Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Hodowla - Bydło i mleko 26 października 2017 07:00 dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu Aktualizacja: 7 listopada 2017 09:27
Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?
Źródło: Ksenia Pięta
Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich m.in. odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku.
Spis treści:

    Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku, opieka weterynaryjna, ale również warunki mikroklimatyczne. Nie spełnienie przynajmniej jednego z tych warunków może doprowadzić do daleko idących negatywnych skutków w postaci m.in. chorób, schorzeń czy też powikłań.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy zespół warunków klimatycznych (lub pogodowych), występujących lub wytwarzanych na określonej niewielkiej przestrzeni lub w pomieszczeniu. W związku z tym, że od wielu lat dąży się i mówi, aby zwierzętom zapewnić jak najkorzystniejszy tzw. „dobrostan” – pod pojęciem którego rozumiemy „…stan osobnika odnoszący się do jego usiłowań radzenia sobie ze środowiskiem (D. Broom)...” należy przyjrzeć się bliżej pewnym kwestiom, które bardzo często jako hodowcy zaniedbujemy, prowadząc tym samym do gorszej kondycji psycho-fizycznej bydła, wolniejszych przyrostów masy ciała, niższej mleczności itp. Najważniejszymi kryteriami pozwalającymi ocenić rolnikowi stan dobrostanu zwierząt jest:  zadowalający stan zdrowia, prawidłowy wzrost i dojrzewanie , wysoka płodność i produkcyjność, różnorodność prawidłowych form zachowania się, w tym przeżywania przyjemności.

    Trzeba pamiętać iż wpływ na wszystkie te kryteria mają znaczący wpływ (obok zarządzającego człowieka) - rozwiązania techniczne i technologiczne.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy następujące czynniki go kształtujące:

                - temperatura powietrza

                - wilgotność powietrza

                - skład i ruch powietrza wewnątrz pomieszczenia inwentarskiego

                - oświetlenia

                - hałas

    W tym miejscu Wzłowiek niestety nie ma wpływu na czynniki zewnętrzne (pogoda, klimat), ale z kolei posiada znaczny wpływ na kształtowanie wybranych czynników mikroklimatycznych pod względem samego budynku inwentarskiego np. poprzez m.in. odpowiedni typ obory, wielkość, ustawienie budynku względem stron świata oraz odpowiednią obsadę i rozmieszczenie grup technologicznych wewnątrz niego i wyposażenie techniczne. Dlatego też na tych elementach powinno się skupić uwagę przy kształtowaniu i utrzymywaniu najkorzystniejszych warunków bytowania zwierząt.

    Temperatura i wilgotność

    Bydło zasadniczo dobrze znosi różne warunki mikroklimatyczne, zwłaszcza w oborach wolnostanowiskowych. Dzieje się to przede wszystkim z faktu na dobrą termoregulację ciała tych zwierząt. Krowy dorosłe znoszą temepratury w zakresie -10°C do +25°C. Niezwykle jednak istotne jest zapewnienie im zacisznego miejsca bez przeciągów i zadaszonego, zabezpieczającego je oraz ściółkę przez zawilgoceniem w przypadku deszczu lub śniegu. Korzystnym jest krótki ciepły deszcz, gdy zwierzęta znajdują się np. poza budynkiem, który obmywając skórę i sierść, usuwa zabrudzenia i mikroorganizmy. W sytuacji temperatury poniżej -10°C ma miejsce zwiększony pobór paszy i rozrost okrywy włosowej. 

    Natomiast przy temperaturze ponad +25°C następuje zmniejszenie poboru paszy, w związku z tym zmniejsza się wydajność mleczna oraz, co jest zrozumiałe, obserwuje się wolniejszy przyrost masy zwierząt. Mniejsza wydajność mleczna wynika przede wszystkim z faktu zaburzeń fizjologicznych krów podczas produkcji mleka, której przyczyną jest właśnie zbyt wysoka temperatura otoczenia.

     Warto wiedzieć, iż osobniki dorosłe dobrze znoszą temperatury poniżej zera, pod warunkiem jednak że powietrze jest suche, a w oborze nie występują przeciągi. Najgorsza sytuacja  występuje wówczas, gdy przy wysokiej temperaturze otoczenia – również jest wysoka wilgotność powietrza (>80%) w połączeniu z małą wymianą powietrza. Takie sytuacje określa się mianem stresu. W tabeli 1 zaprezentowano najistotniejsze parametry mikroklimatyczne dla bydła mlecznego.

    Tabela 1  Wartości najistotniejszych parametrów mikroklimatycznych dla bydła mlecznego

    Temperatura

    [oC]

    Wilgotność

    [%]

    Prędkość powietrza

    [m/sek]

    -10 - +20

    pow. 0

    50-80

    0,2-0,5

    [Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

     

     

    Orientacyjną metodą zweryfikowania odpowiedniej temperatury i wartości wilgotności jest  zsumowanie wartości temperatury i wilgotności względnej.  Powinna ona wynosić 90. Zakłada się, iż zbliżona wartość do 90 preferuje oszczędność energii, a mniejsza (np. 85) preferuje dobrostan [1].

    Kolejnym ważnym czynnikiem kształtującym mikroklimat wewnątrz budynku jest ruch i prędkość powietrza. Szczególnie w chłodne pory roku należy unikać przeciągów prowadzących do nadmiernego wychłodzenia powierzchni ciała zwierząt. Zwłaszcza najbardziej wrażliwe na przeciągi są cielęta. Natomiast w ciepłe pory roku zwiększenie prędkości powietrza korzystnie działa z uwagi na wzmożone chłodzenie powierzchni ciała zwierząt. Jak podaje literatura [1] przyrost prędkości powietrza o 1 m/sek odpowiada spadkowi temperatury o 1,5-2oC w przypadku zwierząt o długiej okrywie włosowej (30 mm) i 3-4oC dla zwierząt z okrywą krótką.  

    Tabela 2  Wymagane przepływy powietrza w oborze w zależności od pory roku

    Kategoria zwierząt

    Przepływ powietrza [m3/h]

    Zima (minimum)**

    Lato*

    90

    20

    60

    350-400

    80-120

    250

    Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

    *) Dla krów wysokowydajnych prędkość przepływu powietrza należy zwiększyć o 25%.

    **) Minimalną wentylację w systemach utrzymania na głębokiej ściółce należy zwiększyć o 50%.

    Jakość powietrza

    Następny parametr niezwykle ważny w kształtowaniu mikroklimatu w oborze to skład powietrza oraz wentylacja zużytego powietrza. o prawda poniższy artykuł nie jest poświęcony zagadnieniu wentylacji ale warto tylko zasygnalizować, że jest to zabieg polegający na konieczności usunięciu zużytego powietrza i pary wodnej oraz gazów szkodliwych i zastąpieniu go świeżym. A w obrębie wentylacji wyróżniamy wentylację naturalną i mechaniczną. Produkcja zwierzęca charakteryzuje się emisją odorów i gazów szkodliwych (zwanych także cieplarnianymi). Zaliczamy do nich m.in.: amoniak, metan, podtlenek azotu, siarkowodór, tlenek- i dwutlenek węgla. Są to szczególnie niebezpieczne związki chemiczne, mające wpływ nie tylko na znajdujące się w oborze zwierzęta, ale również dla ludzi z obsługi. Zawartość gazów w pomieszczeniu inwentarskim może mieć różnorakie pochodzenie, jednak najczęstszymi i najistotniejszymi źródłami emisji wymienionych gazów są odchody zwierząt, w postaci zarówno gnojowicy, jak i też obornika, ściółki, paszy.  Istotnym źródłem metanu jest również fermentacja jelitowa oraz emisja produktów przemiany materii na zewnątrz przeżuwaczy. W tabeli 3 przedstawiono dopuszczalne stężenia wybranych gazów szklarniowych.

    Tabela 3 Wartości stężenia wybranych gazów szkodliwych w oborze

       Gazy szkodliwe

    Dopuszczalne stężenie

    Dwutlenek węgla (CO2)

    Amoniak (NH3)

    Siarkowodór (H2S)

    0,25%

    0,0026%

    0,001%

     

    [Źródło: Romaniuk W, Fiedorowicz G.1997]

    Kolejnym zanieczyszczeniem powietrza są zawarte w nim wszelkiego typu i rodzaju pyły. Za pyły uważa się najmniejsze cząstki unoszące się w powietrzu o średnicach już od 0,001μm -1000μm i stanowiące fizyczne zanieczyszczenie. Pyły mogą być zarówno pochodzenia organicznego, jak i nieorganicznego. Zagrożenie  kurzem i pyłami wynika przede wszystkim z tego, że cząstki stałe o średnicy większej od 50 μm dostając się z wdychanym powietrzem, prowadzają do podrażnień organów dróg oddechowych. Ponadto mogą być przyczyną dolegliwych alergii wskutek bezpośredniego kontaktu z powierzchnią ciała także człowieka. Ponadto kurz i pyły są dobrym miejscem dla bakterii, drobnoustrojów, roztoczy, a możliwość swobodnego unoszenia się w powietrzu ułatwia rozprzestrzenianie się na znaczne odległości i docieranie do najdrobniejszych zakamarków. Szkodliwymi pyłami są już cząstki o średnicy 50-10 μm – przedostając się do płuc – uszkadzają je. Cząstkami najbardziej degradującymi zdrowie organizmów żywych są o średnicy 5-0,25 μm. Pyły o wielkości mniejszej niż 0,25 μm praktycznie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Pyły ze względu na pochodzenie można podzielić na:

    - organiczne – czyli np. pochodzenia roślinnego, zwierzęcego.

    - nieorganiczne: mineralne i metaboliczne

    - mieszane – m.in. pochodzenia paszowego

    Obniżyć poziom zapylenia można również poprzez zastosowanie tzw. zraszaczy w oborach – szczególnie latem – co wpłynie również na obniżenie temperatury w upalne dni. Kolejnym czynnikiem prowadzącym do zwiększonego zapylenia jest również czas i intensywność oświetlenia pomieszczeń inwentarskich. Zaobserwowano większe zapylenie pomieszczeń przy dłuższym okresie oświetlania pomieszczeń. Obniżenie o ok. 30% zapylenia można uzyskać w wyniku skrócenia czasu oświetlenia z 12 h do 6 h na dobę, oraz zmniejszenie natężenia światła z 20 do 15 lx. 

    • Tagi:
    • obora
    • mikroklimat w oborze
    • bydło
    • hodowla krów
    dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Newsy

    "Szczególny niepokój". Rolnicy alarmują o "nietypowej sytuacji"

    29 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?

    26 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności