Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
      8400 hektarów dla rolników i państwowych spółek. Procedury w KOWR już trwają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost

Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost

Hodowla - Drób 23 listopada 2016 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 23 listopada 2016 10:38
Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost
Źródło: branex - Fotolia.com
Aby prowadzić ekonomiczny chów brojlerów mięsnych, trzeba zwracać uwagę na skład paszy. Ważną role odgrywają enzymy.
Spis treści:

    Aby prowadzić ekonomiczny chów brojlerów mięsnych, trzeba zwracać uwagę na skład paszy. Ważną role odgrywają enzymy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywienie drobiu to drugi po warunkach środowiskowych ważny element chowu brojlerów mięsnych. Tucz można podzielić na trzy żywieniowe etapy, w trakcie których podaje się stater, grower i finiszer.

    - Brojlery żyją krótko, bo tak naprawdę od 35 do 45 dni. Najmniejsze jakieś błędy w żywieniu powodują straty ekonomiczne, bo wpływają na długość chowu, jakość mięsa oraz zdrowotność zwierząt - mówi Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Grębowie (powiat krotoszyński).

    Dlatego bardzo ważny jest skład pasz podawanych zwierzętom.

    - W przypadku brojlera mięsnego bardzo ważną rzeczą jest to, że on szybko rośnie, ma bardzo szybką przemianę materii, krótki przewód pokarmowy o małej pojemności. Pasza przechodzi w krótkim czasie, dlatego to, co przechodzi, musi być szybko strawione i wchłonięte do organizmu, aby następował szybki przyrost - wyjaśnia lekarz weterynarii.

    W przypadku ferm przemysłowych nie ma ograniczenia jeśli chodzi o ilość paszy i wody. Należy pamiętać, że młode zwierzęta pobierają małą ilość pokarmu. Ilość wzrasta z wiekiem brojlera.

    - Pobranie paszy  uzależnione jest od systemu utrzymania. Wzrasta przy skarmianiu pasz granulowanych w postaci kruszonki - tłumaczy.

    Podstawą żywienia drobiu są zboża

    Kukurydza, pszenica, jęczmień oraz pasze białkowe: śruta sojowa, mączka rybna, a także w mniejszej ilości śruta rzepakowa. Chcąc podać bardziej energetyczny pokarm, warto dodać oleje roślinne, np. olej słonecznikowy i sojowy lub tłuszcze pochodzenia zwierzcego. Ważne jest, aby pasza powinna być właściwie zbilansowana.

    - Na początku odchowu pasze muszą być o większej koncentracji białka ogólnego w ilości około 21%. W późniejszym okresie zapotrzebowanie na białko spada do 19%, a na końcu tuczu schodzi do 18%. Odwrotna korelacja tyczy się również koncentracji energii, która jest dostarczana w mieszankach, ponieważ niższy poziom energii powoduje zwiększenie zużycia paszy, a wyższy poziom zwiększenie otłuszczenia tuszek - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Warto podawać również zakwaszacze, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, detoksykanty  i enzymy, które wpływają na rozkład substancji nieprzyswajalnych przez organizm.

    - Drób jest zwierzęciem, który ma żołądek jednokomorowy. Trawienie odbywa się na drodze enzymatycznej przez enzymy, które są produkowane w gruczołach  układu pokarmowego - mówi Paweł Wasiak.

    Ważnym zagadnieniem w żywieniu drobiu są zboża i znajdujące się w nich polisacharydy nieskrobiowe.

    - Polisacharydy nieskrobiowe to frakcje włókna nieprzyswajalne przez zwierzęta monogastryczne, mające cechy antyżywieniowe i przyczyniające się do obniżenia wydajności zwierząt, przez gorszy pasaż treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, zwiększenie lepkości treści, zmniejszenie dostępności składników pokarmowych, zwiększenie wydalania wody. Dlatego pasze powinny zawierać odpowiednią ilość enzymów, które powodują, że żywienie staje się bardziej ekonomiczne, bo wykorzystywane są węglowodany, a tym samym zwierzęta szybciej osiągają wagę rzeźną  - radzi lekarz weterynarii.

    Ważną rolę w żywieniu drobiu odgrywają składniki mineralne

    Przede wszystkim  wapń i fosfor, które wpływają na budowę kośćca kurczęcia. Ważny jest odpowiedni stosunek ilościowy jednego pierwiastka do drugiego, który powinien wynosić 2:1. Kolejnym ważnym elementem żywienia drobiu mięsnego są witaminy. Chodzi tu przede wszystkim o A, D i B12.

    - Brojlery mięsne bardzo szybko rosną, dlatego zapotrzebowanie na witaminy jest o wiele większe aniżeli w przypadku drobiu zagrodowego - mówi Paweł Wasiak. 

    • Tagi:
    • jakie zboża dawać brojlerow
    • Paweł Wasiak
    • żywienie brojlerów
    • pasze dla brojlerów
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Drób

    Co to są organiczne dodatki paszowe dla brojlerów?

    16 maja 2025
    Inne

    Prosięta - wcześniejsze odsadzenie zmniejszy stres

    10 maja 2017
    Bydło i mleko

    Grzybica - niebezpieczna dla ludzi i zwierząt

    17 lutego 2017
    Żywienie

    Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza

    27 grudnia 2016
    Trzoda chlewna

    Kokcydioza - choroba prosiąt ssących

    5 grudnia 2016
    Bydło i mleko

    Jak pomóc bydłu znieść upał?

    28 czerwca 2016
    Trzoda chlewna

    Jak leczyć świerzb i wszawicę u świń?

    18 kwietnia 2016
    Trzoda chlewna

    Groźna choroba - dyzenteria świń

    4 lutego 2016
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Pieniądze na maszyny rolnicze. Ilu rolników dostanie je z ARiMR?
    22 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek mleka. Jak przetrwać kryzys?
    22 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
    22 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności