Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny

Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny

Hodowla - Trzoda chlewna 1 kwietnia 2011 08:52 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 12 października 2015 11:24
 Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny
Źródło: fot. D. Jańczak
Sortowanie tuczników to inaczej ich pogrupowanie w zależności od konkretnych cech oraz celów, jakie chcemy osiągnąć. Wyrównana partia przygotowana do sprzedaży daje gwarancję, że cena za świnie będzie korzystniejsza, bo wartość tuczników nie zostanie obniżona przez gorsze sztuki. Czy jednak zawsze warto sortować? Czy też czasami lepszym rozwiązaniem jest jednorazowe odstawianie całej partii? I czym kierować się przy zakupie nowych warchlaków i zwierząt hodowlanych?
Spis treści:

    Sortowanie tuczników to inaczej ich pogrupowanie w zależności od konkretnych cech oraz celów, jakie chcemy osiągnąć. Wyrównana partia przygotowana do sprzedaży daje gwarancję, że cena za świnie będzie korzystniejsza, bo wartość tuczników nie zostanie obniżona przez gorsze sztuki. Czy jednak zawsze warto sortować? Czy też czasami lepszym rozwiązaniem jest jednorazowe odstawianie całej partii? I czym kierować się przy zakupie nowych warchlaków i zwierząt hodowlanych?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wszystko uzależnione jest od tego, jaką dużą hodowlę posiada rolnik, kto jest odbiorcą tuczników oraz jakie są jego warunki. Sortowanie pod kątem wagi po to, aby uzyskać jak najwięcej sztuk w jak najwyższych klasach ma uzasadnienie przy dużych partiach. - Im jest większa, tym łatwiej uzyskać lepszą cenę. Jeśli ktoś ma 100 tuczników i posortuje je na 3 grupy, to nie ma to raczej sensu. Ponieważ negocjując cenę z zakładem przetwórczym nie uzyskamy odpowiednio wysokiej stawki na małe partie. Jeśli ktoś ma do sprzedaży 300 tuczników i posortuje je na 3 przedziały wagowe i sprzeda co tydzień po 100, to jest to opłacalne – wyjaśnia Ryszard Mołdrzyk, prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

    Zanim jednak rolnik podejmie decyzję o sortowaniu, musi dokładnie przeanalizować wydruk ze sprzedaży tuczników otrzymany od zakładu mięsnego. Gospodarz powinien sprawdzić, w jakim przedziale wagowym ma najwięcej sztuk w klasie E (powyżej 55% mięsności). - W klasyfikacji EUROP nie są podane wagi żywe tylko poubojowe. Czyli jeśli na wydruku mamy 80 kg to jest to waga półtusz a świnia żywa ważyła 100-102 kg. Później w tę dobrą wagę trzeba „celować”, żeby dobrze sprzedawać – podkreśla Ryszard Mołdrzyk.

    To, czy sortować mniejsze hodowle tuczników, w dużej mierze zależy od kupującego. Jeśli jest blisko i ma możliwość, aby przyjechać po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk, to rolnik może pogrupować stado. – Musi być oczywiście ustalona dobra cena. Ale jeżeli podmiot skupujący jest od nas oddalony i będzie miał odebrać 30 tuczników, to może zaproponować nam niższą stawkę w porównaniu do np. 100 sztuk. Więc co z tego, że posortujemy tuczniki i z dużej populacji zrobimy 3 grupy, a kupujący zapłaci nam mniej. Więc to, co zyskaliśmy przy sortowaniu, stracimy na cenie – tłumaczy prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej

    Trzeba też wziąć pod uwagę, czy rolnika stać na sortowanie, ponieważ wiąże się to z dużym nakładem pracy, z zakłóceniem spokoju tuczników oraz z tym, że wydłuża się okres zajętego kojca. - Bo jeśli mamy 20 tuczników w jednym kojcu i 10 sprzedałem, bo były w dobrej, optymalnej wadze, to drugie 10 blokuje mi kojec i nie wiadomo, czy nas na to stać, bo nie można tam wstawić nowej partii – podkreśla Ryszard Mołdrzyk.

    Biorąc pod uwagę wymogi skupującego, stosuje się krzyżówki po to, aby zapewnić jak najlepszą wartość tuczników. - Zakłady mięsne wciąż narzekają, że sztuki są np. nierówne. Ja nie znam zakładu, który by powiedział, że zapłaci rolnikowi trochę więcej, ale on musi stosować konkretny wariant krzyżowania, a świnie muszą być oddawane w wąskim przedziale wagowym. Nie ma nakierowania rolników. Jeśli dana rzeźnia chce konkretne tuczniki, to niech określi konkretną krzyżówkę! – sugeruje prezes. Każdy zakład jest nakierowany na odbiór danych półtusz. I tak np. ten, który produkuje szynki jest nakierowany na tuczniki z dużą szynką, innych interesują wędliny i potrzebują tuczników, które nie mają dużo wody. - Rolnicy krzyżują „po omacku” czasem więc trafią, czasem efekt jest wręcz odwrotny – podsumowuje Ryszard Mołdrzyk.

    Największe znaczenia ma zdrowotność. - Można sobie zakładać róże cele, ale jeśli będzie problem np. chorób płuc czy choroby przewodu pokarmowego, to nie zrobimy z tego tucznika nic. Coraz częściej zdarza się tak, że rolnicy mniej się interesują, czy nabywany materiał pochodzi ze stad zdrowych. Bardziej martwi ich to, czy zakup jest tani. I później, niestety, to się mści – mówi Ryszard Mołdrzyk. Jeśli rolnik kupuje dodatkowe sztuki do swojego stada, to musi wiedzieć, jaki jest status jego chlewni. Najlepiej pobrać próbki, które zostaną dokładnie zbadane w laboratorium. Aby nie doprowadzać do komplikacji, powinien kupować tuczniki z chlewni o takim samym lub podobnym statusie. - Jeśli kujemy zdrową sztukę, to trzeba z nią odpowiednio postępować, tak, aby zakazić ją jednostkami chorobowymi stopniowo. Czyli umieścić ją w osobnym pomieszczeniu i wchodzić do niej na końcu, wracając z chlewni. Jeśli materiał zdrowy wejdzie do chlewni chorej to tam się zaczynają dziać cuda, bo wszystkie zgromadzone bakterie atakują nowy organizm. Wszystko zaczyna krążyć i dzieje się tylko źle – przestrzega prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. – Wielu rolników kupowało sztuki od firm hybrydowych. One trafiły w złe warunki i gospodarze są niezadowoleni, bo stado miało być takie dobre, a wyszło inaczej. Jeśli ktoś ma złe warunki w chlewni to nie powinien szukać wymagających krzyżówek – podsumowuje Ryszard Mołdrzyk.

    • Tagi:
    • sortowanie
    • grupowanie
    • tuczniki
    • odstawianie partii
    • cena
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?

    16 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo

    23 października 2025
    Trzoda chlewna

    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt

    20 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Ceny rolnicze

    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?

    5 września 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności