Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
      Już wkrótce 2 mld złotych na kolejne kredyty obrotowe dla rolników
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Indyki mają u nich jak w raju [WIDEO]

Indyki mają u nich jak w raju [WIDEO]

Hodowla - Drób 29 października 2020 10:37 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 25 marca 2021 14:18
Indyki mają u nich jak w raju [WIDEO]
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
Specjalizują się w indorze - obecnie na terenie fermy znajduje się 30 tys. sztuk. Mają też swoją wytwórnię pasz.
Spis treści:

    Prowadzą fermę całą rodziną. Każdy ma tu swoje ważne zadanie do wypełnienia i robi to z radością. Praca to dla nich prawdziwa pasja. To tu spełniają się ich marzenia.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Beata i Radosław Rafalscy prowadzą gospodarstwo w miejscowości Żabi Róg (w województwie warmińsko-mazurskim). Powstało w 1976 roku. - Moi rodzice wybudowali kurnik na działce, którą dostali od swoich rodziców, liczącej 60 arów - i rozpoczęli działalność - produkcję jajek. Zaczęli od kur nieśnych, bo tylko takie były wtedy w Polsce hodowane. Po kilku latach przebranżowili się na brojlera (jednorazowo wstawianych było 8-9 tys. sztuk) - opowiada Radosław Rafalski. Po kolejnych kilku latach, jako jedni z pierwszych w Polsce, zaczęli hodować indyki (w każdym rzucie 4-5 tys. sztuk). Od tamtej pory to one tutaj królują.

    Specjalizują się w indorze. Obecnie na terenie fermy znajduje się 30 tys. sztuk. - To jest największy ptak, więc potrzebuje najwięcej miejsca, dlatego wstawia się go mniej, ze względu na dobrostan. Gdybyśmy nastawili się na kurczaki, moglibyśmy ich trzymać na tym terenie ok. 120 tys. sztuk - mówi Radosław Rafalski.

    ZOBACZ FILM - W BEZPIECZNYM GOSPODARSTWIE MNIEJSZE RYZYKO UPADKÓW

     W skład gospodarstwa wchodzą cztery hale produkcyjne. Nr 1, o powierzchni 1.000 metrów2 - jest najstarsza i tu znajduje się wychowalnia (pisklęta odchowywane są tutaj do 5-6 tygodnia). Hale nr 2, 3 i 4 - każda o powierzchni 1.700 m2 - wykorzystywane są jako tuczarnie. Indyki są chowane do wieku 22 tygodni. Jest też nowo wybudowana, w pełni zautomatyzowana, wytwórnia pasz. Oddana została do użytku w tym roku. - Pasze robione są z bardzo dużą dokładnością ze względu na to, że dodajemy do nich wiele naturalnych składników - zioła, granulowany czosnek oraz naturalną witaminę C sprowadzaną specjalnie z Indii, żeby ptaki były odporne i zdrowe - tłumaczy Radosław Rafalski, który zrobił doktorat z żywienia indyków.

    Magazyn, w którym wcześniej znajdowała się wytwórnia pasz, jest właśnie adaptowany na produkcję odżywki i kompostu. - Ta odżywka to jedyny taki produkt na świecie, stworzyliśmy ją i mamy na nią patent. Wykorzystywana jest zarówno w ogrodnictwie, jak i w uprawach zbóż. Dzięki temu sami już od 2 lat nie pryskamy przeciw chorobom grzybicznym, ponieważ nasze zboża nabierają naturalnej odporności w wyniku stosowania naszej odżywki - mówi Radosław Rafalski. Obornik - produkt uboczny chowu indyków - jest przetwarzany na naturalny kompost i konfekcjonowany. Od przyszłego roku będzie można go kupić. Może znaleźć zastosowanie w ogródkach, w szklarniach, na trawnikach.

    Ziemi mają 10 ha. Grunty te stanowią poletka doświadczalne, na których właściciele testowali własne produkty. Rozbudowany park maszynowy służy do produkcji indyków - są to najnowszej generacji maszyny i urządzenia. Właśnie zakupiona została nowa maszyna do podścielania w kurniku. Są też m.in. ładowarki, większe i mniejsze traktory.

    Jak sobie radzą ze zbytem indyków? - W latach 70-tych, 80-tych wszystko było ustalone z góry. Był jeden zakład drobiarski, który ustalał, kto i co ma wstawić. Decydował też o odbiorze produkcji. Po wejściu wolnego rynku sami musimy dbać o zbyt. Aktualnie współpracujemy z dwiema, dużymi ubojniami, z którymi mamy podpisany kontrakt na odbiór żywca - mówi Radosław Rafalski. Uruchomili też produkcję wyrobów z własnego mięsa, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, zamierzają całą produkcję zamieniać na mięso lub wyroby.

    Każdy ma tu swoją rolę do wypełnienia. - Mąż dba o pasze, a ja jestem prawdziwym zootechnikiem, dbam o dobrostan zwierząt, bioasekurację, porządek w całym gospodarstwie. Zarządzam fermą - mówi Beata Rafalska.

    Córki: Agata i Katarzyna zajmują się głównie pisklętami, a także skupem zbóż. Studiują na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim Agata jest na czwartym roku medycyny weterynaryjnej, Katarzyna, jako doktorantka, zajmuje się bioinżynierią zwierząt. - Zawsze tutaj byłam i myślę, że pozostanę jeszcze przez długie lata. Przynajmniej mam takie plany! - uśmiecha się Agata Rafalska. Zamierza związać swoją przyszłość z gospodarstwem rodzinnym. - Po skończonych studiach pewnie będę pracować w którejś z przychodni bądź klinik, ale nigdy nie porzucę swojego rodzimego miejsca - zapewnia. Jak zauważa jej starsza siostra, angażowanie się w działalność fermy - „mają już we krwi”. - Nie wyobrażamy sobie, żeby tu nie być. Zarówno siostra, jak i ja, chcemy tutaj zostać, kierować gospodarstwem czy po prostu pomagać rodzicom - dodaje Katarzyna Rafalska.

    Starania właścicieli zostały docenione przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - zostali laureatem jednej z edycji ogólnopolskiego konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”.

    Dziś produkcja kształtuje się na poziomie ok. 1.200 ton żywca rocznie. Nie zamierzają jej powiększać. - Chcemy pozostać przy tej skali produkcji, utrzymując tak wysoki poziom, jaki mamy aktualnie. Stawiamy na jakość. Wszystkie rzeczy związane z produkcja wykonujemy we własnym zakresie - mamy własną wytwórnię pasz. Nasze pasze powstają na lokalnych, naturalnych surowcach. Nasze wyroby produkowane są tradycyjną metodą. Nie dodajemy żadnych polepszaczy, uzdatniaczy, dodatków smakowych - podkreśla Radosław Rafalski.

    Na co dzień współpracują z uniwersytetem, szkolą też studentów, których uczą m.in. stosowania zasad bioasekuracji, dbania o dobrostan zwierząt, pracy zootechnika. Pokazują też, jak dbać o bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie.

     Aktualne plany? - Wyjechać w końcu na jakiś urlop! - uśmiechają się właściciele fermy. - To zawsze, niestety, jest na ostatnim miejscu. Charakter pracy nie pozwala na odpoczynek. Jesteśmy w pracy 24 godziny na dobę. W planach jest też odnowienie budynków. - Bijemy się jednak trochę z myślami, bo nasza wychowalnia, która ma przecież już 40 lat, tam są drewniane belki, ma swój urok, zapach i dobrze wychowuje nam pisklęta - podkreśla Radosław Rafalski. - Boimy się, że jak zrobimy coś nowoczesnego, ze stali i blachy, nie będzie już takiego klimatu. Teraz, jak nasze pisklęta tu wchodzą, czują się jak w domu.

    ZOBACZ TEŻ - PTAKI MAJĄ U NICH JAK W RAJU. RAFALSCY PRODUKUJĄ ZDROWE WYROBY Z INDYKÓW

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • wytwórnia pasz
    • bezpieczne gospodarstwo rolne
    • KRUS
    • indyki
    • ferma drobiu
    • rolnik
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    KRUS

    Rolnikowi przysługuje raz na 12 miesięcy. KRUS pokrywa wszystkie koszty

    10 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    KRUS

    Dodatkowo 650 zł miesięcznie. KRUS wypłaca bez względu na wiek i dochód

    8 listopada 2025
    KRUS

    To świadczenie z KRUS wzrośnie o 3 tys. zł. Zmiany już od Nowego Roku

    8 listopada 2025
    KRUS

    Trzy scenariusze w KRUS, o których rolnik musi wiedzieć. To klucz do emerytury

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    Jeden z mniej znanych dodatków. Tobie też należy się 350 zł do emerytury z KRUS?

    6 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Ekonomika
    Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
    11 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Drób
    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny
    10 listopada 2025
    Drób
    Kolejny cios dla hodowców. Wykryto nowe ogniska tej groźnej choroby
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności