Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego

Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego

Hodowla - Bydło i mleko 2 kwietnia 2011 12:13 Marcin Wołowicz  Aktualizacja: 12 października 2015 11:03
Pożyteczne mikroorganizmy w hodowli krów i bydła opasowego
Źródło: fot. Sz. Mofina
Stosowanie pożytecznych probiotyków czyli wyselekcjonowanych mikroorganizmów w hodowli zwierząt przynosi bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w hodowli krów mlecznych i bydła opasowego. Przekonuje  się o tym coraz więcej  rolników. Jednym z nich jest Roman Liberski rolnik z Różopolpola.
Spis treści:

    Stosowanie pożytecznych probiotyków czyli wyselekcjonowanych mikroorganizmów w hodowli zwierząt przynosi bardzo dobre efekty. Zwłaszcza w hodowli krów mlecznych i bydła opasowego. Przekonuje  się o tym coraz więcej  rolników. Jednym z nich jest Roman Liberski rolnik z Różopolpola. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W lutowym  numerze „Wieści Rolniczych” pisaliśmy  o tym  jak duży wpływ na żyzność gleby mają efektywne  probiotyczne mikroorganizmy (EM). Mogą być receptą na poprawę wydajności upraw, w znaczącym stopniu decydując o opłacalności danego kierunku produkcji roślinnej. Drugim bezpośrednim czynnikiem wpływającym na końcowy efekt ekonomiczny wykorzystywania szczepów odpowiednich  mikroorganizmów w glebie jest stopniowe ograniczanie nawożenia (gdyż uwalniają się znaczne ilości pierwiastków łatwo przyswajalnych dla roślin) oraz stosowania  środków ochrony roślin,  które   są odporniejsze na choroby. Efektywne mikroorganizmy z dużym powodzeniem wykorzystywane są także w hodowli zwierząt jako dodatek do pasz, a nawet doraźne lekarstwo na częste choroby przewodu pokarmowego.

    Roman Liberski rolnik z Różopola (powiat krotoszyński) gospodaruje na 53 ha ziemi. Uprawia  zboża, kukurydzę oraz buraki cukrowe. W latach 70-tych i 80-tych gospodarstwo nastawione było także na produkcję ziemniaka – głównie reprodukcyjnego  sadzeniaka. Rolnik wybudował wówczas oborę - w tamtych latach  jedną z największych w tej okolicy. Dzisiaj stoją w niej 24 krowy dojne, ale w sumie bydła gospodarz chowa   80 sztuk.  Gospodarz  ubolewa, że na tamte czasy obora wydawała się nowoczesna, jednak teraz okazuje się, że praca w niej nie jest tak wygodna jak w obecnie budowanych obiektach, w których stosuje się już zupełnie inne rozwiązania. Do swojej obory nie  może  wjechać przede wszystkim wozem paszowym, gdyż uniemożliwiają to wąskie ganki. Jednak rolnik jest zadowolony ze zdrowotności swoich zwierząt. Głównie za sprawą stosowania efektywnych mikroorganizmów, które dodaje do pasz skarmianych przez bydło. O tym, że warto wykorzystywać EM-y, przekonał się już   trzy lata temu. Pierwszy raz zastosował oprysk na obornik wywieziony w pole.  - Zacząłem od popryskania obornika i widziałem,  że jest efekt. Wtedy  było bardzo sucho. Nawiozłem obornika na pole po kukurydzy i chciałem to zaorać ale nie szło.  Paweł (przedstawiciel sprzedacjący Probiotyki- przyp. red.) namówił mnie, żebym popryskał ten obornik tymi mikroorganizmami. Agregatem ścierniskowym zerwałem to i przykryłem. Było tak sucho, że przez  półtora miesiąca nie szło tego zaorać, ale obornik tak ładnie się rozłożył, że mi się to spodobało i od tego czasu stasuje EM-y w moim gospodarstwie  – mówi Roman Liberski. Rolnik twierdzi, że od tego czasu nie zdarza mu się wyorać nierozłożonego obornika.

    Bardzo zadowolony jest także ze stosowania pożytecznych mikroorganizmów  bezpośrednio na pasze którą zadaje zwierzętom. Szczepi nimi  zielonki  w których znacznie szybciej przebiegają  procesy kiszenia  – Przede wszystkim kiszonka nie pleśnieje i ładnie pachnie – mówi Liberski. Natomiast po wrzuceniu pasz do koryt rolnik spryskuje ją dodatkowo mikroorganizmami przy pomocy opryskiwacza plecakowego, a bydło z apetytem ją konsumuje. Gdy jednak któraś z krów  nie ma apetytu, odpowiednią kompozycję mikroorganizmów stosuje doraźnie. - Jak krowa słabo je to najlepiej z litr wlać  do pyska. Bo wprowadza się te drobnoustroje bezpośrednio do  układu pokarmowego i to działa.  Powiem więcej sami zaczęliśmy pić preparaty przeznaczone dla ludzi, mamy nawet mydło – tłumaczy rolnik. EM-y mają o wiele szersze zastosowanie w hodowli zwierząt i przygotowaniu pasz. Można je także użyć na bele z traw i lucerny – spryskując baloty przed owinięciem, zabezpieczać siano i słomę przed pleśnią, a także stosować je w higienie zwierząt – do czyszczenia stanowisk udojowych, osprzętu, pomieszczeń socjalnych i  zabezpieczaniu wymion czy wypieraniu przyczyn infekcji skóry zwierząt. Gospodarz z Różopola bezpośrednio w pomieszczeniach inwentarskich  EM-ami polewa także obornik, łagodzi  tym samym nieprzyjemny zapach i przyspiesza już  na pryzmie procesy jego rozkładu  - Nie chce się tu wymądrzać, ale w tych książeczkach o EM-ach  piszą prawdę. Ja się z tym w stu procentach zgadzam,  tylko trzeba trochę poczekać na efekt. Uważam, że   zdaje egzamin, ale to nie jest złoty środek bo trzeba to jeszcze go  umiejętnie zastosować – wyjaśnia Roman Liberski.

    • Tagi:
    • hodowla
    • probiotyki
    • krowy
    • mikroorganizmy
    • bydło opasowe
    Marcin Wołowicz 
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Małe hodowle są nieopłacalne? W Polsce mamy mniej krów i... więcej mleka

    10 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    23 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo
    22 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności