Fasolka szparagowa i czereśnie już w sprzedaży. Ile kosztują?
Na największych giełdach owocowo-warzywnych w Polsce asortyment poszerza się praktycznie codziennie. Plantatorzy coraz częściej decydują się na uprawy szklarniowe, efektem czego są dużo wcześniej dostępne produkty.
- Na Rynku Hurtowym w Broniszach z dnia na dzień przybywa warzyw z tegorocznej produkcji. Typowo wiosenne warzywa jak rzodkiewka i sałata są w stałej ofercie. Pojawiła się już fasolka szparagowa (żółta) w cenie około 50 złotych za kilogram, ale pamiętajmy, że to jeszcze nie sezon na takie warzywa, a ich wysoka cena spowodowana jest przede wszystkimi kosztami uprawy (pochodzi ona spod osłon - szklarni, a tu decydują koszty ogrzewania) - informuje Anna Kaszewiak z największego rynku hurtowego w Polsce, z podwarszawskich Broniszy.
Z krajowych upraw na tej giełdzie kupimy między innymi fasolkę szparagową, cukinie, bakłażany czy truskawki. Z importu natomiast trafiły do nas już czereśnie, brzoskwinie, nektarynki i śliwki.
- Należy pamiętać, że ceny warzyw wczesnych w dużej mierze uzależnione są od czynników pogodowych, pogoda w tym czasie bywa zmienna, zdarzają się jeszcze spore różnice w temperaturze, często noce chłodne, ze spadkiem poniżej zera. To możemy spowodować , że wiele rzeczy będzie wolniej dochodzić, natomiast każdy wybuch ciepła i słońce będą sprzymierzeńcem i wtedy towar staje się bardziej dostępny, a ceny spadają i stają się bardziej realne - dodaje specjalistka z Broniszy.
Poniżej ceny warzyw z dnia 11.05.2023