Hodowcy z Boguszyc inwestują w brojlery
Produkują 840 tysięcy brojlerów, czyli 6 cykli produkcyjnych w ciągu roku. Niedawno oddali do użytku nowe kurniki na 100 tysięcy sztuk. Mowa o hodowcach z Boguszyc - Michale i Ewie Sejudkach.
Wielu hodowców zastanawia się, czy jest sens budowania nowych kurników. Ze względu na cenę brojlera, która w dużej mierze decyduje o opłacalności chowu drobiu rzeźnego, niektórzy wstrzymywali się z inwestycjami. Ceny kurcząt w okresie od stycznia do maja 2014 roku wahały się między 3,50-3,80 zł/kg („Rynek mięsa drobiowego”, MRiRW). Według portali rolnych ceny są jednak zdecydowanie wyższe i na dzień dzisiejszy wynoszą średnio 4,20 zł/kg. Produkcja drobiu rzeźnego w 2013 roku zwiększyła się prawie o 5 % w stosunku do roku 2012. Udział kurcząt rzeźnych w całkowitej produkcji mięsa wyniósł w 2013 roku 82%, w 2008 roku było to niewiele ponad 72%. Udział mięsa indyczego spadł natomiast o 15%. Choć drób wodny nie cieszy się takim powodzeniem w naszym kraju jak na Zachodzie, w ostatnich latach obserwujemy rozwój tej gałęzi produkcji zwierzęcej.
W 2014 roku eksperci przewidują wzrost produkcji drobiu rzeźnego o 10 %. Już w pierwszym kwartale 2014 zanotowano wyższe wylęgi wszystkich gatunków drobiu. Gdyby tendencja wzrostowa utrzymała się, to w 2014 roku poziom produkcji kurcząt brojlerów wyniesie 2.190 ton (1.940 ton w 2013 roku.). Wzrost przewidywany jest w drugim półroczu. Także eksport produktów drobiarskich w tym roku zwiększy się. Analitycy przewidują, iż w 2014 roku wyniesie 720 tys. ton, co daje nam wzrost o 12 % w stosunku do roku 2013, kiedy to eksport wyniósł 640 tys. ton. Oprócz krajów europejskich, które są głównym odbiorcą naszego mięsa, umacnia się pozycja krajów trzecich jako odbiorcy naszych przetworów drobiowych. Eksport wyniósł do tych krajów w 2013 roku 108 tys. ton, co stanowi 20 % całego eksportu.
Spoglądając na dane ekspertów można stwierdzić, iż rynek drobiarski znajduje się w dynamicznym okresie, który będzie trwał również w 2014 roku.