Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kontraktacja cieląt

Kontraktacja cieląt

Hodowla - Bydło i mleko 28 września 2014 05:32 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 października 2015 15:31
Kontraktacja cieląt
Źródło: fot. K. Pięta
Aby założyć własny biznes, trzeba mieć pieniądze na inwestycję. Nawet w rolnictwie. Jeśli chce się opasać bydło, trzeba je najpierw kupić. Chyba, że podpisze się umowę z firmą, która dostarczy cielęta.
Spis treści:

    Aby założyć własny biznes, trzeba mieć pieniądze na inwestycję. Nawet w rolnictwie. Jeśli chce się opasać bydło, trzeba je najpierw kupić. Chyba, że podpisze się umowę z firmą, która dostarczy cielęta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chów bydła mięsnego w naszym kraju nie cieszy się specjalną popularnością. Rolnicy nie chcą inwestować, nie mając gwarancji zysków i rynku zbytu. Istnieją jednak firmy, które zapewniają jedno i drugie. Proponują gospodarzom współpracę na zasadzie kontraktacji.

    Umowa dotyczy opasu przez gospodarza cieląt do odpowiedniej wagi. Po jego stronie jest przede wszystkim zapewnienie zwierzęciu miejsca w oborze, wyżywienia i opieki weterynaryjnej. Następnie ubojnia odbiera dorosłe zwierzęta, płacąc rolnikowi za każdy kilogram przyrostu. - Za każdy kilogram przyrostu płacimy 5 zł netto. Jeśli więc odbieramy sztukę ważącą 700 kg, a została oddana rolnikowi, gdy miała 100 kg, to dostanie za nią około 3.000 zł. Cena jest ustalona z góry bez względu na to, co się dzieje na rynku. Formą płatności jest przelew dokonywany w przeciągu 14 dni. Rolnicy mówią, że proponowana cena jest dosyć niska. I rzeczywiście nie jest zbyt wysoka. Jest to oferta dla kogoś, kto ma paszę i jakieś pojęcie o chowie bydła opasowego - mówi Mariusz Dudka z Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. - Ale jeśli dostaje 20 cielaków na półtora roku, a każdy z nich warty 2.000 zł (40 tys. zł w sumie), to jest dla niego kredyt bez odsetek i żadnych kosztów. Pytanie, czy lepiej kupić własnego byczka np. HF i sprzedać go za 5,80 zł za kilogram? Każdy musi sobie odpowiedzieć sam - dodaje.

    Procedura współpracy rozpoczyna się od weryfikacji gospodarstwa, do którego zostaną wstawione cielęta. Chętnych jest wielu, ale nie wszyscy się nadają. - Sprawdzamy pomieszczenia, w których mają być trzymane zwierzęta. Musimy znać potencjał danego rolnika, jeśli chodzi o pasze objętościowe i treściwe. Dobrze jest, jeśli posiada swoje bydło, wtedy wiemy, czego możemy się po nim spodziewać - tłumaczy specjalista. Firma zatrudnia zootechników, którzy prowadzą oględziny ferm i pomagają rolnikom dopasować pasze.

    Z punktu widzenia agencji - właścicielem cielaka jest rolnik. Przedsiębiorstwo wystawia co prawda za jego zakup fakturę, ale z odroczonym terminem płatności. Umowa jest tak skonstruowana, że zwierzę w efekcie musi trafić do zleceniodawcy. - Ta forma jest dla nas wygodna, bo możemy odebrać zwierzęta wtedy, kiedy ich potrzebujemy, aby produkcja mięsa odbywała się płynnie przez cały tydzień. W tym momencie mamy wpuszczone około 5.000 sztuk. Docelowo chcielibyśmy, aby było ich 50.000 - tłumaczy Mariusz Dudka.

    - Mam nową oborę. Gdy ją budowałem, nie miałem konkretnych planów związanych z hodowlą. Wtedy dostałem propozycję i postanowiłem spróbować. Łącznie mam zakontraktowane 100 sztuk bydła, które przyjechały w czterech partiach. Dodatkowo utrzymuję 70 swoich - mówi Rafał Kuśmierek, rolnik zajmujący się chowem bydła mięsnego w miejscowości Leziona (powiat ostrowski). - Aby zwierzęta dobrze przyrastały, są skarmiane paszą treściwą. Używam TMRu, a w nim śruta rzepakowa, zboża, premiksy i witaminy. Surowce mam swoje. Uprawiam 70 ha pól - dodaje.

    Upadek cieląt jest wkalkulowany. - Uważamy, że 1% jest dopuszczalny. Wtedy rolnik nie ponosi żadnych kosztów, choć traci na kilogramach, za które nie będzie miał zapłacone. Jeśli śmiertelność wyniesie więcej niż 1%, to rolnikowi odliczamy wartość, którą zapłaciliśmy za daną sztukę. Do połowy lipca mieliśmy 0,7% upadków, później odsetek nieco wzrósł, ze względu na upały - do 2,0% - tłumaczy pracownik ZPM Biernacki. W najgorszym wypadku gospodarz straci swój wkład pracy, pieniądze wydane na opiekę weterynaryjną i paszę. Warto zadbać o profilaktykę, ponieważ cielaki pochodzą z różnych rejonów kraju, czasami nawet zza granicy. Trzeba o nie dbać, najlepiej je zaszczepić i udostępnić pastwisko. - Cieląt, które otrzymałem, na tę chwilę nie muszę szczepić. Na pewno trzeba bardziej zadbać o profilaktykę przy mniejszych zwierzętach. Ja dostałem takie po 110 kg, które zaczynały już same jeść - mówi gospodarz.

    Ważną kwestią jest selekcja cieląt. - Kupujemy cielęta o wadze nie niższej niż 100 kg przygotowane do samodzielnego pobierania pasz. Przy każdym załadunku jest obecny pracownik firmy, który dokonuje wstępnej selekcji. Mamy 6 dostawców, od których bierzemy cielęta. Rolnik otrzymuje wyselekcjonowane sztuki, firma zwraca uwagę na kondycję i zdrowotność kupowanych cieląt. Zarówno nam, jak i rolnikowi, zależy na tym, aby bydło szybko i dobrze urosło. On obróci gotówką, a my zyskamy dobrej jakości mięso - opowiada Mariusz Dudka.

    - Wiem, że cena za kg jest niższa, niż przy chowie zwierząt, które mogę potem sam sprzedać. Problem w działaniu na własną rękę jest taki, że kupując materiał od handlarza, nigdy nie wiem, co się trafi. Czasem zwierzęta są chore albo nie w pełni rasowe. Poza tym muszę sam za nie zapłacić. 100 sztuk, które dostałem od Biernackiego, sporo by mnie kosztowało - tłumaczy Rafał Kuśmierek.

    Po zabraniu od farmera dorosłych sztuk, od razu są wpuszczane nowe cielęta. Ważna jest ciągłość produkcji w cyklu półtorarocznym. Wsad stanowi tylko bydło ras mięsnych, ewentualnie krzyżówki. Bydło zazwyczaj znajduje się w klasie nie gorszej niż R, czyli typowej dla ras mięsnych. Ponadto istnieje niepisana umowa, że za klasę wyższą gospodarz otrzyma premię. Minimalna waga, jaką muszą osiągnąć zwierzęta, to 550 kg w przypadku jałówek i 650 kg w przypadku byków. Rolnik może wybrać, czy chce dostać byczki czy jałówki. Wiadomo, że jałówki są łatwiejsze w chowie, ale wszystko zależy od preferencji i upodobań gospodarza.

    • Tagi:
    • produkcja zwierzęca
    • cielęta
    • kontraktacja
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Pomoc unijna

    Nawet 300 tys. zł do produkcji zwierzęcej. Wiemy, kiedy nabór wniosków

    5 stycznia 2025
    Hodowla

    Siedem razy więcej prosiąt niż cieląt, a świń ciągle ubywa

    26 października 2024
    Bydło i mleko

    Spada zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    1 października 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Przepisy
    Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
    16 sierpnia 2025
    Hodowla
    WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
    15 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Jak osiągnąć 95 tys. litrów mleka? Przykład efektywnej produkcji [VIDEO]
    13 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
    12 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności