Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Izba Rolnicza z Bretanii w Wielkopolsce

Newsy

Francuzi przyglądali się polskim fermom

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: WIR

Goście z Bretońskiej Izby Rolniczej odwiedzili gospodarstwo trudniące się hodowlą kurczaków i gęsi, fermę drobiu De Heus, ubojnię drobiu Dromico oraz wytwórnię pasz Tasomix.

Delegacja z Francji przybyła do Polski w ramach realizacji projektu współpracy pomiędzy Wielkopolską Izbą Rolniczą oraz Regionalną Izbą Rolniczą w Bretanii. Ma on na celu wymianę doświadczeń w zakresie produkcji drobiu miedzy francuskimi i polskimi producentami.

W skład delegacji, która w dniach 16 - 20 maja odwiedziła Wielkopolskę, weszli delegaci do Bretońskiej Izby Rolniczej trudniący się produkcją drobiu oraz pracownicy administracyjni Bretońskiej Izby Rolniczej. Delegacji przewodniczy Didier Goubil, przewodniczący Komisji Drobiarstwa w Regionalnej Izbie Rolniczej Bretanii, mer gminy Poullaouen.

Miejsc, w którym zjawiła się delegacja, było naprawdę sporo. Ważnym punktem wizyty gości z Francji było spotkanie w gospodarstwie Zofii i Romana Rzeszowskich oraz Romany i Mariana Dolatów. W gospodarstwach prowadzona jest hodowla kurczaków oraz gęsi. Ze strony gości padały pytania o organizację pracy w gospodarstwie, koszty produkcji oraz perspektywy rozwoju ich gospodarstw. Pytano także o programy pomocowe na rozwój gospodarstw skierowane do hodowców drobiu.

Mieszalnia pasz w Chojniku ROLMARK-KOWALCZYK, zakład produkcyjny Agrifirm w Topoli Wielkiej oraz wytwórnie pasz Tasomix, która zaliczana jest do liderów polskiego przemysłu paszowego. - W trakcie spotkań poruszano temat produkcji pasz, surowców używanych do produkcji i dostosowaniu pasz do potrzeb żywieniowych zwierząt w różnych fazach chowu. Goście pytali przede wszystkim o efektywność naszych pasz oraz ich jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów. Przy mieszalni pasz Tasomix w ramach Centrum Doświadczalnego działa także ferma indyków, którą także zwiedzili nasi goście z Bretanii. Ferma wyposażona w urządzenia pomiarowe pozwalające na kontrole przyrostu indyków i wydajności pasz - relacjonuje Katarzyna Strzyż z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Konferencja pt. "Perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej w UE ze szczególnym uwzględnieniem potencjału produkcyjnego Francji i Polski" zapoczątkowała kolejny dzień wizyty gości z Francji. Podjęto na niej tematykę związaną z bezpieczeństwem żywnościowym, warunkami zootechnicznymi oraz nadzorem weterynaryjnym na fermach drobiu. Dyskutowano także o konsolidacji producentów drobiu oraz rynków zbytu we Francji i Polsce. W konferencji udział wzięli Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Drobiu oraz hodowcy zrzeszeni w grupach producenckich. - W trakcie dyskusji rozmawiano o organizacji francuskich związków i zrzeszeń drobiarskich oraz przyszłości drobiarstwa w Europie w perspektywie wejścia w życie TTIP - wyjaśnia Katarzyna Strzyż.

Kolejna części programu to wizyta w ubojni drobiu DROMICO. W trakcie pobytu delegacja odwiedziła także zlokalizowane koło Słupi i Gniezna fermy brojlerów De Heus, gdzie spotkali się z przedstawicielami firmy oraz osobami prowadzącymi poszczególne fermy.

Wielkopolska Izba Rolnicza współpracuje od wielu lat z bretańską izbą rolniczą.

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
6 grudnia 2025
Newsy
Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
6 grudnia 2025
Pomoc unijna
Kobiety zasilone tysiącami euro
6 grudnia 2025
Najnowsze
Newsy
Transport serów zatrzymany. Kontrola ujawniła szereg nieprawidłowości
6 grudnia 2025
Newsy
Czarne chmury nad rolnictwem w Polsce. Co czeka rolników w 2026 roku?
6 grudnia 2025
Newsy
Rolnicy walczą o dostęp do ziemi. Jest interwencja poselska w sprawie GR Rusko
6 grudnia 2025
Newsy
Najgorsze żniwa w historii? "Nie mogę ryzykować nowej uprawy pszenicy"
6 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności