Otwarto nowoczesną chlewnię w Polsce! [ZDJĘCIA]
- 1/12
- następne zdjęcie
Budynek powstał w Wielkopolsce. Chlewnia pomieści 300 loch wraz z odchowalnią prosiąt do wagi 30 kg.
Oficjalne otwarcie nowego budynku gospodarstwa Marty i Karola Łakomych położonego w Nowym Dworze (nieopodal Gostynia) odbyło się 14 grudnia br.. Realizacja tak skomplikowanego przedsięwzięcia, jak przyznał sam właściciel była możliwa dzięki współpracy wyspecjalizowanych firm.
- Nasze gospodarstwo jest dwukierunkowe. Po pierwsze mamy produkcję bydła - stado liczy 270 sztuk z czego 100 sztuk to krowy dojne, a reszta jałowizna i opasy. Drugim naszym cyklem jest produkcja trzody. Do tej pory było to stado około osiemdziesięciu loch rasy PBZ, w cyklu zamkniętym. Niestety, budynki, które użytkowaliśmy wymagały dużo pracy, gdyż były na płytkiej ściółce, dlatego też zdecydowaliśmy się na tą inwestycję - wytłumaczył Karol Łakomy.
Oficjalne otwarcie nowoczesnej chlewni przyciągnęło dużą ilość zainteresowanych. W wydarzeniu uczestniczyło około 250 osób. Z delegacją przybył również burmistrz gminy Krzywiń, a nowo otwarty budynek poświęcił ojciec Daniel - Benedyktyn z położonego nieopodal Opactwa.
Na miejscu zjawili się również przedstawiciele firm bez których wybudowanie budynku byłoby niemożliwe.
Głównym wykonawcą była firma Kanus, a o wyposażenie zadbał Big Dutchman. Chlewnia ma być zasiedlona od początku przyszłego roku. Materiał genetyczny dostarczy Topigs Norsvin, o żywienie zadba natomiast firma Blattin. Zarówno pasze do loch prośnych, karmiących, prestarter i starter będą przygotowywane na miejscu w oparciu o duńskie produkty Vilomix, których dystrybutorem jest właśnie Blattin.
- Firma Vilomix w Danii żywi się ponad 50% populacji świń. Skupia się ona nie tylko na osiąganiu wysokich wyników produkcyjnych, ale przede wszystkim na właściwych wynikach ekonomicznych - powiedział Mirosław Wantuła, kierownik działu żywienia w firmie Blattin, jak dodał: - Nasza firma współpracuje z panem Karolem już od dłuższego czasu, jeśli chodzi o żywienie bydła. Postaramy się zadowolić gospodarza, jeśli chodzi o zarówno osiąganie wyników produkcyjnych, jak i ekonomicznych, a jak wszyscy wiemy ostatnio z tym drugim jest ciężko.
Wszyscy zgromadzeni mieli okazję podczas wydarzenia zwiedzić nowo wybudowany budynek, porozmawiać chwilę z przedstawicielami firm oraz skorzystać z ciepłego poczęstunku.
ZOBACZ TAKŻE: Chlewnia Gobarto w Kunowie otwarta
- 1/12
- następne zdjęcie