Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekonomika
  • Skąd jest mięso w marketach? Miało być polskie, a pochodziło z Niemiec

Skąd jest mięso w marketach? Miało być polskie, a pochodziło z Niemiec

Newsy 12 marca 2025 08:52 Aktualizacja: 12 marca 2025 09:09
Zdarza się, że oznaczenie pochodzenia mięsa w sklepach jest przekłamane. Za fałszowanie żywności grozi kara pieniężna
Zdarza się, że oznaczenie pochodzenia mięsa w sklepach jest przekłamane. Za fałszowanie żywności grozi kara pieniężna
Źródło: Canva
IJHARS prześwietliła sklepy wielkopowierzchniowe pod względem znakowania mięsa. Okazuje się, że nie zawsze „polskie mięso” było polskie.
Spis treści:

    Kontrolę przeprowadzono w lutym 2025 roku w dużych sklepach na terenie całego kraju. Wykazała ona różnie nieprawidłowości w co 10. ze skontrolowanych partii towaru.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Polskie mięso wcale nie jest polskie?

    Badania dowodzą, że polscy konsumenci, dokonując wyborów zakupowych, często kierują się miejscem pochodzenia produktu. Są handlowcy, którzy to wykorzystują, znakując żywność w sklepach niewłaściwym miejscem pochodzenia, celowo wprowadzając klientów w błąd. To zjawisko potwierdziła ostatnia kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspektorzy w minionym miesiącu zweryfikowali oznakowanie 164 partii mięsa wieprzowego o łącznej masie 2,2 tony. Ujawnione nieprawidłowości dotyczyły jedynie mięsa oferowanego do sprzedaży bez opakowania.

    „W przypadku 5 partii mięsa oznakowanego jako "polskie" co do miejsca chowu i uboju inspektorzy zidentyfikowali, że informacje przedstawione na etykiecie dla konsumenta były nieprawdziwe” – czytamy w komunikacie IJHARS.

    Okazuje się, że w przypadku 2 partii miejscem chowu i uboju była Belgia, 2 partie mięsa pochodziły faktycznie ze zwierząt chowanych i ubitych w Niemczech a w 1 przypadku - mięso pochodziło ze zwierząt chowanych i ubitych w Holandii.

    Postępowanie w sprawie zafałszowania żywności

    Wobec handlowców prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności.

    Co istotne, nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku co 10. skontrolowanej partii. IJHARS miała uwagi do znakowania mięsa w co piątym sklepie, w którym prowadzono kontrole.

    Stwierdzane nieprawidłowości polegały na, m. in.:

    • wskazaniu zafałszowanych danych odnośnie pochodzenia mięsa, tj.: sklep podawał informacje o polskim pochodzeniu dla mięsa faktycznie pochodzącego z Niemiec, Holandii i Belgii.
    • zupełnym braku informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia.
    • stosowaniu niezgodnych z obowiązującymi przepisami określeń koniecznych do opisania pochodzenia mięsa.

    Na handlowców mogą spaść kary pieniężne

    Markety, w których wykryto nieprawidłowości, muszą liczyć się teraz z konsekwencjami.

    „W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wszczęli postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych, w tym za wprowadzenie do obrotu towarów zafałszowanych” - wyjaśnia IJHARS.

    O jakich karach pieniężnych mowa?

    - Nieprawidłowe oznakowanie krajem pochodzenia wprowadza konsumenta w błąd i jest zafałszowaniem żywności. Handlowcom naruszającym interesy konsumenta grozi w tym przypadku kara finansowa w wysokości od 1000 zł nawet do 10% rocznego przychodu - podkreśla dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

    Mięso powinno zawierać informację o miejscu pochodzenia

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przypomina, że przepisy UE i krajowe wskazują na obowiązek podawania informacji o pochodzeniu mięsa. Do czego zobowiązany jest sprzedawca, oferując mięso?

    „Na mięsie bez opakowania (sprzedawanym luzem) sprzedawca musi wskazać informacje o pochodzeniu. Jeśli bez opakowania sprzedawane jest mięso wieprzowe, drobiowe, baranie lub kozie, przepisy zobowiązują sklepy do udostępnienia również grafiki flagi kraju pochodzenia” - zaznacza IJHARS.

    Obowiązek wskazywania informacji o pochodzeniu dotyczy również producentów. Na etykietach opakowanego mięsa (wieprzowina, drób, baranina, kozina, wołowina i cielęcina) muszą znaleźć się stosowne informacje w tym zakresie.

     

    • Tagi:
    • mięso
    • kontrole w sklepach
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
    7 grudnia 2025
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Newsy
    W szczególnym przypadku zwolnienie z płyty obornikowej. Ministerstwo wyjaśnia
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Transport serów zatrzymany. Kontrola ujawniła szereg nieprawidłowości
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Czarne chmury nad rolnictwem w Polsce. Co czeka rolników w 2026 roku?
    6 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności