Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Groźna choroba - dyzenteria świń

Groźna choroba - dyzenteria świń

Hodowla - Trzoda chlewna 4 lutego 2016 08:29 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 4 lutego 2016 08:38
Groźna choroba - dyzenteria świń
Źródło: Fotolia.com
Jest to typowa chorobą ekonomiczna. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. Można powiedzieć, że dotkliwa biegunka zabija je od środka.
Spis treści:

    Jest to typowa choroba ekonomiczna. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. - Jak taki warchlak ma biegunkę przez kilka dni, to staje się bardzo chudy - twierdzi lekarz weterynarii Paweł Wasiak. Można powiedzieć, że dotkliwa biegunka zabija je od środka.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dyzenteria świń to ostra choroba zakaźna jelit, w szczególności jelita grubego, której objawem jest uporczywa biegunka i obecność krwi oraz śluzu w kale. Jest to choroba bakteryjna, która jest bardzo rozpowszechniona wśród trzody chlewnej. Dwoma najczęstszymi patogenami wywołującymi dyzenterię są: pałeczka z rodzaju Shigella i ameba Entamoeba histolytica.

    - Taka charakterystyczną cechą tej bakterii jest to, że porusza się wkręcając w jelita. Choroba ta szczególnie pojawia się w dużych stadach i w bardzo szybkim tempie roznosi się na inne stada - wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Kobiernie (powiat krotoszyński).

    Głównym nośnikiem zarażenia jest kał lub kontakt chorej sztuki ze zdrową. Roznosi się też przez człowieka i gryzonie czy owady. - Bakteria w kale może przeżyć nawet do 40 dni. Jest mało wrażliwa na niskie pH i dlatego przez żołądek przechodzi właściwie nieuszkodzona. A w jelitach rozpoczyna swój proces życiowy, uszkadza je, bo się wkręca w ich ścianę. A jej głównym miejscem bytowania jest okrężnica - tłumaczy Paweł Wasiak.

    - Na rozwój tych bakterii wpływa też długotrwały stres zwierząt. - Ale mogą być też zwierzęta, które nie mają objawów klinicznych - mówi Paweł Wasiak.

    Lekarz weterynarii dodaje, że jeśli choroba wystąpi, to atakuje powyżej 75% stada przy śmiertelności 25% w przypadku nieleczenia. - Wtedy bakteria tak atakuje, że bardzo szybko dochodzi do wycieńczenia organizmu -  mówi. Radzi, aby takim zwierzętom podawać antybiotyki. Jeśli są to pojedyncze sztuki to leki podawać poprzez zastrzyki, a jeśli całe stada to z wodą.

    - Jeżeli chce się, aby zwierzęta nabrały jakąś odporność, to antybiotyki podaje się z przerwami, np. tygodniową. Chodzi o to, aby organizm sam zaczął reagować na obecność tych bakterii - wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Jeśli dyzenteria zaatakuje małe stada, to wówczas hodowca likwiduje wszystkie zwierzęta. - Dlatego, że koszty leczenia są bardzo drogie, a skuteczność niska. Przy dzisiejszej cenie trzody chlewnej to tym bardziej opłaca się zlikwidować stado - mówi lekarz. Choroba ta atakuje przede wszystkim zwierzęta w wieku od 8 do 16 tygodnia życia.

    - Ale może też występować wśród starszych sztuk, głownie tam, gdzie stada wcześniej nie miały kontaktu z tym patogenem - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Dyzenteria jest typową chorobą ekonomiczną. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. - Jak taki warchlak ma biegunkę przez kilka dni, to staje się bardzo chudy - twierdzi. Dlatego tak ważne, aby ochronić stado przed dyzenterią.

    Objawy kliniczne dyzenterii to śluzowo-krwotoczna biegunka, podwyższona temperatura ciała, spadek apetytu i gwałtowny spadek masy ciała. Przy pierwszym kontakcie z chorobą występuje jej forma ostra lub nadostra. Jeśli rozpocznie się walkę, to przejawia się w formę przewlekłą. - Świnie wtedy nie przyrastają tak, jakby się oczekiwało, występuje anemia i wzrasta zużycie paszy. Kał jest rozrzedzony, ale nie jest to taka lejąca biegunka i rzadziej pojawia się krew - wyjaśnia. Dodaje, że badając kał można sprawdzić, czy w stadzie jest dyzenteria.

    Chcąc się jej ustrzec, należy zadbać o higienę pomieszczeń. - Poprawić żywienie, tzn. podawać wysokostrawne pasze. Albo całkowicie wyeliminować całe chore stado - radzi Paweł Wasiak. 

    • Tagi:
    • dobrostan zwierząt
    • dyzenteria
    • choroba zakaźna świń
    • Paweł Wasiak
    • biegunka prosiąt
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    Rolnicy chcą zmian w jednym z ekoschematów. Na czym polega problem?

    11 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra

    11 grudnia 2025
    Newsy

    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje

    7 grudnia 2025
    Hodowla

    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika

    27 listopada 2025
    Pomoc unijna

    Stawki za dobrostan zwierząt będą od tego roku większe. Znikną też niekorzystne przepisy

    29 października 2025
    Drób

    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia

    4 października 2025
    Bydło i mleko

    Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt

    20 sierpnia 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tyle dzików odstrzelono w ostatnim czasie. Te dane mogą zaskoczyć
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności