Eksport owoców w 2014 roku
W minionym roku łączny eksport polskich owoców wyniósł 1333,7 tysięcy ton o łącznej wartości 597,2 mln euro.
Redukcja wysyłki o około 12% to efekt rosyjskiego embrago na polskie owoce i warzywa. W przypadku eksportu świeżych, polskich warzyw odnotowaliśmy w omawianym okresie wzrost wysyłki o 27,0 tys. ton do wielkości 740,8 tys. ton. Za wyeksportowane produkty polscy eksporterzy uzyskali sumę 592,5 mln euro. Przy jednoczesnej redukcji zakupów ze strony Rosji zdecydowanej poprawie uległ eksport na Białoruś. Dla porównania w roku 2014 do Rosji wysłaliśmy dokładnie 543,9 tys. ton owoców i warzyw wobec 940,9 tys. ton rok wcześniej, za to na Białoruś w minionym roku dostawy wzrosły do 435,5 tys. ton z 232,0 tys. ton w roku 2013.
W przypadku eksportu przetworów owocowo-warzywnych wysłaliśmy ich nieco ponad 864,0 tys. ton dla przetworów owocowych (+4%) i 841,4 tys. ton dla warzywnych (-8%). W eksporcie owoców dominowały jak co roku jabłka, choć wysłaliśmy ich mniej – redukcja ze strony importu rosyjskiego - w sumie było ich 1062,0 tys. ton wobec 1230,5 tys. ton przed rokiem. Spośród warzyw najwięcej jak zawsze stanowił eksport pieczarek - niecałe 203,5 tys. ton, warzyw kapustnych – około 180,8 tys. ton i cebuli - ponad 124,7 tys.
W polskim imporcie odnotowano w roku 2014 spadek dostaw dla owoców świeżych oraz ich przetworów. W pierwszym przypadku sprowadziliśmy 1326,4 tys. ton owoców świeżych, czyli o 35,0 tys. ton mniej niż w roku 2013, a w przypadku przetworzonych owoców redukcja wyniosła około 13,0 tys. ton do wielkości 351,8 tys. ton. Więcej za to zaimportowaliśmy świeżych warzyw - ponad 518,0 tys. toni ich przetworów – 327,0 tys. ton. Warzyw zakupiliśmy o 10% więcej niż przed rokiem a przetworów o 12%. Więcej w najbliższym raporcie handlowym.