Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zgłaszają problemy z aplikacją suszową
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
      Przed nami kolejna fala opadów. Wiadomo, kiedy nastąpi zmiana w pogodzie
      To jedne z najbardziej lubianych iglaków. Miniaturki zachwycają pokrojem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Konserwy mięsne z ASF?

Konserwy mięsne z ASF?

Hodowla - Trzoda chlewna 9 lipca 2018 10:35 JM Aktualizacja: 16 lipca 2018 12:58
Konserwy mięsne z ASF?
Źródło: Alexander von Düren, fotolia.com
Konserwy wyprodukowane ze świń z gospodarstw znajdujących się na terenach zagrożonych afrykańskim pomorem świń pochodziły wyłącznie od zwierząt zdrowych – poinformował resort rolnictwa.
Spis treści:

    Konserwy wyprodukowane ze świń z gospodarstw znajdujących się na terenach zagrożonych afrykańskim pomorem świń (ASF) pochodziły wyłącznie od zwierząt zdrowych – poinformował resort rolnictwa w specjalnym komunikacie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń.

    Kilka dni temu niektórych media poinformowały informacje o „konserwach z ASF”, które z inicjatywy byłego ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela zostały skupione i przerobione na konserwy przeznaczone m.in. na rezerwy państwowe, a także dla wojska, więźniów czy innych placówek publicznych. Konserwy miała produkować m.in. spółka „Sokołów”. W przekazach tych sugerowano, że władze państwowe starają się po kryjomu zużyć zagrożone mięso, przekazując je do spożycia bez informowania o rzekomym zagrożeniu.

    Zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt – świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjne. Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności.

    Świnie przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku ASF. Tylko świnie, które uzyskały zadowalające wyniki takich  badań mogą być skierowane do uboju w celu pozyskania mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi.

    Przepisy unijne oraz przepisy krajowe je wprowadzające dopuszczają produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (w tym przypadku ASF), pod warunkiem, że spełnione zostaną określone wymagania dotyczące ich produkcji oraz wprowadzania na rynek. Np. produkty te nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę. Między innymi możliwe jest zastosowanie różnych metod obróbki pozyskanego mięsa, takich jak obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu tj. produkcja konserw zawierających w swoim składzie takie mięso.

    Należy zauważyć, że w przypadku choroby jaką jest ASF ww. obróbka ma na celu zabezpieczenie przed rozprzestrzenianiem się tej choroby wśród zwierząt, a nie wśród ludzi, ponieważ wirus ten nie stanowi dla ludzi żadnego zagrożenia - czytamy na stronie ministerstwa.

     

     

    Oświadczenie w tej sprawie opublikowała również spółka „Sokołów”. Firma potwierdza, że produkowała konserwy z mięsa świń z terenów z ASF, ale do ich wytworzenia „wykorzystano surowiec wolny od wirusa ASF, pochodzący z interwencyjnego wykupu świń od rolników w strefach zagrożonych ASF”.

    "Sokołów”, podobnie jak ministerstwo, zapewnia, że „w ramach programu interwencyjnego do zakładów trafiają wyłącznie zwierzęta zdrowe, co każdorazowo, jeszcze w gospodarstwie hodowlanym, musi być potwierdzone przez lekarza weterynarii, który każdą sztukę żywca bada w kierunku obecności wirusa ASF. Nie ma możliwości, aby zakażone zwierzę trafiło do zakładu oraz zakażony surowiec został przetworzony".

     

    • Tagi:
    • badania
    • asf
    • afrykański pomór świń
    JM
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    To nie są dobre informacje. Trzeci przypadek tej choroby w ciągu kilku dni

    6 września 2025
    Trzoda chlewna

    Kolejny cios dla hodowców. To już szesnasty przypadek tej choroby w Polsce

    3 września 2025
    Trzoda chlewna

    Kolejne uderzenie wirusa ASF. To już 11. ognisko w Polsce

    14 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój

    30 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników

    25 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy

    22 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?

    21 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Uprawy
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    12 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
    12 września 2025
    Trzoda chlewna
    Ważny nabór dla hodowców świń. 100 procent zwrotu. Zobacz, na co?
    11 września 2025
    Hodowla
    Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
    8 września 2025
    Hodowla
    Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
    7 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności