryłem. Było tak sucho, że przez  półtora miesiąca nie szło tego zaorać, ale obornik tak ładnie się rozłożył, że mi się to spodobało i od tego czasu stasuje EM-y w moim gospodarstwie  – mówi Roman Liberski. Rolnik twierdzi, że od tego czasu nie zdarza mu się wyorać nierozłożonego obornika.

    Bardzo zadowolony jest także ze stosowania pożytecznych mikroorganizmów  bezpośrednio na pasze którą zadaje zwierzętom. Szczepi nimi  zielonki  w których znacznie szybciej przebiegają  procesy kiszenia  – Przede wszystkim kiszonka nie pleśnieje i ładnie pachnie – mówi Liberski. Natomiast po wrzuceniu pasz do koryt rolnik spryskuje ją dodatkowo mikroorganizmami przy pomocy opryskiwacza plecakowego, a bydło z apetytem ją konsumuje. Gdy jednak któraś z krów  nie ma apetytu, odpowiednią kompozycję mikroorganizmów stosuje doraźnie. - Jak krowa słabo je to najlepiej z litr wlać  do pyska. Bo wprowadza się te drobnoustroje bezpośrednio do  układu pokarmowego i to działa.  Powiem więcej sami zaczęliśmy pić preparaty przeznaczone dla ludzi, mamy nawet mydło – tłumaczy rolnik. EM-y mają o wiele szersze zastosowanie w hodowli zwierząt i przygotowaniu pasz. Można je także użyć na bele z traw i lucerny – spryskując baloty przed owinięciem, zabezpieczać siano i słomę przed pleśnią, a także stosować je w higienie zwierząt – do czyszczenia stanowisk udojowych, osprzętu, pomieszczeń socjalnych i  zabezpieczaniu wymion czy wypieraniu przyczyn infekcji skóry zwierząt. Gospodarz z Różopola bezpośrednio w pomieszczeniach inwentarskich  EM-ami polewa także obornik, łagodzi  tym samym nieprzyjemny zapach i przyspiesza już  na pryzmie procesy jego rozkładu  - Nie chce się tu wymądrzać, ale w tych książeczkach o EM-ach  piszą prawdę. Ja się z tym w stu procentach zgadzam,  tylko trzeba trochę poczekać na efekt. Uważam, że   zdaje egzamin, ale to nie jest złoty środek bo trzeba to jeszcze go  umiejętnie zastosować – wyjaśnia Roman Liberski.

    • Tagi:
    • hodowla
    • probiotyki
    • krowy
    • mikroorganizmy
    • bydło opasowe
    Marcin Wołowicz 
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Kto musi zarejestrować kury? Co w przypadku, gdy sprzedajesz jajka sąsiadom?

    19 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Toaleta dla krów? To nie żart. Ten system zdobył właśnie nagrodę za "innowację przyszłości"

    12 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]

    9 grudnia 2025
    Hodowla

    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika

    27 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
    20 grudnia 2025
    Newsy
    Końcówka roku będzie gorąca. Jeszcze w grudniu kolejne protesty rolników
    20 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności