Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?

Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?

Hodowla - Bydło i mleko 20 listopada 2025 13:29 Aktualizacja: 20 listopada 2025 13:44
Przepisy powinny jasno definiować, które produkty mogą być zaliczane do kategorii wyrobów mięsnych, przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności technologicznej niezbędnej w procesie produkcji - tłumaczy Tomasz Parzybut ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
Przepisy powinny jasno definiować, które produkty mogą być zaliczane do kategorii wyrobów mięsnych, przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności technologicznej niezbędnej w procesie produkcji - tłumaczy Tomasz Parzybut ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
Źródło: Adobe Stock
Branża mięsna apeluje do ministra rolnictwa o jasne doprecyzowanie nazewnictwa.
Spis treści:

    Komisja Europejska w październiku zaproponowała zakaz używania nazw typowych dla mięsa w przypadku produktów roślinnych. Takie określenia, jak „burger”, „stek” czy „kiełbasa” mają być zarezerwowane jedynie do produktów pochodzenia zwierzęcego. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Po wielu latach dyskusji przełom

    Informacja ta, co nie dziwi, spotkała się z aprobatą zarówno producentów zwierząt, jak i przetwórców mięsa. Swoje zadowolenie branża wyrażała wielokrotnie podczas wypowiedzi dla mediów czy publicznych wystąpień. W ostatnim czasie list w tej sprawie do szefa resortu rolnictwa skierował również Tomasz Parzybut, prezes zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

    - W imieniu reprezentowanych przez nas organizacji skupiających hodowców, przetwórców oraz producentów mięsa w Polsce, pragniemy wyrazić uznanie dla działań Ministerstwa Rolnictwa  i Rozwoju Wsi oraz Parlamentu Europejskiego zmierzających do wprowadzenia skutecznej ochrony określeń odnoszących się do produktów mięsnych. Z satysfakcją przyjmujemy fakt, że po wielu latach dyskusji pojawiła się realna szansa na wprowadzenie przepisów, które wreszcie zapewnią należytą ochronę tradycyjnych nazw wyrobów mięsnych przed ich nadużywaniem przez producentów roślinnych analogów - zaznaczył Tomasz Parzybut.  

    Czytaj też:
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    Parzybut: nazewnictwo musi być precyzyjne i pojemne

    Dalej szef Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej zadeklarował gotowość współpracy na każdym etapie procesu legislacyjnego.  

    Zwrócił jednak uwagę na konieczność podjęcia szerszych działań w zakresie doprecyzowania nazewnictwa. 

    - Przy obecnie trwających trilogach, dla zapewnienia rzeczywistej skuteczności planowanych przepisów, kluczowe jest, aby były one nie tylko precyzyjne i pojemne, ale również nie ograniczały działalności producentów wyrobów mięsnych. Przepisy powinny jasno definiować, które produkty mogą być zaliczane do kategorii wyrobów mięsnych, przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności technologicznej niezbędnej w procesie produkcji - wskazał Tomasz Parzybut.

    Chodzi, jak dalej podał, o uwzględnienie w definicji „mięso” nie tylko krwi, ale również podrobów i mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). 

    - Składniki te, właściwie zdefiniowane, stanowią ważne elementy wielu przetworów mięsnych oraz przyczyniają się do racjonalnego wykorzystania surowca zwierzęcego, zgodnie  z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ponadto pragnę zwrócić uwagę na brak w projektowanych regulacjach (Annex VII, part Ia) definicji „niezbędnych substancji”, które mogłyby być stosowane w wyrobach mięsnych, spełniających wymogi nazewnictwa „produkt mięsny” - wyjaśnił szef Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

    Dotyczy to zarówno dodatków funkcjonalnych, jak i naturalnych komponentów, takich jak np. składniki białkowe, skrobiowe i warzywne, galareta, paniery, oleje roślinne wykorzystywane  w produkcji wielu wyrobów, jak wędliny podrobowe, a szczególnie produkty z grupy convenience food.

    - Wprowadzenie jasnych i szerokich definicji tej kategorii pozwoliłoby na utrzymanie bogactwa i różnorodności polskich produktów mięsnych, jednocześnie zapewniając ich ochronę w ramach nowego systemu regulacyjnego. Pod rozwagę zgłaszamy bardziej ogólny zapis zamiast „substancja” - składniki i dodatki funkcjonalne niezbędne do uzyskania charakterystycznych cech jakościowych produktów mięsnych wytwarzanych i dostarczanych na rynek od wielu lat - napisał w liście do Stefana Krajewskiego Tomasz Parzybut.

    Czytaj też:
    Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

    Przepisy ochronne będą obejmować także dodatki i komponenty stosowane w przetwórstwie mięsnym?

    Branży zależy na tym, by przepisy ochronne obejmowały całość wyrobów tradycyjnych oraz dopuszczały stosowanie dodatków i komponentów, które od dziesięcioleci stanowią o ich unikalnym charakterze. 

    - Tylko wówczas możliwe będzie stworzenie aktu prawnego, który z jednej strony skutecznie zabezpieczy rynek przed nadużyciami,  a z drugiej – nie ograniczy swobody produkcji i eksportu oraz innowacyjności sektora mięsnego - zaznaczył Parzybut.

    Wśród sygnatariuszy znaleźli się:
    Tomasz Parzybut, prezes zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej 
    Wiktor Szmulewicz, prezes zarządu Krajowa Rada Izb Rolniczych 
    Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza 
    Katarzyna Gawrońska, prezes zarządu Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz 
    Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego 
    Grzegorz Brodziak, prezes zarządu Polska Federacja Rolna 
    Tomasz Obszański, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” 
    Krzysztof Nykiel, prezes zarządu Federacja Gospodarki Żywnościowej RP 
    Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego 
    Witold Choiński, prezes zarządu Związek Polskie Mięso 
    Andrzej Kabat, prezes zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” 
    Jacek Klimza, prezes zarządu Polski Związek Hodowców i  Producentów Bydła Mięsnego 
    Paweł Podstawka, przewodniczący Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj  
    Aleksander Dargiewicz, prezes Zarządu Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej 
    Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny 

    Czytaj też:
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny

       

    • Tagi:
    • polskie mięso
    • ochrona nazw
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

    20 listopada 2024
    Hodowla

    Chcą chronić nazwy mięs. Organizacje wystosowały pismo do ministra rolnictwa

    10 stycznia 2024
    Newsy

    ASF. Branża mięsna bierze sprawy w swoje ręce!

    5 grudnia 2019
    Inne

    Nowy rynek zbytu dla polskiego mięsa

    7 marca 2016
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności