Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]

Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]

Hodowla - Drób 8 września 2020 07:05 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 15 stycznia 2021 10:44
Bioasekuracji trzeba uczyć się cały czas [FILM]
Dziś w 12 kurnikach prowadzona jest w jednym cyklu produkcja ok. 300 tys. sztuk drobiu.
Spis treści:

           Bioasekuracja to jeden z czynników gwarantujących sukces produkcyjny. - Niczego nie można robić na pół gwizdka, nie można pominąć żadnego etapu - podkreśla Marcin Hełka, kierownik fermy w Borowcu, pod Ostrowem Wielkopolskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

                Bioasekuracja to bardzo szerokie pojęcie. - Oznacza stałe zabezpieczenie fermy przed tym, aby zarazki chorobotwórcze nie dostały się z zewnątrz na teren fermy. Mówimy wtedy o bioasekuracji zewnętrznej - tłumaczy Krzysztof Guzek, specjalista ds. higieny w rolnictwie z firmy Cid Lines. - Natomiast bioasekuracja wewnętrzna oznacza chronienie fermy przed rozprzestrzenianiem się patogenów w czasie cyklu produkcyjnego.

    ZOBACZ FILM - 300 TYS. BROJLERÓW W JEDNYM CYKLU - BIOASEKURACJA NA FERMIE DROBIU

                Przygotowując fermę do kolejnego wstawienia, możemy wyróżnić kilka etapów: czyszczenie linii pojenia, mycie fermy przy użyciu środka pianotwórczego, dezynfekcja na mokro oraz końcowa przez zamgławianie termiczne. Przez linie pojenia podawane są różne preparaty - probiotyki, witaminy, szczepionki. W linii pojenia osadza się biofilm, który jest siedliskiem patogenów. Należy więc ją więc umyć podczas przerwy produkcyjnej, a także zdezynfekować.

                Następny krok to czyszczenie na sucho - im dokładniejsze, tym łatwiej myje się później cały obiekt. W dalszej kolejności wykonywane jest mycie pianowe. Piana nakładana jest na kominy, sufit, ściany, urządzenia, linię karmienia, linię pojenia, posadzkę. Po spłukaniu piany przeprowadzana jest dezynfekcja na mokro. Po zaścieleniu kurnika odbywa się końcowa dezynfekcja przy pomocy gorącej mgły podawanej przez zamgławiacz termiczny. Stosując środki do dezynfekcji, należy pamiętać o zachowywaniu zasad bezpieczeństwa. - Są to produkty, które należy uznać za niebezpieczne. Należy założyć odzież ochronną, okulary i rękawice - dodaje specjalista.

                Samochody wjeżdżające na teren fermy muszą przejechać przez bramę dezynfekcyjną. Jakie są jej zalety? - Przede wszystkim - dezynfekcja 360 stopni, wszystkich miejsc. Działanie o każdej porze roku, także zimą - podkreśla Jakub Kuświk. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu systemów wspomagających pracę w minusowych temperaturach - zasobnik z preparatem dezynfekującym jest podgrzewany. Zamontowany jest też system opróżniania dyszy i węży z pozostałości wody i preparatu - dzięki temu preparat nie zalega w wężykach ani w dyszach, nie ma możliwości zamarznięcia oraz uszkodzenia całej konstrukcji.

                Pojazd powinien wjeżdżać z prędkością nie większą niż 5 km na godzinę. Czas przejazdu dużego auta ciężarowego np. beczkowozu z paszą zajmuje ok. 20-30 sekund. Na ten proces zużywane jest ok. 7 litrów preparatu do dezynfekcji. - Warto zaznaczyć, że na bramę dezynfekcyjną można uzyskać dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, która cyklicznie uruchamia programy dopłat oraz refundacji zakupu bram - dodaje Jakub Kuświk.

                Wewnętrzna ferma grupy „Piast”, którą odwiedziliśmy, powstała w latach 70-tych. Od 1997 roku - po przejęciu przez nowego właściciela - była sukcesywnie rozbudowywana. Dziś w 12 kurnikach prowadzona jest w jednym cyklu produkcja ok. 300 tys. sztuk drobiu. Stosowana metoda chowu to: pusto - pełno. Po cyklu produkcyjnym przychodzi czas sprzątania, mycia, odpoczynku fermy przed ponownym zasiedleniem. Czas między wywiezieniem ptaków na ubój i przywiezieniem kolejnych piskląt to dwa tygodnie. W ciągu roku takich cykli jest siedem.

                Po wywiezieniu brojlerów automatycznie uruchamiane są poszczególne etapy bioasekuracji. Przyjeżdża rolnik (dostarczający też słomę) i odbiera obornik - nie może on być składowany na fermie, tylko od razu jest wywożony. - Później mamy ok. 12 godzin na przygotowanie kurnika do mycia - trzeba go pozamiatać, poowijać czujniki, wysypać pozostałą po poprzednim rzucie karmę z karmideł. Kolejnego dnia przyjeżdża firma myjąca, która przeprowadza profesjonalne mycie i czyszczenie kurnika - wyjaśnia kierownik fermy. Kolejny etap to dezynfekcja linii pojenia. - Robimy to dwa razy, żeby się upewnić, że nawet jeśli jeden środek podziała trochę słabiej, drugi dokona tego dzieła, żeby było zrobione tak, jak chcemy - dodaje Marcin Hełka.

                Nad procesem tuczu czuwa komputer, który jest odpowiedzialny za sterowanie mikroklimatem. Kontrolowane są: temperatura, wilgotność, przepływ powietrza, podciśnienie.

                Wszelkie parametry są na bieżąco monitorowane. Dane trafiają m.in. do kierownika fermy. Jest też centrala alarmowa przez całą dobę informująca o każdej ewentualnej awarii, braku prądu czy braku paszy w zasypnikach. Wszelkie nastawy można kontrolować nawet będąc w domu.

                Nad zdrowiem brojlerów czuwa powiatowy lekarz weterynarii. - Jeżeli gdziekolwiek w okolicy czy nawet w granicach naszego kraju pojawi się chociażby ptasia grypa, organizuje nam spotkania, na których ostrzega nas przed konsekwencjami, gdyby taka choroba dostała się na fermę - mówi kierownik. Ferma ma dodatkowo swojego lekarza weterynarii.       

                Bioasekuracja to również bezpieczna pasza. - Nasze pasze produkowane są w standardach GMP plus. Produkcja pasz jest pod stałym nadzorem - począwszy od przyjęcia surowca, poprzez śledzenie samego procesu produkcji aż do dystrybucji paszy na fermę  - mówi Jan Jopek, kierownik Działu Sprzedaży ds. drobiu z firmy „PIAST PASZE”.

                Jakie są koszty bioasekuracji? - Wszystko zależy od wielkości fermy - zaznacza Krzysztof Guzek. - Wiadomo, na mniejszych fermach koszty będą wyższe. Dla ferm, gdzie jest więcej obiektów, cena sprzedawanych środków jest niższa.

    ZOBACZ TEŻ - RODZINNE GOSPODARSTWO PAŃSTWA NOWACZYKÓW NAGRODZONE W KONKURSIE KRUS

    • Tagi:
    • hodowla
    • rolnictwo
    • ferma brojlerów
    • bioasekuracja
    • chów drobiu
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Newsy

    Od rolników płyną dramatyczne dane. Jedna trzecia nie ma zysków z gospodarstw

    6 listopada 2025
    Zboża

    Przełom w rolnictwie. Wyjątkowe odkrycie dotyczące pszenicy

    5 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników

    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Ekonomika

    Tych dopłat nie będzie w roku 2026. Z budżetu na rolnictwo znika też wielka kwota

    10 października 2025
    KRUS

    Ważny komunikat KRUS. Chodzi o pomocników rolników

    6 października 2025
    Prawo i finanse

    Którzy rolnicy stracą najwięcej? Zapowiada się zacięta walka o dopłaty

    27 września 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny
    10 listopada 2025
    Drób
    Kolejny cios dla hodowców. Wykryto nowe ogniska tej groźnej choroby
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności