Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Eksperci, naukowcy i praktycy zasiedli do rozmów. Wystartował Kongres Hodowców Bydła Mięsnego

Eksperci, naukowcy i praktycy zasiedli do rozmów. Wystartował Kongres Hodowców Bydła Mięsnego

Newsy 8 grudnia 2025 13:49 Aktualizacja: 8 grudnia 2025 14:21
Kongres Hodowców Bydła Mięsnego 2025.
Kongres Hodowców Bydła Mięsnego 2025.
Źródło: wiescirolnicze.pl
Dziś oficjalnie zainaugurowano jedno z kluczowych wydarzeń w kalendarzu polskiego rolnictwa. Kongres Hodowców Bydła Mięsnego, organizowany przez PZHiPBM, to dwa dni wypełnione merytoryczną wiedzą, gorącymi debatami o przyszłości branży oraz wymianą bezcennych doświadczeń.
Spis treści:

    Kongres, który dziś wystartował, to nie tylko sucha teoria, ale przede wszystkim próba odpowiedzi na pytanie: w jakim kierunku zmierza nowoczesna, polska hodowla?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Konkretów - o czym świadczy program wydarzenia - z pewnością przez najbliższe dwa dni nie zabraknie.

    Kongres Hodowców Bydła Mięsnego 2025

    Część merytoryczna pierwszego dnia rozpoczęła się od mocnego akcentu naukowego. Już o 13.00 głos zabrał prof. dr hab. Marcin Gołębiewski (SGGW), biorąc na warsztat temat kluczowy dla portfeli hodowców - wdrażanie systemów jakości i promocję kulinarnej wołowiny z Polski. 

    Tematów będzie jednak o wiele więcej - m.in. w kontekście bezpieczeństwa stad. Dr lek. wet. Bogdan Konopka przybliży aktualną sytuację epizootyczną w Polsce i Europie. W dobie rosnących zagrożeń, wiedza o minimalizacji ryzyka poprzez bioasekurację jest dziś na wagę złota.

    Podczas Kongresu nie zabraknie także paneli dyskusyjnych. Uczestnicy wezmą pod lupę m.in. Wspólną Politykę Rolną. W debacie o zrównoważonej produkcji wołowiny udział wezmą przedstawiciele nauki (SGGW), organizacji branżowych (PFHBiPM, Związek Polskie Mięso) oraz ministerstwa rolnictwa (Stefan Krajewski). 

    Czytaj też:
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

    Równie ciekawie zapowiada się drugi panel, który dotknie tematu bliskiego mniejszym gospodarstwom - Rolniczego Handlu Detalicznego. Czy skrócenie łańcucha dostaw to realna szansa na poprawę ekonomii małych gospodarstw? Na to pytanie spróbuje odpowiedzieć m.in. Jacek Klimza, prezes PZHiPBM, w towarzystwie ekspertów: Pawła Meyera z Głównego Inspektoratu Weterynarii, Dariusza Lisiaka z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego oraz Andrzeja Śliwy z CDR.

    Kongres to jednak nie tylko wykłady, ale też szersze spojrzenie na świat. Jeszcze dziś po południu uczestnicy wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez Ewę Reńską, które dzięki formule filmowej przeniosą hodowców w różne zakątki globu, pokazując, jak systemy utrzymania bydła wpływają na jakość surowca.

    Dzień zwieńczy uroczysta kolacja połączona z wręczeniem nagród.

    Jutro z kolei nie zabraknie kolejnej merytorycznej wiedzy - m.in. pod znakiem genetyki. Gilles Lequeux z INTERLIM GENETIQUE SERVICE przybliży tajniki selekcji materiału hodowlanego bydła ras mięsnych we Francji. 

    Więcej o wydarzeniu już wkrótce na łamach naszego portalu.

    Czytaj też:
    Forum Ekonomiczne w Karpaczu. Debata o bezpieczeństwie żywnościowym [VIDEO]
    • Tagi:
    • Kongres Hodowców Bydła Mięsnego
    Elżbieta Rzepczyk
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: Masz czas do połowy grudnia. Bez tego wpisu można być zablokowanym
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ogromny wzrost przypadków ptasiej grypy. Opracowano 14 scenariuszy zagrożenia
    8 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Newsy
    W szczególnym przypadku zwolnienie z płyty obornikowej. Ministerstwo wyjaśnia
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Transport serów zatrzymany. Kontrola ujawniła szereg nieprawidłowości
    6 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności