Len rozwiązaniem w żywieniu zwierząt?

Nasiona, śruta i makuchy lniane są bardzo wartościowym dodatkiem do pasz w żywieniu zwierząt gospodarskich, poprawiającym ich zdrowie oraz jakość tłuszczu i mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wymagania konsumentów odnośnie jakości spożywanego mięsa są coraz wyższe, przez co właściwy dobór dawek żywieniowych ma znaczenie pierwszorzędne. Wyniki prowadzonych badań naukowych potwierdzają korzystny wpływ nasion lnu i makuchów lnianych jako dodatku do pasz dla bydła, trzody chlewnej i drobiu - mówi dr Marcin Praczyk z Zakładu Hodowli i Agrotechniki Roślin Włóknistych i Energetycznych, w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, w Poznaniu.
Wpływ ten przejawia się wzbogaceniem mięsa i tłuszczu o wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz poprawą kondycji zwierząt. Nasiona i makuchy lniane osłaniają śluzówkę przewodu pokarmowego, powodują obniżenie cholesterolu i dostarczają odpowiedniego poziomu energii. W przypadku świń powinno się je dodawać głównie do pasz przeznaczonych dla prosiąt i macior wysokoprośnych. U bydła szczególnie cenne są całe nasiona lnu, które chronią zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed degradacją w żwaczu. Zalecane są w żywieniu cieląt powodując ich istotny przyrost - Należy jednak zwrócić uwagę na to, że zbyt duża ilość tłuszczu o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi u przeżuwaczy do obniżenia strawności, z tego względu jego ilość w diecie powinna być ograniczona do kilku procent - tłumaczy Marcin Praczyk.
Makuch lniany, który jest produktem ubocznym powstający w procesie tłoczenia oleju z nasion stanowi też wartościową paszę w żywieniu koni. Zwiększa on odporność zwierząt, zapewnia doskonałą ochronę przewodu pokarmowego oraz zdrową i lśniącą sierść. Dostarczając dodatkowej porcji energii jest zalecany w żywieniu koni sportowych, które mogą dzięki temu uzyskiwać lepsze wyniki.
Stosowanie nasion i makuchów lnianych jako dodatku do pasz przyczynia się do poprawy zdrowia zwierząt oraz w pośredni sposób - produkcji żywności mającej pozytywny wpływ na nasze zdrowie - Nasiona lnu zawierają (w zależności od odmiany i czynników środowiskowych panujących w danym sezonie wegetacji roślin) od 35 do 45% tłuszczu. Zawarty w nich olej jest najbogatszym roślinnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (przede wszystkim kwasu alfa linolenowego). Kwasy te są niezbędnym elementem diety człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm ludzki ich nie syntetyzuje - informuje dr Praczyk.
Warto zwrócić uwagę na duże zróżnicowanie odmian lnu pod względem profilu kwasów tłuszczowych - Siemię lniane, makuchy oraz olej lniany dostępne na rynku pochodzą często z odmian o znacznie obniżonej zawartości kwasów omega -3 z poziomu ponad 50% do zaledwie kilku, przy jednoczesnym podwyższeniu zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (kwas linolowy) - więc zapoznać się z pochodzeniem i jakością surowca lub gotowych produktów, które zamierzamy nabyć - kończy dr Marcin Praczyk.