Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Grupy jakościowe odmian pszenicy - która, jakie ma zastosowanie?

Grupy jakościowe odmian pszenicy - która, jakie ma zastosowanie?

Uprawy 6 sierpnia 2024 07:00 Marianna Kula
Grupy jakościowe odmian pszenicy - która, jakie ma zastosowanie?
Źródło: Pixaby
Odmiany pszenicy dzielimy na grupy pod względem parametrów samego ziarna. Grupa elitarna - oznaczona literą E, grupa jakościowa - A, grupa chlebowa - B, grupa ciasteczkowa - K i grupa C - na cele paszowe. Czym się one charakteryzują?
Spis treści:

    Podczas badań rejestrowych pszenicy ozimej, prowadzonych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych,  badanych jest szereg cech związanych z jakością technologiczną ziarna. - Aby odmiana została sklasyfikowana w danej grupie jakości technologicznej, musi uzyskać minimalne wartości progowe 7 analizowanych wskaźników technologicznych w odniesieniu do odmiany wzorcowej wykorzystywanej przez COBORU - tłumaczy Rafał Marcinkowski, hodowca pszenicy w Hodowli Roślin Strzelce. Oprócz siedmiu parametrów wykorzystywanych do klasyfikacji na poszczególne grupy jakości technologicznych ziarna, analizowane są również dodatkowe parametry takie jak: gęstość ziarna, wydajność mąki czy ilość glutenu. - Na podstawie tych parametrów, pszenicę klasyfikuje się do jednej z czterech grup - wyjaśnia Sławomir Sikorski, zastępca dyrektora ds. sprzedaży i marketingu w Poznańskiej Hodowli Roślin. Mateusz Hachuła, manager roślin zbożowych w firmie RAGT, wspomina z kolei o tym, że w procesie rejestracji odmian są wypiekane chleby z ziarna pozyskanego z odmian. Mówi także o tym, że na rynku dominują odmiany grupy jakościowej A (jakościowa), ale z roku na rok wzrasta udział odmian B(chlebowa), obie grupy stanowią ponad 90% uprawianych pszenic. W tym względzie powołuje się na dane z Państwowe Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, pochodzące z  kwalifikacji polowej. - W Krajowym Rejestrze jest tylko jedna odmiana z grupy E, oraz 1 odmiana z grupy K, żadna z nich nie jest jest produkowana w Polsce - dopowiada Mateusz Hachuła.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    System grupowania odmian opiera się na 9 stopniowej skali, gdzie 1 oznacza wynik najmniej korzystny dla danej cechy, natomiast wynik 9 oznacza ocenę najkorzystniejszą. Co przez to należy rozumieć? - Podam przykład. Jeżeli dana odmiana uzyskała 6 parametru dla klasy jakości A, natomiast 1 parametr został skalsyfikowany dla klasy jakości C, to dana odmiana finalnie przypisana zostaje do grupy jakościowej C - tłumaczy ekspert.  Do grupowania jakościowego odmian analizuje się następujące parametry: liczba odpadania, zawartość białka, test sedymentacji, objętość chleba, wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta i praca odkształcenia

    Czym charakteryzuje się każda z grup pszenicy ozimej?

    Grupa elitarna - E charakteryzuje się najwyższą zawartością białka oraz doskonałymi właściwościami piekarniczymi. - Pszenica z tej grupy idealnie nadaje się do wypieku wysokiej jakości pieczywa, a także do produkcji makaronów - tłumaczy Sławomir Sikorski. Grupa jakościowa - A ma nieco niższą zawartość białka w porównaniu do grupy E, ale nadal posiada bardzo dobre właściwości piekarnicze. - Jest często wykorzystywana w przemyśle piekarniczym do produkcji różnorodnych chlebów i bułek. PHR w tej grupie może wyróżnić dwie odmiany - Vistula i Ostoja. Obie moją bardzo wysokie parametry jakościowe, które utrzymują parametry w zmiennych warunkach klimatycznych i glebowych, a dodatkowo posiadają bardzo grube i wyrównane ziarno - mówi specjalista z PHR-ów. Grupa chlebowa (B) charakteryzuje się z kolei  przeciętnymi parametrami jakościowymi. Jest jednak odpowiednia do produkcji standardowego pieczywa. - Ziarno tej grupy jest mniej wymagające pod względem uprawy i może być bardziej odporne na zmienne warunki atmosferyczne - tłumaczy Sławomir Sikorski.  Grupa ciasteczkowa (K) posiada natomiast niską zawartość białka, co sprawia, że jest idealna do produkcji ciast, ciastek oraz innych wypieków cukierniczych. - PHR z tej grupy może pochwalić się odmianą Freja, którą jest genetycznie niskobiałkowa, ma świetne parametry wypiekowe do produkcji ciasteczek a dodatkowo bardzo dobrze plonuje - wspomina ekspert z “Poznańskiej”. 

    Co z odmianami z grupy jakościowej C? - Nie zaliczane są do żadnej z wymienionych klas, charakteryzują się słabą wartością przemiałową oraz wypiekową, wykorzystywane są głównie na cele paszowe w produkcji zwierzęcej - wyjaśnia Rafał Marcinkowski. 

    Jakimi kryteriami powinniśmy się sugerować dobierając odmiany pszenic?

    Przy wyborze odmiany do siewu zwraca się w przypadku pszenicy szczególną uwagę na kierunek uprawy. - Inne są bowiem oczekiwania od odmian uprawianych z przeznaczeniem ziarna na cele młynarsko-piekarskie, a inne w przypadku uprawy na paszę - zaznacza Agnieszka Kidacka z Małopolskiej Hodowli Roślin. Podkreśla jednocześnie, że w pierwszym przypadku podstawowego znaczenia nabierają odpowiednie właściwości przemiałowe ziarna oraz wypiekowe mąki, decydujące o jakości ciasta i pieczywa, a także te mające korzystne cechy rolnicze. - Pamiętać trzeba o tym, że im wyższa grupa, tym większa szansa uzyskania ziarna o parametrach pożądanych w skupie - tłumaczy ekspertka z MHR-ów.  - W drugim przypadku oczekiwana będzie przede wszystkim wysoka plenność oraz korzystne inne cechy rolnicze np. zimotrwałość, a także zdrowotność, odporność na wyleganie czy porastanie ziarna - mówi Agnieszka Kidacka. 

    W przypadku odmian pszenicy ozimej, jak podkreśla specjalistka z MHR-ów zimotrwałość jest jedną z najważniejszych cech, która w największym stopniu wpływa na ryzyko uprawy. - Wprawdzie w ostatnich latach zimy miały na ogół łagodny przebieg i nie notowano poważnych strat w zasiewach tego gatunku na skutek przemarznięcia roślin, ale raz na kilka lat zdarzają się okresy bardzo niskich temperatur w okresie zimy i wówczas ta cecha decyduje o plonowaniu gatunku - wyjaśnia nasza rozmówczyni i dodaje: - Podkreślić jednak należy, że rejestrowane w ostatnich latach odmiany pszenicy ozimej posiadają zadowalającą zimotrwałość. 

    Podczas wyboru odmian bardzo dużą uwagę należy zwrócić też na profil glebowy gospodarstwa. W przypadku stanowisk słabszych oraz wadliwych, zdaniem Rafała Marcinkowiskiego, należy wybierać formy odznaczające się podwyższoną tolerancją na suszę, formy przydatne do uprawy na mozaikach glebowych czy formy o podwyższonej tolerancji do wysiewu na stanowiskach zakwaszonych. 

    W doborze odmian znaczącą rolę odgrywają również płodozmian i termin siewu. - W przypadku siewu w monokulturze, należy wybrać odmiany o podwyższonej odporności na choroby podsuszkowe, natomiast w przypadku siewu po kukurydzy powinno się wybrać odmiany o podwyższonej odporności na fuzariozę kłosa - tłumaczy ekspert z HR Strzelce.  Podkreśla przy tym: - Gdy decydujemy się na siew opóźniony,  wskazane, byśmy wybrali odmiany, które charakteryzują się dobrą zimotrwałością oraz szybkim wigorem wzrostu wiosennego, dzięki czemu będą mogły nadrobić zaległości rozwojowe spowodowane opóźnieniem siewu.

    Czytaj także:

    Pszenica ozima 2024 - jakie odmiany zasiać?

    • Tagi:
    • pszenica ozima
    • 2024
    • grupy pszenicy
    • odmiany
    Marcin Kurzyna
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025

    7 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie

    1 listopada 2025
    Uprawy

    Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty

    22 października 2025
    Uprawy

    Jakiego ziemniaka potrzebuje rynek? Można się zdziwić

    3 października 2025
    Analizy rynkowe

    Zachodnie hodowle roślin przejmują polski rynek? Mocne słowa na komisji rolnictwa

    24 września 2025
    Uprawy

    Wiemy, jakie odmiany zbóż ozimych zasiać w tym sezonie. Mamy wyniki PDO

    18 września 2025
    Warto wiedzieć
    Drób
    Czy zabraknie nam jaj?
    8 listopada 2025
    KRUS
    Dodatkowo 650 zł miesięcznie. KRUS wypłaca bez względu na wiek i dochód
    8 listopada 2025
    Newsy
    Straż graniczna w gospodarstwie. Rolnik nielegalnie zatrudniał Ukrainki
    8 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
    7 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
    7 listopada 2025
    Zboża
    Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
    7 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności