Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Groźna choroba - dyzenteria świń

Groźna choroba - dyzenteria świń

Hodowla - Trzoda chlewna 4 lutego 2016 08:29 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 4 lutego 2016 08:38
Groźna choroba - dyzenteria świń
Źródło: Fotolia.com
Jest to typowa chorobą ekonomiczna. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. Można powiedzieć, że dotkliwa biegunka zabija je od środka.
Spis treści:

    Jest to typowa choroba ekonomiczna. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. - Jak taki warchlak ma biegunkę przez kilka dni, to staje się bardzo chudy - twierdzi lekarz weterynarii Paweł Wasiak. Można powiedzieć, że dotkliwa biegunka zabija je od środka.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dyzenteria świń to ostra choroba zakaźna jelit, w szczególności jelita grubego, której objawem jest uporczywa biegunka i obecność krwi oraz śluzu w kale. Jest to choroba bakteryjna, która jest bardzo rozpowszechniona wśród trzody chlewnej. Dwoma najczęstszymi patogenami wywołującymi dyzenterię są: pałeczka z rodzaju Shigella i ameba Entamoeba histolytica.

    - Taka charakterystyczną cechą tej bakterii jest to, że porusza się wkręcając w jelita. Choroba ta szczególnie pojawia się w dużych stadach i w bardzo szybkim tempie roznosi się na inne stada - wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Kobiernie (powiat krotoszyński).

    Głównym nośnikiem zarażenia jest kał lub kontakt chorej sztuki ze zdrową. Roznosi się też przez człowieka i gryzonie czy owady. - Bakteria w kale może przeżyć nawet do 40 dni. Jest mało wrażliwa na niskie pH i dlatego przez żołądek przechodzi właściwie nieuszkodzona. A w jelitach rozpoczyna swój proces życiowy, uszkadza je, bo się wkręca w ich ścianę. A jej głównym miejscem bytowania jest okrężnica - tłumaczy Paweł Wasiak.

    - Na rozwój tych bakterii wpływa też długotrwały stres zwierząt. - Ale mogą być też zwierzęta, które nie mają objawów klinicznych - mówi Paweł Wasiak.

    Lekarz weterynarii dodaje, że jeśli choroba wystąpi, to atakuje powyżej 75% stada przy śmiertelności 25% w przypadku nieleczenia. - Wtedy bakteria tak atakuje, że bardzo szybko dochodzi do wycieńczenia organizmu -  mówi. Radzi, aby takim zwierzętom podawać antybiotyki. Jeśli są to pojedyncze sztuki to leki podawać poprzez zastrzyki, a jeśli całe stada to z wodą.

    - Jeżeli chce się, aby zwierzęta nabrały jakąś odporność, to antybiotyki podaje się z przerwami, np. tygodniową. Chodzi o to, aby organizm sam zaczął reagować na obecność tych bakterii - wyjaśnia Paweł Wasiak.

    Jeśli dyzenteria zaatakuje małe stada, to wówczas hodowca likwiduje wszystkie zwierzęta. - Dlatego, że koszty leczenia są bardzo drogie, a skuteczność niska. Przy dzisiejszej cenie trzody chlewnej to tym bardziej opłaca się zlikwidować stado - mówi lekarz. Choroba ta atakuje przede wszystkim zwierzęta w wieku od 8 do 16 tygodnia życia.

    - Ale może też występować wśród starszych sztuk, głownie tam, gdzie stada wcześniej nie miały kontaktu z tym patogenem - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Dyzenteria jest typową chorobą ekonomiczną. Zarażone zwierzęta nie przybierają na masie. - Jak taki warchlak ma biegunkę przez kilka dni, to staje się bardzo chudy - twierdzi. Dlatego tak ważne, aby ochronić stado przed dyzenterią.

    Objawy kliniczne dyzenterii to śluzowo-krwotoczna biegunka, podwyższona temperatura ciała, spadek apetytu i gwałtowny spadek masy ciała. Przy pierwszym kontakcie z chorobą występuje jej forma ostra lub nadostra. Jeśli rozpocznie się walkę, to przejawia się w formę przewlekłą. - Świnie wtedy nie przyrastają tak, jakby się oczekiwało, występuje anemia i wzrasta zużycie paszy. Kał jest rozrzedzony, ale nie jest to taka lejąca biegunka i rzadziej pojawia się krew - wyjaśnia. Dodaje, że badając kał można sprawdzić, czy w stadzie jest dyzenteria.

    Chcąc się jej ustrzec, należy zadbać o higienę pomieszczeń. - Poprawić żywienie, tzn. podawać wysokostrawne pasze. Albo całkowicie wyeliminować całe chore stado - radzi Paweł Wasiak. 

    • Tagi:
    • dobrostan zwierząt
    • dyzenteria
    • choroba zakaźna świń
    • Paweł Wasiak
    • biegunka prosiąt
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Drób

    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia

    4 października 2025
    Bydło i mleko

    Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt

    20 sierpnia 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Drób

    W jakich warunkach utrzymuje się kury w Europie? Jak wypada Polska?

    16 lipca 2025
    Drób

    Mercosur to poważne zagrożenie dla europejskich producentów drobiu

    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja

    10 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną

    6 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
    19 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Hodowla
    Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
    16 października 2025
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności