Eksperci, naukowcy i praktycy zasiedli do rozmów. Wystartował Kongres Hodowców Bydła Mięsnego
Kongres, który dziś wystartował, to nie tylko sucha teoria, ale przede wszystkim próba odpowiedzi na pytanie: w jakim kierunku zmierza nowoczesna, polska hodowla?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konkretów - o czym świadczy program wydarzenia - z pewnością przez najbliższe dwa dni nie zabraknie.

Kongres Hodowców Bydła Mięsnego 2025
Część merytoryczna pierwszego dnia rozpoczęła się od mocnego akcentu naukowego. Już o 13.00 głos zabrał prof. dr hab. Marcin Gołębiewski (SGGW), biorąc na warsztat temat kluczowy dla portfeli hodowców - wdrażanie systemów jakości i promocję kulinarnej wołowiny z Polski.
Tematów będzie jednak o wiele więcej - m.in. w kontekście bezpieczeństwa stad. Dr lek. wet. Bogdan Konopka przybliży aktualną sytuację epizootyczną w Polsce i Europie. W dobie rosnących zagrożeń, wiedza o minimalizacji ryzyka poprzez bioasekurację jest dziś na wagę złota.
Podczas Kongresu nie zabraknie także paneli dyskusyjnych. Uczestnicy wezmą pod lupę m.in. Wspólną Politykę Rolną. W debacie o zrównoważonej produkcji wołowiny udział wezmą przedstawiciele nauki (SGGW), organizacji branżowych (PFHBiPM, Związek Polskie Mięso) oraz ministerstwa rolnictwa (Stefan Krajewski).
Równie ciekawie zapowiada się drugi panel, który dotknie tematu bliskiego mniejszym gospodarstwom - Rolniczego Handlu Detalicznego. Czy skrócenie łańcucha dostaw to realna szansa na poprawę ekonomii małych gospodarstw? Na to pytanie spróbuje odpowiedzieć m.in. Jacek Klimza, prezes PZHiPBM, w towarzystwie ekspertów: Pawła Meyera z Głównego Inspektoratu Weterynarii, Dariusza Lisiaka z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego oraz Andrzeja Śliwy z CDR.
Kongres to jednak nie tylko wykłady, ale też szersze spojrzenie na świat. Jeszcze dziś po południu uczestnicy wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez Ewę Reńską, które dzięki formule filmowej przeniosą hodowców w różne zakątki globu, pokazując, jak systemy utrzymania bydła wpływają na jakość surowca.
Dzień zwieńczy uroczysta kolacja połączona z wręczeniem nagród.
Jutro z kolei nie zabraknie kolejnej merytorycznej wiedzy - m.in. pod znakiem genetyki. Gilles Lequeux z INTERLIM GENETIQUE SERVICE przybliży tajniki selekcji materiału hodowlanego bydła ras mięsnych we Francji.
Więcej o wydarzeniu już wkrótce na łamach naszego portalu.



























