Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nakarmimy świnie owadami?

Nakarmimy świnie owadami?

Hodowla - Trzoda chlewna 6 lipca 2016 06:00 Marzena Zbierska Aktualizacja: 6 lipca 2016 08:43
Nakarmimy świnie owadami?
Źródło: HiProMine
Larwy much, mącznika młynarka oraz szarańcze i świerszcze - jako źródło białka wykorzystywanego w przemyśle paszowym to nie fantazja.
Spis treści:

    Larwy much, mącznika młynarka oraz szarańcze i świerszcze - jako źródło białka wykorzystywanego w przemyśle paszowym to nie fantazja. To najbardziej obiecujące zastosowanie dla przemysłowej produkcji owadów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    HiProMine z Robakowa pod Poznaniem prowadzi intensywne badania nad technologią produkcji różnych gatunków owadów. Nie tylko na paszę.

    HiProMine zajmuje się badaniami nad technologią hodowli i odchowu owadów na szeroką skalę. Firma jest jedynym przemysłowym producentem owadów w Polsce.

    Ekologicznie pod każdym względem

    - Produkcja biomasy owadów, pod względem zapotrzebowania na przestrzeń, surowce, wodę oraz niską emisję gazów cieplarnianych i brak odpadów poprodukcyjnych - jest jedną z najbardziej ekologicznych form produkcji zwierzęcej - mówi dr hab. Damian Józefiak, prof.  z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, CEO HiProMine S.A. - Przykładowo w przypadku larw hermetii ilucens przy wykorzystaniu około 13-15 ton niskowartościowej świeżej biomasy roślinnej w objętości około 30 m3 w ciągu miesiąca, jesteśmy w stanie uzyskać około 1 tony mączki z owadów, czyli 400 kg białka i 400 kg tłuszczu, oraz 5 ton biokompostu bez zużycia wody.

    Co istotne, w technologii opracowywanej przez HiProMine podczas hodowli owadów nie jest stosowana woda pitna, a produkcja jest całkowicie bezodpadowa. Owady wykorzystywane są w 100%, a więc w dużo wyższym stopniu niż inne zwierzęta hodowlane. Odchody owadów stanowią jedyny produkt uboczny produkcji, ale nie wymagają utylizacji. Przeciwnie - są gotowym do użycia, pełnowartościowym nawozem lub środkiem poprawiającym strukturę gleby, w zależności od gatunku owadów z którego są pozyskiwane. Co więcej, jako surowiec do hodowli owadów mogą być wykorzystywane produkty uboczne rolnictwa i przetwórstwa, np. z produkcji soków czy warzyw, które podlegają utylizacji poprzez biorecykling.

    - Hodowlę owadów można zatem porównać do bioreaktora, utylizującego w 100% biomasę, będącą produktem ubocznym przemysłu rolno-spożywczego – zauważa Damian Józefiak. - Przy 100% wydajności bioutylizacji nie otrzymujemy produktów ubocznych, tylko podnosimy wydatnie stopień waloryzacji - otrzymujemy wysokiej jakości surowce paszowe i wysokiej jakości ekologiczny nawóz. Dodam, że HiProMine jako pierwsza w Europie firma certyfikuje nawóz otrzymywany z produkcji owadów.

    Pasze dla drobiu i ryb

    Około 80% ludzi na ziemi spożywa regularnie owady, a w wielu krajach różne gatunki insektów są nawet przysmakiem. W kulturze europejskiej owady na talerzu nie są tak entuzjastycznie przyjmowane, ale coraz częściej stanowią kulinarną ciekawostkę dla prawdziwych smakoszy. Jednak Polakom daleko do tak rewolucyjnej zmiany zwyczajów kulinarnych, aby owady przyjęły się powszechnie jako składnik posiłków.

    HiProMine zakłada, że owady raczej nie staną się pożywieniem i składnikiem codziennej diety ludzi, bynajmniej nie w postaci niezmienionej. Jednak mają szanse stać się istotnym źródłem pełnowartościowego, wysoce przyswajalnego białka i tłuszczy w przemysłowej produkcji żywności. Największy potencjał dla wykorzystania owadów na szeroką skalę tkwi w przemyśle paszowym.

    - Zwłaszcza w paszach na potrzeby akwakultury, a w przyszłości dla drobiu, którego Polska jest wiodącym producentem w Europie – zaznacza Damian Józefiak. - W wielu krajach azjatyckich, afrykańskich, jak i Ameryki Łacińskiej bezkręgowce stanowią powszechne źródło białka w mieszkankach paszowych dla zwierząt gospodarskich.

    Specjaliści podkreślają, że wartość odżywcza śruty poekstrakcyjnej, roślin strączkowych czy kukurydzy jako komponentów białkowych pochodzenia roślinnego w paszach jest niższa w porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w paszach pełnoporcjowych dla ryb wciąż używa się znaczące ilości mączki rybnej, co uszczupla zasoby akwenów wodnych. Szacuje się, że 30-40% połowów ryb na świecie prowadzonych jest na cele paszowe.

    - Wyniki badań prowadzonych na świecie, sugerują, że dodatek owadów może wpływać pozytywnie na liczebność mikroflory jelitowej ryb i kurcząt, a więc posiadać właściwości antybakteryjne - dodaje specjalista z HiProMine. - Szczególnie interesujący jest ich wpływ na ogół mikroorganizmów występujących w jelitach poprzez właściwości bakteriostatyczne niektórych białek, defensyn owadzich, tzw. AMP (Antimicrobial Peptides).

    Barierą dla upowszechnienia białka z owadów w produkcji pasz są uregulowania prawne Unii Europejskiej.

    Unijne prawo definiuje mączki z bezkręgowców jako przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego, a owady jako materiał nie przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Ponadto prawo unijne z uwagi na BSE zabrania również karmienia paszą z owadów zwierząt gospodarskich.

    - Mączki z bezkręgowców są dozwolone w żywieniu wybranych zwierzat towarzyszących, np. psów, norek, a niedługo ukaże się legislacja dla ryb, ale przewiduje się w przyszłości dopuszczenie pasz na bazie owadów w żywieniu świń oraz drobiu. W przypadku zarówno drobiu, jak i trzody już dziś może być wykorzystywany tłuszcz pozyskiwany z owadów – uściśla Damian Józefiak.

    Automatyzacja produkcji priorytetem

    To właśnie niewystarczająca podaż owadów jest kolejnym czynnikiem uniemożliwiającym ich wykorzystanie w przemyśle paszowym na szeroką skalę. W Europie istnieje zaledwie kilka fabryk owadów, a uruchomienie produkcji nie jest procesem łatwym z uwagi na brak doświadczeń technologicznych i odpowiedniej wiedzy związanej z automatyzacją. Z punktu widzenia opłacalności w produkcji owadów istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu kosztów przy odpowiedniej wydajności.

    - Obecnie prowadzimy wiele prac nad samą technologią produkcji przemysłowej różnych gatunków owadów oraz procesem separacji białka i tłuszczu, a także substancji bioaktywnych w ramach projektu z funduszy własnych oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – wyjaśnia Damian Józefiak.

     

    - Automatyzacja procesów przetwórczych to obecnie priorytet w naszej działalności. Jednocześnie wykonujmy wiele badań i analiz podstawowych  nad wartością pokarmową ponad 30 gatunków owadów. Dlatego większość produkcji jest przeznaczana na badania naukowe i rozbudowę stad rodzicielskich insektów. Prowadząc szeroką współpracę z wieloma jednostkami naukowymi z Polski i zagranicy potrzebujemy duże ilości surowca do testów.

    Oprócz pasz dla zwierząt gospodarskich owady mogą służyć jako surowiec do produkcji karm dla psów i kotów. HiProMine prowadzi intensywne badania nad wieloma aspektami stosowania owadów w dietach dla zwierząt towarzyszących, m.in. większą smakowitością karmy z udziałem mączki z owadów czy poprawą kondycji okrywy włosowej z uwagi na wysoką zawartość kwasu laurynowego.

    Owady stanowią cenne źródło białka oraz kwasów tłuszczowych, ale możemy pozyskiwać z nich również chitynę, lipidy (surowce dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego) oraz substancje bioaktywne (u wielu gatunków owadów zidentyfikowano substancje o charakterze nutraceutyków).

    Firma HiProMine jako jedyny podmiot z Polski należy do International Platform of Insects for Food and Feed, międzynarodowej organizacji zrzeszającej producentów owadów. Co więcej, HiProMine wchodzi w skład zarządu IPIFF i pełni rolę podmiotu odpowiedzialnego za zastosowania owadów jako innowacyjnego materiału paszowego w żywieniu różnych gatunków zwierząt.

    • Tagi:
    • karmienie swiń owadami
    • pasza z owadów
    • owady
    Marzena Zbierska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Postaw w łazience i czekaj. Szybko i skutecznie pozbędziesz się rybików

    12 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czekają, by wiosną zaatakować twój ogród. Musisz działać zdecydowanie

    24 listopada 2025
    Dla domu

    Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

    5 września 2025
    Dla domu

    Wsyp do butelki i zostaw w ogrodzie. Skuteczny sposób na inwazję mrówek

    25 sierpnia 2025
    Dla domu

    Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy

    16 sierpnia 2025
    Dla domu

    Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój

    4 sierpnia 2025
    Dla domu

    Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp przy mrowisku, a problem zniknie

    14 lipca 2025
    Dla domu

    Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz

    3 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rekordowe zbiory kukurydzy na świecie. Jakie będą zapasy końcowe?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek ziemniaków w 2025 roku. Czy za rok rolnicy też na nie postawią?
    26 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności