Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Potrafią śnić i lubią muzykę

Potrafią śnić i lubią muzykę

Hodowla - Zdrowie i dobrostan 5 kwietnia 2016 10:13 Ksenia Pięta Aktualizacja: 5 kwietnia 2016 10:37
Potrafią śnić i lubią muzykę
Źródło: Fotolia.com
Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.
Spis treści:

    Hodowla zwierząt gospodarskich jest produkcją mięsa, mleka, jaj i innych wyrobów. Wiąże się to z ciągłym liczeniem kosztów i zysków przez hodowców. Często cierpią na tym zwierzęta, którym zabiera się miejsce bytowania i ogranicza dobrej jakości pasze.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Nie możemy zapominać, że krowa czy świnia to żywe stworzenia, a nie maszyny produkcyjne.

    Każdy gatunek zwierząt gospodarskich pochodzi od przodków, którzy mogli żyć w warunkach naturalnych, niemających nic wspólnego z dzisiejszym chowem zwierząt udomowionych. Bydło jest potomstwem tura, trzoda chlewna kilku odmian dzika, natomiast drób (kury) pochodzi najprawdopodobniej od kuraków, jednak jego udomowienie nastąpiło tak dawno temu, że trudno jest to jednoznacznie stwierdzić. Nie zmienia to faktu, że obecnie hodowane zwierzęta nie utraciły swoich pierwotnych instynktów i potrzeb, na które wielu hodowców nie bierze pod uwagę.

    Najważniejszy jest zysk

    Ministerswo Środowiska w Dokumencie Referencyjnym o Najlepszych Dostępnych Technikach dla Intensywnego Chowu Drobiu i Świń (BREF) opisuje -

    Produkcja jest ciągle zdominowana przez firmy prowadzone rodzinnie. Do lat 60 i we wczesnych 70, produkcja drobiu i świń były zaledwie częścią działalności gospodarstw mieszanych, gdzie uprawiane były rośliny i utrzymywano różnego rodzaju zwierzęta. Pasze były uprawiane w gospodarstwach lub nabywane lokalnie, a odchody zwierząt powracały na pola jako nawozy. Tylko niewielka liczba takich gospodarstw może wciąż istnieć w ramach UE, ponieważ wzrastające wymagania rynku, rozwój materiału genetycznego i wyposażenia gospodarstw oraz dostępność relatywnie taniej paszy zachęcają rolników do specjalizacji produkcji.

    Konsekwencją tego procesu jest wzrost liczby zwierząt i rozmiarów gospodarstw o intensywnym systemie chowu. W odniesieniu do istniejących przepisów UE, dyskusja o dobrostanie zwierząt będzie kontynuowana. Niektóre kraje członkowskie mają już różne regulacje dotyczące warunków utrzymania zwierząt i promują systemy utrzymania o wyższym standardzie niż przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt.

    Świnie w warunkach naturalnych tworzą grupy i budują wspólne legowiska, które nie są połączone miejscem oddawania odchodów 

    Potrafią się porozumiewać między sobą. Naukowcy wyróżnili około 20 dźwięków wydawanych przez te zwierzęta, z których każdy oznaczał coś innego. Osobniki tego gatunku potrafią śnić, lubią słuchać muzyki, grać między innymi w piłkę. Maciory nucą melodie usypiając swoje młode oraz zachęcając do jedzenia. Są aktywne w ciągu dnia, wtedy większość czasu spędzając na ryciu. Niestety trzoda w dzisiejszym chowie intensywnym nie ma możliwości zaspokojenia swoich potrzeb behawioralnych. Tą sprawą zajęła się Unia Europejska wprowadzając Zasady Wzajemnej Zgodności określające minimalne warunki pozwalające na zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb nie tylko fizycznych, ale także psychicznych zwierząt. Czyli wprowadzenie większych boksów dla loch prośnych, zawieszanie zabawek w chlewniach oraz zakaz uboju rytualnego.

    Bydło, zwłaszcza rasy mięsne są najbardziej wrażliwe na odpowiednie traktowanie

    W porównaniu do wszystkożernej trzody musi mieć zapewnioną odpowiedniej jakości paszę, ponieważ innej po prostu nie zje. Warunki utrzymywania bydła powinny być jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Według Heleny Artyszuk z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Pomorskiego

    - bydło mięsne źle znosi chów uwiązowy i nie powinno być wiązane. Rasy przydatne do chowu ekstensywnego, mogą być utrzymywane nawet bez budynków inwentarskich, jednak zgodnie z zasadami dobrostanu, musimy im zapewnić: 0,5 ha pastwiska na krowę z cielęciem, osłonę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, ochronę lub możliwość ucieczki przed dzikimi zwierzętami, wodę zdatną do picia w zimie nie zamarzającą, karmy pod dostatkiem, suche miejsce do poleżenia.

    Najlepiej teren bytowania bydła mięsnego lokalizować na skraju zadrzewień. Najlepszym rozwiązaniem jest organizacja hodowli w budynkach inwentarskich z dostępem do pastwisk, wybiegów i okólników. Zwierzęta same wybiorą sobie miejsce bytowania. Z obserwacji wynika, że nawet w mrozy chętnie przebywają na dworze. Urządzając pomieszczenia dla bydła mięsnego, należy uwzględnić powierzchnie gwarantującą swobodne poruszanie się. Najlepszym, jest chów na głębokiej ściółce przy wydzielonym obszarze wypoczynkowym i paszowym.

    Drób jest najmniej wymagającym gatunkiem zwierząt gospodarskich

    Nie oznacza to jednak, że całe swoje krótkie życie może spędzić w małej klatce lub w hali o dużym zagęszczeniu osobników. Kury są utrzymywane głównie w systemie intensywnym, ponieważ chów ekstensywny jest mało efektywny, niska jest wydajność nieśna, a brak nadzoru nad jakością warunków utrzymania, żywienia i produkcji, sprawia, że cena za jaja konsumpcyjne z dużych ferm jest o wiele niższa.

    Jaja i mięso z takiego systemu mogą zawierać podwyższoną zawartość szkodliwych związków chemicznych. Odmianą chowy ekstensywnego jest chów ekologiczny, w pełni nadzorowany weterynaryjnie oferuje wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów, przy odpowiednim (zgodnym z potrzebami behawioralnymi) traktowaniu kur.

    Każdy hodowca ma swoje raje i będzie ich bronił

    Z różnych stron dochodzą do naszych uszu różne informacje. Jedni stawiają na zysk, nie biorąc pod uwagę potrzeb zwierząt. Spełniają oni jedynie podstawowe wymagania obwarowane przepisami. Najczęściej są to osoby prowadzące duże fermy w systemie chowu intensywnego.

    Inni jako cel najwyższy stawiają dobro i zaspokojenie potrzeb zwierząt, którymi się zajmują (najczęściej w hodowli ekstensywnej i ekologicznej). Niestety jako ludzie jesteśmy gatunkiem nadrzędnym, w dodatku wszystkożernym i potrzebujemy mięsa, jako składnika codziennej diety. A każdy, idąc do sklepu, szuka produktów dobrej jakości, ale w najniższej cenie. Hodowcy powinni zwrócić uwagę na potrzeby poszczególnych gatunków zwierząt i zastanowić się, w jaki sposób niewielkimi nakładami finansowymi mogliby zaspokoić nie tylko podstawowe potrzeby i poprawić warunki chowu zwierząt, które są przeznaczone do uboju lub intensywnej produkcji.

    Pamiętajmy, że szczęśliwe zwierzęta zapewniają wysokiej jakości wyroby.

    • Tagi:
    • behawioryzm
    • dobrostan
    • behawioryzm krów
    • behawioryzm świń
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    Stworzą nowe dopłaty - na dobrostan rolników? "To będzie pierwsze takie wsparcie"

    21 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Pomoc unijna

    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków

    20 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Pomoc unijna

    W ciągu 2 tygodni rolnicy dostali dwieście milionów zł

    18 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Wiemy, jakie stawki otrzymają rolnicy, którzy realizują dobrostan zwierząt

    10 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Ciągniki
    Ciągnik na drodze. Kiedy można narazić się na mandat?
    2 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]
    2 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
    31 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
    30 lipca 2025
    Drób
    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
    29 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności