Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

Hodowla - Bydło i mleko 21 kwietnia 2016 09:14 oprac. Ksenia Pięta Aktualizacja: 21 kwietnia 2016 09:21
Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie
Źródło: Andrius Gruzdaitis - Fotolia
Jak to zrobić? Przeczytaj, jakie rozwiązanie proponują naukowcy.
Spis treści:

    Co zrobić z najgorszymi krowami rasy HF w stadzie? Można je pokryć buhajami rasy mięsnej i zarobić na buhajkach rzeźnych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jałowice hodowlane nie są głównym źródłem dochodu dla gospodarstwa, jest nim produkcja i sprzedaż mleka. Warto wziąć pod uwagę inwestycję w brakowane sztuki i pokrycie ich seksowanym nasieniem buhajów ras mięsnych.  Hodowca otrzyma w następnym pokoleniu mieszańce o dobrych walorach rzeźnych, a w jego fermie będzie trwała praca hodowlana na wszystkich osobnikach.  W Polsce obecnie, pogłowie krów i jałówek ras mięsnych stanowi zaledwie kilka procent ogólnej liczby krów i w zasadzie nie ma wpływu na skalę i jakość produkowanej wołowiny. Dlatego, krzyżowanie towarowe, którego celem jest uzyskanie mieszańców przeznaczonych do tuczu, może przynieść dochód i zwiększyć udział dobrego jakościowo mięsa na krajowym rynku.             

    - Stado zdominowane przez zwierzęta przystosowane do produkcji mleka na ogół mają niską wartość rzeźną i nie stanową źródła pozyskiwania wysokiej jakości wołowiny. Poprawa wartości rzeźnej krajowego pogłowia bydła może nastąpić dzięki szerszemu wykorzystaniu krzyżowania towarowego. Zakłada ono opas mieszańców otrzymanych z kojarzenia krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych. Uzyskanie konkretnych efektów produkcyjnych wiąże się jednak z wieloma trudnymi wyborami tj. dobór ras do krzyżowania, ustalenie odpowiednich poziomów żywienia czy określenie masy, przy której najkorzystniejszy będzie ubój zwierząt - tłumaczą specjaliści Rafał Winiarski, Zenon Nogalski i Patrycja Łapińska z Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, w artykule „Wartość rzeźna młodego bydła opasowego - raport badań”.

    Naukowcy przeprowadzili badania, w których porównali wartość rzeźną buhajków i wolców mieszańców uzyskanych z krzyżowania krów mlecznych z buhajami dwóch popularnych ras mięsnych - Hereford i Charolaise. Opas zwierząt prowadzony był do wieku 18 miesięcy. Następnie zwierzęta przewożono do zakładu mięsnego, gdzie po około 20 godzinnej głodówce ważono je i poddawano ubojowi zgodnie z obowiązującymi przepisami. Po obróbce ubojowej określana była masa tusz ciepłych (kg) oraz klasyfikacja w systemie EUROP (system klasyfikacji i i oceny poubojowej tusz wołowych).

    W analizowanej grupie zwierząt wyższą wartością rzeźną (cechami decydującymi o przydatności technologicznej i walorach smakowych mięsa) wykazały się buhajki, aniżeli wolce. Pomimo tego, że mieszańce HF z rasą Hereford były cięższe przed ubojem nawet o 30 kg, to kojarzenie krów HF z buhajami rasy Charolaise było korzystniejsze pod względem wydajności rzeźnej i uformowania tusz względem systemu EUROP, a także zawartości mięsa w tuszy.

    Niezależnie od tego, którą rasę mięsną wybierze hodowca, i tak zdecydowanie wzrośnie wartość opasowa buhajków i wolców mieszańców w stosunku do bydła HF w czystości rasy. Więc zamiast brakować 20% najgorszych krów w stadzie, warto przeznaczyć  je na matki i pokryć seksowanym nasieniem buhajów ras mięsnych. Należy jednak pamiętać o indywidualnym i starannym dobieraniu par do rozpłodu i odpowiednim żywieniem krów mlecznych, zwłaszcza w końcowej fazie laktacji.

    Analizowane stado:

    • 32 buhajki i 32 wolce uzyskane z krzyżowania krów rasy PHF z buhajami ras hereford (HH) i charolaise (CH)
    • cielęta zakupione w wieku 2 - 4 tygodni
    • opas systemem półintensywnym (przyrost na poziomie ok 850-1000g/dzień)
    • w żywieniu wykorzystano kiszonkę z traw oraz mieszankę treściwą złożoną ze śrut: poekstrakcyjnej rzepakowej i z pszenżyta
    • długość opasu -  do 18 miesiąca życia

    Wybrane cechy opisujące wartość rzeźną ocenianego młodego bydła opasowego

    Wyszczególnienie

    Kategoria

    HF ×Hareford

    HF ×Charolaise

    masa ciała przed ubojem, kg

    buhajek

    510,83

    485,75

    wolec

    512,17

    482,45

    masa tuszy ciepłej, kg

    buhajek

    305,00

    287,96

    wolec

    287,09

    272,96

    wydajność rzeźna, %

    buhajek

    58,91

    59,10

    wolec

    56,00

    57,03

    mięso, %

    buhajek

    54,77

    56,51

    wolec

    45,88

    48,36

    tłuszcz ogółem, %

    buhajek

    17,79

    16,16

    wolec

    32,14

    26,98

    Źródło: Rafał Winarski,  Zenon Nogalski, Patrycja Łapińska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, „Wartość rzeźna młodego bydła opasowego - raport z badań”

    • Tagi:
    • młode bydło opasowe
    • Zenon Nogalski
    • krzyżowanie towarowe bydła
    • Rafał Winarski
    • bydło HF
    • Patrycja Łapińska
    oprac. Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Bydło HF do fastfoodów

    30 sierpnia 2014
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
    21 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
    21 listopada 2025
    KRUS
    Czy będą krótsze pobyty w sanatoriach KRUS? Jest stanowisko ministra
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności