Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kokcydioza - choroba prosiąt ssących

Kokcydioza - choroba prosiąt ssących

Hodowla - Trzoda chlewna 5 grudnia 2016 09:45 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 5 grudnia 2016 14:51
1 komentarzy
Kokcydioza - choroba prosiąt ssących
Źródło: OHZ Garzyn
Kokcydioza u trzody chlewnej najczęściej występuje u prosiąt ssących w wieku od tygodnia do trzech.
Spis treści:

    Hodowca, chcąc ustrzec prosięta przed kokcydiozą, powinien dbać o czystość i w razie potrzeby w pierwszych dniach życia podawać im specjalny preparat.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kokcydioza u trzody chlewnej najczęściej występuje u  prosiąt ssących w wieku od tygodnia do trzech.

    - Najczęściej wywołują ją pierwotniaki należące do dwóch gatunków: Isospora suis i Eimeria debliecki. Z danych wynika, że około 70% gospodarstw w Polsce jest zakażonych tym pasożytem - mówi Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w  Koźminie Wlkp. (powiat krotoszyński).

    Dodaje, że w niektórych stadach kokcydioza występuje, jednak nie daje objawów klinicznych. Pasożyt ten występuje zarówno w organizmie żywiciela, jak również w środowisku chlewni. Prosięta zarażają się poprzez połknięcie oocyst kokcydii ze środowiska, a szczególnie z kału.

    - Pierwotniaki mogą również zostać przeniesione do naszej chlewni z innych obiektów - na odzieży, obuwiu, innych zwierzętach czy też na środkach transportu. W organizmie prosiąt kokcydia bytują w komórkach błony śluzowej jelita, powodując uszkodzenie kosmków i  ograniczenie wchłaniania substancji pokarmowych - wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Pasożyt ten najlepiej rozwija się w chlewniach o cyklu zamkniętym.

    - Na jego szybki rozwój wpływa wysoka temperatura i wilgotność na porodówkach, brak możliwości i czasu na dokładne mycie pomieszczeń inwentarskich. Oocysty są też odporne na większość środków chemicznych. Można je usunąć poprzez użycie ognia przy zastosowaniu palników gazowych, jeśli konstrukcja porodówek lub odchowalni na to pozwala lub przez promienie UV - mówi.

    Rolnik, chcąc ustrzec się przed tą chorobą, musi dbać o higienę w pomieszczeniach, przede wszystkim w porodówkach i miejscach, gdzie przebywają prosięta. Jest to ważne, ponieważ należy pamiętać, że zgodnie z opinią, jeśli prosię ma jeden dzień biegunkę, to jego tucz musi być przynajmniej o tydzień dłuższy.

    Głównymi objawami kokcydiozy są: biegunka, odwodnienie i charłactwo.

    - Biegunka może być wodnista, papkowata, czasami przemienia się jedna w drugą. Bardzo charakterystyczne jest to, że kał jest dość tłusty, taki papkowaty, który przykleja się do ścianek kojców - tłumaczy specjalista.

    Barwa kału jest żółtawo-zielona.

     - Czasem biała, ale rzadko szara. Bardzo rzadko się zdarza, aby tam była domieszka krwi, ponieważ nieuszkodzone są części dalszych jelit, czyli okrężnicy i jelita grubego. Charakterystyczne jest to, że wśród zarażonego miotu, jedne prosięta mogą wyglądać normalnie, a inne - są mniejsze, bardziej charłate. Z tego względu, że jedne mogą zarazić się wcześniej inne później. A efekt zarażenia będzie zależał od tego, ile dana sztuka zje oocyt, czyli im więcej zje, tym większa inwazja i bardziej intensywne pojawienie się objawów klinicznych - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Zakażone zwierzę jest mniejsze, ma nastroszoną sierść i podatność na infekcje układu pokarmowego i oddechowego.

    Paweł Wasiak wyjaśnia, że chcąc się upewnić, że kokcydioza wystąpiła, warto pobrać kał do badań. Jest to ważne, ponieważ w razie wystąpienia pasożyta w stadzie można zaaplikować profilaktycznie lekarstwo, a tym samym zmniejszyć straty produkcji. Preparat toltrazuril podaje się profilaktycznie od 3. do 5. dnia życia prosięcia.

    - Substancja czynna działa na wszystkie formy pasożyta. W ramach profilaktyki należy też przestrzegać zasady: całe pomieszczenie pełne, całe pomieszczenie puste i regularnie przeprowadzać dokładne mycie i czyszczenie oraz dezynfekcję pomieszczeń. Wtedy nastąpi przerwanie rozwoju kokcydiozy. Warto, aby wyposażenie i wygrodzenia było z tworzyw łatwo zmywalnych, z których można łatwo usunąć pasożyta - mówi.

    • Tagi:
    • choroba prosiąt
    • kokcydioza
    • Paweł Wasiak
    • weterynarz
    • chore prosięta
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Unia szykuje nowe przepisy o transporcie zwierząt. Nie brakuje kontrowersji

    24 czerwca 2025
    Hodowla

    Ubój z konieczności - najważniejsze informacje

    29 listopada 2022
    Hodowla

    Leki dla zwierząt - co zrobić z pozostałościami?

    19 października 2022
    Trzoda chlewna

    PILNE - Zmiany w zasadach przemieszczania świń

    24 października 2021
    Trzoda chlewna

    ASF w powiecie rawickim!

    27 lipca 2021
    Trzoda chlewna

    ASF - likwidują wszystkie gospodarstwa w pobliżu ogniska choroby

    26 czerwca 2021
    Trzoda chlewna

    Utrzymuje 1.999 świń, obawia się ASF-u, więc dba o bioasekurację (VIDEO)

    12 czerwca 2021
    Trzoda chlewna

    Ochrona przed ASF - bioasekuracja dla zdrowia zwierząt i wydajnej produkcji FILM

    5 czerwca 2021
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Przepisy
    Zostało mało czasu! ARiMR przypomina: to oświadczenie rolnicy muszą złożyć do końca miesiąca
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności