Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik atakuje teraz maliny. Trzeba reagować
      Co posiać, żeby sypało? Mamy niezależne wyniki plonowania żyta ozimego 2025
      Sezon 2025. Słomy lepiej nie sprzedawać. Obornika także
      Lepiej wcześniej niż późno. To dobrze wiedzieć, zanim wykona się oprysk w zbożu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą i podlej bluszcz. Będzie gęsty i soczyście zielony
      Koniecznie posadź we wrześniu. Na wiosnę szybko stworzy piękną, kwitnącą ścianę
      Posadź zamiast hortensji. Ten zimozielony krzew jest nadal mało znany w Polsce
      Piękna, kwitnąca ściana w ogrodzie. To pnącze rośnie aż 4 metry w rok
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]

Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]

Hodowla - Drób 8 września 2020 07:05 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 15 stycznia 2021 10:44
Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]
Dziś w 12 kurnikach prowadzona jest w jednym cyklu produkcja ok. 300 tys. sztuk drobiu.
Spis treści:

           Bioasekuracja to jeden z czynników gwarantujących sukces produkcyjny. - Niczego nie można robić na pół gwizdka, nie można pominąć żadnego etapu - podkreśla Marcin Hełka, kierownik fermy w Borowcu, pod Ostrowem Wielkopolskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Bioasekuracja to bardzo szerokie pojęcie. - Oznacza stałe zabezpieczenie fermy przed tym, aby zarazki chorobotwórcze nie dostały się z zewnątrz na teren fermy. Mówimy wtedy o bioasekuracji zewnętrznej - tłumaczy Krzysztof Guzek, specjalista ds. higieny w rolnictwie z firmy Cid Lines. - Natomiast bioasekuracja wewnętrzna oznacza chronienie fermy przed rozprzestrzenianiem się patogenów w czasie cyklu produkcyjnego.

    ZOBACZ FILM - 300 TYS. BROJLERÓW W JEDNYM CYKLU - BIOASEKURACJA NA FERMIE DROBIU

                Przygotowując fermę do kolejnego wstawienia, możemy wyróżnić kilka etapów: czyszczenie linii pojenia, mycie fermy przy użyciu środka pianotwórczego, dezynfekcja na mokro oraz końcowa przez zamgławianie termiczne. Przez linie pojenia podawane są różne preparaty - probiotyki, witaminy, szczepionki. W linii pojenia osadza się biofilm, który jest siedliskiem patogenów. Należy więc ją więc umyć podczas przerwy produkcyjnej, a także zdezynfekować.

                Następny krok to czyszczenie na sucho - im dokładniejsze, tym łatwiej myje się później cały obiekt. W dalszej kolejności wykonywane jest mycie pianowe. Piana nakładana jest na kominy, sufit, ściany, urządzenia, linię karmienia, linię pojenia, posadzkę. Po spłukaniu piany przeprowadzana jest dezynfekcja na mokro. Po zaścieleniu kurnika odbywa się końcowa dezynfekcja przy pomocy gorącej mgły podawanej przez zamgławiacz termiczny. Stosując środki do dezynfekcji, należy pamiętać o zachowywaniu zasad bezpieczeństwa. - Są to produkty, które należy uznać za niebezpieczne. Należy założyć odzież ochronną, okulary i rękawice - dodaje specjalista.

                Samochody wjeżdżające na teren fermy muszą przejechać przez bramę dezynfekcyjną. Jakie są jej zalety? - Przede wszystkim - dezynfekcja 360 stopni, wszystkich miejsc. Działanie o każdej porze roku, także zimą - podkreśla Jakub Kuświk. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu systemów wspomagających pracę w minusowych temperaturach - zasobnik z preparatem dezynfekującym jest podgrzewany. Zamontowany jest też system opróżniania dyszy i węży z pozostałości wody i preparatu - dzięki temu preparat nie zalega w wężykach ani w dyszach, nie ma możliwości zamarznięcia oraz uszkodzenia całej konstrukcji.

                Pojazd powinien wjeżdżać z prędkością nie większą niż 5 km na godzinę. Czas przejazdu dużego auta ciężarowego np. beczkowozu z paszą zajmuje ok. 20-30 sekund. Na ten proces zużywane jest ok. 7 litrów preparatu do dezynfekcji. - Warto zaznaczyć, że na bramę dezynfekcyjną można uzyskać dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, która cyklicznie uruchamia programy dopłat oraz refundacji zakupu bram - dodaje Jakub Kuświk.

                Wewnętrzna ferma grupy „Piast”, którą odwiedziliśmy, powstała w latach 70-tych. Od 1997 roku - po przejęciu przez nowego właściciela - była sukcesywnie rozbudowywana. Dziś w 12 kurnikach prowadzona jest w jednym cyklu produkcja ok. 300 tys. sztuk drobiu. Stosowana metoda chowu to: pusto - pełno. Po cyklu produkcyjnym przychodzi czas sprzątania, mycia, odpoczynku fermy przed ponownym zasiedleniem. Czas między wywiezieniem ptaków na ubój i przywiezieniem kolejnych piskląt to dwa tygodnie. W ciągu roku takich cykli jest siedem.

                Po wywiezieniu brojlerów automatycznie uruchamiane są poszczególne etapy bioasekuracji. Przyjeżdża rolnik (dostarczający też słomę) i odbiera obornik - nie może on być składowany na fermie, tylko od razu jest wywożony. - Później mamy ok. 12 godzin na przygotowanie kurnika do mycia - trzeba go pozamiatać, poowijać czujniki, wysypać pozostałą po poprzednim rzucie karmę z karmideł. Kolejnego dnia przyjeżdża firma myjąca, która przeprowadza profesjonalne mycie i czyszczenie kurnika - wyjaśnia kierownik fermy. Kolejny etap to dezynfekcja linii pojenia. - Robimy to dwa razy, żeby się upewnić, że nawet jeśli jeden środek podziała trochę słabiej, drugi dokona tego dzieła, żeby było zrobione tak, jak chcemy - dodaje Marcin Hełka.

                Nad procesem tuczu czuwa komputer, który jest odpowiedzialny za sterowanie mikroklimatem. Kontrolowane są: temperatura, wilgotność, przepływ powietrza, podciśnienie.

                Wszelkie parametry są na bieżąco monitorowane. Dane trafiają m.in. do kierownika fermy. Jest też centrala alarmowa przez całą dobę informująca o każdej ewentualnej awarii, braku prądu czy braku paszy w zasypnikach. Wszelkie nastawy można kontrolować nawet będąc w domu.

                Nad zdrowiem brojlerów czuwa powiatowy lekarz weterynarii. - Jeżeli gdziekolwiek w okolicy czy nawet w granicach naszego kraju pojawi się chociażby ptasia grypa, organizuje nam spotkania, na których ostrzega nas przed konsekwencjami, gdyby taka choroba dostała się na fermę - mówi kierownik. Ferma ma dodatkowo swojego lekarza weterynarii.       

                Bioasekuracja to również bezpieczna pasza. - Nasze pasze produkowane są w standardach GMP plus. Produkcja pasz jest pod stałym nadzorem - począwszy od przyjęcia surowca, poprzez śledzenie samego procesu produkcji aż do dystrybucji paszy na fermę  - mówi Jan Jopek, kierownik Działu Sprzedaży ds. drobiu z firmy „PIAST PASZE”.

                Jakie są koszty bioasekuracji? - Wszystko zależy od wielkości fermy - zaznacza Krzysztof Guzek. - Wiadomo, na mniejszych fermach koszty będą wyższe. Dla ferm, gdzie jest więcej obiektów, cena sprzedawanych środków jest niższa.

    ZOBACZ TEŻ - RODZINNE GOSPODARSTWO PAŃSTWA NOWACZYKÓW NAGRODZONE W KONKURSIE KRUS

    • Tagi:
    • hodowla
    • rolnictwo
    • ferma brojlerów
    • bioasekuracja
    • chów drobiu
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Newsy

    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"

    6 września 2025
    Newsy

    Więcej superkomórek burzowych? Naukowcy: Rolnicy muszą być gotowi

    3 września 2025
    Prawo i finanse

    Minister Stefan Krajewski zapowiada wsparcie dla rolników. Zobacz szczegóły

    25 sierpnia 2025
    Przepisy

    ARiMR stworzy rejestr aktywnych rolników. Znamy zasady, by dostać unijne dopłaty

    12 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Uprawy

    Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja

    8 sierpnia 2025
    Przepisy

    Mandaty dla rolników za pracę w polu w nocy lub w niedzielę? Przepisy są jasne

    7 sierpnia 2025
    Uprawy

    Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę

    7 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Aplikacja suszowa uruchomiona. Do kiedy można składać wnioski?
    9 września 2025
    Ciągniki
    Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
    9 września 2025
    Przepisy
    Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
    9 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
    8 września 2025
    Hodowla
    Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
    7 września 2025
    Drób
    Ptasia grypa wraca? Jest ważny komunikat do wszystkich hodowców drobiu
    6 września 2025
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności