Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu?

Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu?

Hodowla 29 lipca 2022 15:18 ŁT Aktualizacja: 29 lipca 2022 15:22
Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu?
Źródło: fotolia.com
Według najnowszych danych ONZ szacuje się, że w listopadzie bieżącego roku będzie nas 8 miliardów, a w 2080 roku prawie 10,5 miliarda. Czy rzeczywiście rezygnacja  z chowu i  hodowli zwierząt zapewni nam bezpieczeństwo żywnościowe, czy też efekty będą kompletnie odwrotne?
Spis treści:
  • Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu?
  • Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu? Co jedzą zwierzęta?

Według najnowszych danych ONZ szacuje się, że w listopadzie bieżącego roku będzie nas 8 miliardów, a w 2080 roku prawie 10,5 miliarda. Czy rzeczywiście rezygnacja  z chowu i  hodowli zwierząt zapewni nam bezpieczeństwo żywnościowe, czy też efekty będą kompletnie odwrotne?

- Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które występują głównie w mięsie. Jednak mimo tak istotnej roli mięsa w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym wiele pseudoekologicznych instytucji, posługując się fałszywymi danymi wskazuje, że pasze, którymi karmi się zwierzęta gospodarskie mogłyby się przysłużyć ludziom w większym stopniu niż uzyskane mięso. Problem jest o tyle istotny, że ludzi na świecie wciąż przybywa - piszą w najnowszym komunikacie prasowym przedstawiciele inicjatywy #HodowcyRazem do której należy 8 największych organizacji zrzeszających krajowych hodowców.

Przedstawiciele inicjatywy zwracają uwagę na to, że wśród licznych i nieprawdziwych informacji dotyczących chowu i hodowli zwierząt gospodarskich jedną z najbardziej rozpowszechnianych jest ta o ilości zbóż potrzebnych do wyprodukowania jednego kilograma mięsa. 

Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu?

- W internetowej dyskusji można znaleźć opinie, że do produkcji 1 kilograma wołowiny potrzeba 6, 10 albo i nawet 20 kilogramów zbóż. Jednak według publikacji jednego z najlepszych światowych wydawnictw naukowych - grupy Elsevier, do produkcji jednego kilograma mięsa bez kości potrzeba średnio 3 kilogramów zbóż (w produkcji brojlera zużycie paszy wynosi 1,45kg/kg przyrostu, u tuczników 2,5 kg paszy /kg przyrostu, natomiast w żywieniu bydła stosuje się pasze gospodarskie, w tym dodatek pasz treściwych – w ilości ok. 2,5 kg, ale przede wszystkim pasze objętościowe). Choć proporcja 1 do 3 może na pierwszy rzut oka dalej przemawiać za odejściem od hodowli zwierząt, należy pamiętać, że zwierzęta to nie tylko mięso, ale i produkty odzwierzęce takie jak mleko i jaja - podkreślają, wskazując na to, że zwierzęta w znacznym stopniu, poprzez produkcję obornika czy gnojowicy, pozytywnie oddziaływają również na rynek nawozów, podnosząc wydajność rolnictwa.

- W dodatku należy pamiętać, że żywność żywności nie równa! Wartości odżywcze mięsa i roślin znacznie się różnią. Uzyskanie takiej samej ilości niezbędnych składników odżywczych czy kalorii wymaga zjedzenia znacznie większej ilości produktów roślinnych niż mięsnych. Niektóre składniki zawarte w roślinach (włókno: celuloza, ligniny, błonnik) są trudno przyswajalne lub nietrawione przez ludzi, a inne (np. witamina B12, czy aminokwasy egzogenne) w roślinach nie występują lub ich poziom jest minimalny. 

Czy zwierzę je więcej niż my zjemy dzięki niemu? Co jedzą zwierzęta?

- Nawiązując do poprzedniej proporcji mięsa i zbóż trzeba również przyjrzeć się komponentom paszy, którą jedzą zwierzęta. Według tych samych badań cytowanych przez wydawnictwo Elsevier aż 86% składu paszy to produkty, które nie nadają się do spożycia przez ludzi! Duża część tych produktów może być tylko i wyłącznie przeznaczona na paszę dla zwierząt - w innym wypadku stałaby się tylko materiałem, którego nie można w żaden sensowny sposób wykorzystać… - podkreślają hodowcy przytaczając wyliczenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), według których w wyniku zmieniających się potrzeb, głównie krajów rozwijających się oraz rosnącej liczby ludności na świecie musimy podnieść produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego  aż o 70% do 2050 roku.

- Obecnie z niedożywieniem zmaga się ponad 800 mln ludzi. Odejście od chowu i hodowli zwierząt gospodarskich może tylko pogłębić ten problem, dlatego spożycie mięsa nie jest wyłącznie  zadbaniem o nasze kubki smakowe, ale również o zdrowie i życie nasze i naszych bliskich oraz ludzi na całym świecie - podkreślają #HodowcyRazem.

W kontrze do tego przedstawiane są argumenty środowisk wegańskich, które najczęściej z niewiedzy, a czasami napędzane komercyjnym interesem przedsiębiorstw specjalizujących się w tzw. „ekologicznej” żywności (pseudomleko z soi, pseudopaszteciki mięsne z oleju palmowego i tłuszczy utwardzalnych etc.) przedstawiają popularne argumenty nie mające pokrycia w dowodach naukowych - czytamy w podsumowaniu. 

ZOBACZ TAKŻE: Globalna produkcja mięsa wzrosła 

  • Tagi:
  • hodowla
  • drób
  • bydło mięsne
  • wieprzowina
ŁT
Podobne artykuły
Zdrowie i dobrostan

Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

13 maja 2025
Bydło i mleko

ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

10 maja 2025
Drób

Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

7 maja 2025
Hotblog

Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

3 maja 2025
Hotblog

Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

2 maja 2025
Drób

Walczą z fake newsem. „To poważne konsekwencje dla branży”

24 kwietnia 2025
Newsy

Wybrano nowego prezesa ważnej organizacji rolniczej

24 kwietnia 2025
Analizy rynkowe

Jaka sytuacja na rynku zbóż w kwietniu? Czy już warto opróżniać magazyny?

14 kwietnia 2025
Warto wiedzieć
Choroby i szkodniki
Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
16 maja 2025
Zdrowie
Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
16 maja 2025
Trzoda chlewna
Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
16 maja 2025
Najnowsze
Hodowla
Rosja zwiększa produkcję mięsa
16 maja 2025
Hodowla
ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
16 maja 2025
Bydło i mleko
Co czeka mleczarstwo?
16 maja 2025
Trzoda chlewna
Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
16 maja 2025
Drób
Co to są organiczne dodatki paszowe dla brojlerów?
16 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy