Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny

Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny

Hodowla - Trzoda chlewna 1 kwietnia 2011 08:52 Aneta Rzeźniczak Aktualizacja: 12 października 2015 11:24
 Grupowanie tuczników gwarancją lepszej ceny
Źródło: fot. D. Jańczak
Sortowanie tuczników to inaczej ich pogrupowanie w zależności od konkretnych cech oraz celów, jakie chcemy osiągnąć. Wyrównana partia przygotowana do sprzedaży daje gwarancję, że cena za świnie będzie korzystniejsza, bo wartość tuczników nie zostanie obniżona przez gorsze sztuki. Czy jednak zawsze warto sortować? Czy też czasami lepszym rozwiązaniem jest jednorazowe odstawianie całej partii? I czym kierować się przy zakupie nowych warchlaków i zwierząt hodowlanych?
Spis treści:

    Sortowanie tuczników to inaczej ich pogrupowanie w zależności od konkretnych cech oraz celów, jakie chcemy osiągnąć. Wyrównana partia przygotowana do sprzedaży daje gwarancję, że cena za świnie będzie korzystniejsza, bo wartość tuczników nie zostanie obniżona przez gorsze sztuki. Czy jednak zawsze warto sortować? Czy też czasami lepszym rozwiązaniem jest jednorazowe odstawianie całej partii? I czym kierować się przy zakupie nowych warchlaków i zwierząt hodowlanych?

    Wszystko uzależnione jest od tego, jaką dużą hodowlę posiada rolnik, kto jest odbiorcą tuczników oraz jakie są jego warunki. Sortowanie pod kątem wagi po to, aby uzyskać jak najwięcej sztuk w jak najwyższych klasach ma uzasadnienie przy dużych partiach. - Im jest większa, tym łatwiej uzyskać lepszą cenę. Jeśli ktoś ma 100 tuczników i posortuje je na 3 grupy, to nie ma to raczej sensu. Ponieważ negocjując cenę z zakładem przetwórczym nie uzyskamy odpowiednio wysokiej stawki na małe partie. Jeśli ktoś ma do sprzedaży 300 tuczników i posortuje je na 3 przedziały wagowe i sprzeda co tydzień po 100, to jest to opłacalne – wyjaśnia Ryszard Mołdrzyk, prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

    Zanim jednak rolnik podejmie decyzję o sortowaniu, musi dokładnie przeanalizować wydruk ze sprzedaży tuczników otrzymany od zakładu mięsnego. Gospodarz powinien sprawdzić, w jakim przedziale wagowym ma najwięcej sztuk w klasie E (powyżej 55% mięsności). - W klasyfikacji EUROP nie są podane wagi żywe tylko poubojowe. Czyli jeśli na wydruku mamy 80 kg to jest to waga półtusz a świnia żywa ważyła 100-102 kg. Później w tę dobrą wagę trzeba „celować”, żeby dobrze sprzedawać – podkreśla Ryszard Mołdrzyk.

    To, czy sortować mniejsze hodowle tuczników, w dużej mierze zależy od kupującego. Jeśli jest blisko i ma możliwość, aby przyjechać po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk, to rolnik może pogrupować stado. – Musi być oczywiście ustalona dobra cena. Ale jeżeli podmiot skupujący jest od nas oddalony i będzie miał odebrać 30 tuczników, to może zaproponować nam niższą stawkę w porównaniu do np. 100 sztuk. Więc co z tego, że posortujemy tuczniki i z dużej populacji zrobimy 3 grupy, a kupujący zapłaci nam mniej. Więc to, co zyskaliśmy przy sortowaniu, stracimy na cenie – tłumaczy prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej

     

    Trzeba też wziąć pod uwagę, czy rolnika stać na sortowanie, ponieważ wiąże się to z dużym nakładem pracy, z zakłóceniem spokoju tuczników oraz z tym, że wydłuża się okres zajętego kojca. - Bo jeśli mamy 20 tuczników w jednym kojcu i 10 sprzedałem, bo były w dobrej, optymalnej wadze, to drugie 10 blokuje mi kojec i nie wiadomo, czy nas na to stać, bo nie można tam wstawić nowej partii – podkreśla Ryszard Mołdrzyk.

    Biorąc pod uwagę wymogi skupującego, stosuje się krzyżówki po to, aby zapewnić jak najlepszą wartość tuczników. - Zakłady mięsne wciąż narzekają, że sztuki są np. nierówne. Ja nie znam zakładu, który by powiedział, że zapłaci rolnikowi trochę więcej, ale on musi stosować konkretny wariant krzyżowania, a świnie muszą być oddawane w wąskim przedziale wagowym. Nie ma nakierowania rolników. Jeśli dana rzeźnia chce konkretne tuczniki, to niech określi konkretną krzyżówkę! – sugeruje prezes. Każdy zakład jest nakierowany na odbiór danych półtusz. I tak np. ten, który produkuje szynki jest nakierowany na tuczniki z dużą szynką, innych interesują wędliny i potrzebują tuczników, które nie mają dużo wody. - Rolnicy krzyżują „po omacku” czasem więc trafią, czasem efekt jest wręcz odwrotny – podsumowuje Ryszard Mołdrzyk.

    Największe znaczenia ma zdrowotność. - Można sobie zakładać róże cele, ale jeśli będzie problem np. chorób płuc czy choroby przewodu pokarmowego, to nie zrobimy z tego tucznika nic. Coraz częściej zdarza się tak, że rolnicy mniej się interesują, czy nabywany materiał pochodzi ze stad zdrowych. Bardziej martwi ich to, czy zakup jest tani. I później, niestety, to się mści – mówi Ryszard Mołdrzyk. Jeśli rolnik kupuje dodatkowe sztuki do swojego stada, to musi wiedzieć, jaki jest status jego chlewni. Najlepiej pobrać próbki, które zostaną dokładnie zbadane w laboratorium. Aby nie doprowadzać do komplikacji, powinien kupować tuczniki z chlewni o takim samym lub podobnym statusie. - Jeśli kujemy zdrową sztukę, to trzeba z nią odpowiednio postępować, tak, aby zakazić ją jednostkami chorobowymi stopniowo. Czyli umieścić ją w osobnym pomieszczeniu i wchodzić do niej na końcu, wracając z chlewni. Jeśli materiał zdrowy wejdzie do chlewni chorej to tam się zaczynają dziać cuda, bo wszystkie zgromadzone bakterie atakują nowy organizm. Wszystko zaczyna krążyć i dzieje się tylko źle – przestrzega prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. – Wielu rolników kupowało sztuki od firm hybrydowych. One trafiły w złe warunki i gospodarze są niezadowoleni, bo stado miało być takie dobre, a wyszło inaczej. Jeśli ktoś ma złe warunki w chlewni to nie powinien szukać wymagających krzyżówek – podsumowuje Ryszard Mołdrzyk.

    • Tagi:
    • sortowanie
    • grupowanie
    • tuczniki
    • odstawianie partii
    • cena
    Aneta Rzeźniczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Liczba ubijanych świń w Niemczech zaskakuje. Znamy lidera tamtejszego rynku.

    24 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny usług rolniczych 2025: Ile za siew kukurydzy?

    9 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Rosja 2025: Wieprzowina Drożeje – winne zboże i spadające zbiory

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Warchlaki drożeją - co oznacza nowy trend cenowy dla rolników?

    13 marca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny tuczników w Polsce w fazie zmian

    10 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Jaki jest stan produkcji świń w Niemczech

    9 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
    6 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy