Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Polska gęś owsiana na europejskich stołach

Polska gęś owsiana na europejskich stołach

Hodowla - Inne hodowle 3 sierpnia 2014 05:56 Marzenaa Zbierska Aktualizacja: 12 października 2015 16:17
Polska gęś owsiana na europejskich stołach
Źródło: fot. M. Zbierska
Polska gęś owsiana stała się kulinarnym gwoździem programu na stołach w całej Europie, a szczególnie w Niemczech. O tym, co jeszcze gęś ma wspólnego z gwoździami, kiedy hodowla staje się opłacalna i co sprawia najwięcej kłopotów, najlepiej wiedzą ci, którzy zajmują się tym od pokoleń - Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński) .
Spis treści:

    Polska gęś owsiana stała się kulinarnym gwoździem programu na stołach w całej Europie, a szczególnie w Niemczech. O tym, co jeszcze gęś ma wspólnego z gwoździami, kiedy hodowla staje się opłacalna i co sprawia najwięcej kłopotów, najlepiej wiedzą ci, którzy zajmują się tym od pokoleń - Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński) hodowlę gęsi prowadzą od pięciu lat. Po tym, jak przejęli gospodarstwo po rodzicach, pogłowie gęsi hodowanych w ich gospodarstwie wzrasta. Sięga już 20 tys. rocznie. W okoli cy nie mają wielu naśladowców. - Gospodynie, oprócz kurczaków, chętniej hodują kaczki - zauważa Anna Wysakowska. - Być może dlatego, że gęś wymaga więcej zachodu, a przy niewielkim stadzie, hodowla opłaca się jedynie na własny użytek. Gęsina jest stosunkowo droga, choć na pewno warta swojej ceny, bo mięso gęsi owsianej to produkt ekologiczny i bardzo smaczny.

    Hodowla jak rodzinna tradycja

    Według danych spisu rolnego z 2010 roku, gęsi hodowało tylko niecałe 5% gospodarstw utrzymujących drób. Hodowla gęsi na dużą skalę jest wciąż w Polsce mało popularna, a zdecydowana większość (97% w 2010) to gęsie stada mniejsze niż 100 sztuk. Nie przeszkadza to jednak Polsce w utrzymaniu pozycji lidera w produkcji gęsiny w Europie. W 2010 roku hodowlę powyżej 3 tys. sztuk prowadziło ponad 460 polskich rolników. - Moi rodzice rozpoczęli chów gęsi jeszcze w 1989 roku i prowadzili go przez 20 lat - mówi Andrzej Wysakowski. - Ja przejąłem hodowlę w 2009 roku i oprócz całego zaplecza gospodarskiego miałem już pewną wiedzę zdobytą podczas pracy w gospodarstwie rodziców. To na początku okazało się nieocenione.

    Do gospodarstwa Andrzeja Wysakowskiego trafiają jednodniowe pisklęta gęsi białej kołudzkiej wyhodowane w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Dostawę piskląt zapewnia odbiorca gęsi, czyli Zakłady Drobiarskie „Koziegłowy”, z którymi hodowca ma podpisaną umowę. Jak zaznacza Wysakowski, jest to bardzo wygodne rozwiązanie. - Można oczywiście hodować gęsi bez wcześniejszej kontraktacji, ale zawsze istnieje ryzyko dotyczące ceny skupu, którą wyznacza wtedy wolny rynek oraz terminu płatności. Preferujemy współpracę z odbiorcą, bo wiemy, że cena zapewni minimum opłacalności i płatność będzie na czas. Utrzymanie płynności finansowej w gospodarstwie jest dziś bardzo ważne - dodaje rolnik z Budziłowa.

    Najtrudniejszy jest odchów

    Hodowla gęsi wymaga zapewnienia ptakom budynków inwentarskich i ogrodzonych wolnych wybiegów. Dobrze czują się na łąkach. - Pierwsze pisklęta w roku trafiają do nas w marcu, a ostatnie na początku sierpnia. Hodowla kończy się w listopadzie. Mniej więcej po połowie są to gęsi i gąsiory. Jest to o tyle istotne, że gąsior jest zazwyczaj cięższy i dzięki temu bardziej opłacalny w hodowli. Najtrudniejszy dla rolnika jest okres odchowu, a szczególnie pierwsze trzy tygodnie - ocenia Anna Wysakowska. - Wtedy pisklętom utrzymywanym w chowie zamkniętym należy zapewnić wystarczająco dużo miejsca, odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu (28 st. C) oraz dostęp do wody. Wyżywienie przez pierwsze trzy tygodnie stanowi pasza treściwa, a następnie owies, który jest rozdrabniany gniotownikiem, aby był łatwiej strawny.

    Młode pisklęta są bardzo wrażliwe, straty spowodowane upadkami podczas odchowu można szacować na 5%. Kiedy gęsi kończą trzy tygodnie, są wypuszczane na wybieg. - Od trzeciego tygodnia można podawać także paszę zieloną lub siano. Ostatni, trzytygodniowy okres tuczu to wyłącznie owies. Hodowlę gęsi prowadzi się przez 16-17 tygodni, kiedy dorosłe ptaki osiągają wagę 6,5-7 kg. W sumie przez cały okres tuczu 1.000 gęsi zjada około 30 ton paszy i zboża - dodaje hodowca z Budziłowa. - Na gęsi, które można już wypuścić na wybieg, trzeba bardzo uważać. Ogrodzenie musi być przygotowane w taki sposób, aby żaden gwóźdź, lub inny podobny przedmiot, nie znalazł się w zasięgu ptaków. Gęś potrafi wydobyć gwóźdź nawet wbity w deskę i połknąć. Krótko po takim niestrawnym posiłku pada.

    Opłacalność produkcji uzależniona jest od skali. Aby zapewnić zwrot nakładów i zysk, hodowla musi liczyć kilka tysięcy sztuk. Cena skupu kontraktowanego to ok. 8 zł za kilogram, co daje ok. 50 zł za sztukę. Większość pochłaniają koszty, a zysk to około 7 zł za jedną gęś.

    Witamina zamiast podskubów

    Gęś biała kołudzka hodowana jest dla mięsa i tłuszczu. Gęsi smalec dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo zdrowy. Posiada także walory lecznicze, wykorzystywane przez medycynę ludową. Jedna gęś może dostarczyć nawet litr tłuszczu.

    W przypadku stad towarowych nie pozyskuje się gęsiego puchu podczas hodowli. Zakaz podskubów wynika z ograniczenia przyjętego przez same zakłady skupowe, które w ten sposób dostosowały się do oczekiwań niemieckich ekologów. Z uwagi na ich protesty, w wyniku inicjatywy eksporterów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa Izby Gospodarczej w Warszawie, zakazano podskubywania gęsi w polskich hodowlach. Wymóg ten trafił do Regulaminu Chowu Młodej Polskiej Gęsi Owsianej oraz dokumentów regulujących współpracę między ubojniami drobiu a producentami.

    Jakie są regulacje prawne w tej kwestii? Wprawdzie oskubywanie żywych gęsi w celu produkcji puchu jest zakazane w Unii Europejskiej. Petycja w sprawie „oskubywania żywych gęsi z piór”, informująca o takim zakazie w 2013 roku trafiła nawet do Parlamentu Europejskiego. Jednak wyrywanie piór, a podskuby to zupełnie inna para kaloszy. W polskim prawie nie ma zakazu wykonywania podskubów gęsi, czyli ręcznego usuwania dojrzałego upierzenia. Podskuby praktykuje się w Polsce (jak i innych europejskich krajach), ale wyłącznie wśród producentów nie związanych umowami z zakładami drobiarskimi. W pozostałych sytuacjach pierze pozyskuje się już po uboju. - Obecnie gęsiom podaje się witaminę H i ptaki gubią dojrzałe pióra, czyli przechodzą pierzenie - wyjaśnia Anna Wysakowska.

    To dla hodowców, którzy utrzymują liczne gęsie stada, oznacza brak kłopotu z poszukiwaniem rąk do pracy, bo ręczne podskuby to zajęcie czasochłonne. Z drugiej strony - brak dodatkowego dochodu ze sprzedaży gęsiego puchu. Hodowcy z Budziłowa do najważniejszych zadań inwestycyjnych na najbliższe lata zaliczają budowę nowego budynku inwentarskiego z myślą o hodowli gęsi oraz innego drobiu, głównie kaczek, w okresie jesienno-zimowym. - Gęsi to podstawa naszej działalności i praca, która daje dużo satysfakcji. Gęsina powraca także na polskie stoły i być może dzięki kulinarnej promocji m.in. w mediach, stanie się bardziej popularna także wśród polskich rolników - dodaje Anna Wysakowska.

    • Tagi:
    • hodowla
    • opłacalność
    • Anna i Andrzej Wysakowscy
    • polska gęś owsiana
    Marzenaa Zbierska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
    16 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Wartość złotówki rośnie. Co to oznacza dla cen rzepaku?
    16 grudnia 2025
    Zboża
    Jak rekordowy areał uprawy kukurydzy wpływa na jej ceny?
    16 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
    11 grudnia 2025
    Drób
    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności