Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Agresja u zwierząt - kto odpowiedzialny?

Agresja u zwierząt - kto odpowiedzialny?

Hodowla 9 marca 2016 09:01 Ksenia Pięta Aktualizacja: 9 marca 2016 09:50
Agresja u zwierząt - kto odpowiedzialny?
Źródło: percent - fotolia.com
Zachowania agresywne są często spotykane u zwierząt gospodarskich, ale także wśród zwierząt dziko żyjących, psów oraz ludzi. Kto jest za to odpowiedzialny?
Spis treści:

    Zachowania agresywne są często spotykane u zwierząt gospodarskich, ale także wśród zwierząt dziko żyjących, psów oraz ludzi. Kto jest za to odpowiedzialny?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przywykliśmy do zrzucania winy na hormony - głównie testosteron u samców. Jak zatem uniknąć takich zachować ze strony zwierząt?

    Każdy osobnik w stadzie czy na fermie potrzebuje poczucia bezpieczeństwa. Jest to podstawowa potrzeba każdego organizmu, która prowadzi do jego równowagi. Składa się na to: zapewnienie pokarmu, partnera seksualnego, własnego terytorium ze schronieniem, możliwości rozwoju i przetrwania. Większość zachowań agresywnych jest odpowiedzią na zaburzenie równowagi i stanowi zazwyczaj formę nastraszenia czynnika stanowiącego zagrożenie. Tylko w wyjątkowych przypadkach przechodzą one w stan ostry, łącznie z atakiem i walką.

    - Praca ze zwierzętami wymaga szczególnej staranności, uwagi i systematyczności - tłumaczy Józef Gęziak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. - Właściwie obsługiwane zwierzęta gospodarskie są zwykle łagodne i nie sprawiają większych trudności. Nie znaczy to, że podczas wykonywania prac związanych z ich obsługą, nie należy uważać. Obsługujący nie jest w stanie przewidzieć wszystkich ich zachowań

    Przyczyną wypadków w wielu gospodarstwach są niewłaściwe warunki, w jakich przebywają zwierzęta. Co roku odnotowuje się zdarzenia w wyniku uderzenia, ugryzienia czy przygniecenia przez zwierzęta.

    - Szczególnie niebezpieczne są samce rozpłodowe - ogiery, buhaje, knury, a także matki karmiące swe młode. Zachowania tych zwierząt ulegają zmianie w różnych okresach ich życia i okolicznościach nawet w stosunku do osób im znanych. Nieprzygotowane na takie reakcje osoby, stale je obsługujące, często są bezbronne i zaatakowane pierwszym, niespodziewanym, raptownym impetem tracą równowagę lub przytomność. Brak w pobliżu innych osób, które mogłyby pomóc w opuszczeniu miejsca upadku, pogłębia zagrożenie - podkreśla Józef Gęziak.

    Nie bez znaczenia jest też w tych sytuacjach kondycja, siła i sprawność osoby obsługującej. Ludzie starsi i dzieci są bardziej zagrożeni poturbowaniem niż silni, młodzi mężczyźni.

    - Nieergonomiczne rozwiązania konstrukcyjne obór, stajni, chlewów i konieczność wchodzenia między zwierzęta, prowadzenie na uwięzi kilku sztuk równocześnie, to również okoliczności sprzyjające powstawaniu niebezpiecznych sytuacji - dodaje specjalista.

    Przykładem może być kobieta, która podeszła do zwierzęcia bez uprzedzenia go głosem.

    - Rolniczka podczas odpasu bydła w oborze została poturbowana przez byka na stanowisku między zwierzętami, gdyż podeszła do zwierzęcia z innej strony niż zwykle. W efekcie doznała urazu klatki piersiowej - opisuje Alicja Cieśla z Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Rawiczu.

    Ze względu na swoje gabaryty, największe zagrożenie stanowi bydło i konie.

    Podobnie jak ludzi, krowy można wychować. Młode osobniki bydła mięsnego, przebywające na co dzień na wybiegu w stadzie, uczą się od starszych. Jeśli dookoła nie ma stresowej atmosfery, stworzonej przez ludzi, zwierzęta są spokojne i przyjazne. Natomiast w przypadku bydła mlecznego młode osobniki uczą się zachowań od człowieka. Wcześnie odseparowane od matki nie mają innego nauczyciela. W tym okresie może narodzić się wiele niewłaściwych zachowań.

    Nieodpowiedni personel, krzyki, gwizdy, używanie elektryzatora - wszystko to wpływa negatywnie na odczucia zwierząt.

    Największe znaczenie w bezstresowym wychowaniu cieląt występuje u byków, ponieważ mogą stać się agresywne, a co za tym idzie niebezpieczne dla ludzi. Młode byczki uczą się od starszych kolegów, matki tylko karmią i obserwują swoje cielęta. Dlatego ważną sprawą jest umieszczanie młodych byczków po 6. tygodniu życia razem (ale nie za gęsto), a w okresie dojrzewania rozpłodowego razem z zasuszonymi krowami, które doskonale nauczą młodzież dobrych manier. Dorosły buhaj także nie lubi być sam, oddzielenie go od stada powoduje, że staje się on wyjątkowo niebezpieczny z powodu strachu. Jeżeli już trzeba oddzielić byka od stada w celu wykonania zabiegów, należy zabrać z nim kilka krów.

    U bydła zachowania agresywne przebiegają następująco: byki demonstracyjnie poruszają głową, jeśli przeciwnik nie ustąpi, nieco się cofają, schylają głowę ku ziemi i wydają pomruk, a następnie nacierają na siebie. Czas walki jest różny, tak jak różne są też temperamenty poszczególnych ras (mlecznych, mięsnych i byków do corridy).

    Agresja może być konkurencyjna - jest związana z hierarchią społeczną, dotyczy dominacji jednego osobnika w stadzie.

    Działa według schematu: nastraszenie - atak - zakończenie. Drugi rodzaj to agresja w samoobronie, gdy na fermie zwierzęta są chowane grupowo, jedna grupa może szykanować pojedyncze osobniki, nie pozwalając im na dostęp do pokarmu i wody. Doprowadzone do skrajności zwierzę, będzie atakować nie tylko inne osobniki, ale także obsługę. Agresja matczyna jest naturalnym zjawiskiem związanym z działaniem hormonów odpowiedzialnych za opiekę nad potomstwem. Widoczna zwłaszcza u zwierząt dziko żyjących - należy zwracać szczególną uwagę, aby nie zastawiać drogi między matką i jej potomkiem.

    Ostatnim rodzajem agresji są zachowania patologiczne.

    Zwierzęta reagują bez przyczyny atakiem bez wcześniejszego ostrzeżenia. Podkłady takich zachowań mogą być bardzo różne. Najczęściej pochodzą ze strony samców o wyższym poziomie testosteronu oraz od osobników, które doznały w życiu traumatycznych, nieuzasadnionych przeżyć ze strony otoczenia - zwłaszcza ludzi.

    Zasady, które warto zapamiętać:

    • zwierząt nie należy się bać, lecz w czasie ich pielęgnacji, karmienia należy zachować ostrożność, kierując się zasadą ograniczonego zaufania,
    • do obsługi i pielęgnacji dorosłych rozpłodników powinni być angażowani silni i zdrowi mężczyźni
    • stanowiska dla zwierząt powinny być tak skonstruowane, aby nie było konieczności wchodzenia pomiędzy duże sztuki, np. podczas ich karmienia
    • wchodząc między zwierzęta, a szczególnie zbliżając się od tyłu, należy je o tym uprzedzić głosem i np. łagodnym klepnięciem
    • nigdy nie należy odwracać się do zwierzęcia tyłem
    • osoby stale obsługujące zwierzęta nie powinny, jeśli jest to możliwe pomagać w wykonywaniu bolesnych zabiegów weterynaryjnych
    • pracownicy wykonujący prace przy obsłudze bydła, koni powinni używać obuwia ochronnego, zabezpieczającego stopy przed urazami
    • w budynkach inwentarskich powinien zawsze panować porządek - nie należy zastawiać przejść i korytarzy, niedopuszczalne jest umieszczanie progów w otworach drzwiowych pomieszczeń gospodarskich
    • należy zadbać o odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniach inwentarskich szczególnie w okresie jesienno-zimowym.


    Józef Gęziak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:

    • Tagi:
    • dobrostan
    • agresja u zwierząt
    • Józef Gęziak
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Przepisy

    „Niebezpieczne pomysły” z Brukseli w sprawie transportu zwierząt? Jest apel

    14 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Wydajność, zdrowie i niskie brakowanie. Tak wygląda nowoczesna obora w praktyce

    5 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Stworzą nowe dopłaty - na dobrostan rolników? "To będzie pierwsze takie wsparcie"

    21 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak ograniczać stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

    25 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników

    21 maja 2025
    Pomoc unijna

    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków

    20 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Przepisy
    Zostało mało czasu! ARiMR przypomina: to oświadczenie rolnicy muszą złożyć do końca miesiąca
    18 listopada 2025
    Ciągniki
    Ma silniki z samolotów i 5400 KM. Ale ten potwór tylko udaje ciągnik. Był gwiazdą Agritechniki
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności