Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
      Międzyplony pod buraki. 6 ważnych powodów, by je zasiać
      Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
      Materiał Promocyjny Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
      Dotacje dla rolników. Oto ważne terminy programów w ARiMR [HARMONOGRAM 2025]
      Dziś ostatnia szansa dla hodowców – można wnioskować nawet o 150 tys.
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
      Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
      Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
      Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Chów cieląt na białe mięso

Chów cieląt na białe mięso

Hodowla - Bydło i mleko 11 marca 2016 08:25 Ksenia Pięta Aktualizacja: 11 marca 2016 08:50
Chów cieląt na białe mięso
Źródło: greenpapillon - fotolia.com
Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych. Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?
Spis treści:

    Mięso można podzielić na białe lub czerwone. Zależy od stężenia mioglobiny (białka magazynującego tlen w mięśniach czerwonych) we włóknach mięśniowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najdroższe jest białe mięso z czerwonych mięśni. Czy zgodne z naturą?

    - Opas cieląt kojarzy się głównie z opasem na „białe mięso” do niższych (ok. 80 kg) i wyższych mas ciała (ok. 150 kg). Można go też prowadzić do masy ciała 200 i więcej kg, lecz wraz z wiekiem jego opłacalność maleje. Zasadą opasu cieląt na białe mięso jest karmienie ich mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi bez dodatku pasz stałych. Tylko w okresie występowania biegunek można dodać niewielką ilość siana - mówi prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Niski poziom żelaza w mleku zmniejsza tworzenie się mioglobiny w mięśniach, co powoduje, że uzyskiwane od tych zwierząt mięso ma kolor różowy. Jest to też mięso delikatne, mało otłuszczone o cechach dietetycznych. Średni przyrost w okresie opasu wynosi 1,0 - 1,3 kg na dobę. Na przyrost 1 kg żywca zużywa się około 10l mleka lub preparatów mlekozastępczych, co powoduje, że koszt uzyskiwanego w tym systemie żywca jest bardzo wysoki - tłumaczy profesor.

    Taki rodzaj opasu trwa od 20 do 27 tygodni. Wydajność rzeźna wynosi 55 - 60%.

    Ważnym czynnikiem przy produkcji białego mięsa jest utrzymanie cieląt. Zwierzęta są chowane w boksach indywidualnych w systemie bezściółkowym. Ten system uniemożliwia pobieranie innych pasz niż mleko. Pomieszczenia muszą być dobrze wentylowane i utrzymywane w czystości. Z tego względu w Polsce ten rodzaj opasu jest nieopłacalny. Szansę na utrzymanie miałyby takie gospodarstwa, które zawarłyby korzystne umowy eksportowe np. z Holandią, czy Szwajcarią, gdzie biała cielęcina jest doceniana przez restauracje i wysublimowanych klientów.

    Chowanie zwierząt, wpędzając je w anemię jest tematem kontrowersyjnym i przykuło uwagę obrońców praw zwierząt.

    W związku z czym, w okresie kilku ubiegłych lat zmieniono sposób żywienia cieląt, wprowadzając do dawki pokarmowej oprócz mleka, także inne pasze, zwłaszcza treściwe. Wpłynęło to na kolor mięsa, które uzyskało barwę różową, ale nie straciło na delikatności.

    Według wprowadzonych w Polsce zasad wzajemnej zgodności Cross Compliance w obszarze C - mówiącym o dobrostanie zwierząt zapewnia zwierzętom zdrowie, komfort bytowania a także zapobiega zranieniom i cierpieniu. Wymogi dotyczące cieląt - są to dodatkowe wymogi oprócz wymogów ogólnych, do przestrzegania których zobowiązani są posiadacze cieląt. Wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    - Zgodnie z wymaganiami ogólnymi każde nowo narodzone zwierzę powinno dostać siarę możliwie jak najszybciej. W przypadku cieląt okres ten nie może przekroczyć 6 godzin. W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić wzrastającą ilość włókna (z 50 g w wieku 8 tygodni do 250 g dziennie w wieku 20 tygodni). Najwięcej włókna zawiera siano.

    W dawce pokarmowej dla cieląt należy zapewnić także żelazo, w takiej ilości by poziom hemoglobiny we krwi wynosił minimum 4,5 milimola/l. W praktyce oznacza to zakaz opasu cieląt na „białe mięso”. Pojenie cieląt - dla cieląt powyżej 2 tygodnia życia należy zapewnić dostęp do czystej wody pitnej lub innych płynów zaspokajające pragnienie.

    Urządzenia i sprzęt, z których korzystają cielęta muszą być tak skonstruowane, umieszczone, konserwowane by w jak najmniejszym stopniu dochodziło do ich zanieczyszczenia - wymogi te zdefiniowane zostały w Dyrektywie Rady 2008/119/WE2 ustanawiającej minimalne normy ochrony cieląt.

    Na chwilę obecną w hodowcy skupili się na produkcji mięsa różowego, które pochodzi od jałówek i buhajków, będących krzyżówkami towarowymi popularnej rasy HF z rasami mięsnymi. Powoduje to wykorzystanie cieląt krów mlecznych nie przeznaczonych do dalszej hodowli w tym kierunku użytkowym. Mięso różowe, podobnie jak białe odznacza się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi przy krótkiej obróbce termicznej. Aby uzyskać takie mięso producent żywca i zakłady mięsne muszą przestrzegać odpowiedniej technologii.

    - W związku z wprowadzeniem zasad Cross Compliance na terenie wielkopolski nie ma hodowli zajmujących się opasem cieląt na białe mięso - mówi Maria Rozwadowska z Powiatowego Zespołu Doradczego w Pile, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    • Tagi:
    • białe mięso
    • karmienie cieląt mlekiem
    • różowe mięso
    • cielęta na mleku
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
    12 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
    11 lipca 2025
    Analizy rynkowe
    Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
    12 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
    10 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Niemcy vs Polska: gdzie krowy dają więcej mleka?
    9 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
    8 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Krajowe Dni Pola i Ogólnopolska Wystawa Bydła 2026 - wiemy, gdzie i kiedy
    8 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Za mleko płacą tu średnio 2,31 zł. W planie spółdzielnia ma ogromną inwestycję
    8 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności