Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
      Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Po co są zootechnicy?

Po co są zootechnicy?

Hodowla - Bydło i mleko 1 lutego 2016 13:12 Ksenia Pięta Aktualizacja: 1 lutego 2016 13:29
Po co są zootechnicy?
Źródło: Ksenia Pięta
​Nie weterynarz, nie gospodarz, ale swoisty pielęgniarz dla zwierząt gospodarskich. Po prostu zootechnik, który dba o ich zdrowie fizyczne i psychiczne swoich podopiecznych. Grzegorz Zachura prowadzi stado 600 sztuk bydła.
Spis treści:

    Nie weterynarz, nie gospodarz, ale swoisty pielęgniarz dla zwierząt gospodarskich. Po prostu zootechnik, który dba o ich zdrowie fizyczne i psychiczne swoich podopiecznych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z pochodzenia jest góralem. Teraz mieszka i pracuje na Opolszczyźnie. Do domu rodzinnego jeździ rzadko, ale żona i córka mieszkają razem z nim w gospodarstwie. Decydując się na wykonywanie zawodu zootechnika musiał wziąć pod uwagę brak czasu na życie prywatne, mieszkanie w pracy i spędzanie ze zwierzętami 24 godzin na dobę.

    - Gdy opuszczam oborę, zawsze wtedy coś musi się wydarzyć. Jestem najspokojniejszy, gdy mogę być na miejscu. Nie mam świąt. Nawet Sylwestra spędziłem w oborze - mówi Grzegorz Zachura.

    Jest zootechnikiem w stadzie bydła mlecznego Brzezina (powiat brzeski) i mięsnego w Rychnowie (powiat namysłowski). Oba należą do Grupy „Pieprzyk” posiadającej ziemie w województwie wielkopolskim, dolnośląskim oraz opolskim, na których ulokowane są odrębne gospodarstwa. Pracuje w przedsiębiorstwie posiadającym łącznie 5.000 sztuk bydła. Wszystkie krowy zostały przywiezione do Brzeziny z innej obory, są wyhodowane przez gospodarstwa przynależne firmie.

    Przez trzy lata istnienia stada kierowanego przez Grzegorza Zachurę, rozrosło się ono do wielkości 600 sztuk.

    - O 5:15, po porannym doju, krowy dostają paszę. Ustawiają się wtedy w jednym rzędzie, czekając na swoją porcję TMR-u (całkowicie wymieszanej dawki). To jest przecudny widok. Zwłaszcza, gdy jest zimno i z ich pysków leci para. Nie ma lepszego widoku - rozczula się Grzegorz Zachura.

    Zarządza dwoma stadami, pierwsze to 600 sztuk, z czego 200 to krowy dojne rasy HF, drugie - 160 sztuk mięsnych. Osiąga średnią wydajność mleczną 11.050 kg mleka, a najlepsza krowa doi 16.000 kg. Zwierzęta w stadzie są użytkowane średnio 3,5 laktacji. Okres międzywycieleniowy to 386 dni.

    - Do rasy HF trzeba mieć całą obudowę - świetną kiszonkę, całą bazę paszową. Wszystko musi być zrobione na najwyższym poziomie, wtedy ma się wydajność. Podstawą sukcesu jest to, aby stacja paszowa była na miejscu. Mamy swoje surowce, oprócz soi i minerałów. Układając dawkę pokarmową, biorę pod uwagę stan fizjologiczny każdej krowy, to, czy jest pierwiastką czy wieloródką, okres laktacji, w którym się znajduje oraz jej wydajność. Potem dzielę stado na 6 grup żywieniowych - tłumaczy zootechnik.

    - Aby coś zyskać, trzeba w to włożyć dużo pracy. Ja wstając codziennie rano, myślę, co mogę zrobić, aby było lepiej. Uważam, że najważniejsze są ambicje. Dla nas ilość udojonego mleka jest bardzo ważna, bo na tym zarabiamy. Jeśli zszedłbym z wydajności na rzecz, np. krzyżowania, to automatycznie miałbym mniejszy zysk dla firmy - dodaje.

    Duże znaczenie w produkcji mają ludzie obsługujący krowy.

    Najlepiej jest znaleźć takich, którzy „żyją” zwierzętami. Pracownicy dbają, aby zwierzęta dostały jeść. Natomiast często nie biorą pod uwagę tego, jakiej jakości jest pasza, jej struktura i zawartość suchej masy. Czuwa nad tym zootechnik.

    - Zawsze powtarzam - pamiętajcie, z czego żyjemy. Róbmy więc tak, aby krowom było jak najlepiej. My musimy się dostosować. Wszystko trzeba robić zgodnie ze sztuką. Nie wolno iść na skróty. Zwierzęta nie mogą być bite, nie można na nie krzyczeć i należy im podawać odpowiedniej jakości paszę o określonych porach dnia. Muszą się czuć dobrze i bezpiecznie - opowiada specjalista. - Moich krów nikt nie przegania, więc jeśli w oborze pojawi się nowa osoba, to nie panikują. Reagują tylko na inseminatora, chodzą wtedy w kółko.

    Nazywa je „swoimi kobietami”.

    Grzegorz Zachura kieruje się konkretnymi naukowo opracowanymi zasadami, ale krowy mleczne go rozczulają. Pomimo tego, że krowy mają imiona (czasem dość skomplikowane, np. Benka 158), posługuje się tylko numerami. One są do tego przyzwyczajone i reagują jak na imię.

    - Jestem emocjonalnie związany z krową 70-tką, bo nie mogłem jej zacielić. Po pierwszej laktacji stała prawie 500 dni. Inna moja „kobieta” chorowała. Wiedziałem, że nic nie mogę zrobić. Było mi jej szkoda, więc z nią siedziałem. Nafaszerowałem ją środkami przeciwbólowymi, aby nie cierpiała. Żałowałem jej, pomimo że nie miała dużej wydajności. Czasem wydaje mi się, że krowa ma szczęście, jak umrze w oborze, nie zostanie wtedy sprzedana do rzeźni - mówi rozgoryczony.

    W zeszłym roku w stadzie Brzezina było 3,9% upadków cieląt, natomiast dorosłe krowy padły trzy. Zootechnik podkreśla, że dobrze, gdy hodowca może sam brakować osobniki w stadzie, a źle, gdy same się brakują. Wtedy nie ma progresu, tylko uwstecznienie. Wiele stad w Polsce ma z tym problem, ponieważ ich brakowanie z przymusu dochodzi nawet do 30-35%.

    - Zbrodnią jest brakowanie pierwiastek, które dały mało mleka. Miewam takie, które w pierwszej laktacji doiły 8 - 9 tysięcy, a w drugiej już 12.000, a trzecia będzie jeszcze lepsza, bo krowa nie jest wypompowana i po prostu później się budzi - tłumaczy zootechnik.

    Uważa także, że nie powinno się sprzedawać krów o ciemnym zamaszczeniu, bo to przynosi pecha.

    - 93, to jednak krowa, która zaległa i się nie przebudziła . W ogóle nie miała wydajności, ani w pierwszej, ani w drugiej laktacji. Po prostu stała, bo była bardzo ładna - miała gwiazdeczkę na czole. Mam kilka takich krów, które chowam, bo po prostu je lubię. Jedną krowę zostawiłem, bo wygląda jak Zebu (bydło garbate, rozpowszechnione w krajach podzwrotnikowych, święta krowa w Indiach - przyp. red.) - ma klapnięte uszy. Pewnie z powodu uszkodzenia nerwów podczas usuwania rogów. Nie mogę się na nią napatrzeć - dodaje z uśmiechem.

    Hodowca denerwuje się, gdy coś dzieje się z krowami, a odpowiedzialne są za to firmy zewnętrzne lub wynika to z niedopilnowania przez pracowników.

    Nie chce walczyć z chorobami - stawia na profilaktykę, stosując mikroorganizmy. Budynki są co prawda stare, ale dobrze wyremontowane. Zwierzęta czują się w nich komfortowo. Utrzymywane są w systemie bęzuwięziowym, z wydzielonymi legowiskami na słomie.

    - Aby genetycznie dobra krowa miała wysoką wydajność, trzeba jej stworzyć doskonałe warunki środowiskowo-żywieniowe. W oborze stoją same kobiety, trzeba wziąć pod uwagę, że są humorzaste i miewają swoje fanaberie. Zwłaszcza, że to wymagające HF-y. Ja mam kilka ulubionych krów, do których zawsze muszę podejść, aby je podrapać. To przyjemny aspekt mojej pracy - opowiada specjalista - Kiedyś jeden hodowca powiedział mi: Jak ktoś wchodzi do obory, zapytaj go - co to jest? Jeśli odpowie, że krowa, to znaczy, że nie ma pojęcia o hodowli. A jak powie, że HF, to wie, o co chodzi - podkreśla Grzegorz Zachura.

    Parametry hodowli bydła mlecznego osiągnięte w stadzie Brzezina:

    • 200 krów mlecznych
    • długość użytkowania - 3,5 laktacji
    • średnia wydajność mleczna - 11.050 kg
    • najwyższa wydajność 16.000 kg
    • okres międzywycieleniowy - 386 dni
    • 150 - 200 tysięcy komórek somatycznych
    • upadki cieląt - 3,9%
    • 1,9 słomki potrzebne na zacielenie
    • dojenie w hali „rybia ość” - 2 x 10 sztuk
    • godziny doju: 5°°, 13°°, 17°°

    Do zadań zootechnika należy:

    • dobór par do rozpłodu (biorąc pod uwagę uwarunkowania genetyczne i kaliber)
    • selekcja hodowlana (brakowanie krów w stadzie)
    • układanie dawek żywieniowych
    • wybór producentów dodatków paszowych
    • pomoc medyczna (odbieranie porodów, działania doraźne)
    • ustalenie i kontrola okresów międzywycieleniowych
    • dążenie do jak najwyższych wydajności przy małych kosztach produkcji
    • ustalenie optymalnych godzin i systemu doju
    • zarządzanie ludźmi obsługującymi zwierzęta
    • pilnowanie parametrów środowiskowych w budynkach gospodarskich
    • Tagi:
    • HF
    • grupa Pieprzyk
    • Grzegorz Zachura
    • bydło mleczne
    • zootechnik praca
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wypas krów na pastwisku. Wszystko, co musisz wiedzieć 

    25 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
    5 listopada 2025
    Newsy
    Przełom w sprawie działki w Zabłotni pod CPK. Wielgomas: Przede wszystkim jestem rolnikiem
    5 listopada 2025
    Przepisy
    Upływa termin na złożenie wniosku o pomoc klęskową 2025
    5 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Hodowla
    Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
    31 października 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności