Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kontraktacja cieląt

Kontraktacja cieląt

Hodowla - Bydło i mleko 28 września 2014 05:32 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 października 2015 15:31
Kontraktacja cieląt
Źródło: fot. K. Pięta
Aby założyć własny biznes, trzeba mieć pieniądze na inwestycję. Nawet w rolnictwie. Jeśli chce się opasać bydło, trzeba je najpierw kupić. Chyba, że podpisze się umowę z firmą, która dostarczy cielęta.
Spis treści:

    Aby założyć własny biznes, trzeba mieć pieniądze na inwestycję. Nawet w rolnictwie. Jeśli chce się opasać bydło, trzeba je najpierw kupić. Chyba, że podpisze się umowę z firmą, która dostarczy cielęta.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chów bydła mięsnego w naszym kraju nie cieszy się specjalną popularnością. Rolnicy nie chcą inwestować, nie mając gwarancji zysków i rynku zbytu. Istnieją jednak firmy, które zapewniają jedno i drugie. Proponują gospodarzom współpracę na zasadzie kontraktacji.

    Umowa dotyczy opasu przez gospodarza cieląt do odpowiedniej wagi. Po jego stronie jest przede wszystkim zapewnienie zwierzęciu miejsca w oborze, wyżywienia i opieki weterynaryjnej. Następnie ubojnia odbiera dorosłe zwierzęta, płacąc rolnikowi za każdy kilogram przyrostu. - Za każdy kilogram przyrostu płacimy 5 zł netto. Jeśli więc odbieramy sztukę ważącą 700 kg, a została oddana rolnikowi, gdy miała 100 kg, to dostanie za nią około 3.000 zł. Cena jest ustalona z góry bez względu na to, co się dzieje na rynku. Formą płatności jest przelew dokonywany w przeciągu 14 dni. Rolnicy mówią, że proponowana cena jest dosyć niska. I rzeczywiście nie jest zbyt wysoka. Jest to oferta dla kogoś, kto ma paszę i jakieś pojęcie o chowie bydła opasowego - mówi Mariusz Dudka z Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. - Ale jeśli dostaje 20 cielaków na półtora roku, a każdy z nich warty 2.000 zł (40 tys. zł w sumie), to jest dla niego kredyt bez odsetek i żadnych kosztów. Pytanie, czy lepiej kupić własnego byczka np. HF i sprzedać go za 5,80 zł za kilogram? Każdy musi sobie odpowiedzieć sam - dodaje.

    Procedura współpracy rozpoczyna się od weryfikacji gospodarstwa, do którego zostaną wstawione cielęta. Chętnych jest wielu, ale nie wszyscy się nadają. - Sprawdzamy pomieszczenia, w których mają być trzymane zwierzęta. Musimy znać potencjał danego rolnika, jeśli chodzi o pasze objętościowe i treściwe. Dobrze jest, jeśli posiada swoje bydło, wtedy wiemy, czego możemy się po nim spodziewać - tłumaczy specjalista. Firma zatrudnia zootechników, którzy prowadzą oględziny ferm i pomagają rolnikom dopasować pasze.

    Z punktu widzenia agencji - właścicielem cielaka jest rolnik. Przedsiębiorstwo wystawia co prawda za jego zakup fakturę, ale z odroczonym terminem płatności. Umowa jest tak skonstruowana, że zwierzę w efekcie musi trafić do zleceniodawcy. - Ta forma jest dla nas wygodna, bo możemy odebrać zwierzęta wtedy, kiedy ich potrzebujemy, aby produkcja mięsa odbywała się płynnie przez cały tydzień. W tym momencie mamy wpuszczone około 5.000 sztuk. Docelowo chcielibyśmy, aby było ich 50.000 - tłumaczy Mariusz Dudka.

    - Mam nową oborę. Gdy ją budowałem, nie miałem konkretnych planów związanych z hodowlą. Wtedy dostałem propozycję i postanowiłem spróbować. Łącznie mam zakontraktowane 100 sztuk bydła, które przyjechały w czterech partiach. Dodatkowo utrzymuję 70 swoich - mówi Rafał Kuśmierek, rolnik zajmujący się chowem bydła mięsnego w miejscowości Leziona (powiat ostrowski). - Aby zwierzęta dobrze przyrastały, są skarmiane paszą treściwą. Używam TMRu, a w nim śruta rzepakowa, zboża, premiksy i witaminy. Surowce mam swoje. Uprawiam 70 ha pól - dodaje.

    Upadek cieląt jest wkalkulowany. - Uważamy, że 1% jest dopuszczalny. Wtedy rolnik nie ponosi żadnych kosztów, choć traci na kilogramach, za które nie będzie miał zapłacone. Jeśli śmiertelność wyniesie więcej niż 1%, to rolnikowi odliczamy wartość, którą zapłaciliśmy za daną sztukę. Do połowy lipca mieliśmy 0,7% upadków, później odsetek nieco wzrósł, ze względu na upały - do 2,0% - tłumaczy pracownik ZPM Biernacki. W najgorszym wypadku gospodarz straci swój wkład pracy, pieniądze wydane na opiekę weterynaryjną i paszę. Warto zadbać o profilaktykę, ponieważ cielaki pochodzą z różnych rejonów kraju, czasami nawet zza granicy. Trzeba o nie dbać, najlepiej je zaszczepić i udostępnić pastwisko. - Cieląt, które otrzymałem, na tę chwilę nie muszę szczepić. Na pewno trzeba bardziej zadbać o profilaktykę przy mniejszych zwierzętach. Ja dostałem takie po 110 kg, które zaczynały już same jeść - mówi gospodarz.

    Ważną kwestią jest selekcja cieląt. - Kupujemy cielęta o wadze nie niższej niż 100 kg przygotowane do samodzielnego pobierania pasz. Przy każdym załadunku jest obecny pracownik firmy, który dokonuje wstępnej selekcji. Mamy 6 dostawców, od których bierzemy cielęta. Rolnik otrzymuje wyselekcjonowane sztuki, firma zwraca uwagę na kondycję i zdrowotność kupowanych cieląt. Zarówno nam, jak i rolnikowi, zależy na tym, aby bydło szybko i dobrze urosło. On obróci gotówką, a my zyskamy dobrej jakości mięso - opowiada Mariusz Dudka.

    - Wiem, że cena za kg jest niższa, niż przy chowie zwierząt, które mogę potem sam sprzedać. Problem w działaniu na własną rękę jest taki, że kupując materiał od handlarza, nigdy nie wiem, co się trafi. Czasem zwierzęta są chore albo nie w pełni rasowe. Poza tym muszę sam za nie zapłacić. 100 sztuk, które dostałem od Biernackiego, sporo by mnie kosztowało - tłumaczy Rafał Kuśmierek.

    Po zabraniu od farmera dorosłych sztuk, od razu są wpuszczane nowe cielęta. Ważna jest ciągłość produkcji w cyklu półtorarocznym. Wsad stanowi tylko bydło ras mięsnych, ewentualnie krzyżówki. Bydło zazwyczaj znajduje się w klasie nie gorszej niż R, czyli typowej dla ras mięsnych. Ponadto istnieje niepisana umowa, że za klasę wyższą gospodarz otrzyma premię. Minimalna waga, jaką muszą osiągnąć zwierzęta, to 550 kg w przypadku jałówek i 650 kg w przypadku byków. Rolnik może wybrać, czy chce dostać byczki czy jałówki. Wiadomo, że jałówki są łatwiejsze w chowie, ale wszystko zależy od preferencji i upodobań gospodarza.

    • Tagi:
    • produkcja zwierzęca
    • cielęta
    • kontraktacja
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę

    7 listopada 2025
    Hodowla

    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?

    2 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR przypomina. 28 lutego kończy się ważny nabór

    27 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jakie zasady rządzą użyciem antybiotyków w gospodarstwach? Warto znać regulacje

    16 stycznia 2025
    Pomoc unijna

    Nawet 300 tys. zł do produkcji zwierzęcej. Wiemy, kiedy nabór wniosków

    5 stycznia 2025
    Hodowla

    Siedem razy więcej prosiąt niż cieląt, a świń ciągle ubywa

    26 października 2024
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności