Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Izba Rolnicza z Bretanii w Wielkopolsce

Newsy

Francuzi przyglądali się polskim fermom

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: WIR

Goście z Bretońskiej Izby Rolniczej odwiedzili gospodarstwo trudniące się hodowlą kurczaków i gęsi, fermę drobiu De Heus, ubojnię drobiu Dromico oraz wytwórnię pasz Tasomix.

Delegacja z Francji przybyła do Polski w ramach realizacji projektu współpracy pomiędzy Wielkopolską Izbą Rolniczą oraz Regionalną Izbą Rolniczą w Bretanii. Ma on na celu wymianę doświadczeń w zakresie produkcji drobiu miedzy francuskimi i polskimi producentami.

W skład delegacji, która w dniach 16 - 20 maja odwiedziła Wielkopolskę, weszli delegaci do Bretońskiej Izby Rolniczej trudniący się produkcją drobiu oraz pracownicy administracyjni Bretońskiej Izby Rolniczej. Delegacji przewodniczy Didier Goubil, przewodniczący Komisji Drobiarstwa w Regionalnej Izbie Rolniczej Bretanii, mer gminy Poullaouen.

Miejsc, w którym zjawiła się delegacja, było naprawdę sporo. Ważnym punktem wizyty gości z Francji było spotkanie w gospodarstwie Zofii i Romana Rzeszowskich oraz Romany i Mariana Dolatów. W gospodarstwach prowadzona jest hodowla kurczaków oraz gęsi. Ze strony gości padały pytania o organizację pracy w gospodarstwie, koszty produkcji oraz perspektywy rozwoju ich gospodarstw. Pytano także o programy pomocowe na rozwój gospodarstw skierowane do hodowców drobiu.

Mieszalnia pasz w Chojniku ROLMARK-KOWALCZYK, zakład produkcyjny Agrifirm w Topoli Wielkiej oraz wytwórnie pasz Tasomix, która zaliczana jest do liderów polskiego przemysłu paszowego. - W trakcie spotkań poruszano temat produkcji pasz, surowców używanych do produkcji i dostosowaniu pasz do potrzeb żywieniowych zwierząt w różnych fazach chowu. Goście pytali przede wszystkim o efektywność naszych pasz oraz ich jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów. Przy mieszalni pasz Tasomix w ramach Centrum Doświadczalnego działa także ferma indyków, którą także zwiedzili nasi goście z Bretanii. Ferma wyposażona w urządzenia pomiarowe pozwalające na kontrole przyrostu indyków i wydajności pasz - relacjonuje Katarzyna Strzyż z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Konferencja pt. "Perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej w UE ze szczególnym uwzględnieniem potencjału produkcyjnego Francji i Polski" zapoczątkowała kolejny dzień wizyty gości z Francji. Podjęto na niej tematykę związaną z bezpieczeństwem żywnościowym, warunkami zootechnicznymi oraz nadzorem weterynaryjnym na fermach drobiu. Dyskutowano także o konsolidacji producentów drobiu oraz rynków zbytu we Francji i Polsce. W konferencji udział wzięli Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Drobiu oraz hodowcy zrzeszeni w grupach producenckich. - W trakcie dyskusji rozmawiano o organizacji francuskich związków i zrzeszeń drobiarskich oraz przyszłości drobiarstwa w Europie w perspektywie wejścia w życie TTIP - wyjaśnia Katarzyna Strzyż.

Kolejna części programu to wizyta w ubojni drobiu DROMICO. W trakcie pobytu delegacja odwiedziła także zlokalizowane koło Słupi i Gniezna fermy brojlerów De Heus, gdzie spotkali się z przedstawicielami firmy oraz osobami prowadzącymi poszczególne fermy.

Wielkopolska Izba Rolnicza współpracuje od wielu lat z bretańską izbą rolniczą.

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Uprawy
Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
14 listopada 2025
Prawo i finanse
O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
14 listopada 2025
Newsy
Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
14 listopada 2025
Najnowsze
Newsy
Kupił od rolników tanio, sprzedał za miliony. Kolejna afera z gruntami i KOWR
14 listopada 2025
Newsy
Agresywne byki uciekły z gospodarstwa. Poturbowały właściciela, zniszczyły auta
14 listopada 2025
Newsy
Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
14 listopada 2025
Newsy
Rolnicy zostali bez unijnych dopłat. Termin dawno minął
14 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności