Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
      W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
      Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?
      Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
      Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz azalie w ogrodzie? Nigdy nie zapominaj o tej jednej rzeczy jesienią
      Podlewaj tym pomidory, a będą słodsze. Tak naturalnie poprawisz ich smak
      Zdobiła domy naszych babć i mam. Dzisiaj przeżywa drugą młodość
      Fioletowe kulki do "wiejskich ogrodów". W Polsce był uprawiany już w XVI wieku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!

Hodowla - Bydło i mleko 23 października 2016 07:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 23 października 2016 09:28
Piotr Woźniak: Największym błędem jest zdajanie! Nie wolno tego robić!
Źródło: Ksenia Pięta
Każdy popełnia błędy podczas procesu zasuszania, sprawdź jak ich uniknąć.
Spis treści:

    Okres zasuszenia jest bardzo ważny dla krów. Decyduje o zdrowiu, płodności i wydajności w kolejnej laktacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wielu hodowców nie przywiązuje jeszcze zbyt wielkiej wagi do okresu zasuszenia. Jednakże coraz częściej można się spotkać z opinią, że okres zasuszenia to początek następnej laktacji. Nieprzykładanie wagi do tego etapu spowodowane jest najczęściej mylnym pojęciem, że krowa która nie daje mleka, nie wymaga szczególnej opieki. 

    Krowy zasusza się 7-8 tygodni przed porodem. W tym czasie następuje intensywny przyrost masy płodu, regeneracja i przygotowanie gruczołu mlekowego, a także gromadzenie rezerw składników pokarmowych na kolejną laktację. Okres ten to również mniejsze pobranie paszy przez zwierzę (nawet o 35%), co sprawia, że przy dobowych przyrostach 600-800 gram krowa musi być  karmiona w taki sposób, aby została zachowana jej kondycja. Dawka pokarmowa powinna wynosić tyle, ile potrzebuje krowa produkująca 4-5 kg mleka dziennie. Występowanie zaburzeń metabolicznych, takich jak gorączka poporodowa czy ketoza, jest mocno powiązane z żywieniem w okresie zasuszenia.  

    - Okres zasuszenia nie jest czasem odbudowy kondycji, bo to powinno mieć miejsce w ostatnich 100 dniach laktacji. Przyrost masy ciała krowy w całym okresie zasuszenia, 600-800 gramów/dobę (40-50kg) powinien wynikać wyłącznie z rozwoju błon płodowych, płodu i gruczołu mlecznego, a nie z odkładania rezerw tłuszczowych ciała - pisze Jerzy Mikołajczak z WODR-u w artykule „Zasuszanie krów mlecznych”.

    We współczesnym żywieniu bydła mlecznego każda krowa codziennie musi dostawać tę samą dawkę, ułożoną z tych samych komponentów.

    - W ten sposób zapobiegamy nagłej zmianie żywienia, a żwacz przez cały czas pracuje na pełnych obrotach - tłumaczy dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa z Sano Agrar Institute. - Każdy komponent musi być obecny w dawce każdego dnia, to oznacza: krowy również w okresie zasuszenia otrzymują dawkę z tych samych komponentów, co krowy w laktacji. Ma to pozytywny wpływ na płodność i wydajność - mówi specjalista.

    Okres zasuszania dzielimy na dwie fazy. Od zasuszenia do 3 tygodni przed wycieleniem oraz od 3 tygodni przed wycieleniem do wycielenia. 

    Najbardziej optymalny moment na rozpoczęcie zasuszania to 7-8 tygodni przed porodem. Ostatnimi czasy się go skraca, ale jest to nowość.

    - W wielu przypadkach jest to mało osiągalne, ponieważ sami hodowcy nie są do tego przygotowani. Mając pod opieką  gospodarstwa, w których faktycznie stosujemy okres zasuszania do 6 tygodni, osiągamy bardzo dobre efekty, natomiast ma na to wpływ, w dużej mierze, zarządzanie stadem oraz zadbanie  o optymalne żywienie krów, również w ostatnich tygodniach laktacji - mówi Piotr Woźniak, specjalista ds. żywienia bydła w firmie Tasomix.

    Trzeba wziąć pod uwagę, że skrócenie czasu nie będzie oznaczało mniejszych nakładów pracy.

    - Fundamentalną zasadą jest odpowiednia kondycja krowy, czyli niezatuczanie jej na końcu laktacji. To wymaga utworzenia kolejnej grupy żywieniowej (końcowej) w systemie żywienia TMR - dodaje specjalista.

    Dlaczego nie warto przekarmiać zwierząt?

    Otóż, może to doprowadzić do zwiększeniem zatłuszczenia, co z kolei wpływa na powikłania porodowe, zmniejszenie pobrania paszy po porodzie i obniżenie wydajności mlecznej, nawet o 700 kg w laktacji. W  praktyce większość hodowców ma jedną, maksymalnie dwie grupy. 

    - Krótki okres zasuszania sprawdza się tylko na dużych fermach, na których można utworzyć kilka grup żywieniowych. A nawet jest konieczne ich utworzenie, bo nie da rady obsłużyć stada jednym wozem paszowym. Jeżeli jednak ktoś ma do 50 sztuk, to lepiej pozostać przy tradycyjnym czasie  - tłumaczy Piotr Woźniak.

    W okresie zasuszenia, choć są różne metody, dobrze jest żywić zwierzęta jednym TMR-em co krowy mleczne, chroniąc je przed znacznymi zmianami żywieniowymi.  Krowa mleczna zjada ok. 45 kg TMR-u, a zasuszona około 20 kg.  Najważniejsze, aby w pierwszym okresie zasuszenia zaspokoić potrzeby bytowe, a nie produkcyjne.

    - Czasami hodowcy żywią tylko sianokiszonką i słomą, gdzie indziej tylko kukurydzą i słomą itd. Niestety, wszędzie pojawiają się błędy. W jednym jak i w drugim przypadku nie jest zachowana stała jakość flory bakteryjnej żwacza. Zjawisko to można uzyskać tylko i wyłącznie zachowując stałość komponentów tworzących TMR, przez cały cykl żywieniowy krowy. Każda zmiana paszy zarówno objętościowej, jak i treściwej, powoduje zmianę flory bakterii w żwaczu, a adaptacja zajmuje krowie około 20 dni . Zwierzęta, które były skarmiane w okresie zasuszenie tymi samymi paszami objętościowymi co w laktacji, po wycieleniu mają już na starcie odpowiednio przygotowaną florę bakteryjną. Jest to dowód na dobre działanie tego systemu - mówi Piotr Woźniak.

    Jedyną zmienną na którą powinniśmy sobie pozwolić, to zróżnicowana ilość pasz objętościowych.

    Czyli - mając wysokowydajną krowę, która produkuje 20 l mleka dziennie w końcowej fazie laktacji i przystępując do zasuszenia, zmniejszamy jej poziom zjadanego TMR-u, gdzie różnice w objętości uzupełniamy słomą. Racjonalnym działaniem w tym okresie jest minimalizowanie pasz treściwych. Dodatkowo stosujemy zabieg zasuszania - zdajamy krowę, nie ważne ile mleka daje, można tu podać antybiotyk.

    - Największym błędem w etapie zasuszania jest zdajanie jeden raz dziennie przez jakiś okres, np. przez tydzień, utrzymując wysoki poziom oksytocyny w organizmie. Nie wolno tak robić! - podkreśla doradca z firmy Tasomix.

    Wymię po ostatnim doju w laktacji naturalnie wypełnia się mlekiem w pierwszym dniu zasuszenia i jest to prawidłowy stan fizjologiczny nie wpływający negatywnie na zdrowotność wymienia, natomiast gdy dochodzi do rozluźnienia mięśnia zwieracza strzyka, gdzie objawem jest cieknące mleko, należy wtedy ponownie zdoić krowę i jeszcze raz podać antybiotyk aby zablokować drogę wnikania patogenów. Na szczęście są to sporadyczne sytuacje. 

    W pierwszej fazie okresu zasuszenia najlepiej nie stosować pasz treściwych.

    3 tygodnie przed wycieleniem należy skarmiać paszami wysokoenergetycznymi, ale nie wysokoskrobiowymi. Wtedy też podaje się 0,5 kg paszy treściwej; 1 kg - 2 tygodnie przed wycieleniem i 2 kg tydzień przed wycieleniem. 

    - Krowa przez cały okres laktacji powinna dostawać paszę treściwą. Niektórzy hodowcy niesłusznie obawiają się, że podawanie pasz treściwych przez ten cały okres spowoduje zatuczenie się krowy. Zwierzęta te zazwyczaj zatuczają się wcześniej, na końcu laktacji, gdy dają mniej mleka. Takie krowy należy niezwłocznie zasuszyć . Natomiast krowa, która na końcu laktacji daje dużo mleka na pewno się nie zatuczy - pisze Jerzy Mikołajczak z WODR-u w artykule „Zasuszanie krów mlecznych”.

    W drugiej fazie zasuszenia, ważnym elementem żywieniowym jest zastosowanie pasz lub premixu z dodatkiem soli anionowych tzw. „gorzkich soli”. Pozawala to na zachowanie ujemnego bilansu kationowo-anionowego, przyczyniając się do niewielkiego zakwaszenia organizmu krowy, co to z kolei uruchamia fizjologiczne mechanizmy  uwalniania wapnia z kości.

    - Nie ma w tym nic złego, gdyż w końcowym okresie ciąży zapotrzebowania na ten pierwiastek znacznie wzrasta. Organizm krowy dąży do homeostazy kwasowo-zasadowej i staje się „bombą wapniową”. Niedobór tego pierwiastka skutkuję zaleganiem poporodowym, a zwiększona produkcja mleka piętnuję powstałe schorzenie. Niewątpliwie zaletą stosowania soli anionowych w końcowej fazie zasuszania jest zminimalizowanie lub całkowite wyeliminowanie gorączki mlecznej tzw. gorączki poporodowej. - konkluduje Piotr Woźniak z firmy Tasomix.

    Dodatek soli anionowych stosuje się przez kilka dni do trzech tygodni przed wycieleniem.  Na 3 tygodnie przed wycieleniem zwierzęta warto skarmiać paszą treściwą, do dwóch kilogramów, ponieważ zwiększa się poziom flory bakteryjnej w żwaczu i zmniejsza deficyt energetyczny po wycieleniu, a to ułatwia to krowie start w osiąganiu szczytów laktacji. Częstą praktyką wśród hodowców jest drastyczna redukcja składników pokarmowych przy zasuszeniu. Nie jest to wskazane, ponieważ może prowadzić do niedożywienia płodu i wystąpienia schorzeń metabolicznych (zespół stłuszczonej wątroby), szczególnie u krów o wysokim potencjale mlecznym.

    Odpowiednie zaeqaqweas suszenie jest ważne, bo:

    • optymalizuje przygotowanie do laktacji
    • powoduje wysoką wydajność w kolejnej laktacji
    • ogranicza występowanie gorączki poporodowej i zatrzymanie łożyska
    • krowy są w dobrej kondycji na początku laktacji

    Błędy w żywieniu przed porodem to :

    • niższa wydajność krów od spodziewanej,
    • choroby metaboliczne,
    • trudności przy powtórnym zacielaniu,
    • niska odporności krów,
    • zatrzymanie łożyska,
    • mastitis oraz stany zapalne błony śluzowej macicy,
    • słaba kondycja i wątpliwa odporność nowonarodzonych cieląt. 

    Żywienie podczas zasuszania w Sano Agrar Institute:

    - Stosujemy jedną dawkę na cały okres zasuszania. Od siedmiu  lat prowadzimy z powodzeniem taki system. Podajemy te same pasze, co w okresie laktacji tylko w innej proporcji. Zwiększamy udział słomy do około 3,5 kilograma, żeby było więcej struktury. 1/3 paszy z okresu laktacji +  specjalny premiks na okres zasuszania. Okres zasuszania trwa u nas 5-6 tygodni. W tym czasie krowa zdąży się przygotować, a nie straci dużo mleka. Krowa zasuszana daje 20-30 l mleka - tłumaczy dr Ryszard Kujawiak.

    • Tagi:
    • żywienie bydła
    • zasuszanie krów mlecznych
    • zasuszanie
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Bydło i mleko

    Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

    20 lipca 2024
    Bydło i mleko

    Szczepienia krów, laktacja, wydajność - co warto wiedzieć o zasuszaniu krów?

    12 sierpnia 2021
    Bydło i mleko

    Krowy mleczne w okresie zasuszeniowym - o co powinien dbać hodowca?

    11 sierpnia 2021
    Bydło i mleko

    Młóto browarniane w skarmianiu bydła

    7 listopada 2018
    Bydło i mleko

    Kiszonka z ziarna zbóż

    24 kwietnia 2017
    Bydło i mleko

    Czym żywić krowy w czasie upałów? Może melasą buraczaną?

    10 sierpnia 2016
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa: Kredyty zamiast dopłat do zbóż
    5 września 2025
    Ceny rolnicze
    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
    5 września 2025
    Ceny rolnicze
    Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
    5 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Jaka przyszłość czeka branżę mleczarską?
    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Wysokie ceny i niska podaż napędzają ukraiński eksport bydła
    24 sierpnia 2025
    Hodowla
    Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności