Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla bydła mięsnego - opłacalny biznes

Hodowla bydła mięsnego - opłacalny biznes

Hodowla - Bydło i mleko 18 listopada 2015 11:07 Tomasz Kołdubański Aktualizacja: 18 listopada 2015 11:13
Hodowla bydła mięsnego - opłacalny biznes
Źródło: Tomasz Kołdubański
​Zbigniew Tomczyk z Wólki koło Wartkowic hoduje bydło mięsne od ponad 20 lat. W stadzie ma 65 sztuk rasy charolaise, limousine i blonde d’aquitaine, w tym 10 krów matek.
Spis treści:

    Zbigniew Tomczyk z Wólki koło Wartkowic hoduje bydło mięsne od ponad 20 lat. W stadzie ma 65 sztuk rasy charolaise, limousine i blonde d’aquitaine, w tym 10 krów matek. 

    Hodowca gospodaruje na 18 ha ziemi własnej i 7 ha dzierżaw. Uprawia zboża, kukurydzę, strączkowe - groch, łubin, bobik oraz trawy. Pierwsze sztuki bydła rasy charolaise wyhodował jeszcze w latach 80-tych poprzez krzyżowanie wypierające polegające na konsekwentnym krzyżowaniu krów rasy wypieranej i jej mieszańców buhajami mięsnymi. Naszą polską rasę czarno-białą krył nasieniem buhajów charolaise z Francji. - Wystarczą cztery pokolenia, by właściwie całkowicie przejść z rasy wypieranej do wypierającej. Zwierzęta świetnie przystosowują się do miejscowych warunków środowiskowych - uważa hodowca.

    Po paru latach takiej hodowli rolnik zakupił  już czystorasowe sztuki charolaise, które razem z uprzednio wyhodowanymi utworzyły właściwe stado. Wówczas hodowca całkowicie nastawił się na produkcję mięsa wołowego.

    - Po pewnym czasie pomyślałem, że mógłbym wprowadzić do stada także za pomocą krzyżowania wypierającego inną rasę, wtedy prawie nieznaną w Polsce - blond d’aquitaine - kontynuuje hodowca. -  Pierwsza matka do tego krzyżowania miała połowę genów rasy charolaise, a połowę rasy limousine. Wybrałem takie proporcje, ponieważ parametry hodowlane rasy blonde d’aquitaine są podobne do rasy charolaise, oprócz udziału kości w tuszy, która jest podobna do rasy limousine.

    Dzisiaj bydło Tomczyka ma 87,5% genów rasy blonde d’aquitaine. Hodowca jest pewien, że ich potomstwo będzie miało ponad 93% tych genów, więc będzie uznane za czystorasowe. Jak mówi, ważna dla niego jest klasa buhaja. Zwraca szczególną uwagę na płodność, łatwość wycieleń i mięsność. - Rasa blonde d’aquitaine ma jedną podstawową zaletę. Sztuki tej rasy mają drobne kości, a udział kości w tuszy to jedynie 10%. Umożliwia to uzyskanie aż 70% wydajności rzeźnej. Dzienny przyrost mięsa dochodzi do 1,5 kg,, a krowy tej rasy osiągają wagę od 800 do 1000 kg i wzrost 150 cm. Jak z tego widać, sztuki tej rasy najlepiej nadają się do produkcji mięsa na polskim rynku - konkluduje rolnik.

     

    By utrzymać stado w dobrej kondycji stosuje żywienie intensywne, w którym pasze objętościowe są wzbogacone o energetyczne śruty zbożowe i bogate w białka nasiona rośliny strączkowe. - Podaję krowom po 50% sianokiszonki i kukurydzy. Wychodzi jeden balot na dzień. Młode sztuki otrzymują także kukurydzę, pszenżyto i specjalną mieszankę bogatą w takie pierwiastki jak wapń, fosfor i magnez, która stanowi uzupełnienie paszy objętościowej.

    Zdaniem Zbigniewa Tomczyka hodowla bydła ras mięsnych jest bardzo opłacalna, szczególnie gdy porównamy ją z opasem sztuk mlecznych.

    - Dzienny przyrost wagi opasów limousine czy blonde d'aquitaine jest znacznie wyższy niż opasów np. rasy HF. Sprzedaję byczki o wadze 300 - 320 kg za granicę, a pewna niewielka część pozostaje w gospodarstwie jako materiał hodowlany. Przeciętna cena, jaką uzyskuję za byczki, przekracza po przeliczeniu 10 zł/kg netto, co daje już pewien zysk ze sprzedaży - mówi Tomczyk.

    Hodowcy bydła mięsnego mają także swoje problemy. - Na rynku bydła mięsnego są duże wahania ceny - zauważa hodowca. - Jednym z powodów tej niezdrowej sytuacji jest niezawieranie kontraktów zakupu pomiędzy firmami skupującymi żywiec, a producentami bydła. Skutkuje to często zszarganymi nerwami hodowców, którzy zostają oszukani przez nieuczciwych pośredników lub muszą bardzo długo czekać na pełną zapłatę za bydło.

    Mimo tych ograniczeń hodowca z Wólki planuje dalszy rozwój swojej hodowli, w kierunku zwiększenia udziału w swoim stadzie bydła rasy limousine i blonde'aquitaine. - Mam plany powiększenia stada o kolejne sztuki, tym bardziej że oprócz sprzedaży na eksport czy jałówek w kraju, coraz większą popularnością cieszy się mięso wołowe kulinarne, którego walory smakowe oraz brak tłuszczu powoduje, iż produkcja stale się zwiększa. To na pewno, obok sprzedaży na eksport, mocny bodziec dla hodowców, by zająć się hodowlą bydła mięsnego - podsumowuje hodowca.

    • Tagi:
    • Zbigniew Tomczyk
    • charolaise
    • bydłomięsne
    • blonde d`aquitaine
    • krowy mamki
    • limousine
    Tomasz Kołdubański
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dobrostan zwierząt. Tysiące decyzji odmownych!

    7 listopada 2024
    Odnawialne źródła energii

    Uprawiają 228 ha. Mają 400 charolaise. Postawią następną biogazownię [VIDEO]

    17 kwietnia 2024
    Bydło i mleko

    Ceny za bydło w górę!

    14 sierpnia 2020
    Sylwetki

    Pracują na 1.500 ha. Ich gospodarstwo robi wrażenie [ZDJĘCIA i VIDEO] 

    16 lutego 2020
    Video

    Gospodarstwo rodzinne Putz. 1500 ha, 1170 szt. bydła limousine [VIDEO]

    5 stycznia 2020
    Sylwetki

    Hodowla bydła limousine jemu się opłaca [ZDJĘCIA]

    20 kwietnia 2019
    Sylwetki

    Nowiccy: rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

    24 września 2018
    Video

    Jak hodować bydło mięsne? [VIDEO]

    21 sierpnia 2018
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"
    18 maja 2025
    Newsy
    Wielkopolskie Dni Pola w Silniku tuż-tuż. Co w programie imprezy?
    18 maja 2025
    Uprawa gleby
    Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
    18 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
    17 maja 2025
    Hodowla
    Rosja zwiększa produkcję mięsa
    16 maja 2025
    Hodowla
    ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
    16 maja 2025
    Bydło i mleko
    Co czeka mleczarstwo?
    16 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
    16 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy