Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Drób
  • Gęsina jest dobra na wszystko [ZDJĘCIA]

Drób

Gąska jest dobra na wszystko [ZDJĘCIA]

  • 1/5
  • następne zdjęcie
Źródło: F. Szklennik

W listopadzie w Sarbii w gminie Mieścisko (Wielkopolska) królowała gęsina.

Zanim nasze życie sparaliżowała pandemia COVID-19, na imprezie w świetlicy wiejskiej były tłumy. W tym roku wszystko odbyło się bez udziału żądnej smakowych doznań publiczności, ale jak podkreślił Przemysław Renn – wójt gminy Mieścisko, samorząd gminy chciał podtrzymać ideę popularyzacji chowu gęsi i prezentacji wyrobów z gęsiny. 

Gęsinę określa się często jako arystokrację wśród mięs z drobiu. Jest zdrowa, kaloryczna, aromatyczna i smaczna. Większość gęsiny z Polski zjadają jednak smakosze z Niemiec. Do krajów Europy eksportujemy jej ponad 23 tys. ton. A gęsina jest staropolskim daniem serwowanym 11 listopada. Tradycja jej spożywania sięga prawie XVII wieku, kiedy to ukuło się staropolskie przysłowie: „Na świętego Marcina dobra gęsina”. Jeszcze niedawno gęsina była droga i to chyba odstraszało rodaków od jej kupowania i spożywania. Nic dziwnego, bo np. za 5-kilową tuszkę gęsi można było kupić w marketach 20 kg kurczaków. Teraz sytuacja nieco się zmienia i gęsina powoli wraca na nasze stoły. Jedzenie gęsiny nazywa się już wręcz patriotycznym obowiązkiem. Z zapisków Galla Anonima i Wincentego Kadłubka wynika, że hodowla gęsi na ziemiach polskich znana była na długo przed nastaniem dynastii Piastów i Jagiellonów.  Wielkopolska leżała na trasie szlaku bursztynowego, stąd też wiele nowinek z Zachodu trafiło do zamieszkujących tu plemion. Mówi się o tym, że w ten sposób uzyskały one wiedzę i doświadczenie w hodowli trzody i właśnie gęsi. Te ostatnie były źródłem nie tylko mięsa, ale także tłuszczu, pierza i puchu.

GĘSINA - POMYSŁ NA CZASIE

Sam pomysł Festiwalu Smaku w Sarbii pn. „Gąska jest dobra na wszystko” zrodził się jeszcze w poprzedniej kadencji samorządu. Ówczesny wójt gminy Andrzej Banaszyński dogadał się ze Stowarzyszeniem Dolina Wełny, jednym z zakładów wylęgu drobiu z Wągrowca,  wytwórcą pasz De Heus i właścicielem dużego zakładu zaopatrującego rolnictwo. Pierwsza odsłona festiwalu miała miejsce w listopadzie 2015 roku. Swoją cegiełkę do jej organizacji dołożył także Pałucki Bank Spółdzielczy w Wągrowcu. To wydarzenie zostało poprzedzone akcją rozdania 710 piskląt gęsi z lokalnej wylęgarni. Trafiły one nieodpłatnie do 11 sołectw, które przystąpiły do projektu. Beneficjentami zostały członkinie kół gospodyń wiejskich i rolnicy. Odbiorcy piskląt otrzymali też od firmy De Heus wyprawkę paszową na dwa tygodnie chowu. Podczas rozdawania piskląt hodowcy mogli też wysłuchać wykładów specjalistów w zakresie chowu gęsi i specjalistów od żywienia, którzy dobitnie podkreślali wartości odżywcze gęsiny. Gmina Mieścisko miała długoletnie tradycje związane z gęsiną, ponieważ na odbywających się w czasach przedwojennych Targach Michałowskich właśnie tym ptactwem i mięsem z niego handlowano. Targi są organizowane i współcześnie, ale do tamtych tradycji jeszcze nie nawiązują.

- Naszemu pomysłowi przyświeca powrót do tradycji przyzagrodowej hodowli  polskiej gęsi, powrót do tradycji  spożywania gęsiny w Polsce – podkreślał w 2015 roku wójt Andrzej Banaszyński.

Pierwszy festiwal smaku odbył się we wrześniu, kolejne już w październiku, by na stale zagościć tu w listopadzie. Bardzo dumny z faktu, że akurat Sarbia została jego gospodarzem jest Marian Witucki, sołtys i radny gminy, przy okazji zapalony strażak. OSP w Sarbii szczyci się m.in. tym, że ma na wyposażeniu zabytkowy konny wóz strażacki i zabytkowe stroje, w których strażacy uczestniczą w organizowanych zawodach. Pan Marian jest także członkiem Zespołu Ludowego „Sarbianie”, który wkrótce będzie obchodził jubileusz istnienia. Postawny mężczyzna w pałuckim stroju zawsze rozpoczyna obrzęd dożynkowy w gminie. Tym razem pan Marian był niepocieszony, bo jego „dziecko”, czyli Festiwal Smaku w Sarbii odbył się bez niego, ponieważ w tym czasie znajdował się w szpitalu. - Ano tak się przydarzyło w tym roku, ale impreza się odbędzie, bo zasługuje na kultywowanie – powiedział mi w rozmowie telefonicznej.
Potrawy z gęsiny oceniane były przez zacne grono jurorów i ci nagrodzili zarówno ich walory smakowe, jak i sposób prezentacji. Jury zgodnie też stwierdziło, że jakość potraw i sposób ich podania są na tyle wysokim poziomie, że należy odstąpić od wskazania najlepszych. W gronie oceniających byli także pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania oraz Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, w tym dr Lech Drożdżyński, obecny prorektor tej uczelni.

Kiedy we wrześniu 2015 roku z półmisków i talerzy zniknęły ostatnie kęski gęsich specjałów, wszyscy zaangażowani w ten pomysł zgodnie potwierdzili, że projekt należy kontynuować. W kolejnym roku do gospodarstw trafiło już ponad tysiąc piskląt. Wtedy też do projektu przystąpiły aż 16 sołectw, a laur za najlepsze potrawy i prezentację trafił do Podlesia Wysokiego. Na drugim miejscu znalazło się stoisko Sarbii, a na trzecim Zbietki i Zakrzewa. Sołectwo Kłodzin i Żabiczyn znalazły się w gronie wyróżnionych.

GĘSINA - TERAZ SKROMNIEJ, BO PANDEMIA DYKTUJE WARUNKI

W tym roku do właścicieli 16 gospodarstw trafiło 345 piskląt. Ich wydanie, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności związanych z pandemią, odbyło się tradycyjnie w Sarbii 20 kwietnia. Tegoroczna edycja festiwalu gęsiny miała inny charakter. Poszczególne koła gospodyń wiejskich i sołectwa miały do dyspozycji 3-4 gęsi, z których przygotowano festiwalowe dania, a pozostała ilość dorosłych ptaków trafiła do jadłodajni prowadzonej przez Stowarzyszenie im. Ks. Jerzego Niwarda Musolffa w Wągrowcu.

Komisja oceniająca, w skład której wchodzili: Bernadeta Serwatka – właścicielka Dworku „Róża Poraja” w Budziejewie, Kamila Mazurek – przewodnicząca rady gminy, Elżbieta Misiek – Powiatowy Lekarz Weterynarii i dr Mateusz Pluta – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, nie miała łatwego zadania. Wprawdzie do oceny były dania na czterech stoiskach, ale pomysłowość pań przygotowujących potrawy, a także desery, nie miała sobie równych. Na stoisku Jaroszewa Pierwszego zachwycał pasztet z gęsiny, sołectwo Sarbia zaprezentowało m.in. trzy rodzaje zup: czerninę z własnoręcznie robionymi kluseczkami, zupę – krem z dyni z pestkami dyni i krem marchewkowy z wyraźną nutą imbiru i pomarańczy. Sołectwo Żabiczyn serwowało m.in. pieczoną pierś z gęsiny, pierogi i kotleciki. Panie z tego koła gospodyń wiejskich okraszają swoje stoisko okolicznościowymi rymowankami i wykonanymi ze słomy figurkami gęsi. Oczywiście cieszą też oko swoimi strojami.

Zdaniem komisji zwycięstwo należało przyznać sołectwu Podlesie Wysokie. Sołectwo przyjęło do chowu 10 piskląt.

– Jestem mile zaskoczona werdyktem komisji – mówi Zdzisława Bruss, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Podlesiu Wysokim. – W kategorii przystawek oceniano nasze pierogi z gęsiny, wśród zup gotowaną na bazie gęsiny zupę porową, a danie główne stanowiła pieczona pierś z gęsiny z modrą kapustą i zapiekanymi ziemniakami, okraszonymi sosem owocowym.

Warto dodać, że to już drugi sukces tego koła gospodyń wspieranego przez sołtyskę Marię Sadłowską i radę sołecką w kilkuletniej historii tego wydarzenia.

Na ich stoilku znalazły się też domowe wypieki, a szczególną uwagę przykuwały dwa jeże z ciasta. W sposób szczególny panie zaznaczyły fakt, że festiwal odbywał się w dniu Święta Niepodległości.

I choć wskazano zwycięzcę festiwalu, to wszystkie sołectwa uhonorowano równorzędnymi nagrodami, które ufundowali: Wójt Gminy Mieścisko, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, firma Serpol Cosmetics z Mieściska oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Zdjęcia z festiwalu gęsi na kolejnych stronach

  • 1/5
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Umowa z Mercosur. Ważny dzień dla Polski
16 grudnia 2025
Bydło i mleko
To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
16 grudnia 2025
Ceny rolnicze
Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
16 grudnia 2025
Najnowsze
Drób
Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
15 grudnia 2025
Żywienie
Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
12 grudnia 2025
Drób
Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
11 grudnia 2025
Trzoda chlewna
Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
11 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności