Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla ekstensywna

Hodowla ekstensywna

Hodowla - Bydło i mleko 16 kwietnia 2015 05:08 Ksenia Pięta Aktualizacja: 22 października 2015 12:25
1 komentarzy
Hodowla ekstensywna
Źródło: Ksenia Pięta
Spokojne i szczęśliwe zwierzęta to podstawa produkcji ekstensywnej w Różanej (powiat wałbrzyski), gdzie państwo Pokrzywowie prowadzą gospodarstwo ekologiczne.
Spis treści:

    Spokojne i szczęśliwe zwierzęta to podstawa produkcji ekstensywnej w Różanej (powiat wałbrzyski), gdzie państwo Pokrzywowie prowadzą gospodarstwo ekologiczne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O prawdziwą ekologiczną żywność trudno. W Polsce, choć są hodowle, brakuje certyfikowanych ubojni. I dlatego Robert Pokrzywa nie dostaje dobrej ceny na swoją wołowinę. Na mleku także nie może zbić majątku. Zwłaszcza że serów również wyrabiać mu nie wolno. Gospodarzy z Różanej zawsze interesowało zdrowe jedzenie, dlatego w 2003 roku postanowili zaprzestać używania nawozów sztucznych. Od tamtej pory hodują ekologicznie bydło mięsne i mleczne, konie oraz kury. W 2011 roku gospodarze otrzymali za działalność ekologiczną nagrodę od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    Decydując się na hodowlę ekstensywną, należy wybrać odpowiednie zwierzęta. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko potencjał produkcyjny, ale również cechy funkcjonalne - zdolność do adaptacji w danych warunkach środowiskowych i żywieniowych, czas użytkowania, a przede wszystkim właściwości zdrowotne (odporność na mastitis i pasożyty), a także żerność i wykorzystanie paszy oraz płodność i łatwość porodów. W krajowych warunkach produkcyjnych do chowu bydła mlecznego w gospodarstwach ekstensywnych najbardziej przydatne są zwierzęta rodzimych ras, o wydajności w granicach 5-6 tys. kg mleka rocznie, najlepiej o kombinowanej (mlecznomięsnej) użytkowości. Dla gospodarstw ekologicznych położonych w pasie południowej Polski najlepsze są krowy rasy czerwono-białej i mieszańce z udziałem genów bydła rasy HF Red, reprezentujące zwierzęta o użytkowości kombinowanej oraz rasy simentalska i polska czerwona.

    W gospodarstwie państwa Pokrzywów są utrzymywane krowy czerwono-białe, polska czerwona i krzyżówki z rasą HF. Rolnicy prowadzą hodowlę zachowawczą koni rasy śląskiej i kury - zielononóżki.

    - Przekształciliśmy gospodarstwo na ekologiczne w 2003 roku, wtedy nie było żadnych dopłat. Początkowo przestaliśmy stosować nawozy i specyficznie żywić zwierzęta ekologiczną paszą. Paszy treściwej nie dajemy, jedynie lizawki. Krowy są wypasane w sezonie na łące. Na początku występują biegunki, ale po tygodniu same ustają. Jedyne problemy z zielonką i dostosowaniem do górskich warunków mają krzyżówki z rasą HF. Są one bardziej delikatne, zwłaszcza, jeśli chodzi o nogi. Tutaj, w górach, jest zimno i mokro - mówi Robert Pokrzywa.

    Gospodarze żyją tylko z prowadzenia hodowli. - Na chwilę obecną przychody są, bo są. Nie ma z czego odłożyć. Wszystko pożerają opłaty - żali się pani Helena. Hodowcy utrzymują 20-21 sztuk bydła, z czego 15 to krowy mleczne, a pozostałe to cielaki po mięsnych buhajach. Właściciele nie kontrolują ilości wydojonego mleka, więc nie znają szczegółowej wydajności krów. - Nasze krowy inseminujemy rasami mięsnymi, chyba że chcemy zostawić jałówkę w stadzie. Cielaka mięsnego chowamy do pół roku i sprzedajemy - mówi Helena Pokrzywa. Siedem koni rasy śląskiej jest hodowanych w programie zachowawczym. - Nie zarabiamy na nich, są tylko po to, aby wygryźć trawę w miejscu, gdzie nie da się wjechać maszyną - wzrusza ramionami pani Helena. - Dopłaty są niewielkie, bo 1.500 zł rocznie, a co dwa lata musimy mieć kolejnego źrebaka. A później nie ma go gdzie sprzedać. Zauważamy coraz mniejsze zainteresowanie tą rasą. Dlaczego je utrzymujemy? Z przyzwyczajenia. W gospodarstwie zawsze były konie - tłumaczy.

    Państwo Pokrzywowie wszystko w gospodarstwie robią sami. Żałują, że nie posiadają możliwości pojechania z koniem na wystawę, bo ktoś zawsze musi być na miejscu, aby wydoić krowy. A bez tego trudno jest sprzedać źrebaki. - Choć raz zdarzyło się nam sprzedać konia do Kirgistanu. Zazwyczaj jednak, jak wystawiam na sprzedaż źrebaka półrocznego, to udaje mi się sprzedać trzylatka - mówi Robert Pokrzywa. Konie cały dzień stoją na pastwisku. Na noc, gdy jest zimno, są sprowadzane do stajni, a wygląda to tak, że córka rolników idzie drogą między polami, a konie, bez żadnego uwiązu, za nią. Wszystkie zwierzęta są niebywale spokojne. Konie nie są użytkowane, całymi dniami odpoczywają na pastwiskach.

    Areał pól i pastwisk wynosi 56 ha. Są na nim uprawiane mieszanki zbożowe i owies, jako pasza dla zwierząt, oraz łąki i pastwiska.

    - Po przejściu na uprawę ekologiczną zauważyliśmy, że plonowanie bez nawozów zdecydowanie się zmniejszyło, zwłaszcza na początku, gdy gleba się nie dostosowała. Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na płodozmian i odpowiednią pracę mechaniczną. Najważniejsze, że wystarcza, aby wyżywić zwierzęta. Nie dokupujemy pasz, bo musielibyśmy inwestować w ekologiczne, a to są wysokie koszty - tłumaczą właściciele.

    Pomimo tego że mleko pochodzi z ekologicznej i ekstensywnej produkcji, państwa Pokrzywów nie omijają problemy rynku. - Musieliśmy dokupić kwotę mleczną, bo skończyła nam się już w grudniu. Mleczarnia namawiała mnie na zwiększenie pogłowia, bo mleko było w cenie 1,60 zł za litr. A w tej chwili dostajemy mniej niż 90 gr. Nie chciałem powiększać stada, bo lata i zdrowie nie te. A z drugiej strony, ci, którzy zainwestowali, mają teraz kredyty i kary za nadprodukcję - zastanawia się pan Robert. - Nikt nie zwraca uwagi na to, że mleko i mięso z naszych krów jest ekologiczne. Nie ma skupów dla tego typu produktów. Oddajemy mleko do „Koła” po normalnej cenie. Jest wlewane do zbiornika razem z tym pochodzącym z obór tradycyjnych. Chcieliśmy robić sery ekologiczne, podpuszczkowe. Problem w tym, że nie możemy ich sprzedawać. Trzeba by mieć specjalne pomieszczenia i warunki do produkcji, na które nas nie stać. Zastanawia mnie, dlaczego w Niemczech, Francji czy Włoszech nie ma z tym problemu, a u nas jest - wzdycha.

    Hodowcy posiadają 70 zielononóżek. A tu też nie jest łatwo - co najmniej raz w tygodniu tracą kurę, bo… porywa ją jastrząb albo lis. - Nie potrafimy sobie poradzić z tymi ptakami. Rozwieszaliśmy sznurki, ale nic to nie dało. Jeśli słyszę, że coś się dzieje w kurniku, to biegnę, aby ratować zielononóżki. Czasami nie zdążę, kura jest pokiereszowana. Wtedy muszę ją odizolować, aby reszta stada jej nie zadziobała. Największy jednak problem mamy z dzikami. Z łąki miałem 20 balotów siana, a przez dwa lata zryły mi ją do zera. I co? Przyjechał myśliwy i mówi - wiesz, wyrówna się i będzie dobrze. Niestety nie jest. Robiąc kiszonkę, wyrzucam kawałki ziemi. W runi są dziury, ciężko przejechać - tłumaczy Robert Pokrzywa.

    Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego wiąże się z bardzo wieloma problemami. Czasami zastanawiają się, czy warto. - Ale co zrobić? Gdy widzę młode pokolenie, które potrafi co chwilę zmieniać specyfikę hodowli, bo spadają ceny np. mleka, mówię - chłopie, ty wiesz, ile razy ja sprzedawałem mleko po 60 groszy? Jakbym za każdym razem miał likwidować produkcję, to albo bym nie gospodarzył, albo nie żył. Trzeba kombinować i się nie poddawać, choć nie jest lekko - mówi właściciel. Jak opowiada, w zeszłym roku 48 jeleni weszło na pole z orkiszem. Zjadły wszystko. Całe zboże było odstrzelone i już się nie odbiło.

    - Dzikie zwierzęta lubią nasze uprawy, bo są niepryskane. Sąsiad, który ma tradycyjną uprawę, nie ma problemu z dzikami - dodaje.

    W gospodarstwie w Różanej panuje spokój i harmonia. Psy radośnie witają, konie tarzają się na pastwisku, zza wrót obory zagląda cielak. - Krowy możemy doić bez wiązania. Są spokojne i ufają nam. Cielaki chodzą luzem, mogą wchodzić i wychodzić z obory. Biegają i wracają z powrotem, nie uciekają - mówi z radością pani Helena. Zapytani, czy przy okazji prowadzenia gospodarstwa ekologicznego chcieliby założyć agroturystykę, odpowiedzieli: - Nie chcemy zakładać gospodarstwa agroturystycznego. Lubimy spokój. Cieszymy się nim. Obcy ludzie zaburzyliby nasz porządek.

    • Tagi:
    • Różana
    • gospodarstwo
    • Robert Pokrzywa
    • Wałbrzych
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Ekonomika

    Coraz więcej rolników to milionerzy? Nie do końca. Zaskakujące dane

    7 października 2025
    Sylwetki

    Zaczynali od 5 krów i starego Władimirca. Dziś jest 120 hektarów i 50 krów

    25 września 2025
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Sylwetki

    Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]

    1 lipca 2025
    Video

    ROPA i 500 ha. Niesamowicie rozwinął gospodarstwo [FILM]

    24 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Ekonomika
    Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
    5 grudnia 2025
    Newsy
    Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
    5 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość
    5 grudnia 2025
    Hodowla
    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności