Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Grzybica - niebezpieczna dla ludzi i zwierząt

Grzybica - niebezpieczna dla ludzi i zwierząt

Hodowla - Bydło i mleko 17 lutego 2017 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 17 lutego 2017 07:29
Grzybica - niebezpieczna dla ludzi i zwierząt
Źródło: A. Przespolewska
Grzybica jest chorobą odzwierzęcą. Człowiek również może się nią zakazić. Wówczas jej przebieg jest dużo gorszy, aniżeli u zwierzęcia.
Spis treści:

    Grzybica jest chorobą odzwierzęcą. Człowiek również może się nią zakazić. Wówczas przebieg jej przebieg jest dużo gorszy, aniżeli u zwierzęcia. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Grzybica coraz częściej występuje w stadach bydła zimą i wiosną.

    – Latem jest więcej światła, więcej witaminy A i jest mniejsza wilgotność. Grzybica to problem, który pojawia się coraz częściej u zwierząt sprowadzonych z zagranicy oraz wśród zwierząt przemieszczanych w kraju - mówi Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce.

    Grzybica jest chorobą skóry, wywołana najczęściej przez Trichophyton verrucosum, ale też z rodzaju Microsporum. – Te grzyby mają powinowactwo do keratyny, która znajduje się w skórze, paznokciach, kopytach i włosach. Żywią się keratyną i w ten sposób dochodzi do zakażenia – wyjaśnia.

    Najbardziej narażone na grzybicę są cielęta. Natomiast bardziej odporne są osobniki starsze. – Skóra jest troszeczkę grubsza i odporność organizmu jest większa – tłumaczy Paweł Wasiak. Do zakażenia dochodzi przez bezpośredni kontakt zwierząt zdrowych z zakażonymi lub też pośrednio przez środki transportu, sprzęt do obsługi zwierząt czy też przez obsługę zwierząt. – Od zakażenia do wystąpienia pierwszych objawów musi minąć od tygodnia do pięciu tygodni. Jeżeli zwierzę jest silne i samo zwalcza chorobę, to zmiany mogą utrzymywać się na ciele przez kilka miesięcy. Ale nawet, jeżeli wyleczymy zwierzęta, to może się tak stać, że grzyb znowu może się pojawić w danym gospodarstwie, niekoniecznie wraz z nowo zakupionymi sztukami. Spowodowane jest to przetrwalnikami, które mogą przetrwać w środowisku nawet kilka lat – tłumaczy lekarz weterynarii. Na liczbę zakażonych sztuk mają wpływ: zbyt duże zagęszczenie w oborze, nadmierna wilgotność, niewystarczająca ilość witamin, głównie A oraz mechaniczne uszkodzenie skóry i długa antybiotykoterapia. Grzyb ma też ułatwioną drogę do rozwoju, jeśli na skórze trwa zakażenie bakteryjne.

    Objawy kliniczne są dużo łagodniejsze u starszych osobników aniżeli u młodych sztuk. Można je podzielić na trzy rodzaje. Jeżeli chodzi o postać kliniczną głęboką czyli strupiastą, to objawia się ona plackowatym łysieniem. – Na szyi i głowie pojawiają owalne zmiany. Na początku to wygląda tak, jakby były nacieki pokryte nastroszonym włosem, a po jakimś czasie ten włos wypada i ta plamka robi się coraz większa. Charakterystyczną cechą tej postaci są strupy na skórze – mówi Paweł Wasiak.

    Druga postać grzybicy to opryszczkowa. Najczęściej występuje na skórze słabo owłosionej m.in. w pachwinach i nasadzie ogona. Trzecia postać to postać powierzchniowa strzygąca, której głównymi objawami są owalne wyłysienia na powierzchni skóry . – Najczęściej strupiasta i opryszczkowa występują u młodszego bydła, a strzygąca - u dorosłych sztuk – wyjaśnia.

    Grzybicę można rozpoznać wizualnie. Jeśli są wątpliwości, to warto próbkę z danej zmiany przebadać w laboratorium. Dzięki temu można też dobrać odpowiednie preparaty przeciwgrzybicze. Najczęściej są to maści i preparaty jodowe na skórę. Warto zwierzętom podawać profilaktycznie szczepionki. Jest to ważne, ponieważ choroba ta wiąże się z stratami ekonomicznymi. – Takie sztuki słabiej przybierają na wadze, spada również wydajność mleczna, a skóra nie ma żadnej wartości rzeźnej – wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Należy pamiętać, że grzybica jest chorobą odzwierzęcą. Człowiek również może się nią zakazić.- I przebieg tej choroby jest dużo gorszy, aniżeli u zwierzęcia - zaznacza specjalista.

    Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza. KLIK

    • Tagi:
    • objawy
    • przebieg
    • Paweł Wasiak
    • grzybica
    • choroba ludzi i zwierząt
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Drób

    Wirus wywołuje kryzys. W USA kradzieże jaj w sklepach. Czy grozi to też Polsce?

    17 lutego 2025
    Drób

    Obowiązkowe szczepienie drobiu. Prawie pół mln sztuk do wybicia w 2025 roku

    14 stycznia 2025
    Drób

    Kolejne gigantyczne stado kur do wybicia. Mapa zasięgu rzekomego pomoru drobiu

    9 grudnia 2024
    Drób

    Ptasia grypa w kolejnym województwie. Mapa ognisk HPAI w Polsce

    25 listopada 2024
    Drób

    Ponad MILION kur niosek do wybicia! Potężne straty!

    22 października 2024
    Choroby i szkodniki

    Zaraza ziemniaka - objawy, ograniczanie, ochrona

    27 maja 2022
    Choroby i szkodniki

    Burak cukrowy. Chwościk daje o sobie znać!

    1 lipca 2021
    Bydło i mleko

    Przemieszczenie trawieńca nie tylko u krów

    5 listopada 2019
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
    25 czerwca 2025
    Uprawa gleby
    Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
    25 czerwca 2025
    Uprawy
    Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
    25 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dynamiczny wzrost produkcji mleka w USA
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy