Francuzi wyprodukują mniej foie gras. Grypa pustoszy fermy kaczek
Dla Francuzów sezon grypy ptaków 2020/2021 może okazać się podobnie dramatyczny jak w latach 2015-2017. Wówczas ponieśli oni ogromne straty ekonomiczne, a inni producenci mięsa kaczego w UE, w tym Polska, skorzystali na tej sytuacji.
- We Francji odnotowano 264 przypadki grypy ptaków od listopada 2020 roku. W ramach środków zapobiegawczych (...) zlikwidowano już ponad milion ptaków, głównie kaczek - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Sytuacja kraju ze stolicą w Paryżu jest bardzo istotna, bo to właśnie Francja jest największym producentem mięsa kaczego w Europie specjalizującym się w produkcji foie gras. Do sierpnia 2020 roku Francuzi wyprodukowali 128 tys. ton mięsa kaczek. Po Francji, kluczowymi graczami w tej branży w Unii Europejskiej są: Polska i Węgry.
Obecny sezon grypy ptaków może się dla Francuzów okazać równie dramatyczny jak w to było w latach 2015-2017, kiedy w walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji.
- Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się do 23 milionów z poziomu 29 milionów w 2016 r. oraz 37 milionów w 2015 roku. Przedstawiciele francuskiej branży oszacowali, że w 2017 roku o 20 procent zmniejszyła się produkcja foie gras - podaje KIPDiP.
W kolejnych latach francuski sektor dzięki pomocy finansowej ze strony Komisji Europejskiej i francuskiego rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskiwał wcześniejszy potencjał produkcyjny. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości. Jak pokazuje jednak ten sezon, zmiany na niewiele się zdały. Ptasia grypa we Francji szaleje w najlepsze.
ZOBACZ TAKŻE: Ptasia grypa zbiera żniwo - kolejne ogniska
- Tagi:
- foie gras
- ptasia grypa
- kaczki