Polska kura w Singapurze
Aż 6 polskich zakładów przetwórczych dostało zielone światło na eksport drobiu do Singapuru.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie władze weterynaryjne (AVA) poinformowały w piśmie skierowanym do polskiego Głównego Lekarza Weterynarii o zakończeniu procesu uzgodnień certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego, eksportowanego właśnie do Singapuru oraz o udzieleniu zgody na eksport dla 6. polskich zakładów.
Tym samym, Polska, została oficjalnie zatwierdzona przez AVA jako kraj uprawniony do eksport drobiu do Singapuru w grudniu 2017 r., jednak dopiero zatwierdzenie wzoru certyfikatu zdrowia oraz wydanie pozwoleń eksportowych dla polskich producentów umożliwia fizyczny eksport.
Importerzy singapurscy z niecierpliwością oczekiwali na tę informację, uzależniając dalsze rozmowy handlowe, w tym w ramach zbliżających się targów Food&Hotel Asia 2018, od uzyskania pozwoleń eksportowych przez polskie zakłady.
Informacja ta została przekazana polskim służbom weterynaryjnym w przeddzień wizyty w Singapurze sekretarza stanu Jacka Boguckiego, któremu będzie towarzyszył główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk. Program wizyty obejmuje również rozmowy z partnerami biznesowymi.
- Tagi:
- certyfikat
- drób
- eksport
- Singapur