Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie

Hodowla - Bydło i mleko 21 kwietnia 2016 09:14 oprac. Ksenia Pięta Aktualizacja: 21 kwietnia 2016 09:21
Można zarobić na najgorszych krowach rasy HF w stadzie
Źródło: Andrius Gruzdaitis - Fotolia
Jak to zrobić? Przeczytaj, jakie rozwiązanie proponują naukowcy.
Spis treści:

    Co zrobić z najgorszymi krowami rasy HF w stadzie? Można je pokryć buhajami rasy mięsnej i zarobić na buhajkach rzeźnych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jałowice hodowlane nie są głównym źródłem dochodu dla gospodarstwa, jest nim produkcja i sprzedaż mleka. Warto wziąć pod uwagę inwestycję w brakowane sztuki i pokrycie ich seksowanym nasieniem buhajów ras mięsnych.  Hodowca otrzyma w następnym pokoleniu mieszańce o dobrych walorach rzeźnych, a w jego fermie będzie trwała praca hodowlana na wszystkich osobnikach.  W Polsce obecnie, pogłowie krów i jałówek ras mięsnych stanowi zaledwie kilka procent ogólnej liczby krów i w zasadzie nie ma wpływu na skalę i jakość produkowanej wołowiny. Dlatego, krzyżowanie towarowe, którego celem jest uzyskanie mieszańców przeznaczonych do tuczu, może przynieść dochód i zwiększyć udział dobrego jakościowo mięsa na krajowym rynku.             

    - Stado zdominowane przez zwierzęta przystosowane do produkcji mleka na ogół mają niską wartość rzeźną i nie stanową źródła pozyskiwania wysokiej jakości wołowiny. Poprawa wartości rzeźnej krajowego pogłowia bydła może nastąpić dzięki szerszemu wykorzystaniu krzyżowania towarowego. Zakłada ono opas mieszańców otrzymanych z kojarzenia krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych. Uzyskanie konkretnych efektów produkcyjnych wiąże się jednak z wieloma trudnymi wyborami tj. dobór ras do krzyżowania, ustalenie odpowiednich poziomów żywienia czy określenie masy, przy której najkorzystniejszy będzie ubój zwierząt - tłumaczą specjaliści Rafał Winiarski, Zenon Nogalski i Patrycja Łapińska z Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie, w artykule „Wartość rzeźna młodego bydła opasowego - raport badań”.

    Naukowcy przeprowadzili badania, w których porównali wartość rzeźną buhajków i wolców mieszańców uzyskanych z krzyżowania krów mlecznych z buhajami dwóch popularnych ras mięsnych - Hereford i Charolaise. Opas zwierząt prowadzony był do wieku 18 miesięcy. Następnie zwierzęta przewożono do zakładu mięsnego, gdzie po około 20 godzinnej głodówce ważono je i poddawano ubojowi zgodnie z obowiązującymi przepisami. Po obróbce ubojowej określana była masa tusz ciepłych (kg) oraz klasyfikacja w systemie EUROP (system klasyfikacji i i oceny poubojowej tusz wołowych).

    W analizowanej grupie zwierząt wyższą wartością rzeźną (cechami decydującymi o przydatności technologicznej i walorach smakowych mięsa) wykazały się buhajki, aniżeli wolce. Pomimo tego, że mieszańce HF z rasą Hereford były cięższe przed ubojem nawet o 30 kg, to kojarzenie krów HF z buhajami rasy Charolaise było korzystniejsze pod względem wydajności rzeźnej i uformowania tusz względem systemu EUROP, a także zawartości mięsa w tuszy.

    Niezależnie od tego, którą rasę mięsną wybierze hodowca, i tak zdecydowanie wzrośnie wartość opasowa buhajków i wolców mieszańców w stosunku do bydła HF w czystości rasy. Więc zamiast brakować 20% najgorszych krów w stadzie, warto przeznaczyć  je na matki i pokryć seksowanym nasieniem buhajów ras mięsnych. Należy jednak pamiętać o indywidualnym i starannym dobieraniu par do rozpłodu i odpowiednim żywieniem krów mlecznych, zwłaszcza w końcowej fazie laktacji.

    Analizowane stado:

    • 32 buhajki i 32 wolce uzyskane z krzyżowania krów rasy PHF z buhajami ras hereford (HH) i charolaise (CH)
    • cielęta zakupione w wieku 2 - 4 tygodni
    • opas systemem półintensywnym (przyrost na poziomie ok 850-1000g/dzień)
    • w żywieniu wykorzystano kiszonkę z traw oraz mieszankę treściwą złożoną ze śrut: poekstrakcyjnej rzepakowej i z pszenżyta
    • długość opasu -  do 18 miesiąca życia

    Wybrane cechy opisujące wartość rzeźną ocenianego młodego bydła opasowego

    Wyszczególnienie

    Kategoria

    HF ×Hareford

    HF ×Charolaise

    masa ciała przed ubojem, kg

    buhajek

    510,83

    485,75

    wolec

    512,17

    482,45

    masa tuszy ciepłej, kg

    buhajek

    305,00

    287,96

    wolec

    287,09

    272,96

    wydajność rzeźna, %

    buhajek

    58,91

    59,10

    wolec

    56,00

    57,03

    mięso, %

    buhajek

    54,77

    56,51

    wolec

    45,88

    48,36

    tłuszcz ogółem, %

    buhajek

    17,79

    16,16

    wolec

    32,14

    26,98

    Źródło: Rafał Winarski,  Zenon Nogalski, Patrycja Łapińska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, „Wartość rzeźna młodego bydła opasowego - raport z badań”

    • Tagi:
    • młode bydło opasowe
    • Zenon Nogalski
    • krzyżowanie towarowe bydła
    • Rafał Winarski
    • bydło HF
    • Patrycja Łapińska
    oprac. Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Bydło HF do fastfoodów

    30 sierpnia 2014
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: w Polsce można za to stracić dopłaty. Chodzi o specjalny system upraw
    28 listopada 2025
    Przepisy
    Mercosur pędzi jak walec. Była tajemnicza awaria systemu. "Mamy czas tylko do 8 grudnia"
    28 listopada 2025
    Przepisy
    Groził nam paraliż na rynku? Ważne zmiany dla hodowców. Rząd podniesie te stawki od 2026 roku
    28 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności