Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Polska gęś owsiana na europejskich stołach

Polska gęś owsiana na europejskich stołach

Hodowla - Inne hodowle 3 sierpnia 2014 05:56 Marzenaa Zbierska Aktualizacja: 12 października 2015 16:17
Polska gęś owsiana na europejskich stołach
Źródło: fot. M. Zbierska
Polska gęś owsiana stała się kulinarnym gwoździem programu na stołach w całej Europie, a szczególnie w Niemczech. O tym, co jeszcze gęś ma wspólnego z gwoździami, kiedy hodowla staje się opłacalna i co sprawia najwięcej kłopotów, najlepiej wiedzą ci, którzy zajmują się tym od pokoleń - Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński) .
Spis treści:

    Polska gęś owsiana stała się kulinarnym gwoździem programu na stołach w całej Europie, a szczególnie w Niemczech. O tym, co jeszcze gęś ma wspólnego z gwoździami, kiedy hodowla staje się opłacalna i co sprawia najwięcej kłopotów, najlepiej wiedzą ci, którzy zajmują się tym od pokoleń - Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Anna i Andrzej Wysakowscy z Budziłowa (powiat wrzesiński) hodowlę gęsi prowadzą od pięciu lat. Po tym, jak przejęli gospodarstwo po rodzicach, pogłowie gęsi hodowanych w ich gospodarstwie wzrasta. Sięga już 20 tys. rocznie. W okoli cy nie mają wielu naśladowców. - Gospodynie, oprócz kurczaków, chętniej hodują kaczki - zauważa Anna Wysakowska. - Być może dlatego, że gęś wymaga więcej zachodu, a przy niewielkim stadzie, hodowla opłaca się jedynie na własny użytek. Gęsina jest stosunkowo droga, choć na pewno warta swojej ceny, bo mięso gęsi owsianej to produkt ekologiczny i bardzo smaczny.

    Hodowla jak rodzinna tradycja

    Według danych spisu rolnego z 2010 roku, gęsi hodowało tylko niecałe 5% gospodarstw utrzymujących drób. Hodowla gęsi na dużą skalę jest wciąż w Polsce mało popularna, a zdecydowana większość (97% w 2010) to gęsie stada mniejsze niż 100 sztuk. Nie przeszkadza to jednak Polsce w utrzymaniu pozycji lidera w produkcji gęsiny w Europie. W 2010 roku hodowlę powyżej 3 tys. sztuk prowadziło ponad 460 polskich rolników. - Moi rodzice rozpoczęli chów gęsi jeszcze w 1989 roku i prowadzili go przez 20 lat - mówi Andrzej Wysakowski. - Ja przejąłem hodowlę w 2009 roku i oprócz całego zaplecza gospodarskiego miałem już pewną wiedzę zdobytą podczas pracy w gospodarstwie rodziców. To na początku okazało się nieocenione.

    Do gospodarstwa Andrzeja Wysakowskiego trafiają jednodniowe pisklęta gęsi białej kołudzkiej wyhodowane w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Dostawę piskląt zapewnia odbiorca gęsi, czyli Zakłady Drobiarskie „Koziegłowy”, z którymi hodowca ma podpisaną umowę. Jak zaznacza Wysakowski, jest to bardzo wygodne rozwiązanie. - Można oczywiście hodować gęsi bez wcześniejszej kontraktacji, ale zawsze istnieje ryzyko dotyczące ceny skupu, którą wyznacza wtedy wolny rynek oraz terminu płatności. Preferujemy współpracę z odbiorcą, bo wiemy, że cena zapewni minimum opłacalności i płatność będzie na czas. Utrzymanie płynności finansowej w gospodarstwie jest dziś bardzo ważne - dodaje rolnik z Budziłowa.

    Najtrudniejszy jest odchów

    Hodowla gęsi wymaga zapewnienia ptakom budynków inwentarskich i ogrodzonych wolnych wybiegów. Dobrze czują się na łąkach. - Pierwsze pisklęta w roku trafiają do nas w marcu, a ostatnie na początku sierpnia. Hodowla kończy się w listopadzie. Mniej więcej po połowie są to gęsi i gąsiory. Jest to o tyle istotne, że gąsior jest zazwyczaj cięższy i dzięki temu bardziej opłacalny w hodowli. Najtrudniejszy dla rolnika jest okres odchowu, a szczególnie pierwsze trzy tygodnie - ocenia Anna Wysakowska. - Wtedy pisklętom utrzymywanym w chowie zamkniętym należy zapewnić wystarczająco dużo miejsca, odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu (28 st. C) oraz dostęp do wody. Wyżywienie przez pierwsze trzy tygodnie stanowi pasza treściwa, a następnie owies, który jest rozdrabniany gniotownikiem, aby był łatwiej strawny.

    Młode pisklęta są bardzo wrażliwe, straty spowodowane upadkami podczas odchowu można szacować na 5%. Kiedy gęsi kończą trzy tygodnie, są wypuszczane na wybieg. - Od trzeciego tygodnia można podawać także paszę zieloną lub siano. Ostatni, trzytygodniowy okres tuczu to wyłącznie owies. Hodowlę gęsi prowadzi się przez 16-17 tygodni, kiedy dorosłe ptaki osiągają wagę 6,5-7 kg. W sumie przez cały okres tuczu 1.000 gęsi zjada około 30 ton paszy i zboża - dodaje hodowca z Budziłowa. - Na gęsi, które można już wypuścić na wybieg, trzeba bardzo uważać. Ogrodzenie musi być przygotowane w taki sposób, aby żaden gwóźdź, lub inny podobny przedmiot, nie znalazł się w zasięgu ptaków. Gęś potrafi wydobyć gwóźdź nawet wbity w deskę i połknąć. Krótko po takim niestrawnym posiłku pada.

    Opłacalność produkcji uzależniona jest od skali. Aby zapewnić zwrot nakładów i zysk, hodowla musi liczyć kilka tysięcy sztuk. Cena skupu kontraktowanego to ok. 8 zł za kilogram, co daje ok. 50 zł za sztukę. Większość pochłaniają koszty, a zysk to około 7 zł za jedną gęś.

    Witamina zamiast podskubów

    Gęś biała kołudzka hodowana jest dla mięsa i tłuszczu. Gęsi smalec dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo zdrowy. Posiada także walory lecznicze, wykorzystywane przez medycynę ludową. Jedna gęś może dostarczyć nawet litr tłuszczu.

    W przypadku stad towarowych nie pozyskuje się gęsiego puchu podczas hodowli. Zakaz podskubów wynika z ograniczenia przyjętego przez same zakłady skupowe, które w ten sposób dostosowały się do oczekiwań niemieckich ekologów. Z uwagi na ich protesty, w wyniku inicjatywy eksporterów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa Izby Gospodarczej w Warszawie, zakazano podskubywania gęsi w polskich hodowlach. Wymóg ten trafił do Regulaminu Chowu Młodej Polskiej Gęsi Owsianej oraz dokumentów regulujących współpracę między ubojniami drobiu a producentami.

    Jakie są regulacje prawne w tej kwestii? Wprawdzie oskubywanie żywych gęsi w celu produkcji puchu jest zakazane w Unii Europejskiej. Petycja w sprawie „oskubywania żywych gęsi z piór”, informująca o takim zakazie w 2013 roku trafiła nawet do Parlamentu Europejskiego. Jednak wyrywanie piór, a podskuby to zupełnie inna para kaloszy. W polskim prawie nie ma zakazu wykonywania podskubów gęsi, czyli ręcznego usuwania dojrzałego upierzenia. Podskuby praktykuje się w Polsce (jak i innych europejskich krajach), ale wyłącznie wśród producentów nie związanych umowami z zakładami drobiarskimi. W pozostałych sytuacjach pierze pozyskuje się już po uboju. - Obecnie gęsiom podaje się witaminę H i ptaki gubią dojrzałe pióra, czyli przechodzą pierzenie - wyjaśnia Anna Wysakowska.

    To dla hodowców, którzy utrzymują liczne gęsie stada, oznacza brak kłopotu z poszukiwaniem rąk do pracy, bo ręczne podskuby to zajęcie czasochłonne. Z drugiej strony - brak dodatkowego dochodu ze sprzedaży gęsiego puchu. Hodowcy z Budziłowa do najważniejszych zadań inwestycyjnych na najbliższe lata zaliczają budowę nowego budynku inwentarskiego z myślą o hodowli gęsi oraz innego drobiu, głównie kaczek, w okresie jesienno-zimowym. - Gęsi to podstawa naszej działalności i praca, która daje dużo satysfakcji. Gęsina powraca także na polskie stoły i być może dzięki kulinarnej promocji m.in. w mediach, stanie się bardziej popularna także wśród polskich rolników - dodaje Anna Wysakowska.

    • Tagi:
    • hodowla
    • opłacalność
    • Anna i Andrzej Wysakowscy
    • polska gęś owsiana
    Marzenaa Zbierska
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
    24 listopada 2025
    KRUS
    Emerytura z KRUS kontra świadczenie z ZUS. Rolnicy nie mają się z czego cieszyć
    24 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
    24 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności