Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
      Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
      Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
      Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
      Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      700 mln zł dla KGW. Co z kolejnymi naborami?
      Zapomniałeś o kluczowej kontroli? To obowiązek właścicieli domów
      Dla tej liczby rolników zaliczki już są naliczone. Miliardy w dopłatach od jutra
      Nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw. Sprawdź, czy się kwalifikujesz
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?

Hodowla - Bydło i mleko 26 października 2017 07:00 dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu Aktualizacja: 7 listopada 2017 09:27
Jak zadbać o odpowiedni mikroklimat w oborze?
Źródło: Ksenia Pięta
Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich m.in. odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku.
Spis treści:

    Osiągnięcie sukcesu w chowie bydła mlecznego zależy od wielu koniecznych do spełnienia kryteriów. Zalicza się do nich odpowiednio zbilansowana baza paszowa, technologia chowu i wyposażenie budynku, opieka weterynaryjna, ale również warunki mikroklimatyczne. Nie spełnienie przynajmniej jednego z tych warunków może doprowadzić do daleko idących negatywnych skutków w postaci m.in. chorób, schorzeń czy też powikłań.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy zespół warunków klimatycznych (lub pogodowych), występujących lub wytwarzanych na określonej niewielkiej przestrzeni lub w pomieszczeniu. W związku z tym, że od wielu lat dąży się i mówi, aby zwierzętom zapewnić jak najkorzystniejszy tzw. „dobrostan” – pod pojęciem którego rozumiemy „…stan osobnika odnoszący się do jego usiłowań radzenia sobie ze środowiskiem (D. Broom)...” należy przyjrzeć się bliżej pewnym kwestiom, które bardzo często jako hodowcy zaniedbujemy, prowadząc tym samym do gorszej kondycji psycho-fizycznej bydła, wolniejszych przyrostów masy ciała, niższej mleczności itp. Najważniejszymi kryteriami pozwalającymi ocenić rolnikowi stan dobrostanu zwierząt jest:  zadowalający stan zdrowia, prawidłowy wzrost i dojrzewanie , wysoka płodność i produkcyjność, różnorodność prawidłowych form zachowania się, w tym przeżywania przyjemności.

    Trzeba pamiętać iż wpływ na wszystkie te kryteria mają znaczący wpływ (obok zarządzającego człowieka) - rozwiązania techniczne i technologiczne.

    Pod pojęciem mikroklimatu rozumiemy następujące czynniki go kształtujące:

                - temperatura powietrza

                - wilgotność powietrza

                - skład i ruch powietrza wewnątrz pomieszczenia inwentarskiego

                - oświetlenia

                - hałas

    W tym miejscu Wzłowiek niestety nie ma wpływu na czynniki zewnętrzne (pogoda, klimat), ale z kolei posiada znaczny wpływ na kształtowanie wybranych czynników mikroklimatycznych pod względem samego budynku inwentarskiego np. poprzez m.in. odpowiedni typ obory, wielkość, ustawienie budynku względem stron świata oraz odpowiednią obsadę i rozmieszczenie grup technologicznych wewnątrz niego i wyposażenie techniczne. Dlatego też na tych elementach powinno się skupić uwagę przy kształtowaniu i utrzymywaniu najkorzystniejszych warunków bytowania zwierząt.

    Temperatura i wilgotność

    Bydło zasadniczo dobrze znosi różne warunki mikroklimatyczne, zwłaszcza w oborach wolnostanowiskowych. Dzieje się to przede wszystkim z faktu na dobrą termoregulację ciała tych zwierząt. Krowy dorosłe znoszą temepratury w zakresie -10°C do +25°C. Niezwykle jednak istotne jest zapewnienie im zacisznego miejsca bez przeciągów i zadaszonego, zabezpieczającego je oraz ściółkę przez zawilgoceniem w przypadku deszczu lub śniegu. Korzystnym jest krótki ciepły deszcz, gdy zwierzęta znajdują się np. poza budynkiem, który obmywając skórę i sierść, usuwa zabrudzenia i mikroorganizmy. W sytuacji temperatury poniżej -10°C ma miejsce zwiększony pobór paszy i rozrost okrywy włosowej. 

    Natomiast przy temperaturze ponad +25°C następuje zmniejszenie poboru paszy, w związku z tym zmniejsza się wydajność mleczna oraz, co jest zrozumiałe, obserwuje się wolniejszy przyrost masy zwierząt. Mniejsza wydajność mleczna wynika przede wszystkim z faktu zaburzeń fizjologicznych krów podczas produkcji mleka, której przyczyną jest właśnie zbyt wysoka temperatura otoczenia.

     Warto wiedzieć, iż osobniki dorosłe dobrze znoszą temperatury poniżej zera, pod warunkiem jednak że powietrze jest suche, a w oborze nie występują przeciągi. Najgorsza sytuacja  występuje wówczas, gdy przy wysokiej temperaturze otoczenia – również jest wysoka wilgotność powietrza (>80%) w połączeniu z małą wymianą powietrza. Takie sytuacje określa się mianem stresu. W tabeli 1 zaprezentowano najistotniejsze parametry mikroklimatyczne dla bydła mlecznego.

    Tabela 1  Wartości najistotniejszych parametrów mikroklimatycznych dla bydła mlecznego

    Temperatura

    [oC]

    Wilgotność

    [%]

    Prędkość powietrza

    [m/sek]

    -10 - +20

    pow. 0

    50-80

    0,2-0,5

    [Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

     

     

    Orientacyjną metodą zweryfikowania odpowiedniej temperatury i wartości wilgotności jest  zsumowanie wartości temperatury i wilgotności względnej.  Powinna ona wynosić 90. Zakłada się, iż zbliżona wartość do 90 preferuje oszczędność energii, a mniejsza (np. 85) preferuje dobrostan [1].

    Kolejnym ważnym czynnikiem kształtującym mikroklimat wewnątrz budynku jest ruch i prędkość powietrza. Szczególnie w chłodne pory roku należy unikać przeciągów prowadzących do nadmiernego wychłodzenia powierzchni ciała zwierząt. Zwłaszcza najbardziej wrażliwe na przeciągi są cielęta. Natomiast w ciepłe pory roku zwiększenie prędkości powietrza korzystnie działa z uwagi na wzmożone chłodzenie powierzchni ciała zwierząt. Jak podaje literatura [1] przyrost prędkości powietrza o 1 m/sek odpowiada spadkowi temperatury o 1,5-2oC w przypadku zwierząt o długiej okrywie włosowej (30 mm) i 3-4oC dla zwierząt z okrywą krótką.  

    Tabela 2  Wymagane przepływy powietrza w oborze w zależności od pory roku

    Kategoria zwierząt

    Przepływ powietrza [m3/h]

    Zima (minimum)**

    Lato*

    90

    20

    60

    350-400

    80-120

    250

    Źródło: „Systemy utrzymania bydła – Poradnik”]

    *) Dla krów wysokowydajnych prędkość przepływu powietrza należy zwiększyć o 25%.

    **) Minimalną wentylację w systemach utrzymania na głębokiej ściółce należy zwiększyć o 50%.

    Jakość powietrza

    Następny parametr niezwykle ważny w kształtowaniu mikroklimatu w oborze to skład powietrza oraz wentylacja zużytego powietrza. o prawda poniższy artykuł nie jest poświęcony zagadnieniu wentylacji ale warto tylko zasygnalizować, że jest to zabieg polegający na konieczności usunięciu zużytego powietrza i pary wodnej oraz gazów szkodliwych i zastąpieniu go świeżym. A w obrębie wentylacji wyróżniamy wentylację naturalną i mechaniczną. Produkcja zwierzęca charakteryzuje się emisją odorów i gazów szkodliwych (zwanych także cieplarnianymi). Zaliczamy do nich m.in.: amoniak, metan, podtlenek azotu, siarkowodór, tlenek- i dwutlenek węgla. Są to szczególnie niebezpieczne związki chemiczne, mające wpływ nie tylko na znajdujące się w oborze zwierzęta, ale również dla ludzi z obsługi. Zawartość gazów w pomieszczeniu inwentarskim może mieć różnorakie pochodzenie, jednak najczęstszymi i najistotniejszymi źródłami emisji wymienionych gazów są odchody zwierząt, w postaci zarówno gnojowicy, jak i też obornika, ściółki, paszy.  Istotnym źródłem metanu jest również fermentacja jelitowa oraz emisja produktów przemiany materii na zewnątrz przeżuwaczy. W tabeli 3 przedstawiono dopuszczalne stężenia wybranych gazów szklarniowych.

    Tabela 3 Wartości stężenia wybranych gazów szkodliwych w oborze

       Gazy szkodliwe

    Dopuszczalne stężenie

    Dwutlenek węgla (CO2)

    Amoniak (NH3)

    Siarkowodór (H2S)

    0,25%

    0,0026%

    0,001%

     

    [Źródło: Romaniuk W, Fiedorowicz G.1997]

    Kolejnym zanieczyszczeniem powietrza są zawarte w nim wszelkiego typu i rodzaju pyły. Za pyły uważa się najmniejsze cząstki unoszące się w powietrzu o średnicach już od 0,001μm -1000μm i stanowiące fizyczne zanieczyszczenie. Pyły mogą być zarówno pochodzenia organicznego, jak i nieorganicznego. Zagrożenie  kurzem i pyłami wynika przede wszystkim z tego, że cząstki stałe o średnicy większej od 50 μm dostając się z wdychanym powietrzem, prowadzają do podrażnień organów dróg oddechowych. Ponadto mogą być przyczyną dolegliwych alergii wskutek bezpośredniego kontaktu z powierzchnią ciała także człowieka. Ponadto kurz i pyły są dobrym miejscem dla bakterii, drobnoustrojów, roztoczy, a możliwość swobodnego unoszenia się w powietrzu ułatwia rozprzestrzenianie się na znaczne odległości i docieranie do najdrobniejszych zakamarków. Szkodliwymi pyłami są już cząstki o średnicy 50-10 μm – przedostając się do płuc – uszkadzają je. Cząstkami najbardziej degradującymi zdrowie organizmów żywych są o średnicy 5-0,25 μm. Pyły o wielkości mniejszej niż 0,25 μm praktycznie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Pyły ze względu na pochodzenie można podzielić na:

    - organiczne – czyli np. pochodzenia roślinnego, zwierzęcego.

    - nieorganiczne: mineralne i metaboliczne

    - mieszane – m.in. pochodzenia paszowego

    Obniżyć poziom zapylenia można również poprzez zastosowanie tzw. zraszaczy w oborach – szczególnie latem – co wpłynie również na obniżenie temperatury w upalne dni. Kolejnym czynnikiem prowadzącym do zwiększonego zapylenia jest również czas i intensywność oświetlenia pomieszczeń inwentarskich. Zaobserwowano większe zapylenie pomieszczeń przy dłuższym okresie oświetlania pomieszczeń. Obniżenie o ok. 30% zapylenia można uzyskać w wyniku skrócenia czasu oświetlenia z 12 h do 6 h na dobę, oraz zmniejszenie natężenia światła z 20 do 15 lx. 

    • Tagi:
    • obora
    • mikroklimat w oborze
    • bydło
    • hodowla krów
    dr hab. inż. Robert Szulc, UP w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku bydła?

    6 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce

    12 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    300 tys. euro i wyższe dopłaty? Bruksela szykuje zmiany dla młodych rolników
    17 października 2025
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Hodowla
    Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
    16 października 2025
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?
    15 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności