Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W Brukseli podjęto ważną decyzję. „Małe gospodarstwa” mają dostać więcej
      Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
      Będzie podwyżka zwrotu akcyzy. Kwota nie spełnia oczekiwań rolników
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost

Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost

Hodowla - Drób 23 listopada 2016 07:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 23 listopada 2016 10:38
Dobrze dobrana pasza to szybki przyrost
Źródło: branex - Fotolia.com
Aby prowadzić ekonomiczny chów brojlerów mięsnych, trzeba zwracać uwagę na skład paszy. Ważną role odgrywają enzymy.
Spis treści:

    Aby prowadzić ekonomiczny chów brojlerów mięsnych, trzeba zwracać uwagę na skład paszy. Ważną role odgrywają enzymy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywienie drobiu to drugi po warunkach środowiskowych ważny element chowu brojlerów mięsnych. Tucz można podzielić na trzy żywieniowe etapy, w trakcie których podaje się stater, grower i finiszer.

    - Brojlery żyją krótko, bo tak naprawdę od 35 do 45 dni. Najmniejsze jakieś błędy w żywieniu powodują straty ekonomiczne, bo wpływają na długość chowu, jakość mięsa oraz zdrowotność zwierząt - mówi Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Grębowie (powiat krotoszyński).

    Dlatego bardzo ważny jest skład pasz podawanych zwierzętom.

    - W przypadku brojlera mięsnego bardzo ważną rzeczą jest to, że on szybko rośnie, ma bardzo szybką przemianę materii, krótki przewód pokarmowy o małej pojemności. Pasza przechodzi w krótkim czasie, dlatego to, co przechodzi, musi być szybko strawione i wchłonięte do organizmu, aby następował szybki przyrost - wyjaśnia lekarz weterynarii.

    W przypadku ferm przemysłowych nie ma ograniczenia jeśli chodzi o ilość paszy i wody. Należy pamiętać, że młode zwierzęta pobierają małą ilość pokarmu. Ilość wzrasta z wiekiem brojlera.

    - Pobranie paszy  uzależnione jest od systemu utrzymania. Wzrasta przy skarmianiu pasz granulowanych w postaci kruszonki - tłumaczy.

    Podstawą żywienia drobiu są zboża

    Kukurydza, pszenica, jęczmień oraz pasze białkowe: śruta sojowa, mączka rybna, a także w mniejszej ilości śruta rzepakowa. Chcąc podać bardziej energetyczny pokarm, warto dodać oleje roślinne, np. olej słonecznikowy i sojowy lub tłuszcze pochodzenia zwierzcego. Ważne jest, aby pasza powinna być właściwie zbilansowana.

    - Na początku odchowu pasze muszą być o większej koncentracji białka ogólnego w ilości około 21%. W późniejszym okresie zapotrzebowanie na białko spada do 19%, a na końcu tuczu schodzi do 18%. Odwrotna korelacja tyczy się również koncentracji energii, która jest dostarczana w mieszankach, ponieważ niższy poziom energii powoduje zwiększenie zużycia paszy, a wyższy poziom zwiększenie otłuszczenia tuszek - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Warto podawać również zakwaszacze, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, detoksykanty  i enzymy, które wpływają na rozkład substancji nieprzyswajalnych przez organizm.

    - Drób jest zwierzęciem, który ma żołądek jednokomorowy. Trawienie odbywa się na drodze enzymatycznej przez enzymy, które są produkowane w gruczołach  układu pokarmowego - mówi Paweł Wasiak.

    Ważnym zagadnieniem w żywieniu drobiu są zboża i znajdujące się w nich polisacharydy nieskrobiowe.

    - Polisacharydy nieskrobiowe to frakcje włókna nieprzyswajalne przez zwierzęta monogastryczne, mające cechy antyżywieniowe i przyczyniające się do obniżenia wydajności zwierząt, przez gorszy pasaż treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, zwiększenie lepkości treści, zmniejszenie dostępności składników pokarmowych, zwiększenie wydalania wody. Dlatego pasze powinny zawierać odpowiednią ilość enzymów, które powodują, że żywienie staje się bardziej ekonomiczne, bo wykorzystywane są węglowodany, a tym samym zwierzęta szybciej osiągają wagę rzeźną  - radzi lekarz weterynarii.

    Ważną rolę w żywieniu drobiu odgrywają składniki mineralne

    Przede wszystkim  wapń i fosfor, które wpływają na budowę kośćca kurczęcia. Ważny jest odpowiedni stosunek ilościowy jednego pierwiastka do drugiego, który powinien wynosić 2:1. Kolejnym ważnym elementem żywienia drobiu mięsnego są witaminy. Chodzi tu przede wszystkim o A, D i B12.

    - Brojlery mięsne bardzo szybko rosną, dlatego zapotrzebowanie na witaminy jest o wiele większe aniżeli w przypadku drobiu zagrodowego - mówi Paweł Wasiak. 

    • Tagi:
    • jakie zboża dawać brojlerow
    • Paweł Wasiak
    • żywienie brojlerów
    • pasze dla brojlerów
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Drób

    Co to są organiczne dodatki paszowe dla brojlerów?

    16 maja 2025
    Inne

    Prosięta - wcześniejsze odsadzenie zmniejszy stres

    10 maja 2017
    Bydło i mleko

    Grzybica - niebezpieczna dla ludzi i zwierząt

    17 lutego 2017
    Żywienie

    Niewłaściwe żywienie bydła doprowadza do kwasicy żwacza

    27 grudnia 2016
    Trzoda chlewna

    Kokcydioza - choroba prosiąt ssących

    5 grudnia 2016
    Bydło i mleko

    Jak pomóc bydłu znieść upał?

    28 czerwca 2016
    Trzoda chlewna

    Jak leczyć świerzb i wszawicę u świń?

    18 kwietnia 2016
    Trzoda chlewna

    Groźna choroba - dyzenteria świń

    4 lutego 2016
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
    12 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    12 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Duże zagrożenie tuż za granicą Polski. Kolejne ogniska groźnej choroby
    12 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Drób
    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny
    10 listopada 2025
    Drób
    Kolejny cios dla hodowców. Wykryto nowe ogniska tej groźnej choroby
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności