Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Upał i susza nie są im straszne. Te rośliny sprawdzą się w gorące lato
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne hodowle
  • Owce - długa tradycja

Inne hodowle

Czy owce się opłacają?

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Źródło: Anna Malinowski

Baranina na polskim stole

Mięso baranie jest bardzo zdrowe, a najsmaczniejsze z jagniąt mlecznych do 6 miesiąca życia lub tuczonych do 12 miesiąca. Statystyczny Polak zjada ok. 40 kg mięsa wieprzowego, 26 kg drobiowego i 3 kg wołowiny rocznie. Baraniny zjadamy tak mało i jest ona tak rzadko dostępna w sklepach, że trudno jest jej spożycie ująć w jakichkolwiek statystykach. Sprzedawcy i restauratorzy narzekają, że łatwiej jest kupić na polskim rynku baraninę z Irlandii czy Nowej Zelandii niż od rodzimego hodowcy, a polscy posiadacze owiec skarżą się na brak zainteresowania kupnem baraniny. Prawda leży zapewne gdzieś pośrodku i dopiero od bardzo niedawna cokolwiek się w tej dziedzinie zmienia na lepsze.

Cena baraniny kształtuje się w zależności od tego, czy mięso jest tzw. „żywej wagi”, czy „z haka”. W 2017 roku na rynku Unii Europejskiej kilogram baraniny poubojowej, czyli „z haka” kosztował średnio ok. 4,60 euro: w Niemczech 5,50 a w Polsce 3,50 euro. Bardziej interesującą wydaje się być cena baraniny z chowu ekologicznego, gdzie za żywe zwierzę płaci się w Polsce między 300 a 400 zł lub ok. 100 euro np. w Niemczech.

 

Królewski oscypek i półmiękka bryndza

Owcze mleko ma dwa razy więcej tłuszczu i białka niż mleko krowie. Produkowane z niego sery nie są wyłącznie polskim pomysłem, gdyż już przed wiekami Hiszpanie i Grecy posiedli umiejętność ich produkowania. Nie wpadli jednak (i na szczęście) na pomysł wyrabiania oscypka. Ten narodowy, opatentowany i chroniony produkt w oryginale produkowany jest z owczego mleka. Wprawdzie dopuszczalne jest dodawanie niewielkich ilości mleka krowiego, ale niedopuszczalne są podróbki, których pełno na straganach dużych miast i to przez okrągły rok. Oryginalny oscypek produkowany jest w okresie od maja do września (wtedy to owce są na pastwiskach), a sprzedawany najpóźniej do października.

Pokrewną odmianą oscypka jest bryndza, półmiękki ser, który tak samo jak oscypek, poprzez swój specyficzny smak zapisuje się pamięci podniebienia nawet po jednorazowym jego spróbowaniu. To unikalne rośliny pastwisk Podhala, na których wypasają owce nadają oscypkowi i bryndzy jedynego w swym rodzaju, specyficznego smaku.

ZOBACZ TAKŻE: Franciszek Wiśniewski - strzygacz owiec

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Chcieli wwieźć do Polski zanieczyszczone zboża z Ukrainy. Nie udało im się
5 lipca 2025
Ekonomika
KOWR rzadko wydzierżawia takie tereny. Jest ogłoszenie o 267 hektarach
5 lipca 2025
Newsy
Ogromny pożar w gospodarstwie, w którym zginęło bydło. Można pomóc rolnikom
5 lipca 2025
Najnowsze
Hodowla
Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
4 lipca 2025
Trzoda chlewna
Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
2 lipca 2025
Bydło i mleko
Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
2 lipca 2025
Inne hodowle
Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]
29 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności