Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR sprawdza słuszność finansowania rolników. Kontrole m.in. w Małopolsce
      500 rolników straciło 22 mln zł. Ruszył proces
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne hodowle
  • Owce - długa tradycja

Inne hodowle

Czy owce się opłacają?

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Źródło: Anna Malinowski

Baranina na polskim stole

Mięso baranie jest bardzo zdrowe, a najsmaczniejsze z jagniąt mlecznych do 6 miesiąca życia lub tuczonych do 12 miesiąca. Statystyczny Polak zjada ok. 40 kg mięsa wieprzowego, 26 kg drobiowego i 3 kg wołowiny rocznie. Baraniny zjadamy tak mało i jest ona tak rzadko dostępna w sklepach, że trudno jest jej spożycie ująć w jakichkolwiek statystykach. Sprzedawcy i restauratorzy narzekają, że łatwiej jest kupić na polskim rynku baraninę z Irlandii czy Nowej Zelandii niż od rodzimego hodowcy, a polscy posiadacze owiec skarżą się na brak zainteresowania kupnem baraniny. Prawda leży zapewne gdzieś pośrodku i dopiero od bardzo niedawna cokolwiek się w tej dziedzinie zmienia na lepsze.

Cena baraniny kształtuje się w zależności od tego, czy mięso jest tzw. „żywej wagi”, czy „z haka”. W 2017 roku na rynku Unii Europejskiej kilogram baraniny poubojowej, czyli „z haka” kosztował średnio ok. 4,60 euro: w Niemczech 5,50 a w Polsce 3,50 euro. Bardziej interesującą wydaje się być cena baraniny z chowu ekologicznego, gdzie za żywe zwierzę płaci się w Polsce między 300 a 400 zł lub ok. 100 euro np. w Niemczech.

 

Królewski oscypek i półmiękka bryndza

Owcze mleko ma dwa razy więcej tłuszczu i białka niż mleko krowie. Produkowane z niego sery nie są wyłącznie polskim pomysłem, gdyż już przed wiekami Hiszpanie i Grecy posiedli umiejętność ich produkowania. Nie wpadli jednak (i na szczęście) na pomysł wyrabiania oscypka. Ten narodowy, opatentowany i chroniony produkt w oryginale produkowany jest z owczego mleka. Wprawdzie dopuszczalne jest dodawanie niewielkich ilości mleka krowiego, ale niedopuszczalne są podróbki, których pełno na straganach dużych miast i to przez okrągły rok. Oryginalny oscypek produkowany jest w okresie od maja do września (wtedy to owce są na pastwiskach), a sprzedawany najpóźniej do października.

Pokrewną odmianą oscypka jest bryndza, półmiękki ser, który tak samo jak oscypek, poprzez swój specyficzny smak zapisuje się pamięci podniebienia nawet po jednorazowym jego spróbowaniu. To unikalne rośliny pastwisk Podhala, na których wypasają owce nadają oscypkowi i bryndzy jedynego w swym rodzaju, specyficznego smaku.

ZOBACZ TAKŻE: Franciszek Wiśniewski - strzygacz owiec

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Minister rolnictwa w sprawie afery gruntowej i CPK: winni poniosą konsekwencje
29 października 2025
Pomoc unijna
Stawki za dobrostan zwierząt będą od tego roku większe. Znikną też niekorzystne przepisy
29 października 2025
Pomoc unijna
Do wzięcia nawet 680 tys. zł. Jutro rusza kolejny nabór ARiMR
29 października 2025
Najnowsze
Hodowla
Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
28 października 2025
Trzoda chlewna
Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
27 października 2025
Bydło i mleko
Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
27 października 2025
Hodowla
W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
25 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności