Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?

Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?

Hodowla - Żywienie 1 sierpnia 2016 07:36 Ksenia Pięta Aktualizacja: 1 sierpnia 2016 08:21
Jak zadbać o stół paszowy podczas upałów?
Źródło: Ksenia Pięta
Podczas wysokich temperatur powietrza producenci mleka powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na trzy rzeczy: częstsze zadawanie i podgarnianie paszy, podanie większej ilości paszy na noc oraz stosowanie komponentów energetycznych.
Spis treści:

    Podczas wysokich temperatur powietrza producenci mleka powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na trzy rzeczy: częstsze zadawanie i podgarnianie paszy, podanie większej ilości paszy na noc oraz stosowanie komponentów energetycznych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zeszłoroczny sierpień obfitował w ekstremalne upały. Jeśli w tym roku będzie podobnie, warto się wcześniej przygotować i zabezpieczyć przed spadkiem produkcji mleka w stadzie. W tym czasie bardzo ważne staje się odpowiednie zarządzanie stołem paszowym. Przede wszystkim dawka powinna być bardziej skoncentrowana. Musi zawierać więcej paszy treściwej, a mniej włókna, które powoduje wzmożoną produkcję  ciepła, a latem krowa ma problem z jego pozbyciem się, zwłaszcza gdy przebywa w słabo wentylowanym miejscu.

    - Trzeba jednak uważać, bo z jednej strony potrzebna jest struktura, więc nie można zbytnio zredukować włókna, zwłaszcza jeśli stosuje się w dawce pewną ilość słomy. U nas jest to 1 kg i tego bym nie zmieniał. Czyli zależy, ile kto dodaje. Kiedy nie będzie odpowiedniej struktury może pojawić się kwasica - mówi dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w Sano Agrar Institut. - Zwyżka nie powinna spowodować przekroczenia 50% paszy treściwej w dawce - zaznacza.

    Każdy hodowca wie, że najgroźniejsze dla jego krów są bakterie, grzyby i toksyny, które stwarzają optymalne warunki do rozwoju chorób, a ich obecność w dawce TMR zwiększa jego pH i temperaturę.

    - Zachodzące procesy fermentacyjne prowadzą nie tylko do strat w postaci niedojadów, ale również ubytku cennych komponentów TMR. Stwierdzono, że w ciągu doby w wyniku działania grzybów, TMR może stracić 1,3% suchej masy i nawet 50% zawartych w niej łatwo fermentujących cukrów. W efekcie psucia się paszy obniża się jej wartość energetyczna oraz zwiększa się koncentracja niebezpiecznych toksyn grzybowych - piszą Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka z Instytutu Zootechniki-PIB w Krakowie, w swoim artykule „Żywienie krów w okresie podwyższonej temperatury otoczenia”  Dotyczy to m.in. śrut zbożowych lub poekstrakcyjnych śrut wysokobiałkowych, a nawet dodatków witaminowo-mineralnych.

    Z dużą starannością należy w tym okresie wybierać kiszonki z silosów lub rękawów. Chodzi o to, aby zachować czystość ścianek, a tym samym zapobiegać przedostawaniu się tlenu w głąb pryzmy. Można też za każdym razem, po zakończeniu wybierania, spryskać ściany kwasem propionowym, który ochroni przed zagrzewaniem.

    W gorące dni można dodawać do paszy preparaty wiążące szkodliwe metabolity grzybów.

    - Warto także latem stosować kwaśny węglan sodu, jest on zawarty w niektórych paszach, oraz kwas sprzężony linolowy (CLA), który obniża zawartość tłuszczu w mleku - tłumaczy Ryszard Kujawiak.

    Latem należy zadawać paszę co najmniej dwa, a najlepiej trzy razy dziennie. Niemniej ważne jest jej dwu- lub trzykrotne podgarnianie i wzruszanie.

    - My zadajemy TMR o godzinie 5:00 rano, drugi raz o 17:00 - mówi specjalista z Sano.

    Przy trzykrotnym karmieniu natomiast ważne jest, aby zachować równe odstępy czasowe. Warto także zmienić proporcje dawki tak, aby wieczorem (na noc, kiedy nie będzie się ona zagrzewać) zadawać 60% jej ilości, a rano 40%.

    W okresie upałów, dawka TMR będzie bardziej sucha niż normalnie. Gdy zawartość suchej masy mieści się w granicach 50% lub trochę je przekracza, to wody nie dodajemy, ponieważ  jej  dolewanie będzie sprzyjało zagrzewaniu się dawki TMR.

    - Należy pamiętać jednak, że suchy TMR zrobi mniej szkody niż zbyt mokry, który spowoduje zmianę struktury paszy - tłumaczy dr Ryszard Kujawiak.

    • Tagi:
    • stół paszowy
    • Sano
    • żywienie bydła latem
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Rekord Polski w plonie zielonki z kukurydzy [FOTO]!!!

    6 września 2019
    Newsy

    Rekord Polski w energii w kiszonce z kukurydzy. Jest certyfikat! [ZDJĘCIA]

    6 marca 2019
    Newsy

    Dni pola z KMPS, FarmSaat, Sano i Swimer [ZDJĘCIA]

    25 września 2018
    Newsy

    Będą bić rekord w plonie ziarna!

    24 września 2018
    Video

    Rekord Polski w kiszonce z kukurydzy [VIDEO]

    18 września 2018
    Newsy

    Rekord Polski w kiszonce z kukurydzy [VIDEO, ZDJĘCIA]

    6 września 2018
    Sylwetki

    W Pępowie powstała obora o randze światowej! [ZDJĘCIA, VIDEO]

    27 maja 2018
    Newsy

    Użytki zielone - szkolenie dla producentów bydła [ZDJĘCIA]

    8 lutego 2018
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności