Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Chów cieląt na białe mięso

Chów cieląt na białe mięso

Hodowla - Bydło i mleko 11 marca 2016 08:25 Ksenia Pięta Aktualizacja: 11 marca 2016 08:50
Chów cieląt na białe mięso
Źródło: greenpapillon - fotolia.com
Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych. Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?
Spis treści:

    Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych.

    Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?

    - Opas cieląt kojarzy się głównie z opasem na „białe mięso” do niższych (ok. 80 kg) i wyższych mas ciała (ok. 150 kg). Można go też prowadzić do masy ciała 200 i więcej kg, lecz wraz z wiekiem jego opłacalność maleje. Zasadą opasu cieląt na białe mięso jest karmienie ich mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi bez dodatku pasz stałych. Tylko w okresie występowania biegunek można dodać niewielką ilość siana - mówi prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Niski poziom żelaza w mleku zmniejsza tworzenie się mioglobiny w mięśniach, co powoduje, że uzyskiwane od tych zwierząt mięso ma kolor różowy. Jest to też mięso delikatne, mało otłuszczone o cechach dietetycznych. Średni przyrost w okresie opasu wynosi 1,0 - 1,3 kg na dobę. Na przyrost 1 kg żywca zużywa się około 10l mleka lub preparatów mlekozastępczych, co powoduje, że koszt uzyskiwanego w tym systemie żywca jest bardzo wysoki - tłumaczy profesor.

    Taki rodzaj opasu trwa od 20 do 27 tygodni. Wydajność rzeźna wynosi 55 - 60%.

    Ważnym czynnikiem przy produkcji białego mięsa jest utrzymanie cieląt. Zwierzęta są chowane w boksach indywidualnych w systemie bezściółkowym. Ten system uniemożliwia pobieranie innych pasz niż mleko. Pomieszczenia muszą być dobrze wentylowane i utrzymywane w czystości. Z tego względu w Polsce ten rodzaj opasu jest nieopłacalny. Szansę na utrzymanie miałyby takie gospodarstwa, które zawarłyby korzystne umowy eksportowe np. z Holandią, czy Szwajcarią, gdzie biała cielęcina jest doceniana przez restauracje i wysublimowanych klientów.

    Chowanie zwierząt, wpędzając je w anemię jest tematem kontrowersyjnym i przykuło uwagę obrońców praw zwierząt.

    W związku z czym, w okresie kilku ubiegłych lat zmieniono sposób żywienia cieląt, wprowadzając do dawki pokarmowej oprócz mleka, także inne pasze, zwłaszcza treściwe. Wpłynęło to na kolor mięsa, które uzyskało barwę różową, ale nie straciło na delikatności.

    Według wprowadzonych w Polsce zasad wzajemnej zgodności Cross Compliance w obszarze C - mówiącym o dobrostanie zwierząt zapewnia zwierzętom zdrowie, komfort bytowania a także zapobiega zranieniom i cierpieniu. Wymogi dotyczące cieląt - są to dodatkowe wymogi oprócz wymogów ogólnych, do przestrzegania których zobowiązani są posiadacze cieląt. Wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    - Zgodnie z wymaganiami ogólnymi każde nowo narodzone zwierzę powinno dostać siarę możliwie jak najszybciej. W przypadku cieląt okres ten nie może przekroczyć 6 godzin. W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić wzrastającą ilość włókna (z 50 g w wieku 8 tygodni do 250 g dziennie w wieku 20 tygodni). Najwięcej włókna zawiera siano.

    W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić także żelazo, w takiej ilości by poziom hemoglobiny we krwi wynosił minimum 4,5 milimola/l. W praktyce oznacza to zakaz opasu cieląt na „białe mięso”. Pojenie cieląt - dla cieląt powyżej 2 tygodnia życia należy zapewnić dostęp do czystej wody pitnej lub innych płynów zaspokajające pragnienie.

    Urządzenia i sprzęt, z których korzystają cielęta muszą być tak skonstruowane, umieszczone, konserwowane by w jak najmniejszym stopniu dochodziło do ich zanieczyszczenia - wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    Na chwilę obecną w hodowcy skupili się na produkcji mięsa różowego, które pochodzi od jałówek i buhajków, będących krzyżówkami towarowymi popularnej rasy HF z rasami mięsnymi. Powoduje to wykorzystanie cieląt krów mlecznych nie przeznaczonych do dalszej hodowli w tym kierunku użytkowym. Mięso różowe, podobnie jak białe odznacza się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi przy krótkiej obróbce termicznej. Aby uzyskać takie mięso producent żywca i zakłady mięsne muszą przestrzegać odpowiedniej technologii.

    - W związku z wprowadzeniem zasad Cross Compliance na terenie wielkopolski nie ma hodowli zajmujących się opasem cieląt na białe mięso - mówi Maria Rozwadowska z Powiatowego Zespołu Doradczego w Pile, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    • Tagi:
    • białe mięso
    • karmienie cieląt mlekiem
    • różowe mięso
    • cielęta na mleku
    Ksenia Pięta
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
    21 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
    21 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
    21 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy